Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Πώς ο μονογονεϊκός γονέας μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του;

Αυτοφροντίδα: Πώς ο μονογονεϊκός γονέας μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του;

Αυτοφροντίδα: Όταν βιώνετε αυτή την ένταση, η εστίαση στην αυτοφροντίδα είναι τόσο σημαντική. Ακολουθούν οι πέντε κορυφαίες συμβουλές μας για την αυτοφροντίδα.

Η ανατροφή των παιδιών μπορεί να σας τραβήξει σε τόσες πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Το ένα δευτερόλεπτο είναι η πιο υπέροχη εμπειρία ποτέ και το επόμενο βγάζεις και την τελευταία τρίχα από το κεφάλι σου! Η ανατροφή των παιδιών είναι δύσκολη και, μερικές φορές, μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη όταν το κάνετε μόνοι σας.

Αυτοφροντίδα γονιών και μονογονεϊκές οικογένειες

Γνωρίζατε ότι το 2011, για πρώτη φορά στην ιστορία του Καναδά, υπήρχαν περισσότερα νοικοκυριά άγαμων ατόμων παρά ζευγάρια με παιδιά; Και ότι μια στις τέσσερις οικογένειες έχει έναν γονέα επικεφαλής; Ανεξάρτητα από το πώς βρεθήκατε ελεύθερος – είτε από επιλογή είτε από απροσδόκητες συνθήκες – δεν νομίζω ότι πολλοί θα διαφωνούσαν ότι το να είσαι μόνος γονέας μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν δύναμη, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλέον άγχος, κόπωση και πίεση. Όταν βιώνετε αυτή την ένταση, η εστίαση στην αυτοφροντίδα είναι τόσο σημαντική. Ακολουθούν οι πέντε κορυφαίες συμβουλές μας για την αυτοφροντίδα:

  • Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης. Απευθυνθείτε στην οικογένεια και τους φίλους. μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Ακριβώς επειδή είστε μονογονέας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε μόνοι σας. Δημιουργήστε ένα δίκτυο ανθρώπων στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε. Αναζητήστε άλλους μονογονείς. Μπορεί να είναι τόσο χρήσιμο να έχετε υποστήριξη από άτομα σε παρόμοιες καταστάσεις, να έχετε αυτήν την κοινή κατανόηση και να συζητάτε για παρόμοια θέματα.
  • Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Είναι καλύτερα για εσάς (και τα παιδιά σας) αν επαναφορτίσετε το μυαλό και το σώμα σας. Θα αισθάνεστε πιο υγιείς και θα είστε καλύτερος γονιός, γι’ αυτό κάντε το χωρίς ενοχές! Προσπαθήστε να βγείτε από το σπίτι και αν αυτό δεν είναι δυνατό κάντε ένα μεγάλο μπάνιο, διαβάστε ένα βιβλίο ή βρείτε ένα χόμπι.
  • Μην ξεχνάτε να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία σας – η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και ο αρκετός ύπνος θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δυνατοί για να αντιμετωπίσετε τις σωματικές και ψυχικές απαιτήσεις του να είστε μονογονέας.

  • Βάλτε όρια και μάθετε να λέτε όχι. Όταν είστε γονείς μόνοι σας, μπορεί να είστε πολύ αδύνατοι. Μην αισθάνεστε άσχημα που λέτε όχι μερικές φορές. Να είστε ρεαλιστές για το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε ή τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να προσφέρετε. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να θέτετε μερικές ρεαλιστικές προσδοκίες.
  • Αυτή μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για αυτοστοχασμό. σκεφτείτε τον εαυτό σας για μια στιγμή. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Τι θα ήθελες να κάνεις για τον εαυτό σου; Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο πάθος. Μπορεί να είναι η τέλεια στιγμή για να μάθετε κάτι νέο ή να θέσετε νέους στόχους για τον εαυτό σας.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια θετική στάση – νέες, θετικές εμπειρίες θα βοηθήσουν εσάς και τα παιδιά σας να είστε δυνατοί και ανεξάρτητοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατηρήστε την αυτοπεποίθησή σας ενώ ψάχνετε για δουλειά

4 Πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν βρέχει

Όλα τα επίπεδα της φροντίδας του εαυτού σου που χρειάζονται την προσοχή σου

Είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη πιο δύσκολη από την πρώτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η πρόπολη ποιες οι ιδιότητες και τα οφέλη της;

Πρόπολη οφέλη: Η πρόπολη περιέχει μια ποικιλία ενώσεων, όπως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα και τερπένια, τα οποία συμβάλλουν στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσοτροποποιητικές της ιδιότητες.

5 απροσδόκητες αιτίες απώλειας μνήμης 

Μνήμη: Όταν βρίσκεστε υπό στρες, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει και να ανακτά αναμνήσεις.

Ποια ροφήματα δρουν ως κατασταλτικά της όρεξης;

Διαχείριση βάρους: Ενώ ο καφές και το νερό με ανθρακικό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αποτελούν μαγικές λύσεις για την απώλεια βάρους.

Πώς να ξεφορτωθείτε ρούχα που κρατάτε για συναισθηματικούς λόγους;

Ρούχα συναισθήματα: Το να απαλλαγείτε από ρούχα που έχουν συναισθηματική αξία μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν στοχαστικοί τρόποι να τα αποχωριστείτε διατηρώντας τις αναμνήσεις τους.

Πιτυρίδα ή ξηρότητα: Πώς τα ξεχωρίζουμε; 

Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι συνήθως μεγαλύτερες, κίτρινου ή λευκού χρώματος και μπορεί να συνοδεύονται από λιπαρές, λιπαρές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ οι ξηρές νιφάδες είναι μικρότερες και πιο πούδρες στην υφή.

Close Icon