Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Γονική μέριμνα: Η μαγική πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη στα παιδιά

Γονική μέριμνα: Η μαγική πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη στα παιδιά

Γονική μέριμνα: Τα διαμορφωτικά χρόνια της ζωής ενός παιδιού παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γλωσσική ανάπτυξη, μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από σημαντική μεταβλητότητα.

Τα διαμορφωτικά χρόνια της ζωής ενός παιδιού παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γλωσσική ανάπτυξη, μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από σημαντική μεταβλητότητα. Μια πρόσφατη μελέτη παρατήρησης με επικεφαλής την ψυχολόγο Elika Bergelson από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διερευνά τους παράγοντες που επηρεάζουν το φάσμα της κατάκτησης της γλώσσας σε παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών. Συνήθως, τα παιδιά εκφέρουν τις πρώτες τους λέξεις γύρω στους 18 μήνες, προχωρώντας σε φράσεις και προτάσεις μέχρι την ηλικία των δύο ή τριών ετών. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσεται αυτό το γλωσσικό ταξίδι ποικίλλει ευρέως μεταξύ των νέων. Περιέργως, η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.001 παιδιά σε 12 χώρες και 43 γλώσσες αμφισβητεί τις προκαταλήψεις. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας φωνητικής φωνής ενός παιδιού και του φύλου, της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή της έκθεσης σε πολλές γλώσσες.

Το πιο ομιλητικό παιδικό μυστικό

Η αποκάλυψη ότι τα παιδιά που ακούν περισσότερες ομιλίες από ενήλικες τείνουν να είναι και τα ίδια πιο ομιλητικά είναι μια πρωτοποριακή ανακάλυψη. Αυτή η σύνδεση ήταν ισχυρή, επισκιάζοντας παραδοσιακούς παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Κλινικές πτυχές, όπως η προωρότητα ή η δυσλεξία, έπαιξαν επίσης ρόλο στη γλωσσική ανάπτυξη.

Υποθέσεις κατάρριψης: κοινωνικοοικονομική κατάσταση και γλωσσική ανάπτυξη

Ιστορικά, η βραδύτερη γλωσσική ανάπτυξη έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Ωστόσο, η μελέτη αμφισβητεί αυτή την υπόθεση, τονίζοντας ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν εμφανίστηκε ως σημαντικός παράγοντας στις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν. Οι επιπτώσεις προκαλούν μια επαναξιολόγηση των συμπεριφορικών παρεμβάσεων που στοχεύουν στην αύξηση της συμβολής των γονέων.

  • Ενώ η μελέτη αποκαλύπτει εκπληκτικούς συσχετισμούς, αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη συνυφασμένη φύση της παιδικής ομιλίας και της ομιλίας ενηλίκων.
  • Η δυναμική στο παιχνίδι παραμένει άγνωστη, τα περισσότερα παιδιά με τάση για ομιλία προκαλούν αυξημένη ομιλία των ενηλίκων ή μήπως ένα ομιλητικό περιβάλλον ενθαρρύνει την καλύτερη ομιλία μεταξύ των παιδιών;
  • Η μελέτη τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για την αποκρυπτογράφηση των αποχρώσεων αυτών των αλληλεπιδράσεων.
  • Η κατανόηση του κατά πόσον η ενθάρρυνση των ενηλίκων να μιλούν περισσότερο γύρω από τα παιδιά θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τη γλωσσική ανάπτυξη παραμένει ένα βασικό ερώτημα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε φορητές συσκευές εγγραφής σε παιδιά ηλικίας δύο μηνών έως τεσσάρων ετών σε διάφορες περιοχές και γλώσσες. Πάνω από 40.000 ώρες ηχογραφήσεων υποβλήθηκαν σε ανάλυση χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση για να διερευνηθούν παράγοντες που επηρεάζουν την πρώιμη φλυαρία, τις συλλαβές, τις λέξεις και την παραγωγή προτάσεων.

Σημαντικά ευρήματα: Ηλικία και επίδραση «Συζήτησης για ενήλικες».

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια αναμενόμενη αύξηση των φωνητικών με κάθε έτος ανάπτυξης. Η ξεχωριστή αποκάλυψη ήταν η ισχυρή συσχέτιση για κάθε 100 φωνές ενηλίκων που ακούγονταν, ένα παιδί παρήγαγε 27 περισσότερες φωνές. Αυτή η επίδραση εντείνεται με κάθε χρόνο ανάπτυξης του παιδιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι εμπειρίες του παρελθόντος διαμορφώνουν τις απαντήσεις των γονέων;

Πόσο προστατευτικοί πρέπει να είμαστε στην ανατροφή των παιδιών μας;

Γιατί η μελέτη των διδύμων είναι τόσο σημαντική για την επιστήμη

Στρατηγικές γονέων που θα μεταμορφώσουν την προσωπικότητα των παιδιών σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λιγότερο προφανείς λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να χάσετε βάρος

Απώλεια βάρους: Οι ανεπάρκειες της βιταμίνης D, του σιδήρου και των βιταμινών Β, η αντίσταση στην ινσουλίνη και τέλος το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) μπορούν να οδηγήσουν σε ευαισθησία στην ινσουλίνη και να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.

Πώς να κάθεστε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο

Κίνηση: Η καθιστική συμπεριφορά σχετίζεται με μια σειρά κινδύνων για την υγεία, από αυξημένες πιθανότητες για χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο έως δυνητικά μικρότερη διάρκεια ζωής, λέει κάθε μελέτη.

Χρειάζεστε περισσότερο αντηλιακό όταν κάνει ζέστη έξω;

Αντηλιακό θερμοκρασία: Όταν κάνει ζέστη, γίνεται προφανές ότι χρειάζεστε αντηλιακό γιατί νιώθετε ζεστασιά και αισθάνεστε ότι ο ήλιος καίει πάνω στο δέρμα σας. Αλλά η θερμότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Συμβουλές για την αποφυγή τραυματισμών κατά την ποδηλασία

«Υπάρχουν απλά προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε», λέει ο Δρ Κάκαρ. "Το να έχετε πιο χοντρές λαβές ώστε να μην πιέζεστε τόσο δυνατά μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τα γάντια ποδηλάτου βοηθούν επίσης και μερικές φορές βάζουν τον καρπό σας σε καλύτερη θέση από το να ασκείτε πίεση στην παλάμη σας." Δεν μπορείτε πάντα να αποφύγετε ένα ατύχημα, αλλά μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας ασφαλέστερη φορώντας πάντα κράνος ποδηλάτου.

Close Icon