Η αυτοφροντίδα αναφέρεται τόσο για το σώμα και την ψυχή, όσο και για την συναισθηματική ευημερία των μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων ως μια πιο υγιή εκδοχή του εαυτού τους. Δεν είναι μια πράξη εγωισμού, αντιθέτως είναι μια τεχνική που σας επιτρέπει να ανεφοδιάζεστε με “καύσιμα” για να μοιράζεστε καλύτερα αυτά που έχετε με άλλους. Έρχεται επίσης με πολλά οφέλη, όπως:

  • Να αποκτήσετε συναισθηματική επίγνωση
  • Μπορείτε να χειριστείτε το άγχος και να δημιουργήσετε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης
  • Αποτρέπει την εξάντληση, το άγχος και την κατάθλιψη
  • Βελτιωμένος ύπνος και εστίαση
  • Καλύτερες σχέσεις

Τρώτε υγιεινά

Η παράλειψη γευμάτων ή η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών μπορεί να ανακουφίσει την ψυχή σας, αλλά έχει επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία σας. Μπορεί να στείλει τη σωματική και ψυχική σας ευεξία προς το ανθυγιεινό φάσμα, καθιστώντας δύσκολη τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας. Αποφύγετε να αισθάνεστε εξαντλημένοι καταναλώνοντας θρεπτικά γεύματα γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και υγιή λίπη για ενέργεια. Είναι επίσης απαραίτητο να ενυδατώνεστε καθημερινά. Επομένως, φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ έως δέκα ποτήρια νερό και να αποφεύγετε τα ανθρακούχα και ζαχαρούχα ποτά καθώς έχουν τρομερή επίδραση στον εγκέφαλο και τις γνωστικές σας λειτουργίες.

Γίνετε ένα με τη φύση

Η αποσύνδεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις γραφικές ειδήσεις μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο καλό παρά κακό, ειδικά στους ηλικιωμένους. Αποσυνδεθείτε από το Facebook και οργανώστε μια πεζοπορία με φίλους ή το αγαπημένο σας πρόσωπο. Βγείτε έξω και εισπνεύστε τον καθαρό αέρα στους πνεύμονές σας και νιώστε τη ζεστασιά του ήλιου. Παρακολουθήστε τα πουλιά, ακούστε τη μικρή συμπλοκή των μικροσκοπικών ζώων και μυρίστε το φρέσκο ​​αεράκι. Εκτός από το χαλαρωτικό αποτέλεσμα που φέρνει, η φύση έχει πολλά οφέλη στο σώμα, όπως μείωση της αρτηριακής σας πίεσης και ενίσχυση της καρδιάς σας.

Δεν χρειάζεται να είναι πάντα κάτι εξεζητημένο, καθώς μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να περπατάτε στο τοπικό σας πάρκο ή να κάθεστε στη βεράντα και να εκτιμάτε το περιβάλλον σας.