Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός: Εάν ασκείστε μόνο τα ΣΚ είναι οκ, λέει νέα μελέτη, υπό μία προϋπόθεση.. [vid]

Αθλητισμός: Εάν ασκείστε μόνο τα ΣΚ είναι οκ, λέει νέα μελέτη, υπό μία προϋπόθεση.. [vid]

Αθλητισμός: Βάσει των ευρημάτων μίας νέας μελέτης, αντί να ανησυχείτε για το πόσο συχνά ή πότε πρέπει να ασκείστε – είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι ασκείστε επαρκώς!

Σε μια νέα διεθνή μελέτη, ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα δημόσιας υγείας για περισσότερα από 350.000 άτομα στις ΗΠΑ που συλλέχθηκαν μέσω της Εθνικής Έρευνας Συνεντεύξεων Υγείας (NHIS) μεταξύ των ετών 1997 και 2013. Συνδυάζοντας τα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα – με επικεφαλής τον Mauricio dos Santos, ερευνητή φυσιολογίας της άσκησης στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία και συγγραφέα της μελέτης- ήθελε να μάθει εάν κάνει διαφορά να ασκείστε τακτικά (τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας) ή σε μία/δύο δόσεις (πχ. το Σαββατοκύριακο). Αυτό βέβαια, εφόσον, πληροίτε τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, που επί του παρόντος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρέπει να είναι 150–300 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα ή 75–150 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα – οδηγίες για τους ενήλικες.

Τα ευρήματα της μελέτης

Αφού συνέκριναν άτομα στην κοόρτη που έκαναν το συνιστώμενο επίπεδο μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας (MVPA) κάθε εβδομάδα, οι ερευνητές βρήκαν πολύ μικρή διαφορά μεταξύ όσων ασκούνταν το Σαββατοκύριακο και των συμμετεχόντων που ασκούνταν πιο τακτικά μέσα στην εβδομάδα, όσον αφορά τον μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες. ή συγκεκριμένα από καρκίνο ή καρδιαγγειακή νόσο.

«Διαπιστώσαμε ότι [όσοι συμμετέχοντες ασκούνταν] το Σαββατοκύριακο και όσοι ήταν τακτικά ενεργοί [μοίραζαν δηλαδή τον συνιστώμενο χρόνο άσκησης σε διαφορετικές μέρες μέσα στην εβδομάδα] είχαν παρόμοια θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι όταν εκτελούσαν την ίδια ποσότητα σωματικής δραστηριότητας, ο διαμοιρασμός της σε περισσότερες ημέρες ή η συγκέντρωσή της σε λιγότερες ημέρες μπορεί να μην επηρεάζουν τα αποτελέσματα θνησιμότητας», γράφουν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς της μελέτης στην εργασία τους.

Συνεπώς, βάσει των νέων ευρημάτων, αντί να ανησυχείτε για το πόσο συχνά ή πότε πρέπει να ασκείστε – είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι ασκείστε επαρκώς, ήτοι σύμφωνα με τα τα συνιστώμενα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, κάθε εβδομάδα. Τότε μόνο είναι πιο ξεκάθαρα ορατά τα ευεργετικά αποτελέσματα της σωματικής δραστηριότητας και άσκησης στην υγεία.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

4 λόγοι να ασκείσαι τακτικά [vid]

Η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μόλις 20' τρέξιμο τη μέρα κάνουν θαύματα στην καρδιά των εφήβων

Ανακαλύφθηκε νέα μοριακή σύνδεση μεταξύ πείνας και άσκησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αποκτάται η ευημερία στη ζωή μας;

Αυτοφροντίδα: Ακολουθούν μερικοί αποτελεσματικοί και δοκιμασμένοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευημερία σας.

Συμβουλές για μια καλύτερη ζωή

Self care: Υπάρχουν μερικές συμβουλές που λειτουργούν για την πλειοψηφία των ανθρώπων και θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να καταλαβαίνετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Οι πολλές ώρες εργασίας είναι συναισθηματικά ανθυγιεινές

Υγεία ευεξία: Έρευνες δείχνουν ότι η εργασία αργά συμβάλλει στην εξάντληση, τη χαμηλή καρδιαγγειακή υγεία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις κακές διατροφικές συνήθειες, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κατάθλιψη και συχνότητα εμφάνισης διαβήτη.