Αυτοφροντίδα

Coaching: Αλλαγή VS Μεταμόρφωση

Coaching: Αλλαγή VS Μεταμόρφωση

Coaching: Ένας νέος τρόπος να σκεφτείτε την καθοδήγηση ως εργαλείο για τη μεταμόρφωση.

Εάν καταλαβαίνετε την αποτελεσματικότητα της καθοδήγησης, από την άμεση εμπειρία ή από τη γνώση που έχετε, τότε θα ξέρετε ότι η καθοδήγηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Όταν η καθοδήγηση εφαρμόζεται σωστά, είναι μετασχηματιστική. Τις περισσότερες φορές, οι ειδικοί coach χρησιμοποιούν εναλλακτικά την αλλαγή και το μετασχηματισμό στο ίδιο πλαίσιο. Όμως αυτοί οι όροι είναι αρκετά διαφορετικοί και επιφέρουν μοναδικά αποτελέσματα συγκριτικά μεταξύ τους. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο μετασχηματισμός υπερβαίνει την αλλαγή μιας κατάστασης (π.χ. αντίληψη, πεποιθήσεις, συναισθήματα, περιβάλλον, αποτελέσματα κ.λπ.).

Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά; Στο πλαίσιο της «αλλαγής», η καθοδήγηση μπορεί να βοηθήσει προσωρινά ώστε να ανακατευθύνει την σκέψη και τη συμπεριφορά για να παράγει ένα συγκεκριμένο, και περιορισμένο, επιθυμητό αποτέλεσμα, ή κατάσταση. Η δομή (π.χ. διαδικασία, πρόοδος ή πλαίσιο για την παραγωγή ενός αποτελέσματος) δεν είναι καινούργια και το έργο για τη δημιουργία αλλαγής εστιάζεται στη διατήρηση της δομής ενώ ταυτόχρονα αλλάζει προσωρινά την κατάσταση. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να θέλει να “αλλάξει” καριέρα και να αναζητήσει καθοδήγηση για τη δημιουργία μιας στρατηγικής σταδιοδρομίας. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να θέλει να αλλάξει εταιρεία, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τις ίδιες δεξιότητες. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού, ολόκληρη η δομή ή η κατάσταση μεταβάλλεται. Η συνέπεια του μετασχηματισμού είναι ότι η «αλλαγή» είναι μακροπρόθεσμη και συνεπής, και παράγει μια εντελώς διαφορετική δομή και κατάσταση. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να επιθυμεί να εγκαταλείψει το επάγγελμά του εντελώς και να ξεκινήσει μια επιχείρηση σε έναν τομέα, σε αντίθεση με το πού εργάζεται αυτήν τη στιγμή. Η διαδικασία σκέψης, οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές για έναν υπάλληλο είναι πολύ διαφορετικές από ό, τι για έναν επιχειρηματία ή ιδιοκτήτη επιχείρησης. Η εμπειρία του coaching θα έπρεπε να προσεγγίζει διαφορετικά κάποιον που θέλει να αλλάξει δουλειά, σε σχέση με κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση, επειδή θα πρέπει να κάνει μια σημαντική αλλαγή mindset στον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του σε αυτή τη «νέα» δομή.

Ο μετασχηματισμός δημιουργεί μια αλλαγή που μπορεί να γίνεται με συνέπεια τόσο στις φυσικές όσο και στις γνωστικές διαδικασίες, οι οποίες στη συνέχεια επηρεάζουν τις νέες καταστάσεις συμπεριφοράς ή ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Εάν απλώς προπονούμαστε για αλλαγή, τότε η ίδια η δομή παραμένει ανέπαφη. Αυτό είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, διότι ο μετασχηματισμός απαιτεί μια μεγαλύτερη εμβάθυνση. Έτσι όταν χρησιμοποιούμε την καθοδήγηση ως εργαλείο μετασχηματισμού, συνεργαζόμαστε για να επιστρέψουμε περισσότερα επίπεδα στην τρέχουσα κατάσταση και να ανακαλύψουμε νέες δυνατότητες για τη μελλοντική κατάσταση για την οποία εργάζεται κανείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διαφορές μεταξύ coaching και ψυχοθεραπείας

Τι σας συνδέει με άκαμπτες πεποιθήσεις και συμπεριφορές

Τρεις πρακτικές για να τα βγάζετε πέρα με ένα "δύστροπο νου"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνήθειες που σκοτώνουν την παραγωγικότητα και πώς να τις κόψετε

Το μεσημεριανό γεύμα ενώ εργάζεστε μπορεί να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της παραγωγικότητας υπό το πρόσχημα της πολλαπλής εργασίας, αλλά ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως σε περισσότερες από μία εργασίες τη φορά. Η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερες εργασίες προσπαθείτε να κάνετε ταχυδακτυλουργικά, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για ανακρίβειες.

Το ατμόλουτρο μπορεί να βλάψει το δέρμα μας;

Σάουνα: Δεν βλάπτει το δέρμα σας αρκεί να το χρησιμοποιείτε με σύνεση. Μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά τα χαλαρωτικά και αποτοξινωτικά οφέλη, αρκεί να ενυδατώνεστε σωστά και να ακούτε το σώμα σας.

Τι να κάνετε όταν έρθετε με ασθένεια που προκαλείται από την ζέστη;

Ζέστη ασθένειες: Το να αντιμετωπίζετε ασθένειες που προκαλούνται από τη ζέστη μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά το να μάθετε πώς να τις αναγνωρίζετε και να τις αντιμετωπίζετε έγκαιρα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας.

Απλές συμβουλές για να προστατέψετε τα μαλλιά σας καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει

Αναζητήστε ένα αντηλιακό που να προσφέρει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και εφαρμόστε το απευθείας στο εκτεθειμένο τριχωτό της κεφαλής κατά μήκος της χωρίστρας σας και κατά μήκος του μήκους εάν είστε έξω για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Σχεδιάζοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και πιθανώς να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.