Αυτοφροντίδα

Αυτοστοχασμός: 8 καθημερινές ερωτήσεις για τον εαυτό μας

Αυτοστοχασμός: 8 καθημερινές ερωτήσεις για τον εαυτό μας

Αυτοστοχασμός: Ο αυτοστοχασμός είναι ένα αρκετά ισχυρό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε εικόνα για τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας, ώστε να μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή μας.

Πολλοί από εμάς φαίνεται να βιαζόμαστε να περάσουμε τις μέρες μας χωρίς να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τη ζωή μας. Είμαστε πολύ απασχολημένοι με τη δουλειά, την οικογένεια, τις δουλειές και όλα αυτά τα άλλα πράγματα, που ξεχνάμε να αναρωτηθούμε αν είμαστε χαρούμενοι πού βρισκόμαστε και πού πάμε. Ο αυτοστοχασμός είναι ένα αρκετά ισχυρό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε εικόνα για τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας, ώστε να μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή μας.

Εάν ενδιαφέρεστε να εξασκηθείτε στον αυτοστοχασμό, αυτές οι 8 ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν στο δρόμο σας προς την αυτογνωσία και την ανάπτυξη.

Ποιες είναι οι κορυφαίες προτεραιότητές μου για την ημέρα;

Είναι καλή ιδέα να ξεκινάτε κάθε μέρα ρωτώντας τον εαυτό σας ποιες είναι οι προτεραιότητές σας. Αυτό συμβαίνει επειδή σας επιτρέπει να εστιάσετε την προσοχή και την ενέργειά σας στις εργασίες που έχετε μπροστά σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν είστε κάποιος που έχει ένα εκατομμύριο πράγματα να κάνει. Ο προβληματισμός σχετικά με τις προτεραιότητές σας θα διασφαλίσει ότι θα ολοκληρώσετε αυτά τα πράγματα πριν ασχοληθείτε με οτιδήποτε άλλο. Θα σας βοηθήσει επίσης να μειώσετε το άγχος σας βοηθώντας σας να διαχειριστείτε τον χρόνο σας πιο αποτελεσματικά.

Πώς μπορώ να βελτιώσω τη νοοτροπία ή τη στάση μου σήμερα;

Ίσως ξυπνήσατε στη λάθος πλευρά του κρεβατιού, ίσως είχατε μια άσχημη νύχτα ή ίσως η προηγούμενη μέρα ήταν μια καταστροφή. Εάν δεν αισθάνεστε ιδιαίτερα ενθουσιώδεις για σήμερα, είναι ΟΚ. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σήμερα είναι μια νέα μέρα και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να είναι κακή. Θα μπορούσε να είναι υπέροχο στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξετε στάση. Αφιερώστε μερικές στιγμές για να είστε προσεκτικοί. Αναγνωρίστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Αποδεχτείτε τους. Τώρα, ήρθε η ώρα να αφήσετε την αρνητική σας νοοτροπία και να προσβλέπετε στον κόσμο των δυνατοτήτων που μπορεί να φέρει σήμερα.

Για τι είμαι ευγνώμων;

Είναι εύκολο να χαθούμε κυνηγώντας το επόμενο μεγάλο πράγμα ή να παραπονιόμαστε για αυτό που πήγε στραβά, έχουμε την τάση να ξεχνάμε τι πήγε πραγματικά σωστά και τι είναι καλό στη ζωή μας. Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης είναι απαραίτητη για τον αυτοστοχασμό γιατί μας επιτρέπει να κάνουμε απολογισμό όλων των καλών πραγμάτων στη ζωή μας, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές. Μας βοηθά να θυμόμαστε να εκτιμούμε τις θετικές πτυχές της ζωής μας και να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε. Το σημαντικό είναι να θυμάστε να αφιερώνετε μερικές στιγμές κάθε μέρα για να σκεφτείτε όλα όσα είστε ευγνώμονες.

Ζω τη ζωή μου σε ευθυγράμμιση με τις αξίες και τις πεποιθήσεις μου;

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο και να ζήσετε μια ζωή που αντανακλά τις αξίες και τα πιστεύω σας. Σκέψου το: Δεν θέλετε να ξυπνήσετε μια μέρα όταν θα γεράσετε, γεμάτος τύψεις για όλα αυτά που κάνατε – τους συμβιβασμούς που κάνατε. Γιατί όταν πρόκειται για σημαντικά πράγματα, δεν πρέπει να κάνετε συμβιβασμούς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε με τον εαυτό σας κάθε μέρα και αν είστε άβολοι για κάτι ή αισθάνεστε στα έντερα σας ότι έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα υποστηρίζετε, τότε πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα δυνατά μου σημεία;

Είναι αλήθεια, όλοι έχουμε δυνάμεις. Μπορεί να μην πιστεύετε ότι έχετε πολλά να προσφέρετε ή ότι είστε καλός σε οτιδήποτε, αλλά είστε! Εκεί μπαίνει η δύναμη του αυτοστοχασμού. Ρωτήστε τον εαυτό σας και εστιάστε πραγματικά, «Ποια είναι τα μεγαλύτερα δυνατά μου σημεία;»

Να μερικά παραδείγματα:

  • Κοινωνικές ικανότητες
  • Επίλυση προβλήματος
  • Ικανότητα προσαρμογής
  • Δημιουργικότητα
  • Προσδιορισμός
  • Αισιοδοξία
  • Οργάνωση

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες μου;

Και φυσικά, όπως όλοι έχουμε δυνατά σημεία, έχουμε και αδυναμίες. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα για να ντρέπεστε. Όταν πρόκειται για αδυναμίες, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τον αυτοστοχασμό για να τις εντοπίσετε προκειμένου να τις αντιμετωπίσετε. Μην σκέφτεστε την αδυναμία ως κάτι αρνητικό, αλλά μάλλον ως πρόκληση για να ξεπεράσετε.

Φροντίζω τον εαυτό μου;

Μιλάω για τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική σας υγεία. Είναι εύκολο να ξεχάσετε τον εαυτό σας όταν είστε τόσο απασχολημένοι με το να σκέφτεστε όλους και οτιδήποτε άλλο. Αλλά μαντέψτε – αυτό δεν είναι βιώσιμο. Εάν παραμελήσετε την ευημερία και την υγεία σας, τελικά θα καταρρεύσετε. Για να αποφύγετε αυτό να συμβεί, φροντίστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο στην άκρη κάθε μέρα για να ελέγξετε τον εαυτό σας και να δείτε πώς τα πάτε. Αναρωτηθείτε: «Τι μπορώ να κάνω για τον εαυτό μου για να νιώσω καλύτερα;» Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τον περισσότερο ύπνο έως το να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο κάνοντας διασκεδαστικά πράγματα με τους φίλους σας μέχρι να κλείσετε ραντεβού με τον θεραπευτή σας.

Κάνω πρόοδο προς τους μακροπρόθεσμους στόχους μου;

Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τι έχετε σκοπό να κάνετε και γιατί. Και ενώ είστε σε αυτό, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να σημειώσετε την πρόοδο που έχετε σημειώσει και, αν χρειαστεί, να προσαρμόσετε τη στρατηγική σας. Μπορεί ακόμη και να διαπιστώσετε ότι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας έχουν αλλάξει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 τρόποι για να καλλιεργήσετε την αγάπη για τον εαυτό σας

Διατηρήστε την αυτοπεποίθησή σας ενώ ψάχνετε για δουλειά

Όλα τα επίπεδα της φροντίδας του εαυτού σου που χρειάζονται την προσοχή σου

Τι είναι οι αγορές αυτοφροντίδας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί δεν μπορώ να μυρίσω το άρωμά μου;

Ο εγκέφαλός σας το επεξεργάζεται και αποφασίζει αν είναι ενδιαφέρον ή όχι. Αν χρησιμοποιείτε ένα άρωμα συνεχώς, η αντίδραση δεν είναι τόσο έντονη και οι οι υποδοχείς σας θα είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτό.

Πώς η αρωματοθεραπεία θα βελτιώσει την καθημερινότητά σας;

Αρωματοθεραπεία: Η αρωματοθεραπεία προσφέρει μια φυσική και ευέλικτη προσέγγιση για την υγεία και την ευεξία, αξιοποιώντας τη δύναμη των αιθέριων ελαίων φυτικής προέλευσης για την προώθηση της ισορροπίας και της αρμονίας στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

Πρέπει όλοι να επιδιώκουμε 5 μικρά διαλείμματα άσκησης μέσα στην ημέρα;

Μόνο τρεισήμισι λεπτά έντονης δραστηριότητας την ημέρα, όπως η αναρρίχηση σκαλοπατιών, μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά 17-18%, σε σύγκριση με το να μην κάνει κάποιος έντονη δραστηριότητα.

Συμβουλές για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Αιμοκάθαρση ασθενείς: Τα νεφρά μας κάνουν τη σημαντική δουλειά της απομάκρυνσης των άχρηστων προϊόντων και της περίσσειας υγρών από το σώμα μας. Εάν τα νεφρά σταματήσουν να λειτουργούν σωστά, μπορεί να συσσωρευτούν τοξίνες και άχρηστα προϊόντα στο σώμα μας.

Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η σιωπή

Οι ήρεμες στιγμές μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένη πνευματική εστίαση, μειωμένα επίπεδα στρες, καλύτερο ύπνο, συναισθηματική θεραπεία και ενισχυμένη σύνδεση με τη διαίσθηση κάποιου.