Αυτοφροντίδα

Διαβήτης πόδια: Συμβουλές φροντίδας ποδιών για άτομα με διαβήτη

Διαβήτης πόδια: Συμβουλές φροντίδας ποδιών για άτομα με διαβήτη

Διαβήτης πόδια: Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα σάκχαρα του αίματος στο εύρος στόχου όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα σάκχαρα του αίματος στο εύρος στόχου όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή/και στην καθυστέρηση των επιπλοκών από τον διαβήτη, αν και η γενετική παίζει επίσης ρόλο στην ανάπτυξή τους. Η ύπαρξη υψηλού σακχάρου στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα θέτει ένα άτομο σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει μια σειρά από επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων με τα πόδια του. Περίπου το 50% των ατόμων με διαβήτη αναπτύσσουν περιφερική νευροπάθεια και έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν έλκος στα πόδια. Τα άτομα με διαβήτη έχουν επίσης 15 φορές υψηλότερο ποσοστό ακρωτηριασμού από τα άτομα χωρίς διαβήτη.

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος συχνά οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων που αποδίδονται στον διαβήτη και στο χρόνιο υψηλά σάκχαρα στο αίμα, όπως:

 • Νευροπάθεια: απώλεια αισθητικής, κινητικής και αυτόνομης βλάβης νεύρων.
 • Ισχαιμία: κακή παροχή αίματος στα όργανα.
 • Παραμόρφωση του ποδιού.
 • Επιπλοκές στα πόδια

Eπισκόπηση των επιπλοκών των ποδιών που σχετίζονται με τον διαβήτη

 • Έλκη ποδιών

Τα άτομα με διαβήτη συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν ένα κόψιμο ή πληγή στο πόδι τους επειδή δεν μπορούν να το αισθανθούν (λόγω νευροπάθειας) και επίσης συχνά έχουν κακή κυκλοφορία του αίματος που επιβραδύνει την επούλωση. Πάνω από το 80% των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων συμβαίνουν μετά από έλκος ποδιού. Ωστόσο, αυτά μπορούν εύκολα να προληφθούν εάν συλληφθούν έγκαιρα.

 • Διαβητική περιφερική νευροπάθεια (ΔΠΝ)

Το ΔΠN είναι η πιο κοινή επιπλοκή του διαβήτη και περιλαμβάνει οποιαδήποτε διαταραχή του περιφερικού νευρικού συστήματος, αλλά εμφανίζεται πιο συχνά στα χέρια και τα πόδια σας. Ξεκινά από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του σώματος από το κέντρο του σώματός σας (π.χ. δάχτυλα των ποδιών) και στη συνέχεια προχωρά προς τα μέσα προς τον κορμό σας. Η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο εύρος στόχου σας έχει αποδειχθεί ότι σταματά την εξέλιξη και/ή βελτιώνει τα συμπτώματα της νευροπάθειας.

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να αποτρέψετε ή/και να καθυστερήσετε την εξέλιξη των επιπλοκών του ποδιού

 • Διαχείριση του διαβήτη σας:

Λήψη φαρμάκων ή/και ινσουλίνης, συχνός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας, υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική δραστηριότητα και διαχείριση του στρες Διαχείριση αρτηριακής πίεσης Διαχείριση χοληστερόλης

 • Τροποποιήσεις υγιεινού τρόπου ζωής:

Σταματήστε το κάπνισμα, πίνετε αλκοόλ με μέτρο, παίρνετε τακτικά ύπνος και διαχείριση του στρες Ακολουθώντας τις συστάσεις προληπτικής φροντίδας των ποδιών μειώνουν τα σοβαρά προβλήματα και τους ακρωτηριασμούς των ποδιών έως και 80%, συμπεριλαμβανομένων:

 • Κάνοντας ετήσια εξέταση ποδιών
 • Πλύσιμο και στέγνωμα των ποδιών σας (ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας) καθημερινά (μην μουλιάζετε τα πόδια σας).
 • Ελέγχετε το κάτω μέρος των ποδιών και των κάτω ποδιών σας κάθε μέρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πληγές, κοψίματα ή αντικείμενα στο πόδι σας ή προβλήματα με τα νύχια των ποδιών σας (εάν έχετε βλάβη στα νεύρα μπορεί να μην μπορείτε να το νιώσετε).

 • Ενυδάτωση των ποδιών σας καθημερινά.
 • Κόψτε προσεκτικά τα νύχια των ποδιών σας (ευθεία) ή πηγαίνετε σε έναν ποδολόγο για να το κάνετε.
 • Μην περπατάτε ξυπόλητος.
 • Φορέστε καθαρές στεγνές κάλτσες και παπούτσια που ταιριάζουν σωστά.
 • Ελέγξτε τα παπούτσια σας πριν τα φορέσετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αντικείμενα που θα μπορούσαν να κόψουν ή να πιέσουν το πόδι σας (π.χ. εάν έχετε ένα μικρό βράχο στο παπούτσι σας, μπορεί να μην το αισθανθείτε εάν έχετε νευροπάθεια, αλλά μπορεί τρίψτε το πόδι σας και δημιουργήστε μια πληγή).
 • Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα υποδήματα όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας για να αποτρέψετε περαιτέρω επιπλοκές στα πόδια.
 • Καλέστε το γιατρό σας εάν υπάρχουν αλλαγές στο δέρμα σας, τυχόν πληγές ή κοψίματα, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα πριν εξελιχθούν σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εάν έχετε διαγνωστεί με επιπλοκή στο πόδι, μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σας λόγω του πόνου, να περιορίσει την κινητικότητα ή τη λειτουργικότητά σας και να σας επηρεάσει συναισθηματικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η διαβητική νευροπάθεια;

Κοινές γενετικές παραλλαγές και γονίδια στις ημικρανίες και τον διαβήτη τύπου 2, επιβεβαιώνει μελέτη

Πώς οι οφθαλμικές εξετάσεις βοηθούν στην ανίχνευση διαβήτη, ΣΚΠ και άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορούμε να αγαπάμε τον εαυτό μας;

Αυτογνωσία: Το να αγαπάς τη στάση σου είναι ένα συνεχές ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Περιλαμβάνει την αποδοχή του εαυτού, την αυτοσυμπόνια και τη δέσμευση για προσωπική ανάπτυξη.

Tips αυτοφροντίδας που δεν μας έμαθε κανείς

Selfcare: Με την πάροδο του χρόνου, η άσκηση της αυτοφροντίδας θα γίνει ένα φυσικό και ικανοποιητικό μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, συμβάλλοντας σε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή.