Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Ποιες κατηγορίες αυτοφροντίδας μπορείτε να εξερευνήσετε;

Αυτοφροντίδα: Ποιες κατηγορίες αυτοφροντίδας μπορείτε να εξερευνήσετε;

Αυτοφροντίδα: Για να ζήσετε μια ευτυχισμένη και ακμάζουσα ζωή, όλες οι πτυχές σας (ψυχικές, σωματικές, συναισθηματικές και πνευματικές) πρέπει να αναγνωριστούν προκειμένου να διατηρηθεί η συνολική ευημερία.

Πότε είναι η τελευταία φορά που γαλουχήσατε το πνεύμα σας; Πολλά λέγονται για τη σημασία της καλλιέργειας του φυσικού σώματος μέσω της διατροφής και της άσκησης, αλλά το πνευματικό σώμα συχνά ξεχνιέται ή αγνοείται. Για να ζήσετε μια ευτυχισμένη και ακμάζουσα ζωή, όλες οι πτυχές σας (ψυχικές, σωματικές, συναισθηματικές και πνευματικές) πρέπει να αναγνωριστούν προκειμένου να διατηρηθεί η συνολική ευημερία. Παρατηρήστε σε ποιον τομέα της ζωής σας τείνετε να εστιάσετε και σε ποιον μπορεί να χρειάζεται λίγη προσοχή. Εάν η πνευματικότητα μειώνεται, υπάρχουν τρόποι να την αναζωογονήσετε. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι έχετε ήδη κάνει μερικά από αυτά τα πράγματα – οι ιδέες αυτοφροντίδας είναι αρκετά διαισθητικές. Η διαφορά τώρα είναι ότι θα αρχίσετε να δίνετε προσοχή με νέα επίγνωση.

Έξι είδη αυτοφροντίδας

Υπάρχουν έξι τύποι αυτοφροντίδας: συναισθηματική, σωματική, κοινωνική, πρακτική, νοητική και πνευματική.

  • Συναισθηματική Αυτοφροντίδα. Δραστηριότητες που σας βοηθούν να συνδεθείτε, να επεξεργαστείτε και να αναλογιστείτε ένα πλήρες φάσμα συναισθημάτων. Παραδείγματα: Βλέποντας έναν θεραπευτή, γράφοντας σε ένα περιοδικό, δημιουργώντας έργα τέχνης, παίζοντας μουσική κ.λπ.
  • Πρακτική Αυτοφροντίδα. Εργασίες που ολοκληρώνετε και εκπληρώνουν βασικές πτυχές της ζωής σας για να αποτρέψετε μελλοντικές αγχωτικές καταστάσεις. Παραδείγματα: Δημιουργία προϋπολογισμού, παρακολούθηση μαθημάτων επαγγελματικής ανάπτυξης, οργάνωση της ντουλάπας σας κ.λπ.
  • Φυσική Αυτοφροντίδα. Δραστηριότητες που κάνετε και βελτιώνουν την ευεξία της σωματικής σας υγείας. Παραδείγματα: Κάνοντας μια βόλτα στα διαλείμματα για μεσημεριανό γεύμα, οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα, παραμονή ενυδατωμένη, κ.λπ.
  • Ψυχική Αυτοφροντίδα. Οποιαδήποτε δραστηριότητα διεγείρει το μυαλό ή τη διάνοιά σας. Παραδείγματα: Διαβάζοντας ένα βιβλίο, λύνοντας ένα παζλ, παίζοντας σκάκι, πηγαίνοντας σε ένα μουσείο κ.λπ.
  • Κοινωνική Αυτοφροντίδα. Δραστηριότητες που καλλιεργούν και εμβαθύνουν τις σχέσεις με ανθρώπους στη ζωή σας. Παραδείγματα: Brunch με φίλους, βγείτε ραντεβού, αφιερώστε χρόνο να τηλεφωνείτε τακτικά στη μαμά σας κ.λπ.

  • Πνευματική Αυτοφροντίδα. Δραστηριότητες που θρέφουν το πνεύμα σας και σας επιτρέπουν να σκέφτεστε μεγαλύτερα από τον εαυτό σας. Η πνευματική φροντίδα του εαυτού δεν χρειάζεται να είναι θρησκευτική, αν και για κάποιους είναι. Παραδείγματα: Διαλογισμός, γιόγκα, μετάβαση σε τόπο λατρείας, να είσαι στη φύση, να αφιερώνεις χρόνο για αυτοστοχασμό κ.λπ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε νέους στόχους για το 2023

Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι πολυτέλεια, είναι θέμα επιβίωσης

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση του άγχους

4 Tips για υγιή ούλα και δόντια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε πρέπει να ασκείστε; Πριν ή μετά το φαγητό;

Προπόνηση: Το φαγητό πριν από την προπόνηση μπορεί να προσφέρει ενέργεια και να ενισχύσει την απόδοση, ενώ η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα