ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η διαβητική νευροπάθεια;

Διαβήτης: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η διαβητική νευροπάθεια;

Διαβήτης: Τα άτομα με επώδυνη διαβητική νευροπάθεια μπορεί να είναι σε θέση να ανακουφιστούν από τη διέγερση του νωτιαίου μυελού υψηλής συχνότητας.

Τα άτομα με επώδυνη διαβητική νευροπάθεια μπορεί να είναι σε θέση να ανακουφιστούν από τη διέγερση του νωτιαίου μυελού υψηλής συχνότητας, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2023, η οποία θα παρουσιαστεί στην 75η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στο Βοστώνη και ζωντανά στο διαδίκτυο από 22-27 Απριλίου 2023.

Διαβητική νευροπάθεια

Η διαβητική νευροπάθεια είναι νευρική βλάβη που οφείλεται σε διαβήτη και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και μούδιασμα, πιο συχνά στα χέρια και τα πόδια. Περίπου το 25% των 37 εκατομμυρίων Αμερικανών με διαβήτη έχουν επώδυνη διαβητική νευροπάθεια. «Η διαβητική νευροπάθεια συχνά οδηγεί σε κακή ποιότητα ζωής, κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή ύπνου και τα διαθέσιμα φάρμακα μπορεί να είναι αναποτελεσματικά για πολλούς ανθρώπους ή να έχουν παρενέργειες που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Erika Petersen, MD. Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας στο Λιτλ Ροκ. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά γιατί υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πιο αποτελεσματικές θεραπείες».

Στη μελέτη συμμετείχαν 216 άτομα που είχαν επώδυνα συμπτώματα διαβητικής νευροπάθειας για τουλάχιστον ένα χρόνο που δεν ανταποκρίνονταν στα φάρμακα. Οι μισοί από τους ανθρώπους έλαβαν διέγερση του νωτιαίου μυελού συν τακτική ιατρική θεραπεία για έξι μήνες. Οι μισοί έλαβαν μόνο τακτική ιατρική περίθαλψη. Μετά από έξι μήνες, οι άνθρωποι είχαν την επιλογή να στραφούν στην άλλη θεραπεία. Οι άνθρωποι παρακολουθήθηκαν για συνολικά δύο χρόνια. Η διέγερση του νωτιαίου μυελού περιλαμβάνει μια συσκευή που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα. Η συσκευή παρέχει ηλεκτρική διέγερση στο νωτιαίο μυελό για να κόψει τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο.

Μετά από έξι μήνες, τα άτομα που έλαβαν διέγερση ανέφεραν μείωση 76% στη μέση ποσότητα πόνου, ενώ τα άτομα που δεν έλαβαν διέγερση είχαν αύξηση 2% στη μέση ποσότητα πόνου. Σε δοκιμές της κινητικής τους λειτουργίας, της αίσθησης και των αντανακλαστικών, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στο 62% όσων έλαβαν διέγερση σε σύγκριση με το 3% όσων έλαβαν μόνο φαρμακευτική αγωγή. Συνολικά το 93% όσων έλαβαν μόνο φαρμακευτική αγωγή και είχαν δικαίωμα διασταύρωσης επέλεξαν να λάβουν τη διέγερση μετά από έξι μήνες, ενώ κανένας από αυτούς που έλαβαν τη διέγερση δεν ήθελε να λάβει μόνο φαρμακευτική αγωγή. Μετά από δύο χρόνια, οι άνθρωποι ανέφεραν 80% βελτίωση στη μέση ποσότητα πόνου και το 66% συνέχισαν να έχουν βελτίωση στην κινητική λειτουργία, την αίσθηση και τα αντανακλαστικά.

Σε κανέναν από τους συμμετέχοντες δεν αφαιρέθηκαν οι συσκευές του επειδή δεν ήταν αποτελεσματικές. Οκτώ άτομα είχαν λοιμώξεις που σχετίζονται με τη συσκευή. Τρεις από αυτούς που καθαρίστηκαν και σε πέντε άτομα, ή 3%, αφαιρέθηκαν οι συσκευές τους λόγω μόλυνσης, κάτι που ο Petersen είπε ότι είναι εντός του εύρους που αναφέρεται για άτομα που λαμβάνουν διέγερση νωτιαίου μυελού για άλλα συνθήκες. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ επηρεάζουν περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες. Ο Petersen σημείωσε επίσης ότι η διέγερση υψηλής συχνότητας φαίνεται να παρέχει μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο από τη διέγερση χαμηλής συχνότητας. Η διέγερση υψηλής συχνότητας επίσης δεν δημιουργεί την αίσθηση «καρφίτσες και βελόνες» που συνοδεύει τη διέγερση χαμηλής συχνότητας.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η διέγερση υψηλής συχνότητας παρέχει μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο με αποδεκτή ασφάλεια», είπε ο Petersen. «Οι βελτιώσεις στην κινητική λειτουργία, την αίσθηση και τα αντανακλαστικά υποδηλώνουν ότι αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να έχει δυνατότητα τροποποίησης της νόσου». Ο Petersen είπε, «Η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων μέσω μελετών σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την κατανόησή μας για αυτήν τη θεραπεία διέγερσης του νωτιαίου μυελού για τη θεραπεία της επώδυνης διαβητικής νευροπάθειας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες για άνοια;

Κοινές γενετικές παραλλαγές και γονίδια στις ημικρανίες και τον διαβήτη τύπου 2, επιβεβαιώνει μελέτη

Σύντομες εκρήξεις καθημερινής άσκησης μειώνουν τη θνησιμότητα

Προληπτικές εξετάσεις για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Φασολάκια: Ένα πράσινο θαύμα για την υγεία μας

Φασολάκια: Με πλούσια θρεπτικά συστατικά, προστασία της καρδιάς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φασολάκια αξίζουν έναν τόπο στο πιάτο μας για μια ζωή γεμάτη υγεία.