Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Γιατί το να μην εργάζεσαι είναι το ίδιο υγιές με το αντίθετο

Αυτοφροντίδα: Γιατί το να μην εργάζεσαι είναι το ίδιο υγιές με το αντίθετο

Αυτοφροντίδα: Γιατί το να μην εργάζεσαι είναι το ίδιο υγιές με το αντίθετο. Σε μια επιστολή προς τον συντάκτη του ακαδημαϊκού περιοδικού Sleep το περασμένο φθινόπωρο, οι ερευνητές στο Occupational Sleep Medicine Group στο Washington State University περιγράφουν την ξεκούραση ως «τέταρτο κομμάτι παζλ» στο υπάρχον τρίο ευεξίας της άσκησης, της διατροφής και του ύπνου.

Το να ξυπνάς είναι «μια περίοδος ήρεμης, ανακλαστικής σκέψης που επιτρέπει στον εγκέφαλο να εξετάσει και να επεξεργαστεί ό, τι προκύπτει αυθόρμητα», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της επιστολής, Amanda Lamp, PhD. «Συνειδητά βγείτε από τον εαυτό σας, τις προθεσμίες και τις λίστες υποχρεώσεων και ό, τι νομίζετε ότι είναι σημαντικό και αφήστε στον εγκέφαλό σας το χρόνο να σκεφτεί τι πρέπει να επεξεργαστεί ή να ενοποιηθεί ή να σκεφτεί.”

Ενώ οι σχετικές ανησυχίες όπως ο ύπνος, η προσοχή, ο μινιμαλισμός, η αργή ζωή και η αυτοεξυπηρέτηση έχουν γίνει σύγχρονες εμμονές ευεξίας, καμία από αυτές δεν ασχολείται ειδικά με τη σημασία του να είσαι ξύπνιος και αδιάθετος, η ουσιώδης αδρανής. Ο ορισμός της ξεκούρασης και η πρακτική διάκριση μεταξύ ξεκούρασης, χαλάρωσης, αδράνειας, αναψυχής, διασκέδασης και ευχαρίστησης είναι τόσο άγνωστος και απαραίτητος, όταν τόσο μεγάλο μέρος της μέσης ημέρας, και συνεπώς της μέσης ζωής, απορροφάται από αυτά.

Η τρέχουσα τάση αυτοφροντίδας επικεντρώνεται στο να λες όχι, να κάνεις λιγότερα και να δημιουργήσεις όρια. Το βιβλίο της Jenny Odell για το 2019, How to Do Nothing: Αντίσταση στην οικονομία, είναι μια πιο ριζοσπαστική και φιλοσοφική προσέγγιση στην τάση της άρνησης, η οποία περιλαμβάνει ανάπαυση. Γράφει ότι «το τίποτα »που προτείνω δεν είναι τίποτα μόνο από την άποψη της καπιταλιστικής παραγωγικότητας», μια απόφαση που συμπληρώνει και ίσως ολοκληρώνει το «ξύπνημα» και τη «εσκεμμένη» ξεκούραση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δυσάρεστες οι συνέπειες όταν η βιταμίνη Ε είναι ανεπαρκής στον οργανισμό μας

Ο ύπνος είναι το καλύτερο μυστικό για ένα λαμπερό πρόσωπο

Πώς να βάφετε τα μαλλιά σας για να κρύβετε χρόνια

Πόσο διαδεδομένο είναι το BDSM

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 Tips για να παραμείνετε υγιείς όταν εργάζεστε στο σπίτι

Εργασία στο σπίτι: Ο αρνητικός αντίκτυπος στο σώμα μας από το να μην είμαστε στο γραφείο μπορεί να πάρει χρόνια για να ανακάμψει. Συγκεντρώσαμε μια λίστα με συμβουλές για να παραμείνετε ενεργοί ενώ εργάζεστε από το σπίτι.

Όταν οι στρατηγικές ευεξίας υπονομεύουν την ευημερία σας

Αυτοφροντίδα σαμποτάζ: Είναι δύσκολο να αλλάξουμε τα πράγματα μόνοι μας και να διατηρήσουμε τη δυναμική μας με τόσες πολλές ασταθείς μεταβλητές που ρίχνονται καθημερινά στο δρόμο μας, αλλά αξίζει!

Μειώνοντας τον χρόνο τηλεθέασης, προστατεύετε την καρδιά σας

Στεφανιαία νόσος: Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι εάν οι άνθρωποι δεσμεύονταν να παρακολουθούν τηλεόραση λίγο λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσε να εξαλειφθεί.