Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός: Η HIIT προπόνηση ωφελεί τους ασθενείς με λιπώδη ηπατική νόσο [vid]

Αθλητισμός: Η HIIT προπόνηση ωφελεί τους ασθενείς με λιπώδη ηπατική νόσο [vid]

Αθλητισμός: Οι τακτικές ασκήσεις υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης (HIIT) όπως τα squats, τα σπριντ και το πετάλι μπορούν να βελτιώσουν τη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος επηρεάζοντας διάφορες μεταβολικές οδούς στο σώμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας διαπίστωσε ότι η τακτική άσκηση HIIT για μια περίοδο 12 εβδομάδων μείωσε σημαντικά τη γλυκόζη και την περίμετρο μέσης των συμμετεχόντων στη μελέτη και βελτίωσε τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου και τον μέγιστο φόρτο εργασίας. Αυτές οι θετικές επιδράσεις συσχετίστηκαν με αλλαγές στους μεταβολίτες. Συγκεκριμένα, η άσκηση άλλαξε τον μεταβολισμό των αμινοξέων στον λιπώδη ιστό, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι η πιο κοινή ηπατική νόσος, που επηρεάζει περίπου το 25 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού. Καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμπτωματική, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί από τη συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα σε φλεγμονή του ήπατος και κίρρωση του ήπατος. Η NAFLD σχετίζεται με την παχυσαρκία και άλλα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα. Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι μπορεί να μειωθεί με την απώλεια βάρους και μια δίαιτα που προάγει την υγεία.

Η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας της NAFLD. Τα οφέλη της άσκησης μπορεί να σχετίζονται όχι μόνο με τη διαχείριση του βάρους, αλλά και με αλλαγές στους μεταβολίτες που παράγονται από το σώμα και τα μικρόβια του εντέρου, των οποίων ο ρόλος στη λιπώδη νόσο του ήπατος παραμένει ελάχιστα κατανοητός.

Στη μελέτη συμμετείχαν 46 άτομα με διάγνωση NAFLD, τα οποία χωρίστηκαν σε μια ομάδα παρέμβασης άσκησης που είχε μια συνεδρία HIIT δύο φορές την εβδομάδα, συν μια ανεξάρτητη προπόνηση μια φορά την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, και σε μια ομάδα ελέγχου που δεν αύξησε την άσκηση κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές παρατηρήθηκαν στα αμινοξέα και τα παράγωγά τους, τα λιπίδια και τα χολικά οξέα. Τα επίπεδα διαφόρων μικροβιακών μεταβολιτών του εντέρου άλλαξαν επίσης ως αποτέλεσμα της άσκησης, γεγονός που υποδηλώνει αλλαγές στη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου ή στη λειτουργία τους. Μεταξύ αυτών των μεταβολιτών, μια αυξημένη ποσότητα ινδογαλακτικού οξέος, για παράδειγμα, μπορεί να ενισχύσει τον εντερικό βλεννογόνο, την ανοσολογική άμυνα και την ισορροπία της γλυκόζης.

Με βάση τα ευρήματα, η άσκηση μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στη νόσο σε ασθενείς με NAFLD, ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους και διατροφικές αλλαγές, είπαν οι ερευνητές. Ο λιπώδης ιστός φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο σε αυτές τις επιδράσεις.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

1 στους 4 ενήλικες με ηπατική διαταραχή και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Η επιστήμη εξερευνά θαλάσσια φύκια για τη θεραπεία της λιπώδους ηπατικής νόσου

Η ηπατική νόσος επηρεάστηκε αρνητικά λόγω της Covid

Ακανόνιστες περίοδοι οδηγούν σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφέλη της άσκησης στην εγκυμοσύνη

Αθλητισμός: Η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας βοηθούν να παραμείνετε υγιείς και σε φόρμα. Η άσκηση επιτρέπει επίσης τη σωστή στάση του σώματος και μειώνει τις ενοχλήσεις όπως ο πόνος στην πλάτη και ο λήθαργος.

Άτομα με Πάρκινσον στρέφονται στην πυγμαχία για να επιβραδύνουν την ασθένεια

Μποξ αυτοφροντιδα: Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των κινητικών δεξιοτήτων, της ισορροπίας, της ομιλίας και των αισθητηριακών λειτουργιών και δεν υπάρχει θεραπεία, γεγονός που καθιστά τον αγώνα για την επιβράδυνση της εξέλιξής του υψηλή προτεραιότητα για τους ασθενείς.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα από τον ήλιο;

Ηλιακό Έγκαυμα: Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι καίγονται από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει λόγω μειωμένης εφαρμογής αντηλιακού. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να φροντίσετε τα εγκαύματα αυτά.

Οφέλη της κολύμβησης για την υγεία, σύμφωνα με το CDC

Κολύμβηση: Μόλις δυόμισι ώρες αερόβιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως κολύμπι, ποδηλασία ή τρέξιμο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται σωστή διατροφή και άσκηση

Αθλητισμός: Οι επιστήμονες διερευνούν πώς η διατροφή, η άσκηση και η κοινωνική δέσμευση μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.

Πώς επηρεάζει η διακόσμηση τη διάθεσή μας;

Interior Design: Η εσωτερική διακόσμηση επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που ενεργούμε. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους διακόσμησης για να είμαστε πιο ευδιάθετοι.