Αυτοφροντίδα

Αναβλητικότητα self-care: Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της επιβίωσης μέσα από 3 απλά tips

Αναβλητικότητα self-care: Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της επιβίωσης μέσα από 3 απλά tips

Αναβλητικότητα self-care: Η αναβλητικότητα είναι έμφυτη στον οργανισμό μας, καθώς αυτό το ένστικτο της φυγής μας προστατεύει από κάποιον ενδεχόμενο κίνδυνο που απειλεί τη ζωή μας.

Έρευνες δείχνουν ότι έως και 20% των ενηλίκων αυτοπροσδιορίζονται ως χρόνιοι αναβλητικοί (procrastinators). Σίγουρα υπάρχουν αμέτρητοι από εμάς που ανήκουμε στην κατηγορία περιστασιακά. Παραδόξως, η λύση δεν είναι να ζοριστείτε για να ολοκληρώσετε τα πράγματα. Αντιθέτως, η λύση είναι να σταματήσετε τελείως. Το μυστικό για την υπέρβαση της αναβλητικότητας είναι η κατανόηση ότι ο εγκέφαλός σας βλέπει μια προθεσμία που πλησιάζει γρήγορα με τον ίδιο τρόπο που βλέπει μια αρκούδα που πλησιάζει γρήγορα. Όταν αντιλαμβάνεστε μια απειλή, το σώμα και το μυαλό σας προετοιμάζονται να ξεφύγουν από αυτήν την απειλή. Ενισχύεται το αναπνευστικό και κυκλοφορικό σας σύστημα, ενώ κλείνουν όλες τις περιττές λειτουργίες που δεν απαιτούνται για μια διαδρομή 20 μέτρων στην πλησιέστερη απόδραση.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βγάλετε τον εγκέφαλό σας από τη λειτουργία επιβίωσης και να μπει σε παραγωγική κατάσταση. Υπάρχει η αυτοσυμπαθητική διαχείριση του χρόνου. Αμέσως μόλις παρατηρήσετε ότι το άγχος αυξάνεται και η αναβλητικότητα αρχίζει να σας περικυκλώνει, δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Ασφάλεια

Για να ηρεμήσετε την αντίδραση επιβίωσης του εγκεφάλου σας, πρέπει να φτάσετε στην ασφάλεια ή να πείσετε τον εαυτό σας ότι είστε ασφαλείς. Στην άγρια φύση, αυτό σημαίνει ότι τρέχετε σε ένα μέρος που δεν μπορεί κανείς να σας βλάψει. Στο γραφείο σας, αυτό σημαίνει ότι αφήνετε για λίγο το project στο οποίο εργάζεστε και απομακρύνεστε από το γραφείο σας. Πηγαίνετε για έναν αργό, 10λεπτο περίπατο παρατηρώντας τα αξιοθέατα και τους ήχους γύρω σας. Διαφορετικά, καθίστε σε άλλο δωμάτιο και πάρτε βαθιές ανάσες. Και τα δύο έχουν ισχυρή ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σας σύστημα επειδή δεν είναι πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν τρέχετε από ένα πραγματικό άγριο ζώο. Σηματοδοτούν ασφάλεια στον εγκέφαλό σας.

Αυτοφροντίδα

Η αυτοφροντίδα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε επιτυχημένης επιχειρηματικής προσέγγισης. Βρείτε κάτι ευχάριστο για να κοιτάξετε, ωραίο να μυρίζσετε, δροσιστικό για να πιείτε, χαλαρωτικό να ακούσετε και υπέροχο να αγγίξετε. Αν τρέχετε από μια αρκούδα, δεν θα έχετε χρόνο να δώσετε προσοχή σε έναν όμορφο πίνακα ή σε ένα αρωματικό κερί. Ίσως ακούσετε κλασική μουσική, χαϊδέψετε το σκυλί σας για λίγα λεπτά ή πιείτε ένα γρήγορο δροσιστικό ποτό.

Υποστήριξη

Αυτό είναι το πιο δύσκολο. Εκτός αν έχετε κάνει πολλή εσωτερική δουλειά, δεν θέλετε να είστε βάρος για τους άλλους ακόμη και αν δυσκολεύεστε. Ο κορυφαίος φόβος για τον εγκέφαλο επιβίωσης είναι να μείνει έξω από το κοπάδι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επιθυμούν να δείξουν αδυναμία ή να δυσαρεστήσουν τους άλλους στη ζωή τους. Η κρίση από κάποιον στο «κοπάδι» σας μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη. Στη νοοτροπία επιβίωσης, η απόρριψη οδηγεί στην εκδίωξη από το κοπάδι. Η λύση είναι να στείλετε μηνύματα, να καλέσετε ή να επισκεφθείτε κάποιον που νοιάζεται για την ευημερία σας και σας υποστηρίζει άνευ όρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η αναβλητικότητα και βασικοί τρόποι αντιμετώπισης

Κάντε τον χρόνο να δουλεύει υπέρ σας

Ο χρυσός κανόνας αντιμετώπισης της αναβλητικότητας

Οι δύο εαυτοί πίσω από την αναβλητικότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η αυτοδιαχείριση είναι το κλειδί για την επιτυχία και πώς να βελτιώσετε τη δική σας

Αυτοδιαχείριση: Η αυτοδιαχείριση είναι μια κρίσιμη δεξιότητα στο χώρο εργασίας. Αυτό το άρθρο διερευνά έναν ορισμό αυτοδιαχείρισης και συμβουλές για τη βελτίωση των δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισής σας.

Πώς η αυτοφροντίδα βοηθά στην σκέψη και στον έλεγχο του άγχους;

Φροντίδα: Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι η καθημερινή επαφή με τη φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ παράλληλα μας βοηθά να βελτιώσουμε την υγεία μας

Είστε εξ αποστάσεως εργαζόμενος; 5 έξυπνοι τρόποι για να παραμένετε συνδεδεμένοι και παραγωγικοί

«Με τη συνεχή καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να προσφέρουν εξαιρετική δουλειά, να υπερασπίζονται καινοτόμες ιδέες και να είναι ο καλύτερος εαυτός τους», εξήγησε ο Tipton. Επαινέστε δημόσια, δώστε σχόλια ιδιωτικά

6 Συμβουλές για όμορφη επιδερμίδα

Επιδερμίδα: Εάν θέλετε να εξομαλύνετε τον τόνο του δέρματός σας, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών συμπεριφοράς και φυσικών συστατικών.

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

Επιτραπέζια: Τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να προσφέρουν πολλά εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, που κυμαίνονται από βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες έως αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.