Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Καναπές καθαρισμός: Πώς να καθαρίσετε τον υφασμάτινο καναπέ σας;

Καναπές καθαρισμός: Πώς να καθαρίσετε τον υφασμάτινο καναπέ σας;

Καναπές καθαρισμός: Πώς να διατηρήσετε τον υφασμάτινο καναπέ σας σαν καινούριο;

Οι υφασμάτινοι καναπέδες φαίνονται υπέροχοι και μπορούν να είναι ιδιαίτερα άνετοι. Μπορούν επίσης να γίνουν ένας μεγάλος εφιάλτης, όταν πρόκειται για τον καθαρισμό τους. Αποκτήστε ξανά τον καναπέ σας που αξίζει το σαλόνι με τη βοήθεια κάποιων εύχρηστων οδηγιών. Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε πώς να καθαρίσετε σωστά έναν υφασμάτινο καναπέ.

 • Πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή σας: Πάντα, ελέγχετε πάντα τις οδηγίες καθαρισμού του κατασκευαστή πριν επιχειρήσετε να αφαιρέσετε λεκέδες από τον καναπέ σας ή να φρεσκάρετε τον καναπέ σας. Εάν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να ακυρώσετε τις εγγυήσεις ή να καταστρέψετε τον καναπέ σας.
 • Οι ετικέτες μπορούν να απαντήσουν σε πολλές ερωτήσεις καθαρισμού: Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή, μην ανησυχείτε. Θα πρέπει να υπάρχει μια ετικέτα στα μαξιλάρια του καναπέ σας που θα σας ενημερώνει για σημαντικά γεγονότα, όπως αν το υλικό είναι υδατοδιαλυτό. Λάβετε υπόψη ότι η μία πλευρά της ετικέτας μπορεί να αφορά τον καθαρισμό του καλύμματος του καναπέ, ενώ η άλλη θα παρέχει πληροφορίες για το πλύσιμο των ίδιων των μαξιλαριών. Βεβαιωθείτε ότι κοιτάτε τη σωστή ετικέτα πριν καθαρίσετε.
 • Η σωστή ανάγνωση μιας ετικέτας καθαρισμού μπορεί να σας γλιτώσει από πολλή θλίψη: Συνήθως, θα βρείτε ένα από τα τέσσερα γράμματα στην ετικέτα καθαρισμού του καναπέ σας. W — Μπορείτε να καθαρίσετε αυτό το υλικό χρησιμοποιώντας νερό. S — Χωρίς νερό. Θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα ειδικό καθαριστικό με βάση διαλύτες. WS — Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό ή καθαριστικό με διαλύτη σε αυτόν τον καναπέ. X — Μόνο ηλεκτρική σκούπα.
 • Δεν πρέπει ποτέ να παρεκκλίνετε από τις προτεινόμενες μεθόδους καθαρισμού στις ετικέτες: Το νερό μπορεί να φαίνεται αβλαβές, αλλά αν το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε έναν καναπέ που απαιτεί συγκεκριμένα καθαριστικό με διαλύτη και τίποτα άλλο, θα βρεθείτε σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το νερό θα αφήσει πραγματικά έναν λεκέ στον καναπέ σας. Μην διακινδυνεύετε να καταστρέψετε τα έπιπλά σας. Επιμείνετε στις ετικέτες. Ξέρουν τι είναι καλύτερο για τον καναπέ σας.

Πώς να καθαρίσετε έναν υφασμάτινο καναπέ εάν είναι λεκιασμένος

Εάν η ετικέτα του καναπέ σας επισημαίνεται με “Χ”, θα πρέπει να την σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα μόνο με ένα εξάρτημα. Και, όπως γνωρίζετε τώρα, οι καναπέδες με την ετικέτα “S” απαιτούν καθαριστικά με βάση διαλύτες που θα πρέπει να φέρουν σαφή ετικέτα με τις οδηγίες που χρειάζεστε για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Οι παρακάτω οδηγίες καθαρισμού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για καναπέδες με ετικέτες με την ένδειξη “W” ή “WS”.

Θα χρειαστείτε τα ακόλουθα στοιχεία και συστατικά:

 • Μια ηλεκτρική σκούπα με εξάρτημα ταπετσαρίας
 • Τουλάχιστον τρία ανοιχτόχρωμα πανιά μικροϊνών
 • Ένα κουβά
 • Απεσταγμένο νερό (Τα μέταλλα στο νερό της βρύσης μπορούν να αφήσουν πίσω τους υπολείμματα. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα πρέπει να δώσει πολλές οδηγίες DIY για την απόσταξη του νερού ή μπορείτε να βρείτε μια φθηνή κανάτα σχεδόν σε οποιοδήποτε παντοπωλείο.)
 • Υγρό σαπούνι πιάτων
 • Αποσταγμένο λευκό ξύδι

 

Σημείωση: Θα πρέπει πάντα να εντοπίζετε δοκιμαστικά σπιτικά διαλύματα σε μια μικρή, δυσδιάκριτη περιοχή του υλικού πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό.

 • Σκουπίστε τον καναπέ σας με ηλεκτρική σκούπα για να μην τρίβετε με βρωμιά ή υπολείμματα κατά τον καθαρισμό.
 • Στον κάδο, ανακατέψτε περίπου 2 φλιτζάνια απεσταγμένο νερό με 1 κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων και 1 κουταλιά της σούπας ξύδι.
 • Βρέξτε ένα πανί από μικροΐνες με το καθαριστικό σας διάλυμα.
 • Σκουπίστε απαλά τυχόν λεκιασμένες περιοχές με το πανί. Μην τρίβετε ή τρίβετε. Αυτό μπορεί να βλάψει τις ίνες.
 • Βρέξτε ένα φρέσκο πανί μικροϊνών με απεσταγμένο νερό (χωρίς υγρό πιάτων ή ξύδι αυτή τη φορά) και σκουπίστε την πληγείσα περιοχή για να αφαιρέσετε το σαπούνι που έχει απομείνει.
 • Με ένα στεγνό πανί από μικροΐνες, σκουπίστε την περιοχή άλλη μια φορά.
 • Στρέψτε έναν ανεμιστήρα στην περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι στεγνώνει εντελώς.

Πώς να καθαρίσετε τον καναπέ σας με ατμό

Εάν έχετε έναν καναπέ με την ένδειξη “W” ή “WS”, ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ατμοκαθαριστή ταπετσαριών. Πριν ενθουσιαστείτε, συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον ατμόπλοιο για να δείτε αν είναι εντάξει να το χρησιμοποιήσετε στο ύφασμα του καναπέ σας. Ενώ οι καναπέδες “W” και “WS” μπορεί να αντέχουν το νερό, δεν μπορούν πάντα να αντέξουν τη θερμότητα.

Επιπλέον, θα θελήσετε να κάνετε μια δειγματοληπτική δοκιμή σε ένα μικρό μέρος του καναπέ που δεν βρίσκεται στο δρόμο για να βεβαιωθείτε ότι ο ατμός δεν θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά.

Όταν πρόκειται να μάθετε πώς να καθαρίσετε έναν καναπέ με ατμό, θα ακολουθήσετε πραγματικά τις οδηγίες του κατασκευαστή που παρέχονται με τον ατμόπλοιο ταπετσαρίας. Θα πρέπει να σας πουν ποιες ρυθμίσεις θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορούν να κάνουν τον καθαρισμό σας πιο επιτυχημένο:

 • Σκουπίστε τον καναπέ σας με ηλεκτρική σκούπα πριν αρχίσετε να καθαρίζετε με ατμό. Αφού μαγειρέψετε στον ατμό και στεγνώσει τελείως ο καναπές, σκουπίστε τον ξανά.
 • Επιλέξτε μια ωραία μέρα για να καθαρίσετε τον καναπέ σας με ατμό, ώστε να μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα και να αερίσετε το δωμάτιο.
 • Μερικοί ατμοκαθαριστές χρησιμοποιούν πανιά από μικροΐνες για να βοηθήσουν στη συλλογή των υπολειμμάτων. Θα θέλετε να τα αλλάξετε καθώς ατμίζετε, ώστε να μπορείτε να μαζεύετε όλη τη βρωμιά.
 • Αφού τελειώσετε με τον ατμό, τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα στον καναπέ σας για να στεγνώσει τελείως.
 • Περιμένετε μέχρι να κρυώσει το νερό στον ατμοκαθαριστή πριν το απομακρύνετε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το κινητό στο μπάνιο;

Αλλάξτε τη ζωή σας εντάσσοντας σε αυτή το feng shui

Καθαρίστε το δωμάτιό σας από την ακαταστασία

Μπορεί ένα ακατάστατο σπίτι να επιδεινώσει την κατάθλιψη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι να προσέξετε στα απωθητικά κουνουπιών;

Εντομοαπωθητικά: Όταν ένα κουνούπι σας δαγκώνει, τρυπάει το δέρμα χρησιμοποιώντας ένα στοματικό εξάρτημα που ονομάζεται προβοσκίδα για να απορροφήσει αίμα.

Σιέστα: Πόσο ωφέλιμη είναι η ανάπαυση του μεσημεριού για την υγεία;

Σιέστα: Η ενσωμάτωση της σιέστα στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και βελτίωση της διάθεσης έως καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και αυξημένη παραγωγικότητα.

Τι να κάνετε για να καταφέρετε να ξεχαστείτε;

Ανησυχία μυαλό: Η ανησυχία μπορεί να είναι ένα επίμονο και εξαντλητικό μέρος της ζωής, αλλά υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του ψυχικού φόρτου

Ποια είναι τα οφέλη της ρεφλεξολογίας;

Ρεφλεξολογία οφέλη: Η Ρεφλεξολογία είναι μια ολιστική θεραπεία που περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά, τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος.

Close Icon