Αυτοφροντίδα

Coaching: Αλλαγή VS Μεταμόρφωση

Coaching: Αλλαγή VS Μεταμόρφωση

Coaching: Ένας νέος τρόπος να σκεφτείτε την καθοδήγηση ως εργαλείο για τη μεταμόρφωση.

Εάν καταλαβαίνετε την αποτελεσματικότητα της καθοδήγησης, από την άμεση εμπειρία ή από τη γνώση που έχετε, τότε θα ξέρετε ότι η καθοδήγηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Όταν η καθοδήγηση εφαρμόζεται σωστά, είναι μετασχηματιστική. Τις περισσότερες φορές, οι ειδικοί coach χρησιμοποιούν εναλλακτικά την αλλαγή και το μετασχηματισμό στο ίδιο πλαίσιο. Όμως αυτοί οι όροι είναι αρκετά διαφορετικοί και επιφέρουν μοναδικά αποτελέσματα συγκριτικά μεταξύ τους. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο μετασχηματισμός υπερβαίνει την αλλαγή μιας κατάστασης (π.χ. αντίληψη, πεποιθήσεις, συναισθήματα, περιβάλλον, αποτελέσματα κ.λπ.).

Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά; Στο πλαίσιο της «αλλαγής», η καθοδήγηση μπορεί να βοηθήσει προσωρινά ώστε να ανακατευθύνει την σκέψη και τη συμπεριφορά για να παράγει ένα συγκεκριμένο, και περιορισμένο, επιθυμητό αποτέλεσμα, ή κατάσταση. Η δομή (π.χ. διαδικασία, πρόοδος ή πλαίσιο για την παραγωγή ενός αποτελέσματος) δεν είναι καινούργια και το έργο για τη δημιουργία αλλαγής εστιάζεται στη διατήρηση της δομής ενώ ταυτόχρονα αλλάζει προσωρινά την κατάσταση. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να θέλει να “αλλάξει” καριέρα και να αναζητήσει καθοδήγηση για τη δημιουργία μιας στρατηγικής σταδιοδρομίας. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να θέλει να αλλάξει εταιρεία, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τις ίδιες δεξιότητες. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού, ολόκληρη η δομή ή η κατάσταση μεταβάλλεται. Η συνέπεια του μετασχηματισμού είναι ότι η «αλλαγή» είναι μακροπρόθεσμη και συνεπής, και παράγει μια εντελώς διαφορετική δομή και κατάσταση. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να επιθυμεί να εγκαταλείψει το επάγγελμά του εντελώς και να ξεκινήσει μια επιχείρηση σε έναν τομέα, σε αντίθεση με το πού εργάζεται αυτήν τη στιγμή. Η διαδικασία σκέψης, οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές για έναν υπάλληλο είναι πολύ διαφορετικές από ό, τι για έναν επιχειρηματία ή ιδιοκτήτη επιχείρησης. Η εμπειρία του coaching θα έπρεπε να προσεγγίζει διαφορετικά κάποιον που θέλει να αλλάξει δουλειά, σε σχέση με κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση, επειδή θα πρέπει να κάνει μια σημαντική αλλαγή mindset στον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του σε αυτή τη «νέα» δομή.

Ο μετασχηματισμός δημιουργεί μια αλλαγή που μπορεί να γίνεται με συνέπεια τόσο στις φυσικές όσο και στις γνωστικές διαδικασίες, οι οποίες στη συνέχεια επηρεάζουν τις νέες καταστάσεις συμπεριφοράς ή ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Εάν απλώς προπονούμαστε για αλλαγή, τότε η ίδια η δομή παραμένει ανέπαφη. Αυτό είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, διότι ο μετασχηματισμός απαιτεί μια μεγαλύτερη εμβάθυνση. Έτσι όταν χρησιμοποιούμε την καθοδήγηση ως εργαλείο μετασχηματισμού, συνεργαζόμαστε για να επιστρέψουμε περισσότερα επίπεδα στην τρέχουσα κατάσταση και να ανακαλύψουμε νέες δυνατότητες για τη μελλοντική κατάσταση για την οποία εργάζεται κανείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διαφορές μεταξύ coaching και ψυχοθεραπείας

Τι σας συνδέει με άκαμπτες πεποιθήσεις και συμπεριφορές

Τρεις πρακτικές για να τα βγάζετε πέρα με ένα "δύστροπο νου"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η διαταραχή κοινωνικού άγχους και πως μπορείς να την ξεπεράσεις οριστικά

Κοινωνικό Άγχος: Η αυτοπεποίθηση είναι μια ιδιότητα που πολλοί από εμάς θα θέλαμε να έχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό – ειδικά όταν βρισκόμαστε σε ένα νέο μέρος ή με μια ομάδα ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά. Για ορισμένους, αυτή η εσωτερική σιγουριά φαίνεται να έρχεται φυσικά. Αλλά τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους;

Αυτοφροντίδα: Οι διάφοροι τύποι που χωρίζετε

Αυτοφροντίδα: Η αυτοφροντίδα, είναι μία έννοια η οποία βρίσκετε σε όλους τους χώρους και που πρέπει να μάθουμε να την αναγνωρίζουμε και εισχωρούμε στην καθημερινότητα μας για να επιτύχουμε την ευτυχία μας.

Το να είστε δίπλα στο νερό είναι καλό για το σώμα και μυαλό σας

Θάλασσα Οφέλη: Το να ξοδεύουμε χρόνο μέσα και γύρω από τα υδάτινα περιβάλλοντα έχει αποδειχθεί με ότι οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερα ψυχικά και σωματικά οφέλη συγκριτικά με τους πράσινους χώρους.

Αυτοφροντίδα: Συμβουλές για να την πετύχεις

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε σε καθημερινή βάση την αυτοφροντίδα σας και εσάς θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ καλύτερα στην καθημερινότητα σας. Επίσης για να μπορέσετε να το επιτύχετε θα πρέπει πρώτα να βρείτε τις ανάγκες σας και να τα εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση. Σου παρουσιάζουμε κάποιες από τις συμβουλές που […]

Το να στρώνετε το κρεβάτι σας βοηθά να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη μέρα

Στρώσιμο Κρεβατιού: Από τον καλύτερο ύπνο και το λιγότερο άγχος έως έναν πιο καθαρό και οργανωμένο νου, τα πιθανά οφέλη του να στρώνετε το κρεβάτι σας κάθε πρωί μπορεί να σας εκπλήξουν.

Είναι σημαντικό να εκτιμάτε τον εαυτό σας

Αυτοεκτίμηση Ψυχολογία Σημασία: Η καλλιέργεια υψηλής αυτοεκτίμησης και ανθεκτικότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι σίγουρα δυνατή και μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή σας. Ένα σημαντικό συστατικό - "κλειδί" - της αυτοεκτίμησης είναι τα πρότυπα σκέψης σας (σε τι εστιάζετε), καθώς και η υιοθέτηση μιας πιο αισιόδοξης προοπτικής.

Αυτοφροντίδα: Ορισμοί και σημασία της

Αυτοφροντίδα: Σε αυτό το άρθρο στοχεύουμε να σας μιλήσουμε για το τι είναι αυτοφροντίδα και ποιοι είναι οι ορισμοί της ,όπως τους έδωσαν διάφοροι οργανισμοί για να δείτε ποιος σας ταιριάζει.