Ογκολογία

Η σοβαρή λιπώδης ηπατική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος

Η σοβαρή λιπώδης ηπατική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος

Τα άτομα με προχωρημένες περιπτώσεις μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου (NAFLD) μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθούνται για καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη των ΗΠΑ. Η λιπώδης ηπατική νόσος είναι γνωστό ότι συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ενός επικίνδυνου καρκίνου του ήπατος που ονομάζεται ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα ή HCC. Αλλά οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν μερικοί ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι όταν ο NAFLD εξελίσσεται όπου οι ασθενείς έχουν ουλές ήπατος ή κίρρωση, ο κίνδυνος για HCC είναι δραματικά υψηλότερος. Το NAFLD είναι η κύρια αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου στις ΗΠΑ, που επηρεάζει περίπου το 30% του ενήλικου πληθυσμού. Συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, περιλαμβάνει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι που δεν προκαλείται από την κατανάλωση οινοπνεύματος. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα με NAFLD και κίρρωση θα πρέπει να παρακολουθούνται για HCC, γράφουν οι συγγραφείς στο περιοδικό Gastroenterology.

Μεταξύ των ανθρώπων με λιγότερο σοβαρή NAFLD, ο κίνδυνος καρκίνου του ήπατος δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλός. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για τακτική παρακολούθηση δεν ισχύει για όλους με NAFLD, δήλωσε ο Δρ Talal Adhami. Ο Adhami, μέλος της Εθνικής Ιατρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος American Liver, δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι με NAFLD δεν αναπτύσσουν ποτέ κίρρωση. Σε μια προηγούμενη μελέτη, για παράδειγμα, μόνο το 5% των ατόμων με NAFLD εμφάνισαν ουλές του ήπατος κατά τη διάρκεια περίπου οκτώ ετών παρακολούθησης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα της Βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας σε περίπου 300.000 άτομα με NAFLD και παρόμοιο αριθμό ατόμων με υγιή συκώτια που παρακολουθήθηκαν για μέσο όρο 11 χρόνια. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, διαγνώστηκε περίπου μία περίπτωση καρκίνου του ήπατος σε κάθε 50.000 ασθενείς με υγιή συκώτια. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ποσοστό ήταν υψηλότερο μεταξύ των ατόμων με NAFLD: μία περίπτωση καρκίνου για κάθε 5.000 άτομα.

Αλλά για τους ασθενείς με NAFLD και κίρρωση, ο κίνδυνος ήταν σημαντικά υψηλότερος. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, οι ερευνητές διαγνώστηκαν περισσότερες από 50 περιπτώσεις για κάθε 5.000 ασθενείς με προχωρημένη ηπατική νόσο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης υψηλότερα ποσοστά HCC σε άνδρες και ηλικιωμένους ασθενείς και χαμηλότερα ποσοστά σε γυναίκες και ασθενείς ηλικίας κάτω των 45 ετών. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στους ηλικιωμένους ισπανόφωνους και σχετικά χαμηλό στους Αφροαμερικανούς ενήλικες.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Fasiha Kanwal, του Baylor College of Medicine και Michael E. DeBakey Υποθέσεων Βετεράνων Medical Center στο Χιούστον του Τέξας, είπε σε μια δήλωση η μελέτη ήταν η πρώτη μελέτη μεγάλο, διαφορετικά ομάδα να ποσοτικοποιήσει τον κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος σε ασθενείς με NAFLD . “Αυτή η μελέτη δίνει μια ιδέα για ποιον πρέπει να βάλετε στο ραντάρ σας για τον έλεγχο και ποιοι άλλοι ασθενείς έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης HCC”, ανέφερε ο Adhami.

Το αμερικανικό ίδρυμα ήπατος σημειώνει στην ιστοσελίδα του ότι δεν υπάρχουν ακόμη θεραπείες για την NAFLD. “Η κατανάλωση υγιεινής διατροφής και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης του ήπατος από την έναρξη ή την αναστροφή της στα αρχικά στάδια”, λέει η ομάδα. Τα άτομα με NAFLD θα πρέπει επίσης να δουν έναν γιατρό που ειδικεύεται στο συκώτι. να χάσουν βάρος, εάν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Nα ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. και αποφύγετε αλκοόλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Προσδιορίστηκαν νέοι προγνωστικοί δείκτες για καρκίνο του παχέος εντέρου

Μέτρα πρόληψης καρκίνου μαστού

Υπολογίζεται ότι μία στις δέκα γυναίκες έχει πιθανότητες να τον εκδηλώσει, με τον αριθμό των ετήσιων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο να υπερβαίνει τα 1,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νέος χάρτης του ανοσοποιητικού τοπίου στον καρκίνο του παγκρέατος

Οι καρκίνοι του παγκρέατος δεν ήταν ευαίσθητοι στη θεραπεία του ανοσοποιητικού συστήματος, και εκείνοι από εμάς στον τομέα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε είναι γιατί αυτό που κάνει αυτόν τον καρκίνο τόσο διαφορετικό

Αποκαλύφθηκε κρίσιμο γονίδιο για την ανάπτυξη του σαρκώματος Ewing

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances περιγράφει πώς η ογκογόνος πρωτεΐνη σύντηξης EWSR1-FLI1 κατευθύνεται στα διάφορα μέρη του γονιδιώματος από το RING1B, επιτρέποντας στο EWSR1-FLI1 να εισβάλλει στο μεταγραφικό πρόγραμμα των κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε καρκινικά κύτταρα.

Η χαρτογράφηση της κυτταρικής δραστηριότητα συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου

Επιστήμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να αποτρέψουν τον καρκίνο ελέγχοντας δύο πρωτεΐνες που λειτουργούν βαθιά μέσα στο τέλμα των επιγενετικών μεταβάσεων της μοίρας των κυττάρων