Αυτοφροντίδα

Ημερολόγιο: Μια καθημερινή πράξη αυτοφροντίδας που μας χαλαρώνει δημιουργικά

Ημερολόγιο: Μια καθημερινή πράξη αυτοφροντίδας που μας χαλαρώνει δημιουργικά

Ημερολόγιο: Μέσα από την καθημερινή καταγραφή συναισθημάτων, γεγονότων και σκέψεων, επέρχεται συχνά η κάθαρση στην ψυχή, μαζί με την δημιουργική χαλάρωση.

Όταν βιώνουμε περιόδους άγχους, μπορεί να βοηθήσει το να εκφράζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να νιώθουμε λιγότερο μόνοι και να λάβουμε βοήθεια και υποστήριξη ή να ταξινομήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας με θετικό και χρήσιμο τρόπο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό. Ένας τρόπος μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα σε σχέση με άλλους. Αποδεδειγμένα, ένας από τους πιο βοηθητικούς τρόπους στην ταξινόμηση και στην ηρεμία των σκέψεών μας είναι το ημερολόγιο.

Πώς να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο

Αρχίστε να γράφετε τις σκέψεις και την καθημερινότητά σας σε ένα ημερολόγιο. Όλοι μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Όλοι έχουμε κάπου κρυμμένο ένα τετράδιο η ένα σημειωματάριο που δεν ξέρουμε που να το χρησιμοποιήσουμε. Να η ευκαιρία! Το ημερολόγιο μας βοηθά να αφήσουμε έξω τις αρνητικές σκέψεις και τα άσχημα συναισθήματα. Μπορείτε να τα γράψετε στο ημερολόγιό σας όποτε χρειαστεί και να τις αφήσετε πίσω. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε καθημερινά, μπορείτε να το κάνετε όταν παρατηρείτε συγκεκριμένες ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα ή ίσως δύο φορές την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα.  Η επιλογή και η ανάγκη είναι δική σας υπόθεση.

Έχετε πάντα στο νου σας ότι θέλετε να αισθάνεστε αρκετά ασφαλείς και άνετα για να γράψετε τα αληθινά σας συναισθήματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κρατήσετε το ημερολόγιό σας ιδιωτικό, εκτός κι αν επιλέξετε να το μοιραστείτε με κάποιον ειδικό. Για να αισθανθείτε ακόμη καλύτερα, μπορείτε να επιλέξετε ένα έτοιμο vintage ημερολόγιο για να σας «τραβάει» να γράψετε. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο ειλικρινείς μπορείτε για τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας και να εκφράσετε αυτό που αισθάνεστε ανά πάσα στιγμή. Σε ένα ημερολόγιο δεν χρειάζεται να είστε υπερβολικά αυτοκριτικοί ή να περιστρέψετε τον αρνητισμό πάνω σας.

Με το ημερολόγιο μπορείτε επίσης να φροντίζετε και την υγεία σας. Δυστυχώς έχουμε εκπαιδευτεί να βάζουμε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας. Όμως για να μπορούμε να φροντίζουμε τους άλλους, πρέπει να φροντίζουμε πρώτα  τον εαυτό μας. Εκεί έρχεται το ημερολόγιο για να σας βοηθήσει. Κάθε φορά που τελειώνετε να γράφετε μια σελίδα, στο κάτω μέρος σημειώστε την ημερομηνία των εξετάσεων που έχετε κάνει και σαν υποσημείωση τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων. Αυτή είναι μια σημαντική σημείωση για να γνωρίζετε τι εξετάσεις κάνατε και πότε. 

Αν θεωρείτε ότι το ημερολόγιο δεν θα σας βοηθήσει, τότε το να είστε δημιουργικοί και να φτιάχνετε πράγματα είναι ένας άλλος τρόπος έκφρασης. Αυτό θα μπορούσε να είναι η συγγραφή μιας ιστορίας, σχέδιο, ζωγραφική και πολλά άλλα πράγματα. Η επιλογή είναι δική σας!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τεχνικές αυτοβοήθειας για την διαχείριση του άγχους

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Ημερολόγιο: Ένας τρόπος να εκφραστείτε και να βάλετε "το μέσα σας σε τάξη"

Γιατί είναι καλό να υπάρχει κάτι ευχάριστο στο πρόγραμμά σου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

6 Συμβουλές για όμορφη επιδερμίδα

Επιδερμίδα: Εάν θέλετε να εξομαλύνετε τον τόνο του δέρματός σας, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών συμπεριφοράς και φυσικών συστατικών.

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

Επιτραπέζια: Τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να προσφέρουν πολλά εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, που κυμαίνονται από βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες έως αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα ενώ έχει ζέστη;

Ύπνος: Η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει φυσιολογικά λίγο κατά τη διάρκεια του ύπνου και ένα δροσερό περιβάλλον ύπνου είναι ιδανικό για έναν καλό ύπνο.

Ξέρατε ότι το Feng Shui μπορεί να διατηρηθεί και στις διακοπές σας;

Feng Shui: Το Φενγκ Σούι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να κάνετε αυτό το ονειρεμένο ταξίδι αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το ίδιο το ταξίδι. Σας εξηγούμε πώς χρησιμοποιείτε το Φενγκ Σούι στο ταξίδι.