Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Δώστε στον εαυτό σας τα καύσιμα που χρειάζεται

Αυτοφροντίδα: Δώστε στον εαυτό σας τα καύσιμα που χρειάζεται

Αυτοφροντίδα: Με τις προκλήσεις ψυχικής υγείας να αυξάνονται – τα ποσοστά μόνο της κατάθλιψης έχουν τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 – είναι πιθανό είτε εσείς, είτε κάποιος που γνωρίζετε να χρειάζεται υποστήριξη. Ωστόσο, για να μπορέσετε να βοηθήσετε τους αγαπημένους σας, θα πρέπει πρώτα να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Η προσωπική σας φροντίδα μπορεί να σας εξοπλίσει καλύτερα να αντιμετωπίσετε μια κρίση και να στηρίξετε τους άλλους. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο, πώς η τακτική αυτοφροντίδα μειώνει ή εξαλείφει το άγχος και την κατάθλιψη, αυξάνει το αίσθημα ευτυχίας και σας κάνει να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να αισθάνεστε καλά, μεταξύ άλλων. Την ίδια ώρα, όσο καλύτερα φροντίζετε τον εαυτό σας, τόσο πιο ανθεκτικοί παραμένετε, μπορείτε πιο εύκολα να προσαρμοστείτε στις αλλαγές, να δημιουργήσετε ισχυρές σχέσεις και να ανακάμψετε από τις αναποδιές. Σε μια έρευνα στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ανέφεραν τα οφέλη της αυτοφροντίδας. Μεταξύ αυτών ήταν: ενισχυμένη αυτοπεποίθηση (64%), αυξημένη παραγωγικότητα (67%), ευτυχία (71%). Από την άποψη της σωματικής υγείας, η αυτοφροντίδα μειώνει επίσης τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και καρκίνο.

Οι στόχοι σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φροντίδα της σωματικής και ψυχολογικής σας υγείας.
  • Διαχειρίση και μειώση του άγχους.
  • Να αναγνωρίστε τις συναισθηματικές και πνευματικές σας ανάγκες.
  • Να προωθήσετε και να διατηρήσετε τις σχέσεις σας.
  • Να επιτύχετε ισορροπία σε διάφορους τομείς της ζωής σας.

Εάν δυσκολεύεστε να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, ακολουθούν τέσσερις απλοί τρόποι να ξεκινήσετε.

  • Μετακινηθείτε περισσότερο. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να αντιμετωπίσει καλύτερα το στρες, βοηθώντας στη θεραπεία της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων άγχους. Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ζούμε ακόμα με τον COVID-19. Και καθώς, μελέτες έχουν δείξει ότι το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης και τη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ή της εξουθένωσης, γιατί δεν επιλέγετε να ασκηθείτε έξω από το σπίτι ή το γυμναστήριο;
  • Υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Αυτό που τρώμε και πίνουμε μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός μας να προλαμβάνει, να καταπολεμά και να αναρρώνει από λοιμώξεις και μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Εάν αισθάνεστε άγχος ή αδιαθεσία, η ενσωμάτωση ορισμένων τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους ή να ενθαρρύνει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε όσο περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως στα γεύματά σας. Άλλες υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

  • Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο. Ο ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε ψυχικά και σωματικά. Με όλες τις προκλήσεις στην πανδημία, μπορεί να αντιμετωπίζετε αυξημένα επίπεδα στρες, αλλά ο επαρκής ύπνος μπορεί να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές σας να έχετε καλύτερες μέρες. Ο επαρκής ύπνος θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τη διάθεσή σας, θα βελτιώσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου και θα αυξήσετε την ενέργειά σας για να αντιμετωπίσετε την ημέρα. Λάβετε μέτρα για να διασφαλίσετε ότι ξεκουράζετε το σώμα σας πηγαίνοντας για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως επτά έως οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα. Εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, δοκιμάστε μερικές ασκήσεις χαλάρωσης ή διαλογισμό. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να αποσυνδεθείτε από το τηλέφωνό σας. Ο περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης και ζάχαρης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου σας. Εάν εργάζεστε από το σπίτι, προσπαθήστε να κρατήσετε τον χώρο εργασίας και τον χώρο ύπνου χωριστά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε το άρωμα στη ζωή σας!

Πώς να ισορροπήσετε ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική σας ζωή

Πώς να δημιουργήσετε τη δική σας γωνιά Ζεν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 tips από ειδικούς για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου

Χρόνιος πόνος άσκηση: Ενώ κάθε εμπειρία χρόνιου πόνου είναι μοναδική και δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την ανακούφιση του πόνου, η προσθήκη του σωστού είδους κίνησης στην ημέρα σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Ευγνωμοσύνη: Ένα μονοπάτι για να ενισχύσετε την ευεξία σας

Ευγνωμοσύνη: Η ενσωμάτωση της ευγνωμοσύνης στην καθημερινή ζωή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχική υγεία, τη σωματική ευεξία, τις κοινωνικές σχέσεις και την επαγγελματική ζωή.

Close Icon