Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αυτοεκτίμηση Συμπεριφορά: Tips να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας από τη γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση [vid]

Αυτοεκτίμηση Συμπεριφορά: Tips να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας από τη γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση [vid]

Αυτοεκτίμηση Συμπεριφορά: Η χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι να ενισχύσουμε την εικόνα που έχουμε για τους εαυτούς μας και να απαλλαγούμε από την επιζήμια επίδραση των αρνητικών σκέψων και νοητικών μοτίβων που δρουν περιοριστικά για μια υγιή και ικανοποιητική ζωή.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών σας, της δουλειάς σας και της υγείας σας, σωματικής και ψυχικής. Αλλά μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας λαμβάνοντας στοιχεία και χρήσιμα tips από διαφορετικές προσεγγίσεις συμβουλευτικής ψυχικής υγείας. Εδώ θα ασχοληθούμε με βήματα που προέρχονται κυρίως από την θεωρία και πρακτική της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας.

  • Προσδιορίστε τις ανησυχητικές συνθήκες ή καταστάσεις

Αναγνωρίστε και καταγράψτε τις συνθήκες ή τις καταστάσεις που φαίνεται να ζημιώνουν την αυτοεκτίμησή σας. Μερικά παραδείγματα συνηθισμένων στρεσογόνων καταστάσεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Παρουσίαση ενός project στη δουλειά
  • Μια κρίση στην εργασία ή στο σπίτι
  • Μια πρόκληση με το ταίρι σας, ένα αγαπημένο πρόσωπο ή έναν/μια συνάδελφο
  • Αλλαγή ρόλων, όπως απώλεια θέσης εργασίας ή όταν το παιδί σας μετακομίζει εκτός της οικογενειακής εστίας

 

 

  • Γνωρίστε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας

Μόλις εντοπίσετε προκλητικές καταστάσεις, δώστε προσοχή στις σκέψεις σας σχετικά με αυτές. Τι λέτε στον εαυτό σας; Πώς ερμηνεύεται το γεγονός; Οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις σας μπορεί να είναι θετικές, αρνητικές ή ουδέτερες. Μπορεί ακόμη να είναι λογικές, να βασίζονται δηλαδή σε αληθινά γεγονότα ή και σε “ψευδείς” ιδέες. Αναρωτηθείτε αν οι πεποιθήσεις σας είναι αληθινές. Εάν επρόκειτο για έναν φίλο, θα λέγατε τα ίδια;

  • Προκαλέστε την αρνητική ή ανακριβή σκέψη/πεποίθησή σας

Οι αρχικές σκέψεις σας μπορεί να μην είναι ο μοναδικός τρόπος να ερμηνεύσετε μια κατάσταση. Για τον λόγο αυτό ένα χρήσιμο tip είναι να δοκιμάσετε την ακρίβεια των σκέψεών σας. Αναρωτηθείτε, εάν η άποψή σας είναι συνεπής με τα γεγονότα, καθώς επίσης κι εάν άλλες εξηγήσεις για ίδια κατάσταση μπορεί να είναι επίσης εύλογες.

Να γνωρίζετε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε ανακρίβειες στη σκέψη σας. Τούτο διότι οι μακροχρόνιες σκέψεις και πεποιθήσεις μπορεί να βιώνονται ως απολύτως φυσιολογικές και πραγματικές, παρόλο που στην πραγματικότητα πολλές από αυτές δεν είναι παρά απλώς απόψεις ή αντιλήψεις.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Pfizer Hellas: Νέα διαδικτυακή πρωτοβουλία για την ελκώδη κολίτιδα

Το νέο σποτ της Γραμμής υποστήριξης χρόνιων ασθενών ΜΑΖΙ - 111 32

Η θάλασσα είναι ευεργετική για την ψυχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι να προσέξετε στα απωθητικά κουνουπιών;

Εντομοαπωθητικά: Όταν ένα κουνούπι σας δαγκώνει, τρυπάει το δέρμα χρησιμοποιώντας ένα στοματικό εξάρτημα που ονομάζεται προβοσκίδα για να απορροφήσει αίμα.

Σιέστα: Πόσο ωφέλιμη είναι η ανάπαυση του μεσημεριού για την υγεία;

Σιέστα: Η ενσωμάτωση της σιέστα στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και βελτίωση της διάθεσης έως καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και αυξημένη παραγωγικότητα.

Τι να κάνετε για να καταφέρετε να ξεχαστείτε;

Ανησυχία μυαλό: Η ανησυχία μπορεί να είναι ένα επίμονο και εξαντλητικό μέρος της ζωής, αλλά υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του ψυχικού φόρτου

Ποια είναι τα οφέλη της ρεφλεξολογίας;

Ρεφλεξολογία οφέλη: Η Ρεφλεξολογία είναι μια ολιστική θεραπεία που περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά, τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος.

Close Icon