Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή: Τι είναι η χειμερινή κατάθλιψη και πώς να την καταπολεμήσετε;

Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή: Τι είναι η χειμερινή κατάθλιψη και πώς να την καταπολεμήσετε;

Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή: Πολλοί άνθρωποι βιώνουν δείκτες μελαγχολίας και απόγνωσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και βρίσκουν ότι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή του χρόνου.

Όλοι μας ανατριχιάζουμε αυτές τις ψυχρές μέρες του χειμώνα, καθώς η θερμοκρασία πέφτει συνεχώς και ο αριθμός των ωρών της ημέρας έχει μειωθεί. Ενώ ορισμένα άτομα λατρεύουν τον χειμώνα και έχουν ευχάριστες αναμνήσεις πίνοντας ζεστή σοκολάτα κουλουριασμένοι σε κουβέρτες, άλλοι λατρεύουν τη μεγαλοπρέπεια και τις περιστάσεις των φεστιβάλ. Ωστόσο, άλλοι άνθρωποι βιώνουν δείκτες μελαγχολίας και απόγνωσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και βρίσκουν ότι είναι μια άθλια εποχή του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, ο καιρός έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη διάθεση, τη λειτουργικότητα, τις σκέψεις και κυριολεκτικά οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσα. Ψυχολογικά μιλώντας, οι τυχαίες αλλαγές της διάθεσης όπως ξαφνικά αισθήματα χαμηλής τάσης, αίσθημα έλλειψης φαγητού ή έξοδος κ.λπ. είναι στην πραγματικότητα αναγνωρισμένη ασθένεια που ονομάζεται Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD). Η Arouba Kabir, σύμβουλος και ιδρυτής ψυχικής υγείας, Enso Wellness εξηγεί την έννοια της χειμερινής κατάθλιψης και προτείνει μερικές συμβουλές αυτοφροντίδας.

Τα άτομα με SAD συνήθως παρουσιάζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων ανάλογα με το πώς αισθάνονται εκείνη τη στιγμή. Τα πιο τυπικά σημάδια περιλαμβάνουν το αίσθημα εξάντλησης και τον υπερβολικό ύπνο, την επίμονη καταθλιπτική διάθεση και την έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες και σάκχαρα, που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική αύξηση βάρους και να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση κάποιου. Τέτοιες παρουσιάσεις μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και την παραγωγικότητα ενός ατόμου, εμποδίζοντάς τους να αλληλεπιδρούν με άλλους και απομονώνοντάς τους.

Μην ανησυχείτε. αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό όσο μπορεί να φαίνεται, και αμέτρητοι άλλοι σε όλο τον κόσμο συμμερίζονται τα συναισθήματά σας. Εάν είστε αποφασισμένοι να μην αφήσετε τον χειμώνα να σας κάνει το καλύτερο, συμπεριλάβετε τα παρακάτω στη ρουτίνα σας και απολαύστε έναν χαρούμενο χειμώνα:

1. Γίνετε σαν ηλιοτρόπιο – οι πρώτες πρωινές ώρες είναι ένα όφελος για σένα, καθώς η έρευνα έχει βρει ότι η έκθεση στον εαυτό σου στο φυσικό φως και το να περνάς όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο έξω στον ήλιο, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ενέργεια και φρεσκάδα για όλη την ημέρα.

2. Προσέχετε τη διατροφή σας – Είναι καλό να απολαμβάνετε περιστασιακά ένα νόστιμο δείπνο που είναι πλούσιο σε θερμίδες, αλλά δεν συνιστάται η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας και να σας κάνει να αισθάνεστε άθλια την επόμενη μέρα. Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων και καταγράψτε όλα όσα καταναλώνετε κάθε μέρα. Αυτό θα σας επιτρέψει να αναλύσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.

3. Σηκωθείτε και προσπαθήστε να παραμείνετε δραστήριοι – Δεδομένου ότι ο λήθαργος είναι ένα κοινό σύμπτωμα του SAD, είναι σημαντικό να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που θα σας κρατήσουν σε κίνηση. Θα πρέπει να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεσή σας.

4. Ζητήστε βοήθεια – Θα μπορούσατε επίσης να μιλήσετε με στενούς φίλους, μέλη της οικογένειας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να εξηγήσετε τις περιστάσεις σας και να ζητήσετε την υποστήριξή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί να μπερδεύετε τον φόβο με τον ενθουσιασμό

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την όψιμη κατάθλιψη

Χρήση βαθιάς μάθησης για την ανίχνευση της κατάθλιψης από την ομιλία

1 στις 10 γυναίκες πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 tips από ειδικούς για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου

Χρόνιος πόνος άσκηση: Ενώ κάθε εμπειρία χρόνιου πόνου είναι μοναδική και δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την ανακούφιση του πόνου, η προσθήκη του σωστού είδους κίνησης στην ημέρα σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Ευγνωμοσύνη: Ένα μονοπάτι για να ενισχύσετε την ευεξία σας

Ευγνωμοσύνη: Η ενσωμάτωση της ευγνωμοσύνης στην καθημερινή ζωή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχική υγεία, τη σωματική ευεξία, τις κοινωνικές σχέσεις και την επαγγελματική ζωή.

Close Icon