Αυτοφροντίδα

Καρδιακή προσβολή: Προσαρμοσμένα μηνύματα σας υπενθυμίζουν τι να προσέξετε καλύτερα

Καρδιακή προσβολή: Προσαρμοσμένα μηνύματα σας υπενθυμίζουν τι να προσέξετε καλύτερα

Καρδιακή προσβολή: "Γεμίστε το πιάτο σας με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά για την υγεία της καρδιάς." Προσαρμοσμένα κείμενα υπενθύμισης μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα να αποφύγουν ένα δεύτερο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Αυστραλία.

«Τα κείμενα παρείχαν υπενθυμίσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς μετά το έμφραγμα για να βελτιώσουν την υγεία τους και να αποτρέψουν μελλοντικά καρδιακά επεισόδια», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Clara Chow, ακαδημαϊκή διευθυντήριά και καθηγήτρια ιατρικής στο Westmead Applied Research Center στο Πανεπιστήμιο της Σίδνεϊ και καρδιολόγος στο νοσοκομείο Westmead στο Σίδνεϊ. Ενώ τα κείμενα ενθάρρυναν τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και η παρακολούθηση του βάρους τους, αυτές οι ψηφιακές πινελιές δεν ενθάρρυναν πραγματικά τους ανθρώπους να παίρνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις οδηγίες.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 1.400 ενήλικες που πήραν εξιτήριο από 18 νοσοκομεία της Αυστραλίας μετά από καρδιακή προσβολή μεταξύ 2013 και 2017. Όλοι έλαβαν φαρμακευτική αγωγή, συμβουλές για αλλαγές στον τρόπο ζωής και άλλες υπηρεσίες όπως χρειαζόταν μετά την καρδιακή προσβολή. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν επίσης τέσσερα μηνύματα κειμένου την εβδομάδα για τους πρώτους έξι μήνες και στη συνέχεια τρία μηνύματα την εβδομάδα για τους επόμενους έξι μήνες. Αυτά τα κείμενα εξηγούσαν τους στόχους της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και προωθούσαν τη σωματική δραστηριότητα, την υγιεινή διατροφή και τη διακοπή του καπνίσματος μετά από καρδιακή προσβολή.

Τα κείμενα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή εξηγούσαν πώς λειτουργεί κάθε φάρμακο, απαριθμούσαν τις παρενέργειες και πρόσφεραν συμβουλές για την τακτική λήψη τους. Τα άτομα που έλαβαν μηνύματα υπενθύμισης ήταν πιο πιθανό να έχουν φυσιολογικό επίπεδο δείκτη μάζας σώματος και ανέφεραν ότι έτρωγαν τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών και δύο μερίδες φρούτων κάθε μέρα μετά από ένα χρόνο. Σχεδόν το 48% των ατόμων στην ομάδα γραπτών μηνυμάτων ανέφεραν επίσης ότι ασκούνταν πιο τακτικά ως αποτέλεσμα των κειμένων, έδειξε η μελέτη.

«Η παροχή υπενθυμίσεων για την υποστήριξη των ασθενών μετά από καρδιακή προσβολή τους βοηθά να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους με την πάροδο του χρόνου», σημείωσε η Τσόου. «Οι ασθενείς ανέφεραν ότι τα μηνύματα τους υπενθύμιζαν πράγματα που έπρεπε να προσέχουν, τους έδιναν συμβουλές για το τι έπρεπε να κάνουν, ήταν κάτι που ένιωθαν ότι ήταν για αυτούς και τους υποστήριζαν».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος του περιοδικού Circulation στις 10 Μαΐου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής μετά από καρδιακή προσβολή

Δύο συχνοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Καρδιακή Ανεπάρκεια - Διαδικτυακή Εκδήλωση από την ΕΚΕ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

4 οφέλη του πρωινού διαλογισμού

Πρωινός διαλογισμός: H ειδικός στη γιόγκα Manisha Kohli λέει ότι ακόμη και 2-5 λεπτά διαλογισμού μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη εάν γίνονται σε τακτική βάση. 

5 Tips για να παραμείνετε υγιείς όταν εργάζεστε στο σπίτι

Εργασία στο σπίτι: Ο αρνητικός αντίκτυπος στο σώμα μας από το να μην είμαστε στο γραφείο μπορεί να πάρει χρόνια για να ανακάμψει. Συγκεντρώσαμε μια λίστα με συμβουλές για να παραμείνετε ενεργοί ενώ εργάζεστε από το σπίτι.

Όταν οι στρατηγικές ευεξίας υπονομεύουν την ευημερία σας

Αυτοφροντίδα σαμποτάζ: Είναι δύσκολο να αλλάξουμε τα πράγματα μόνοι μας και να διατηρήσουμε τη δυναμική μας με τόσες πολλές ασταθείς μεταβλητές που ρίχνονται καθημερινά στο δρόμο μας, αλλά αξίζει!

Μειώνοντας τον χρόνο τηλεθέασης, προστατεύετε την καρδιά σας

Στεφανιαία νόσος: Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι εάν οι άνθρωποι δεσμεύονταν να παρακολουθούν τηλεόραση λίγο λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσε να εξαλειφθεί.