Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός: Πώς να ξεκινήσετε να ασκείστε και να τρώτε διαισθητικά [vid]

Αθλητισμός: Πώς να ξεκινήσετε να ασκείστε και να τρώτε διαισθητικά [vid]

Αθλητισμός: Με την πολυάσχολη ζωή μας μπορεί να νιώθουμε ότι είμαστε μακριά από τις επιθυμίες και τις ανάγκες του σώματός μας. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το διαισθητικό φαγητό και την άσκηση, εδώ θα βρείτε όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε. 

Συχνά μας λένε να είμαστε λίγο πιο διαισθητικοί όσον αφορά την προσωπική μας υγεία και να ακούμε το σώμα μας, αλλά αυτό μπορεί να είναι εύκολο να το λέμε, αλλά πιο δύσκολο να το κάνουμε. Με την πολυάσχολη ζωή μας μπορεί να νιώθουμε ότι είμαστε μακριά από τις επιθυμίες και τις ανάγκες του σώματός μας. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διαισθητική διατροφή και την άσκηση, παρακάτω θα βρείτε περισσότερα.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη της διαισθητικής διατροφής και άσκησης;

Ο GP και personal trainer Dr Folusha Oluwajana σημειώνει ότι το να τρώτε και να γυμνάζεστε διαισθητικά «μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. «Οι διαισθητικές πρακτικές απομακρύνουν την πίεση της παρακολούθησης της πρόσληψης θερμίδων, της τήρησης ενός προγράμματος γευμάτων ή μιας ρουτίνας προπόνησης, κάτι που μπορεί να μειώσει το άγχος», προσθέτει ο Oluwajana. «Ο βελτιωμένος ύπνος, η διάθεση και η ενέργεια, η καλύτερη σχέση με το φαγητό και την άσκηση, η αυξημένη αυτοεκτίμηση και η ευτυχία είναι κοινά οφέλη όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να τρώνε και να ασκούνται διαισθητικά».

Πώς μπορείτε πρακτικά να το κάνετε αυτό;

Πολλοί από εμάς είμαστε σε αυτόματο πιλότο όταν πρόκειται για τη διατροφή μας – τρώγοντας τρία γεύματα την ημέρα και τσιμπολογώντας ασυνείδητα όταν βαριόμαστε – αλλά ο Oluwajana λέει ότι το να είσαι διαισθητικός σημαίνει «να ακούς ενδείξεις πείνας, αισθήσεις πληρότητας, επίπεδα ενέργειας και άλλους παράγοντες – και μετά να αντιδράς σε αυτούς». Συμβουλεύει: “Τρώτε όταν είστε πεινασμένοι και σταματήστε να τρώτε όταν είστε χορτάτοι. Εάν δυσκολεύεστε, μπορείτε να δοκιμάσετε μια κλίμακα πληρότητας πείνας για να τη μετρήσετε. Γενικά, η συμβουλή είναι να τρώτε γύρω στα τρία με τέσσερα γεύματα και να σταματάτε γύρω στις επτά».

Είναι λίγο πιο δύσκολο να ακούσετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες του σώματός σας όσον αφορά την άσκηση, και ίσως χρειαστεί εξάσκηση για να φτάσετε εκεί. «Με την προπόνηση, θα πρέπει να εστιάσετε περισσότερο στη συνολική υγεία και ευεξία σας και λιγότερο στο βάρος», λέει ο Oluwajana. Σας παροτρύνει να αφιερώσετε χρόνο στην ανάρρωσή σας και προσπαθήστε να βρείτε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο «να αισθάνεστε σωματικά ξεκούραστοι ή υπερβολικά κουρασμένοι από την άσκηση». Προτείνει να κάνετε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις: «Απολαμβάνετε αυτό που κάνετε και σας κάνει να νιώθετε καλά;»

Ποια είναι τα πιθανά εμπόδια;

Το διαισθητικό φαγητό μπορεί να μην είναι για όλους. Για παράδειγμα, ίσως να πρέπει να το αποφύγετε εάν έχετε ιστορικό διατροφικών διαταραχών ή σωματικά δεν μπορείτε να κινήσετε το σώμα σας τόσο εύκολα ή εάν έχετε υποκείμενα προβλήματα υγείας που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν υπόψη. Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν έχετε απορίες. Για όλους τους άλλους, ο Oluwajana λέει: “Μην εστιάζετε στο βάρος σας και αποδεχτείτε ότι το υγιές σας βάρος μπορεί να μην είναι το βάρος που προσδοκάτε. Εκπαιδευτείτε και μάθετε περισσότερα για το τι πραγματικά σημαίνει υγιεινή διατροφή και άσκηση. Η διαισθητική διατροφή μεταφράζεται ως διατροφή που είναι θρεπτική. Επίσης σημαντικό είναι να προσπαθήστε να αφαιρέσετε όλες τις περιοριστικές σκέψεις για ορισμένα τρόφιμα. “Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το ξεμάθετε, αλλά είναι σημαντικό για να σας επιτρέψει να τρώτε πραγματικά διαισθητικά.”, τονίζει ο Oluwajana.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Άσκηση - Η απελευθέρωση ντοπαμίνης προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα

Ασκήσεις που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Όταν η άσκηση γίνεται εθισμός-Συμπτώματα

Tips για να αυξήσετε τα θετικά οφέλη της άσκησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

9 λύσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Κατάθλιψη αυτοφροντίδα: Το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ υποφέρει από κατάθλιψη κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οικογενειακές διαμάχες, απώλεια της παραγωγικότητας της εργασίας και δυστυχία για το άτομο που επηρεάζεται από την πάθηση και τους γύρω τους.

Παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για την υγεία

Υγεία selfcare: Ο ΠΟΥ συνιστά παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για κάθε χώρα και οικονομικό περιβάλλον, ως κρίσιμο μονοπάτι για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας, την προώθηση της υγείας, τη διατήρηση της ασφάλειας του κόσμου και την εξυπηρέτηση των ευάλωτων.