Αυτοφροντίδα

Αναβλητικότητα: Πώς μας επηρεάζει η αναβλητικότητα;

Αναβλητικότητα: Πώς μας επηρεάζει η αναβλητικότητα;

Αναβλητικότητα: Μόλις η καθυστέρηση γίνει συνήθεια και εισχωρήσει σε όλους τους τομείς της ζωής σας, υπονομεύει την ικανότητά σας να λειτουργείτε αποτελεσματικά.

Η αναβλητικότητα είναι η συνήθης καθυστέρηση στην έναρξη μιας εργασίας ή στην ολοκλήρωσή της. Είναι όμως πάντα κάτι κακό αυτό; Η λέξη «συνήθης» είναι το κλειδί. Οι περισσότεροι από εμάς χρονοτριβούμε σε διάφορους βαθμούς. Η περιστασιακή καθυστέρηση δεν αποτελεί πρόβλημα σε λιγότερο σημαντικές εργασίες, όταν η καθυστέρηση δεν έχει επιβλαβείς συνέπειες για εσάς ή τους άλλους. Ωστόσο, μόλις η καθυστέρηση γίνει συνήθεια και εισχωρήσει σε όλους τους τομείς της ζωής σας, υπονομεύει την ικανότητά σας να λειτουργείτε αποτελεσματικά.

Η σαγηνευτικότητα της καθυστέρησης

Η αναβλητικότητα είναι σαγηνευτική γιατί υπάρχουν βραχυπρόθεσμες ανταμοιβές που προέρχονται από την αναβολή των πραγμάτων. Όταν έχετε πάρα πολλά να κάνετε, το να αποφασίσετε να μην κάνετε κανένα από αυτά μπορεί να μειώσει την άμεση ένταση και το άγχος που νιώθατε. Υπάρχει μια φυσική τάση να αποφεύγετε τα δυσάρεστα πράγματα. Το να τα αναβάλεις (αν και θα πρέπει να τα κάνεις αργότερα) σημαίνει, τουλάχιστον, ότι δεν χρειάζεται να τα αντιμετωπίσεις αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, αν είστε τυχεροί, θα φύγουν ή θα το κάνει κάποιος άλλος.

Η αναβλητικότητα μπορεί επίσης να είναι συναρπαστική. Προκαλεί κρίσεις και η αδρεναλίνη που τις συνοδεύει. Το να περιμένεις μέχρι το τελευταίο δυνατό λεπτό είναι παρόμοιο με το να βάλεις τον εαυτό σου απέναντι στις πιθανότητες. Παίζετε στοίχημα που όχι μόνο θα κερδίσετε από το άγχος, τον φόβο, την πείνα και την κούραση, αλλά ότι το ταχυδρομείο θα φτάσει στην ώρα του, το φωτοαντιγραφικό μηχάνημα δεν θα σπάσει και ότι το λάστιχο δεν θα σκάσει καθώς τρέχετε στις 8 π.μ. συνάντηση. Όταν τα καταφέρνεις, μάλλον νιώθεις ψηλά και ελαφρώς ευφορία. Αυτά είναι έντονα συναισθήματα, πολύ πιο ενδιαφέροντα από την ήσυχη, ήρεμη ικανοποίηση που παράγεται όταν το έργο ολοκληρώνεται νωρίς.

Η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσει ένα δύσκολο έργο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως άμυνα για κακή απόδοση. Μπορείς πάντα να ισχυρισθείς ότι θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε περισσότερος χρόνος. Μπορεί να σας προστατεύσει από τις συνέπειες που αναμένετε να προκύψουν μετά την ολοκλήρωση του έργου. Για παράδειγμα, η μη αποδοχή μιας ειδικής αποστολής υψηλής ορατότητας θα σας προστατεύσει από τις συνέπειες του να βρεθείτε στο προσκήνιο και πιθανώς να αποτύχετε ή να τα πάτε καλά και να σας προσφέρουν περισσότερες προκλήσεις από όσες μπορείτε να αντέξετε.

Σπάτε τον κύκλο

Στην προσπάθεια να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα, μην αποφασίσετε αμέσως ότι δεν θα το ξανακάνετε ποτέ. Αυτό είναι σαν να αποφασίζεις να ανέβεις στο Έβερεστ την επόμενη εβδομάδα χωρίς να έχεις πάει ποτέ για αναρρίχηση. Να είστε λογικοί και να είστε δίκαιοι με τον εαυτό σας. Ξεκινήστε αργά. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να κόψει μια συνήθεια που έχει γίνει ριζωμένη και αυτόματη.

Για μεγάλα, περίπλοκα ή χρονοβόρα έργα, όπως η διαμόρφωση ενός προϋπολογισμού, η σύνταξη ενός νέου εγχειριδίου διαδικασίας, η οργάνωση μιας συγκέντρωσης χρημάτων ή η εκμάθηση κινεζικών, χωρίστε τα σε μικρά, διαχειρίσιμα μέρη. Οι μικρότερες εργασίες είναι ελκυστικές επειδή είναι σύντομες, εύκολες και προκαλούν άμεση ικανοποίηση. Λάβετε υπόψη ότι όλα τα έργα, ανεξάρτητα από το πόσο μαζικά είναι, είναι μόνο μια σειρά από μικρά αντικείμενα που συναρμολογούνται εκ νέου.

Μια άλλη αποτελεσματική τεχνική είναι η εθελοντική δέσμευση σε κάποιον άλλο. Το να επιτρέπετε σε άλλους να συμμετέχουν στις προσπάθειές σας εξετάζοντας την πρόοδό σας, βοηθώντας σας να ορίσετε προθεσμίες ή αξιολογώντας τα αποτελέσματά σας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Συχνά, είμαστε πολύ κοντά στην κατάσταση για να είμαστε αντικειμενικοί. Οι ανησυχίες, οι φόβοι και τα άγχη σας γίνονται δευτερεύοντα σε σχέση με την εκπλήρωση των προσδοκιών των ανθρώπων που σέβεστε και εμπιστεύεστε.

Θυμηθείτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για την καλή συμπεριφορά. Το να τιμωρείς τον εαυτό σου για κοροϊδία δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας στα ορόσημα της διαδικασίας, όχι μόνο στην ολοκλήρωση. Οι ανταμοιβές μπορεί να είναι οτιδήποτε θέλετε. Μπορεί να είναι απλά και φθηνά, αλλά θα πρέπει να είναι πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς. Το διάβασμα για ευχαρίστηση, η χαλάρωση, το παιχνίδι, η επίσκεψη σε φίλους, τα ταξίδια, το δείπνο και η άσκηση μπορούν όλα να χρησιμοποιηθούν ως ανταμοιβή. Στη δουλειά, το να κάνεις το κομμάτι της δουλειάς σου που βρίσκεις ευχάριστο μπορεί να είναι μια ανταμοιβή. Εάν εργάζεστε τακτικά υπερωρίες, πηγαίνετε στο σπίτι εγκαίρως ή κάντε ένα μεσημεριανό διάλειμμα αντί να τρώτε βιαστικά στο γραφείο σας. Όταν βρίσκεστε αποκλεισμένοι και δεν μπορείτε να ξεκινήσετε μια εργασία και έχετε δοκιμάσει όλα τα άλλα, «σκέψου έξυπνα» ρωτώντας τον εαυτό σου: «Υπάρχει κάτι, όσο μικρό κι αν είναι, που είμαι διατεθειμένος να κάνω;» Όταν βρίσκεις αυτό το μικρό πράγμα, δεν καθυστερείς πλέον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοφροντίδα : Ασκήσεις και δραστηριότητες για να την επιτύχεις

Τρόποι απεξάρτησης από το διαδίκτυο

Τι είναι η αναβλητικότητα και βασικοί τρόποι αντιμετώπισης

Τρεις πρακτικές για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε πρέπει να ασκείστε; Πριν ή μετά το φαγητό;

Προπόνηση: Το φαγητό πριν από την προπόνηση μπορεί να προσφέρει ενέργεια και να ενισχύσει την απόδοση, ενώ η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα