Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αρωματοθεραπεία: Η ποιότητα του αέρα επηρεάζεται από τα αρώματα σπιτιού

Αρωματοθεραπεία: Η ποιότητα του αέρα επηρεάζεται από τα αρώματα σπιτιού

Αρωματοθεραπεία: Η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους σε στάσιμο αέρα σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ευημερία μας.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλετε το σπίτι σας να μυρίζει όμορφα και φρέσκα. Αλλά η ύπαρξη αχαλίνωτων αρωμάτων στον αέρα των εσωτερικών χώρων μας μπορεί να επηρεάσει δραματικά την ποιότητα του αέρα, συνοδεύοντας μια σειρά από πιθανά προβλήματα. Οι άνθρωποι σε χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος περνούν το 85-90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους. Ένας μέσος άνθρωπος εισπνέει έως και 20.000 λίτρα αέρα καθημερινά.

Η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους σε στάσιμο αέρα σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ευημερία μας, προκαλώντας συμπτώματα όπως:

  • ερεθισμό των ματιών,
  • αναπνευστικά προβλήματα,
  • ακόμη και πονοκεφάλους.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), τα επίπεδα των ρύπων του αέρα σε εσωτερικούς χώρους είναι συνήθως περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερα από ό,τι σε εξωτερικούς χώρους. Οι πηγές ρύπανσης των εσωτερικών χώρων μπορεί να είναι πολλές: μαγείρεμα, θέρμανση, αρωματικά προϊόντα καθαρισμού, καθώς και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για την απόσμηση των χώρων διαβίωσης ή εργασίας – είτε είναι κεριά, διαχυτές, σπρέι δωματίου, τζελ, χάντρες ή άλλα προϊόντα.

Ο μοναδικός σκοπός των οικιακών αρωμάτων είναι να κάνουν τον αέρα να μυρίζει όμορφα. Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνουμε σκόπιμα ένα μείγμα χημικών σε ένα εσωτερικό περιβάλλον και ενδεχομένως μειώνουμε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Τα αποσμητικά χώρου εκπέμπουν περισσότερες από 100 διαφορετικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs). Πρόκειται για χημικές ουσίες που μεταφέρονται στον αέρα που περιλαμβάνουν ευρείες κατηγορίες οργανικών ενώσεων:

  • τερπένια όπως λιμονένιο (άρωμα λεμονιού),
  • άλφα-πινένιο (μυρωδιά πεύκων),
  • βήτα-πινένιο,
  • διαλύτες όπως αιθανόλη, φορμαλδεΰδη, βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο,
  • και πολλές άλλες ενώσεις.

Αυτές οι πτητικές οργανικές ενώσεις θα αντιδράσουν με το όζον και άλλα οξειδωτικά εσωτερικού χώρου για να δημιουργήσουν μια σειρά προϊόντων οξείδωσης, τα οποία είναι δυνητικά τοξικά μόρια. Το επίπεδο έκθεσης και συγκέντρωσης καθορίζει την πιθανή τοξικότητα. Τα αρώματα και το όζον μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ρύπους όπως φορμαλδεΰδη, ακεταλδεΰδη και ελεύθερες ρίζες, όλοι ταξινομημένοι ως τοξικοί ή επικίνδυνοι από οργανισμούς όπως η EPA.

Ο τύπος και η ποσότητα των ρύπων που δημιουργούνται από το άρωμα του σπιτιού σας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος του προϊόντος (καίγεται ή είναι ατμός;), η σύνθεσή του (αν και τα συστατικά δεν είναι πάντα γνωστά) και το εσωτερικό τον ίδιο τον αέρα. Όλοι οι τύποι αποσμητικού χώρου παράγουν υψηλές εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων σε ορισμένες ρυθμίσεις. Ο τρόπος με τον οποίο διανέμονται τα αρώματα στο χώρο αναφέρεται ότι είναι λιγότερο σημαντικός για τις εκπομπές από τη σύνθεση του εν λόγω αρώματος.

Νομικά, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αποσμητικά χώρου δεν χρειάζεται να αποκαλυφθούν. Μελέτες έχουν βρει τεράστιες διαφορές σε ό,τι αποκαλύπτεται στην ετικέτα. Εκτός από τις αρωματικές ενώσεις, ένα άρωμα σπιτιού μπορεί επίσης να εκπέμπει διαλύτες όπως αιθανόλη και ισοπροπανόλη ή διπροπυλενογλυκόλη και δεκάδες άλλα. Οι άοσμοι διαλύτες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς είναι δύσκολο για έναν καταναλωτή να προβλέψει τον αντίκτυπο και να γνωρίζει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις που υπάρχουν στον αέρα.

Συγκεκριμένα, οι κατασκευαστές αρωμάτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις «άρωμα» και «αιθέριο έλαιο» στη λίστα των συστατικών χωρίς να διευκρινίζουν ποιες χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για το σχηματισμό του αρώματος. Συνήθως, μπορεί να είναι δεκάδες ή εκατοντάδες διαφορετικές χημικές ουσίες που δεν αποκαλύφθηκαν. Ακόμη και όταν τα συστατικά αναγράφονται στην ετικέτα, δεν σημαίνει ότι το προϊόν είναι εντελώς ασυνήθιστο. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να παραπλανηθούν από ετικέτες όπως «πράσινο», «βιολογικό» ή «φυσικό» στα προϊόντα τους, γνωστές και ως greenwashing.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αγκαλιάστε τη φύση για καλύτερη υγεία

10 υγιεινές ιδέες για να παραμείνετε ενυδατωμένοι 

Φτιάξετε έλαια αρωματοθεραπείας για απόλυτη χαλάρωση

Πώς θα κάνετε το άρωμά σας να μυρίζει περισσότερο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας στο δέρμα μας;

Λεβάντα: Το έλαιο λεβάντας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Aloe Vera: Φυσική θεραπεία για τους καλοκαιρινούς "κινδύνους"

Η αλόη βέρα είναι ίσως περισσότερο γνωστή για την ικανότητά της να καταπραΰνει το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. Το δροσιστικό τζελ βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας ενώ ενυδατώνει το δέρμα για να προωθήσει την επούλωση.

10 tips από ειδικούς για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου

Χρόνιος πόνος άσκηση: Ενώ κάθε εμπειρία χρόνιου πόνου είναι μοναδική και δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την ανακούφιση του πόνου, η προσθήκη του σωστού είδους κίνησης στην ημέρα σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Close Icon