Αυτοφροντίδα

Διαλογισμός: Πέντε λεπτά αρκούν για να φτάσουμε στην απόλυτη ηρεμία

Διαλογισμός: Πέντε λεπτά αρκούν για να φτάσουμε στην απόλυτη ηρεμία

Διαλογισμός: Ο ψυχοθεραπευτής δρ Ρον Αλεξάντερ, συγγραφέας του βιβλίου Wise Mind, Open Mind, αναφέρει ότι ο διαλογισμός ενδυναμώνει το πνεύμα μας, ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη και βελτιώνει τις επιδόσεις μας. Έτσι πετυχαίνουμε ευκολότερα αυτά που θέλουμε στη ζωή μας. Με ποιον τρόπο όμως γίνεται σωστά ο διαλογισμός και πώς επιδρά στον εγκέφαλο;

Οι γιόγκι γνωρίζουν εδώ και χρόνια κάτι που οι επιστήμονες ανακάλυψαν τελευταία: πως ο διαλογισμός είναι ίσως το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε για να επεμβαίνουμε στις σκέψεις μας, αλλά και για να νιώθουμε εσωτερική ηρεμία και να είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους μας.

Τι επιτυγχάνουμε όμως όταν εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας στην αυτοσυγκέντρωση;

Ο ψυχοθεραπευτής δρ Ρον Αλεξάντερ, συγγραφέας του βιβλίου Wise Mind, Open Mind, αναφέρει ότι ο διαλογισμός ενδυναμώνει το πνεύμα μας, ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη και βελτιώνει τις επιδόσεις μας. Έτσι  πετυχαίνουμε ευκολότερα αυτά που θέλουμε στη ζωή μας.

Με ποιον τρόπο όμως γίνεται σωστά ο διαλογισμός και πώς επιδρά στον εγκέφαλο;

Τα κύματα της ηρεμίας

Στον εγκέφαλό μας υπάρχουν πέντε κατηγορίες κυμάτων που αντιστοιχούν σε διαφορετικές δραστηριότητες. Ο διαλογισμός μάς βοηθά να περάσουμε από εκείνα που είναι υψηλής συχνότητας σε άλλα πιο χαμηλής ενεργοποιώντας συγκεκριμένες περιοχές.

Στόχος μας στο διαλογισμό είναι η μετάβαση από το στάδιο βήτα ή άλφα (σκέψη, ανάλυση κ.λπ.) στο θήτα (πλήρης ηρεμία, νιρβάνα). Το μυστικό για να τα καταφέρουμε είναι οι σωστές αναπνοές: όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχουν αυτές, τόσο περισσότερο μικραίνουν τα μήκη κυμάτων που εκπέμπει ο εγκέφαλος με αποτέλεσμα να ηρεμούμε. Επίσης καλό είναι να  είμαστε συνεπείς, δηλαδή να αφιερώνουμε κάθε πρωί 5′ σε αυτή τη διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο θα δούμε διαφορά στην παραγωγικότητά μας.

  • Στάδιο βήτα

Σε αυτό βρισκόμαστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Το μυαλό μας λειτουργεί, δουλεύει, αναλύει, σχεδιάζει, εκτιμά. Όλες αυτές οι διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο μετωπιαίο φλοιό.

  • Στάδιο άλφα

Τα κύματα του εγκεφάλου αρχίζουν να γίνονται πιο αργά, ενώ εμείς αισθανόμαστε όλο και πιο ήρεμοι. Συχνά είμαστε στο στάδιο άλφα έπειτα από ένα μάθημα γιόγκα ή μια βόλτα στο δάσος. Για να βρεθούμε σε αυτό, προτού αρχίσουμε το διαλογισμό, καθόμαστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα ή στο στρώμα με τους ώμους χαλαρούς και τη σπονδυλική στήλη ίσια. Στη συνέχεια κλείνουμε τα μάτια και προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε τίποτε.

  • Στάδιο θήτα

Έχουμε χαλαρώσει και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το διαλογισμό. Παρακολουθούμε την αναπνοή μας, δηλαδή επικεντρωνόμαστε στο πώς εισπνέουμε και εκπνέουμε. Αν υπάρχει κάτι που αποσπά την προσοχή μας, ο δρ Αλεξάντερ μάς συμβουλεύει να εστιάσουμε και πάλι σε αυτό που κάνουμε. Όσο πιο βαθιά ανάσα παίρνουμε, τόσο πιο πολύ ηρεμούμε. Σε αυτό το σημείο το μυαλό μας μεταβαίνει σε μια άλλη φάση, που θυμίζει νιρβάνα. Τώρα μάλιστα μπορεί να οπτικοποιήσει πράγματα και να φανταστεί.

  • Στάδιο δέλτα

Οι περισσότεροι από εμάς φτάνουμε σε αυτό το σημείο μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αντίθετα αυτοί που διαλογίζονται χρόνια το επιτυγχάνουν και μέσα στη μέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

4 συμβουλές για να ξεκινήσετε διαλογισμό

Αυτοφροντίδα : Αυτές είναι οι συνέπειες από την παραμέληση της

Τι είναι το ψυχικό τραύμα και πως να το ξεπεράσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η θάλασσα έχει τον τρόπο να μας ηρεμεί

Θάλασσα: Ο εγκέφαλος, ο οποίος βρίσκεται σε ενός είδους «διαυγές, άχρωμο εγκεφαλονωτιαίο υγρό» στο κεφάλι μας, αντιδρά πολύ θετικά με το νερό διότι, όπως γράφει ο Νίκολς, στο CBS News, «οι αρχαίοι πρόγονοί μας βγήκαν από το νερό και εξελίχθηκαν από το κολύμπι στο περπάτημα.

Πρακτικές για να παραμένετε συγκεντρωμένοι

Αυτοσυγκέντρωση: Εάν δυσκολεύεστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι/ες σε ό,τι κάνετε κάθε φορά και αναζητάτε τρόπους να βελτιώσετε την προσοχή σας, σκεφτείτε τις ακόλουθες πρακτικές.

Aυτοφροντίδα : Θεραπευτείτε από την κατάθλιψη

Aυτοφροντίδα : Μια παρέμβαση θεραπείας γνωστικής συμπεριφοράς που στοχεύει τόσο την κατάθλιψη όσο και την αυτο-φροντίδα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι το κλειδί για όσους πάσχουν από αυτά.

Ενίσχυσε τα θετικά συναισθήματα με το σχέδιο Μάνταλα

Μάνταλα: Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι το ομαδικό διαδραστικό σχέδιο μάνταλα καλλιεργεί θετικά συναισθήματα, ενώ το ατομικό σχέδιο μάνταλα μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση των αρνητικών συναισθημάτων.

Τρόποι να καλλιεργήσετε ευγνωμοσύνη στη ζωή σας

Ευγνωμοσύνη: Η ευγνωμοσύνη είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να εκτιμούν αυτό που έχουν, αντί να αναζητούν πάντα κάτι καινούργιο με τις ελπίδες ότι θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους ή πιστεύοντας ότι δεν μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι έως ότου ικανοποιηθεί κάθε φυσική και υλική τους ανάγκη.