Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: 5 υγιεινές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σας

Αυτοφροντίδα: 5 υγιεινές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σας

Αυτοφροντίδα: Οι υγιεινές συνήθειες που γίνονται σε τακτική και συνεπή βάση μπορεί να είναι η προσπάθεια επίτευξης των στόχων υγείας σας. Μερικές από τις πιο ευεργετικές υγιεινές καθημερινές συνήθειες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη διατροφή και την άσκηση καθόλου.

Στην πραγματικότητα, οι συνήθειες που επιλέξατε να ακολουθήσετε μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. Οι υγιεινές συνήθειες που γίνονται σε τακτική και συνεπή βάση μπορεί να είναι η προσπάθεια επίτευξης των στόχων υγείας σας. Αν και ο καθένας είναι μοναδικός και ο τρόπος ζωής του καθενός είναι διαφορετικός, υπάρχουν κάποιες κοινές υγιεινές καθημερινές συνήθειες που ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει για να έχει μία βελτιωμένη υγεία. Παραδόξως, μερικές από τις πιο ευεργετικές υγιεινές καθημερινές συνήθειες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη διατροφή και την άσκηση καθόλου.

5 Υγιεινές καθημερινές συνήθειες

  • Ξυπνήστε νωρίς. Το ανθρώπινο σώμα και ο εγκέφαλος έχουν εξελιχθεί για να ακολουθήσουν έναν κιρκάδιο ρυθμό που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και της αφύπνισης που καθορίζονται από το φυσικό σας περιβάλλον. Αυτός ο φυσικός κιρκάδιος ρυθμός αντιστοιχεί επίσης στα φυσικά επίπεδα κορτιζόλης του σώματος. Σε μια ισορροπημένη κατάσταση, τα επίπεδα κορτιζόλης αρχίζουν να αυξάνονται 2-3 ώρες μετά την έναρξη του ύπνου και συνεχίζουν να αυξάνονται νωρίς το πρωί βοηθώντας μας στο ξύπνημα. Τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα θα κορυφωθούν γύρω στις 8:30 π.μ. ή στις 9:00 π.μ. και θα συνεχίσουν να μειώνονται σταδιακά καθώς η ημέρα συνεχίζεται. Ως εκ τούτου, ακολουθώντας το φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του σώματος και τα επίπεδα κορτιζόλης είναι ένας απλός τρόπος για τη μεγιστοποίηση των επιπέδων ενέργειας, της παραγωγικότητας και της συνολικής υγείας.
  • Πιείτε νερό πριν από οτιδήποτε άλλο. Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας και παρόλο που το έχουμε ακούσει πολλές φορές, συχνά το παραβλέπουμε. Το σώμα μας είναι 60% νερό και το να μην πίνουμε αρκετό νερό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Στην πραγματικότητα, η αφυδάτωση συνδέεται με κόπωση και πονοκεφάλους. Ένα ποτήρι νερό είναι αναζωογονητικό, καθώς ενυδατώνει το σώμα βοηθώντας ταυτόχρονα την πέψη και το μεταβολισμό.
  • Κινηθείτε. Οι άνθρωποι έχουν σχεδιαστεί για να κινούνται, αλλά καθώς δημιουργούμε πιο καθιστικό τρόπο ζωής κινούμαστε όλο και λιγότερο. Η άσκηση έχει τεράστια οφέλη για την υγεία τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό και υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να κινηθείτε μέσα στην ημέρα σας. Είτε σας αρέσει η ποδηλασία, το κολύμπι, ο χορός ή η μετάβαση στο γυμναστήριο, είναι επιτακτική ανάγκη να βρείτε κάποια μορφή κίνησης που απολαμβάνετε και να βρείτε χρόνο για αυτό σε καθημερινή βάση.

  • Περάστε χρόνο έξω. Η λήψη καθαρού αέρα σε τακτική βάση είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσετε τη συνολική υγεία σας. Η έκθεση στον ήλιο επιτρέπει στο σώμα να παράγει βιταμίνη D, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλές βασικές λειτουργίες στο σώμα. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με κόπωση, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πόνο στα οστά και την πλάτη, χαμηλή διάθεση και κατάθλιψη. Ειρωνικά, η βιταμίνη D είναι μία από τις πιο συχνά συμπληρωματικές βιταμίνες, ενώ η καθημερινή έκθεση στον ήλιο θα μπορούσε να αποδειχθεί μια απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα. Έτσι, είτε πρόκειται για άνοιξη, καλοκαίρι, χειμώνα ή φθινόπωρο, βεβαιωθείτε ότι περνάτε λίγο χρόνο έξω κάθε μέρα.
  • Πηγαίνετε μια βόλτα. Το περπάτημα είναι μια από τις πιο υποτιμημένες υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να κάνετε. Το περπάτημα συχνά το παραβλέπετε επειδή είναι τόσο απλό. Όχι μόνο το περπάτημα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, τους καρδιαγγειακούς δείκτες και την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη στάση του σώματος, τη διάθεση, την κυκλοφορία, τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, καθώς και την ανακούφιση από την κόπωση και την κατάθλιψη. Επιπλέον, πηγαίνοντας για μια βόλτα κάθε μέρα, μπορεί να βοηθήσει στην έκθεση στο φως του ήλιου, υποστηρίζοντας περαιτέρω την παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό και το φυσικό κιρκάδιο ρυθμό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε το άρωμα στη ζωή σας!

13 Βeauty tips για το σπίτι

Πώς να κάνετε το σπίτι σας φιλικό προς την αυτοφροντίδα σας;

Δώστε στα χέρια σας τη νεότητα που τους αξίζει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι να κάνετε αν αντιμετωπίσετε δυσκοιλιότητα στις διακοπές; 

Διακοπές δυσκοιλιότητα: Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια των διακοπών. Μπορεί να είναι άβολο και άβολο, ειδικά όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον χρόνο σας μακριά από το σπίτι.

Δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις; 4+1 συμβουλές για να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας 

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι καμία απόφαση δεν είναι ποτέ τέλεια και ότι είναι εντάξει να κάνετε λάθη. Κατανοώντας τους λόγους πίσω από την αναποφασιστικότητα σας, μπορείτε να αρχίσετε να τους αντιμετωπίζετε και να εργαστείτε για να λαμβάνετε αποφάσεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ανάπαυση: Επαναφορτίστε το μυαλό και το σώμα σας

Ανάπαυση: Στον σημερινό κόσμο με γρήγορο ρυθμό, η έννοια της ανάπαυσης συχνά παραβλέπεται. Ωστόσο, οι ημέρες ανάπαυσης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση τόσο της σωματικής υγείας όσο και της ψυχικής ευεξίας.

Πώς να εξασκείσετε αυτοφροντίδα χωρίς κόστος;

Αυτοφροντίδα κόστος: Οι δωρεάν μορφές αυτοφροντίδας είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ψυχικής, συναισθηματικής και σωματικής ευεξίας, ειδικά όταν η πρόσβαση σε παραδοσιακές πρακτικές ή πόρους αυτοφροντίδας είναι περιορισμένη

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι πίνουν καφέ 

Υποθυρεοειδισμός: Εάν παίρνετε φάρμακα για τον θυρεοειδή, είναι σημαντικό να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη λήψη του φαρμάκου σας πριν καταναλώσετε καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ποτό με καφεΐνη.

Close Icon