Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Γιορτινό τραπέζι: Τροφές που είναι τοξικές για τα κατοικίδιά σας

Γιορτινό τραπέζι: Τροφές που είναι τοξικές για τα κατοικίδιά σας

Γιορτινό τραπέζι: Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται, όσο και αν μπαίνουμε σε πειρασμό να τις μοιραστούμε με τα κατοικίδιά μας.

Πολλά από τα αγαπημένα μας εορταστικά σνακ ενδεχομένως να αποδειχθούν τοξικά για τα κατοικίδιά μας. Επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες από αυτές τις τροφές πρέπει να αποφεύγονται, όσο και αν μπαίνουμε σε πειρασμό να μοιραστούμε μαζί τους λιχουδιές αλλά και τα “περισσεύματα” του εορταστικού μας τραπεζιού.

Εορταστικές τροφές που δεν πρέπει να δίνετε σε γάτες και σκύλους

 • Βασιλόπιτα
 • Γλυκές πίτες
 • Φασκόμηλο
 • Σάλτσα κρεμμυδιού
 • Σοκολάτα
 • Ξηροί καρποί μακαντάμια
 • Μπλε τυρί
 • Αλκοόλ
 • Κόκκαλα και λίπος γαλοπούλας
 • Μουχλιασμένα τρόφιμα

Βασιλόπιτα και γλυκά

Αυτές οι κοινές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές περιέχουν αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, τα οποία είναι όλα ιδιαίτερα τοξικά για γάτες και σκύλους και μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια εάν καταναλωθούν. Τα σημάδια ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει δηλητηρίαση από αυτές τις τροφές περιλαμβάνουν εμετό, αυξημένη δίψα και ούρηση λιγότερο συχνά από το κανονικό.

Γέμιση και σάλτσα κρεμμυδιού

Οποιαδήποτε τροφή περιέχει λαχανικά της ποικιλίας allium θα πρέπει να είναι εκτός μενού για γάτες ή σκύλους. Αυτό περιλαμβάνει φρέσκες και δυναμωμένες μορφές αρωματικών όπως κρεμμύδια, σκόρδο, ασκαλώνια, πράσα και σχοινόπρασο, τα οποία βρίσκονται συχνά στη χριστουγεννιάτικη γέμιση και τη σάλτσα. Όλα αυτά τα λαχανικά περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται δισουλφίδιο Ν-προπυλίου, η οποία βλάπτει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του κατοικίδιου ζώου σας και μπορεί να τους προκαλέσει αναιμία. Τα σημάδια της δηλητηρίασης από άλλιο σε κατοικίδια περιλαμβάνουν διάρροια, πόνο στο στομάχι, καθώς και εμφάνιση ως κουρασμένα, αδύναμα ή εκτός κανονικής τροφής.

 

Σοκολάτα

Η σοκολάτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξική για τις γάτες και τους σκύλους καθώς περιέχει μια ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη, την οποία τα ζώα δεν μπορούν να μεταβολίσουν εύκολα και προκαλεί υπερδιέγερση των μυών τους, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς τους. Η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα ψησίματος είναι οι χειρότεροι παράγοντες, καθώς περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα θεοβρωμίνης, ενώ η λευκή σοκολάτα είναι η λιγότερο επιβλαβής καθώς περιέχει μόνο μια μικρή ποσότητα της ένωσης. Αν και ακόμα δεν συνιστάται να δίνετε στα κατοικίδιά σας λευκή σοκολάτα, καθώς τα υψηλά επίπεδα λίπους και ζάχαρης είναι ακόμα πιθανό να αναστατώσουν το στομάχι τους.

Τα σημάδια της δηλητηρίασης από σοκολάτα σε κατοικίδια περιλαμβάνουν:

 • έμετο,
 • πιο διεγερτική διάθεση ή μυϊκές συσπάσεις,
 • αυξημένο καρδιακό ρυθμό ή αναπνοή,
 • τρόμο ή συσπάσεις.

Ξηροί καρποί μακαντάμια

Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί οι ξηροί καρποί Macadamia είναι επικίνδυνοι για τα οικόσιτα ζώα, η κατανάλωσή τους μπορεί να κάνει τη γάτα ή τον σκύλο σας να φαίνεται αδύναμος ή να νυστάζει και μπορεί να προκαλέσει επώδυνες ή δύσκαμπτες αρθρώσεις που μπορεί να τους δυσκολέψει το περπάτημα. Αυτή η ποικιλία ξηρών καρπών μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό, τρόμο και αυξημένη θερμοκρασία σώματος για έως και δύο ημέρες.

Μπλε τυρί και μουχλιασμένα τρόφιμα

Το μπλε τυρί όπως το ροκφόρ περιέχει μια ένωση που ονομάζεται ροκφορτίνη C, η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί μυϊκό τρόμο και σπασμούς σε γάτες και σκύλους για έως και δύο ημέρες. Όπως το μπλε τυρί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τα προϊόντα ψωμιού περιέχουν μύκητες και μούχλα που παράγουν μυκοτοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια αρνητικά αποτελέσματα για γάτες και σκύλους όταν καταποθούν.

Αλκοόλ

Τα ζώα είναι πιο ευαίσθητα στην αιθανόλη που υπάρχει στο αλκοόλ από ό,τι οι άνθρωποι. Η κατανάλωση αλκοόλ θα προκαλέσει το κατοικίδιο ζώο σας νυσταγμένο και ασταθές στα πόδια του και στη χειρότερη μπορεί να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας του σώματος και του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις ή σε κώμα.

Κόκκαλα και λίπος γαλοπούλας

Αν και δεν είναι απαραίτητα τοξικά για τις γάτες και τους σκύλους, τα οστά της γαλοπούλας μπορεί να είναι εύθραυστα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να θρυμματιστούν και να μείνουν στο λαιμό ή το στομάχι του κατοικίδιου ζώου σας. Οι λιπαρές τροφές γαλοπούλας και γενικά οι λιπαρές τροφές δεν πρέπει να δίνονται σε κατοικίδια σε μεγάλες ποσότητες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές ενοχλήσεις και διάρροια.

Συμβουλές για να αποτρέψετε τα κατοικίδια σας από το να τρώνε μη ασφαλή τρόφιμα

 • Κρατήστε τη σοκολάτα μακριά.
 • Αφαιρέστε τα διακοσμητικά σοκολάτας από το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας, καθώς τα κατοικίδιά σας εξακολουθούν να μπορούν να τα πετύχουν, ακόμα κι αν είναι κρεμασμένα ψηλά.
 • Αποφύγετε να βάζετε κουτιά επιλογής σοκολάτας ως δώρα κάτω από το δέντρο, καθώς τα σκυλιά μπορούν να τα μυρίσουν μέσα από το χαρτί περιτυλίγματος.
 • Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα σε άλλο δωμάτιο ενώ τρώτε.
 • Ελέγχετε πάντα τα συστατικά.

Τι να κάνετε εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει φάει κάτι που δεν θα έπρεπε;

Ακόμα κι αν η γάτα ή ο σκύλος σας έχει φάει μόνο μια μικρή ποσότητα από αυτές τις τροφές, είναι σημαντικό να κάνετε τα εξής:

 • Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο – Μην περιμένετε να αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα το κατοικίδιο ζώο σας. Ένας κτηνίατρος θα μπορεί να προσφέρει συμβουλές και όσο πιο γρήγορα ενεργείτε, τόσο περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσει το κατοικίδιό σας.
 • Σημειώστε τον χρόνο και την ποσότητα της τροφής που καταναλώθηκε – Δώστε στον κτηνίατρο όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που το κατοικίδιο ζώο σας έφαγε το μη ασφαλές φαγητό, τις επωνυμίες, τη λίστα συστατικών και πόση ποσότητα πιστεύετε ότι κατανάλωσε.
 • Μην προσπαθείτε να αρρωστήσετε το κατοικίδιό σας – Η προσπάθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία. Αφήστε αυτό στον κτηνίατρό σας, καθώς είναι εκπαιδευμένοι να το κάνουν με ασφαλή τρόπο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο κακό κάνουν στην υγεία μας τα οικιακά μικρόβια;

Πώς θα περάσετε το χρόνο σας ευχάριστα με την οικογένειά σας;

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της κομητείας του Λος Άντζελες προσφέρει δωρεάν τεστ COVID-19 για κατοικίδια

Οι κτηνίατροι των ΗΠΑ παλεύουν με τη σημερινή εθνική έλλειψη αίματος κατοικίδιων ζώων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η πρόπολη ποιες οι ιδιότητες και τα οφέλη της;

Πρόπολη οφέλη: Η πρόπολη περιέχει μια ποικιλία ενώσεων, όπως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα και τερπένια, τα οποία συμβάλλουν στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσοτροποποιητικές της ιδιότητες.

5 απροσδόκητες αιτίες απώλειας μνήμης 

Μνήμη: Όταν βρίσκεστε υπό στρες, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει και να ανακτά αναμνήσεις.

Ποια ροφήματα δρουν ως κατασταλτικά της όρεξης;

Διαχείριση βάρους: Ενώ ο καφές και το νερό με ανθρακικό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αποτελούν μαγικές λύσεις για την απώλεια βάρους.

Πώς να ξεφορτωθείτε ρούχα που κρατάτε για συναισθηματικούς λόγους;

Ρούχα συναισθήματα: Το να απαλλαγείτε από ρούχα που έχουν συναισθηματική αξία μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν στοχαστικοί τρόποι να τα αποχωριστείτε διατηρώντας τις αναμνήσεις τους.

Πιτυρίδα ή ξηρότητα: Πώς τα ξεχωρίζουμε; 

Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι συνήθως μεγαλύτερες, κίτρινου ή λευκού χρώματος και μπορεί να συνοδεύονται από λιπαρές, λιπαρές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ οι ξηρές νιφάδες είναι μικρότερες και πιο πούδρες στην υφή.

Close Icon