Αυτοφροντίδα

Αυτοεκτίμηση Συμπεριφορά: Tips να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας από τη γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση [vid]

Αυτοεκτίμηση Συμπεριφορά: Tips να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας από τη γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση [vid]

Αυτοεκτίμηση Συμπεριφορά: Η χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι να ενισχύσουμε την εικόνα που έχουμε για τους εαυτούς μας και να απαλλαγούμε από την επιζήμια επίδραση των αρνητικών σκέψων και νοητικών μοτίβων που δρουν περιοριστικά για μια υγιή και ικανοποιητική ζωή.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών σας, της δουλειάς σας και της υγείας σας, σωματικής και ψυχικής. Αλλά μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας λαμβάνοντας στοιχεία και χρήσιμα tips από διαφορετικές προσεγγίσεις συμβουλευτικής ψυχικής υγείας. Εδώ θα ασχοληθούμε με βήματα που προέρχονται κυρίως από την θεωρία και πρακτική της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας.

  • Προσδιορίστε τις ανησυχητικές συνθήκες ή καταστάσεις

Αναγνωρίστε και καταγράψτε τις συνθήκες ή τις καταστάσεις που φαίνεται να ζημιώνουν την αυτοεκτίμησή σας. Μερικά παραδείγματα συνηθισμένων στρεσογόνων καταστάσεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Παρουσίαση ενός project στη δουλειά
  • Μια κρίση στην εργασία ή στο σπίτι
  • Μια πρόκληση με το ταίρι σας, ένα αγαπημένο πρόσωπο ή έναν/μια συνάδελφο
  • Αλλαγή ρόλων, όπως απώλεια θέσης εργασίας ή όταν το παιδί σας μετακομίζει εκτός της οικογενειακής εστίας

 

 

  • Γνωρίστε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας

Μόλις εντοπίσετε προκλητικές καταστάσεις, δώστε προσοχή στις σκέψεις σας σχετικά με αυτές. Τι λέτε στον εαυτό σας; Πώς ερμηνεύεται το γεγονός; Οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις σας μπορεί να είναι θετικές, αρνητικές ή ουδέτερες. Μπορεί ακόμη να είναι λογικές, να βασίζονται δηλαδή σε αληθινά γεγονότα ή και σε “ψευδείς” ιδέες. Αναρωτηθείτε αν οι πεποιθήσεις σας είναι αληθινές. Εάν επρόκειτο για έναν φίλο, θα λέγατε τα ίδια;

  • Προκαλέστε την αρνητική ή ανακριβή σκέψη/πεποίθησή σας

Οι αρχικές σκέψεις σας μπορεί να μην είναι ο μοναδικός τρόπος να ερμηνεύσετε μια κατάσταση. Για τον λόγο αυτό ένα χρήσιμο tip είναι να δοκιμάσετε την ακρίβεια των σκέψεών σας. Αναρωτηθείτε, εάν η άποψή σας είναι συνεπής με τα γεγονότα, καθώς επίσης κι εάν άλλες εξηγήσεις για ίδια κατάσταση μπορεί να είναι επίσης εύλογες.

Να γνωρίζετε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε ανακρίβειες στη σκέψη σας. Τούτο διότι οι μακροχρόνιες σκέψεις και πεποιθήσεις μπορεί να βιώνονται ως απολύτως φυσιολογικές και πραγματικές, παρόλο που στην πραγματικότητα πολλές από αυτές δεν είναι παρά απλώς απόψεις ή αντιλήψεις.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Pfizer Hellas: Νέα διαδικτυακή πρωτοβουλία για την ελκώδη κολίτιδα

Το νέο σποτ της Γραμμής υποστήριξης χρόνιων ασθενών ΜΑΖΙ - 111 32

Η θάλασσα είναι ευεργετική για την ψυχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το mindfulness βελτιώνει την ευημερία και τη σωματική υγεία

Διαλογισμός Mindfulness: Ο καθηγητής Jon Kabat-Zinn, ιδρυτής και πρώην διευθυντής της Κλινικής Μείωσης του Στρες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, βοήθησε να μπει η πρακτική του διαλογισμού του mindfulness στην επικρατούσα ιατρική και απέδειξε ότι η άσκηση και πρακτική του μπορεί να φέρει βελτιώσεις τόσο στα σωματικά όσο και στα ψυχολογικά συμπτώματα, καθώς και θετικές αλλαγές στην υγεία, τις στάσεις και τις συμπεριφορές.

Για καλύτερη διάθεση, συγκέντρωση και ανακούφιση από τον πόνο, κάντε διαλογισμό

Διαλογισμός: Μια ενδελεχής λίστα των οφελών του στην υγεία θα ήταν πιθανώς ανεξάντλητη, αλλά παρακάτω θα βρείτε ορισμένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του διαλογισμού, καθώς και τους λόγους που συνίσταται να τον εξασκείτε τακτικά στη ζωή σας.

Τέσσερις τεχνικές χαλάρωσης για όταν έχετε στρες

Τεχνικές χαλάρωσης: Εάν ξεκινήσετε την πρακτική, ίσως παρατηρήσετε ότι το μυαλό σας στην αρχή δεν θα σταματά να σκέφτεται και να πηδά από τη μία σκέψη στην άλλη. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να κρίνετε ωστόσο αυτές τις σκέψεις ή τα συναισθήματα που ανακινούνται. Απλώς παρατηρείστε τη διαδικασία και επιστρέψατε ξανά στο παρόν ή το στοχευμένο αντικείμενο ή mantra.

Χωρισμός : Συμβουλές για να τον ξεπεράσετε

Χωρισμός :Οι χωρισμοί και τα συναισθήματα που δημιουργούν είναι περίπλοκα. Ανακούφιση, σύγχυση, θλίψη, θλίψη - όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις στο τέλος μιας σχέσης.

Ο διαλογισμός αυξάνει την ψυχική ανθεκτικότητα

Διαλογισμός: Ο διαλογισμός σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το άγχος και να αποκρίνεστε με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής, κάτι που μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας και να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.