Αυτοφροντίδα

Bath tips: 4 λόγοι για να μην κάνετε ντους το πρωί

Bath tips: 4 λόγοι για να μην κάνετε ντους το πρωί

Bath tips: Το πρωινό ντους μπορεί να σας δώσει μια αποτελεσματική ώθηση ενέργειας, να σας βοηθήσει με μια καλή μέρα για τα μαλλιά και να σας αφήσει λιγότερο ιδρωμένο από όλα αυτά τα τρεμούλιασμα στο κρεβάτι - αλλά έχει επίσης μειονεκτήματα.

Οι άνθρωποι που κάνουν πρωινό ντους συχνά προβάλλουν τα οφέλη της ρουτίνας αφύπνισης. Για παράδειγμα, μπορεί να σας δώσει μια αποτελεσματική ώθηση ενέργειας, να σας βοηθήσει με μια καλή μέρα για τα μαλλιά και να σας αφήσει λιγότερο ιδρωμένο. Αλλά τα πρωινά ντους έχουν τα μειονεκτήματά τους. Αν και δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ποια ώρα ντους είναι η καλύτερη, οι γιατροί σημειώνουν τέσσερα βασικά ελαττώματα του πρωινού ντους – και αξίζει να τα λάβετε υπόψη. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε αν πρέπει να ξανασκεφτείτε τη ρουτίνα υγιεινής σας, ανάλογα με την υγεία και τις συνήθειές σας.

Το ντους το πρωί μπορεί να οδηγήσει σε πιο βρώμικα σεντόνια το βράδυ.

Το πρωινό ντους έχει ένα σαφές μειονέκτημα, αν υποθέσουμε ότι δεν κάνετε ντους και το βράδυ: Θα πάτε για ύπνο χωρίς να ξεπλύνετε τη βρωμιά και τη βρωμιά της ημέρας. Είναι αλήθεια ότι η παραμέληση του ντους το βράδυ μπορεί να αφήσει περισσότερη σκόνη, βακτήρια, νεκρό δέρμα και ιδρώτα στο κρεβάτι σας. Όταν περνάτε μια ολόκληρη μέρα έξω, το δέρμα σας συσσωρεύει βρωμιά και ιδρώτα και τα μαλλιά σας μαζεύουν σκόνη και άλλα σωματίδια. Εάν πάτε για ύπνο χωρίς ντους, όλη αυτή η βρωμιά και ο ιδρώτας θα μεταφερθούν από το σώμα σας στα σεντόνια σας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που μπορεί να ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και τον ερεθισμό του δέρματος.

Το πρωινό ντους μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε μερικούς ανθρώπους.

Για όσους έχουν αλλεργία στα ακάρεα σκόνης, το ντους το πρωί αντί για το βράδυ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο περισσότερο δέρμα ρίχνετε στο κρεβάτι σας, τόσο περισσότερα ακάρεα σκόνης πολλαπλασιάζονται. Τα ακάρεα σκόνης είναι μικρά έντομα που ζουν στη σκόνη και ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα. Τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος και όταν ένα άτομο πηγαίνει για ύπνο χωρίς να κάνει ντους, παρέχουν μια πηγή τροφής για αυτά τα ακάρεα. Καθώς τα ακάρεα πολλαπλασιάζονται, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και συμπτώματα άσθματος σε ευαίσθητα άτομα. Το να μην κάνετε ντους το βράδυ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συσσώρευση βρωμιάς και ιδρώτα στο δέρμα, που μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη ακάρεων σκόνης και να αυξήσει τα συμπτώματα αλλεργίας, προσθέτει.

Το πρωινό ντους δεν θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Όταν είναι μέρος μιας χαλαρωτικής νυχτερινής ρουτίνας, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι το ντους τους βοηθά να ξεκουραστούν καλύτερα. Στην πραγματικότητα, το Ίδρυμα Ύπνου αναφέρει ότι μια μετα-ανάλυση 17 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που κάνουν νυχτερινό ντους ή μπάνιο μία έως δύο ώρες πριν τον ύπνο τείνουν να κοιμούνται πιο γρήγορα και να έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου από αυτά που δεν το κάνουν. Η ζεστή θερμοκρασία φάνηκε να είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας: Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ζεστασιά του νερού βοηθά στη ροή του αίματος στα χέρια και τα πόδια, γεγονός που βοηθά τη θερμότητα του σώματος να διαφεύγει πιο εύκολα.

Το πρωινό ντους μπορεί να είναι χειρότερο για το δέρμα σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά τη νύχτα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να κάνετε βαθύ καθαρισμό του δέρματος στο τέλος της ημέρας – ειδικά εάν έχετε δέρμα με τάση ακμής. Η ακμή προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της υπερπαραγωγής λαδιού, των φραγμένων πόρων και της παρουσίας βακτηρίων. Όταν πηγαίνετε για ύπνο χωρίς ντους, η βρωμιά, ο ιδρώτας και τα βακτήρια στο δέρμα σας μπορούν να συμβάλουν σε φραγμένους πόρους και στην υπερπαραγωγή πετρελαίου, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ακμής. Επιπλέον, όταν κοιμάστε σε βρώμικα σεντόνια, τα βακτήρια Και η βρωμιά μπορεί να μεταφερθεί πίσω στο δέρμα σας, επιδεινώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Slugging: Μια τάση για την περιποίηση του δέρματος από το TikTok

Πώς να αντιμετωπίσετε την ξηροδερμία όταν η θερμοκρασία πέφτει;

Τι πρέπει να κάνετε το πρωί για να μην αισθάνεστε κουρασμένοι;

10 Tips για καλύτερη προσωπική υγιεινή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 αποτελεσματικές ασκήσεις για τη μείωση του πονοκεφάλου

Άσκηση: Είτε υποφέρετε από περιστασιακούς πονοκεφάλους είτε από χρόνιες ημικρανίες, η ενσωμάτωση αυτών των ασκήσεων στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής σας.