Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Εντομοαπωθητικά: Τι να προσέξετε στα απωθητικά κουνουπιών;

Εντομοαπωθητικά: Τι να προσέξετε στα απωθητικά κουνουπιών;

Εντομοαπωθητικά: Όταν ένα κουνούπι σας δαγκώνει, τρυπάει το δέρμα χρησιμοποιώντας ένα στοματικό εξάρτημα που ονομάζεται προβοσκίδα για να απορροφήσει αίμα.

Υπάρχει ένα παλιό αστείο που λέει ότι τα κουνούπια είναι σαν οικογένεια: Είναι ενοχλητικά, αλλά μεταφέρουν το αίμα σου. Η εποχή των κουνουπιών αρχίζει να ανεβάζει στροφές σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό σημαίνει τσιμπήματα ζωύφιου. Όταν ένα κουνούπι σας δαγκώνει, τρυπάει το δέρμα χρησιμοποιώντας ένα στοματικό εξάρτημα που ονομάζεται προβοσκίδα για να απορροφήσει αίμα. Καθώς τρέφεται, εγχέει σάλιο στο δέρμα σας που μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση—εξόγκωμα και φαγούρα.

 

Αλλά τα παράσιτα μπορούν επίσης να μεταδώσουν παράσιτα όπως η ελονοσία και ιούς όπως ο δάγκειος πυρετός, ο Δυτικός Νείλος και ο Ζίκα. Επομένως, ίσως θελήσετε να σταματήσετε τον προγραμματισμό των καλοκαιρινών διακοπών και να σκεφτείτε τι να αναζητήσετε στα απωθητικά, που κρατούν μακριά σας τα σφάλματα και τα εντομοκτόνα που τα σκοτώνουν.

Ποια απωθητικά κουνουπιών λειτουργούν καλύτερα;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι για προστασία που διαρκεί ώρες, οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητούν προϊόντα με αυτά τα ενεργά συστατικά: DEET, IR3535, πικαριδίνη ή έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού. Αυτά τα συστατικά είναι εγγεγραμμένα στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Μια σημείωση για το έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού: Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού έχει παρόμοιο όνομα, αλλά ο οργανισμός δεν το συνιστά επειδή δεν έχει ελεγχθεί για ασφάλεια και δεν έχει εγγραφεί στην EPA ως εντομοαπωθητικό.

Ποια άλλα βήματα μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα κουνούπια;

Τα απωθητικά είναι μια γραμμή άμυνας ενάντια στα τσιμπήματα, αλλά υπάρχουν και άλλα: Φορέστε μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια. Αποφύγετε να βγείτε έξω το σούρουπο και την αυγή, όταν ορισμένοι τύποι κουνουπιών τείνουν να είναι πιο δραστήριοι. Η Silvie Huijben, μια εξελικτική βιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, βοήθησε στην ανάπτυξη ενός διαδικτυακού παιχνιδιού για να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν πώς να προστατεύονται από τα κουνούπια, το οποίο δίνει έμφαση σε μια άλλη στρατηγική πρόληψης:

“Τα κουνούπια χρειάζονται νερό για να αναπαραχθούν”, επομένως είναι σημαντικό να φροντίσετε να απαλλαγείτε από το στάσιμο νερό – συμπεριλαμβανομένων των κουβάδων με νερό ή των παιδικών πισινών που μένουν ανενόχλητες στην αυλή για μια εβδομάδα ή περισσότερο, είπε. “Βεβαιωθείτε ότι δεν είστε εσείς αυτός που συμβάλλει στο τοπικό πρόβλημα των κουνουπιών, ότι δεν αναπαράγετε κουνούπια στην ιδιοκτησία σας.” Μπορείτε επίσης να περιποιηθείτε τα ρούχα και τον εξοπλισμό εξωτερικού χώρου με ένα φυτοφάρμακο που ονομάζεται περμεθρίνη για να αποκρούσετε τα κουνούπια και άλλα ανεπιθύμητα παράσιτα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λειτουργεί ένα εργαστήριο κουνουπιών στο Φορτ Κόλινς του Κολοράντο, όπου αξιολογεί εντομοκτόνα, αλλά όχι απωθητικά. Για να δοκιμάσουν αυτά τα είδη προϊόντων, οι ερευνητές επικαλύπτουν το εσωτερικό ενός μπουκαλιού με μια δεδομένη δόση ενός εντομοκτόνου συστατικού και μετά βάζουν κουνούπια στο μπουκάλι – συνήθως περίπου 25. Βλέπουν ποιο ποσοστό των ζωυφίων πεθαίνουν μέσα σε δύο ώρες και το συγκρίνουν με ένα κοντινό μη επικαλυμμένο μπουκάλι που περιέχει τον ίδιο αριθμό κουνουπιών.

Το τεστ χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ και επίσης χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται απλούστερο και λιγότερο δαπανηρό από ορισμένες πιο περίπλοκες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμής στην οποία οι σταγόνες εντομοκτόνων εφαρμόζονται απευθείας στα κουνούπια.

Ένα κουνούπι κάθεται στο κάτω μέρος ενός μπουκαλιού που περιέχει ένα συγκεκριμένο εντομοκτόνο ως μέρος μιας δοκιμής κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο εργαστήριο του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων Πέμπτη, 4 Απριλίου 2024, στο Fort Collins, Colo. Credit: AP Photo/David Zalubowski
Οι επιστήμονες συνήθως επαναλαμβάνουν τα πειράματα κάθε εποχή για να τεκμηριώσουν τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα κουνούπια αντιδρούν στα εντομοκτόνα, λένε οι αξιωματούχοι του CDC.

Ο Huijben είπε ότι η επανάληψη της δοκιμής είναι σημαντική επειδή έχει περιορισμούς: Τα αποτελέσματα μπορούν να απορριφθούν από παράγοντες όπως το εάν κάθε μπουκάλι ήταν επικαλυμμένο με ακριβώς την ίδια ποσότητα χημικής ουσίας. «Πιστεύω ότι βλέπουμε πολύ θόρυβο στα δεδομένα» που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα αρχικά συμπεράσματα, είπε ο Huijben, ο οποίος έχει συγκρίνει προσεγγίσεις δοκιμών αντοχής.

Ακριβώς όπως τα βακτήρια μπορούν σταδιακά να αναπτύξουν την ικανότητα να αποφεύγουν τα αντιβιοτικά, έτσι και τα σφάλματα μπορούν να αναπτύξουν αντοχή σε ορισμένες από τις χημικές ουσίες που αναπτύχθηκαν για να τα σκοτώσουν και να τα απωθήσουν. Η περμεθρίνη ανήκει σε μια κατηγορία εντομοκτόνων που ονομάζονται πυρεθροειδή, τα οποία έχουν δείξει αυτού του είδους την αντοχή.

Τα πυρεθροειδή έγιναν δημοφιλή στη δεκαετία του 1990 ως υποκατάστατα παλαιότερων φυτοφαρμάκων και χρησιμοποιούνται συνήθως για τον έλεγχο των ζωυφίων ενηλίκων. Τα κοινοτικά προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών και οι αγρότες χρησιμοποιούν τις χημικές ουσίες, αλλά οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν επίσης να τις βρουν στα ράφια των καταστημάτων υλικού.

Σε εργαστηριακά πειράματα, η αντοχή ποικίλλει ανάλογα με το προϊόν και τη δόση, αλλά σε ορισμένες δοκιμές «κανένα από αυτά (τα κουνούπια) δεν θα πεθάνει», δήλωσε η Roxanne Connelly, επιστήμονας εντόμων του CDC. Οι αξιωματούχοι του CDC συνεργάζονται με κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους για να κάνουν περισσότερες δοκιμές πεδίου στον πραγματικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων στα οποία ελέγχονται τα κουνούπια που τοποθετούνται σε κλουβιά σε εξωτερικούς χώρους, αφού περάσει ένα φορτηγό με εντομοκτόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δαγκώματα εντόμων και μολυσματικές ασθένειες - Τι πρέπει να γνωρίζετε 

ΕΟΔΥ: Πώς να προφυλαχθείτε από τα κουνούπια και από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο οργανισμός υγείας προειδοποιεί για τον δάγκειο πυρετό σε όσους ταξιδεύουν σε ενδημικές χώρες

Η κλιματική αλλαγή φέρνει την ελονοσία σε νέες περιοχές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η πρόπολη ποιες οι ιδιότητες και τα οφέλη της;

Πρόπολη οφέλη: Η πρόπολη περιέχει μια ποικιλία ενώσεων, όπως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα και τερπένια, τα οποία συμβάλλουν στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσοτροποποιητικές της ιδιότητες.

5 απροσδόκητες αιτίες απώλειας μνήμης 

Μνήμη: Όταν βρίσκεστε υπό στρες, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει και να ανακτά αναμνήσεις.

Ποια ροφήματα δρουν ως κατασταλτικά της όρεξης;

Διαχείριση βάρους: Ενώ ο καφές και το νερό με ανθρακικό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αποτελούν μαγικές λύσεις για την απώλεια βάρους.

Πώς να ξεφορτωθείτε ρούχα που κρατάτε για συναισθηματικούς λόγους;

Ρούχα συναισθήματα: Το να απαλλαγείτε από ρούχα που έχουν συναισθηματική αξία μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν στοχαστικοί τρόποι να τα αποχωριστείτε διατηρώντας τις αναμνήσεις τους.

Πιτυρίδα ή ξηρότητα: Πώς τα ξεχωρίζουμε; 

Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι συνήθως μεγαλύτερες, κίτρινου ή λευκού χρώματος και μπορεί να συνοδεύονται από λιπαρές, λιπαρές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ οι ξηρές νιφάδες είναι μικρότερες και πιο πούδρες στην υφή.

Close Icon