Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός: Τα οφέλη της γιόγκα στη διαχείριση του στρες [vid]

Αθλητισμός: Τα οφέλη της γιόγκα στη διαχείριση του στρες [vid]

Αθλητισμός: Μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που η γιόγκα βοηθά με το άγχος σας, είναι καθώς ανεβάζει τη διάθεσή σας και σας βοηθά να αναπτύξετε σταδιακά μια περισσότερο αυτο-συμπονετική στάση προς τον εαυτό. 

Η γιόγκα θεωρείται από πολλούς ως η παλαιότερη πρακτική αυτο-εξέλιξης/αυτο-ανάπτυξης. Οι μέθοδοι της κλασικής γιόγκα περιλαμβάνουν σωματικές στάσεις, έλεγχο της αναπνοής και διαλογισμό. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι λίγη γιόγκα το πρωί, το βράδυ ή ακόμα και σε ένα διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα, μπορεί να ελαχιστοποιήσει το άγχος και να αυξήσει την παραγωγικότητα.

Πιστεύεται ότι η γιόγκα είναι τόσο αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες διότι, πέρα από τα οφέλη που έχει για το σώμα, προάγει την καλή διάθεση, αύξηση της συνειδητότητας και αυτοσυμπόνια.

Πώς η γιόγκα οφελεί το σώμα σου

 • Μειωμένα επίπεδα άγχους
 • Καλύτερος ύπνος
 • Μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης
 • Βελτίωση πολλών ιατρικών καταστάσεων
 • Ανακούφιση συμπτωμάτων άσθματος και αλλεργίας
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Βοηθά στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος
 • Χαμηλότερος καρδιακός ρυθμό
 • Πνευματική ανάπτυξ
 • Αίσθηση ευεξία
 • Μειωμένη μυϊκή ένταση
 • Αυξημένη δύναμη και ευελιξία

Τι περιλαμβάνει η γιόγκα;

Η πρακτική της γιόγκα περιλαμβάνει διατάσεις του σώματος και την υιοθέτηση διαφορετικών στάσεων διατηρώντας παράλληλα συνείδηση της αναπνοής. Το σώμα χαλαρώνει και ενεργοποιείται ταυτόχρονα.

Υπάρχουν διάφορα στυλ γιόγκα, μερικά “περνούν” πιο γρήγορα μεταξύ των στάσεων, σχεδόν σαν μια αερόβια προπόνηση, και άλλα στυλ “εισχωρούν” βαθιά σε κάθε πόζα με σκοπό την χαλάραση σε αυτές.

Σχεδόν όλοι μπορούν να δουν σωματικά οφέλη από τη γιόγκα και η πρακτική της μπορεί επίσης να προσφέρει ψυχολογικά οφέλη, όπως μείωση του άγχους, αίσθηση ευεξίας και πνευματικά οφέλη. Ορισμένες στάσεις μπορούν να γίνουν σχεδόν οπουδήποτε και ένα πρόγραμμα γιόγκα μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή λεπτά, ανάλογα με το πρόγραμμά σας.

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί στη γιόγκα που επηρεάζουν τα επίπεδα άγχους, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η γιόγκα μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματά σας. Μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που η γιόγκα βοηθά με το άγχος σας, είναι καθώς ανεβάζει τη διάθεσή σας και σας βοηθά να αναπτύξετε σταδιακά μια περισσότερο αυτο-συμπονετική στάση προς τον εαυτό.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όσον αφορά τη θεραπεία της κατάθλιψης, η συμβολή της άσκησης είναι συγκρίσιμη με αυτή των αντικαταθλιπτικών

Η συμβολή της άσκησης στην οστική υγεία

Η γιόγκα ως συμπληρωματική θεραπεία και πρόληψη για την κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η εσωτερική και εξωτερική φροντίδα του εαυτού μας φέρνει ισορροπία

Η αυτοφροντίδα είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη που βοηθάει στη διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Όταν μιλάει κανείς για την αυτοφροντίδα, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους τρόπους που αξιοποιεί προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία, την ευεξία και τη καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για τον ίδιο.

Δεν παίζει ρόλο μόνο το τι τρώμε αλλά και το πότε το καταναλώνουμε

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναπάτε σε πάρτι ή σε δείπνο. Όταν ξεπεράσετε το πλαίσιο των 10 ωρών, την επόμενη μέρα μπορείτε να επανέλθετε. Η Manoogian αποδεικνύει πως αυτή η πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε 5% από το βάρος μας, να βελτιώσει την αίσθηση δύναμης και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Κρέμες επιβράδυνσης της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και ανακούφισης των συμπτωμάτων

Οι κρέμες ψωρίασης μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για πολλούς ανθρώπους. Εάν οι άνθρωποι έχουν ήπια ψωρίαση, μπορεί να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν με over-the-counter (OTC) κρέμες.  

Το mindfulness μας διδάσκει να είμαστε στο παρόν και να μην προσκολλόμαστε στις ανήσυχες σκέψεις

Άγχος: Η πρακτική του στοχαστικού διαλογισμού περιλαμβάνει την εστίαση στην αναπνοή σας και, στη συνέχεια, την επιστροφή του νου σας στο παρόν χωρίς να παρασύρεστε από ανησυχίες για το παρελθόν ή το μέλλον.