Αυτοφροντίδα

Καούρες εγκυμοσύνη: Πώς να μειώσετε την συχνότητα των καούρων κατά την εγκυμοσύνη

Καούρες εγκυμοσύνη: Πώς να μειώσετε την συχνότητα των καούρων κατά την εγκυμοσύνη

Καούρες εγκυμοσύνη: Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες είναι η καούρα. 

Η εγκυμοσύνη είναι μια όμορφη εμπειρία, αλλά μπορεί να φέρει και δυσφορία ταυτόχρονα. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες είναι η καούρα. Το αίσθημα καύσου στο στήθος και το λαιμό μπορεί να είναι αρκετά άβολο και επώδυνο, ειδικά τη νύχτα ή μετά τα γεύματα. Οι καούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει πολλές μέλλουσες γυναίκες.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία της καούρας, ορισμένες μεταβλητές συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Πρώτον, καθώς το μωρό μεγαλώνει και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στην κοιλιά, μπορεί να ασκήσει πίεση στο στομάχι, προκαλώντας παλινδρόμηση οξέος και καούρα. Εκτός από αυτό, οι ορμονικές αλλαγές είναι μια τυπική αιτία καούρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης μπορεί να χαλαρώσει τους μύες που συνήθως εμποδίζουν το οξύ του στομάχου να επιστρέψει στον οισοφάγο. Ακόμη και τα πικάντικα τρόφιμα, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί, η σοκολάτα, η καφεΐνη, τα ανθρακούχα ποτά και τα λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν επεισόδια καούρας.

Τι προκαλεί την καούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

1. Ορμονικές αλλαγές

Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών, ιδιαίτερα της προγεστερόνης, χαλαρώνουν τους μύες της πεπτικής οδού, συμπεριλαμβανομένου του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (LES). Αυτή η χαλάρωση επιτρέπει στο στομαχικό οξύ να ρέει πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα.

2. Αυξημένη πίεση στο στομάχι

Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, η αναπτυσσόμενη μήτρα ασκεί πίεση στο στομάχι, το οποίο μπορεί να ωθήσει το οξύ του στομάχου προς τα πάνω στον οισοφάγο. Αυτή η πίεση συμβάλλει στην ανάπτυξη συμπτωμάτων καούρας.

3. Μειωμένη γαστρική κένωση

Οι ορμόνες εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο το στομάχι αδειάζει το περιεχόμενό του. Αυτή η καθυστέρηση στην γαστρική κένωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή οξέος και μεγαλύτερη έκθεση του οισοφάγου σε οξύ του στομάχου, οδηγώντας σε καούρα.

4. Διατροφικοί παράγοντες

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την καούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά περιλαμβάνουν πικάντικα, λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, εσπεριδοειδή, σοκολάτα, καφεΐνη, ανθρακούχα ποτά και όξινα τρόφιμα.

5. Φυσικές αλλαγές

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, η διαστελλόμενη μήτρα μπορεί να ωθήσει το στομάχι προς τα πάνω, αυξάνοντας περαιτέρω την πιθανότητα παλινδρόμησης οξέος και καούρας.

6. Στρες και συναισθηματικοί παράγοντες

Το στρες και το άγχος μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της καούρας. Η εγκυμοσύνη συχνά συνοδεύεται από συναισθηματικές αλλαγές και αυξημένα επίπεδα στρες, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ή επιδείνωση της καούρας.

Συμβουλές για τις μέλλουσες μητέρες για να αποφύγουν την καούρα

Ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της καούρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν τις μέλλουσες μητέρες περιλαμβάνουν:

1. Σωστή τροφή

Αποφύγετε τροφές που προκαλούν καούρα που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της καούρας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πικάντικα, λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, εσπεριδοειδή, σοκολάτα, καφεΐνη, ανθρακούχα ποτά και όξινα τρόφιμα. Επιλέξτε ελαφρύτερες, λιγότερο ερεθιστικές επιλογές που είναι απαλές για το στομάχι.

2. Τρώτε αργά και μασάτε καλά

Αφιερώστε αρκετό χρόνο ενώ τρώτε και φροντίστε να μασάτε καλά το φαγητό. Το να τρώτε αργά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερφαγίας και στη βελτίωση της πέψης, μειώνοντας την πιθανότητα καούρας.

3. Μείνετε όρθιοι μετά τα γεύματα

Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό. Αντίθετα, παραμείνετε σε όρθια θέση για τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες μετά τα γεύματα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των οξέων του στομάχου και μειώνει τις πιθανότητες παλινδρόμησης οξέος.

4. Κοιμηθείτε με το πάνω μέρος του σώματος ανυψωμένο

Ανυψώστε το πάνω μέρος του σώματος ενώ κοιμάστε στηρίζοντας μαξιλάρια ή χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι σε σχήμα σφήνας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ροής των οξέων του στομάχου πίσω στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

5. Φορέστε φαρδιά ρούχα

Τα στενά ρούχα, ειδικά γύρω από την κοιλιά, μπορούν να ασκήσουν πίεση στο στομάχι και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της καούρας. Συνιστάται να επιλέγετε φαρδιά, άνετα ρούχα που δεν συστέλλουν την κοιλιά.

6. Σωστή ενυδάτωση

Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσετε τη σωστή ενυδάτωση. Ωστόσο, αποφύγετε να πίνετε μεγάλες ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια του γεύματος, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλει σε αισθήματα πληρότητας και να αυξήσει τον κίνδυνο καούρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την καούρα ενώ είμαι έγκυος;

Πως θα ξεχωρίσετε την παλινδρόμηση από την καούρα

Οι όξινες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Πώς να διακρίνουμε τις καούρες από Παλινδρόμηση οξέων και Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Διατροφή – ενάντια στις ενοχλητικές καούρες

Μυστικά για να αποφύγετε την καούρα στο στομάχι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λειτουργεί τελικά η θεραπεία με βεντούζες;

Βεντούζες θεραπεία: Η βελτιωμένη κυκλοφορία που προκαλείται από τη θεραπεία με βεντούζες πιστεύεται ότι βοηθά στη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος.

Χρησιμοποιώντας κοινές θεραπείες για τραυματισμούς στην κουζίνα

Κόψιμο κάψιμο: Μικρά ατυχήματα συνεχίζουν να συμβαίνουν στην κουζίνα, είτε πρόκειται για κόψιμο κατά το κόψιμο των λαχανικών είτε για κάψιμο κατά το μαγείρεμα, δεν είναι τόσο εύκολο να γίνεις επαγγελματίας.