Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Ανατροφή παιδιών: 3 βασικές συμβουλές ευεξίας για τους γονείς

Ανατροφή παιδιών: 3 βασικές συμβουλές ευεξίας για τους γονείς

Ανατροφή παιδιών: Αν και μπορεί να φαίνεται ότι ορισμένοι γονείς τα έχουν καταλάβει όλα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τέλειοι γονείς δεν υπάρχουν. Όλοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις και βιώνουν δυσκολίες.

Η ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι μια συναρπαστική, χαρούμενη και ικανοποιητική εμπειρία για πολλούς ανθρώπους. Μπορεί επίσης να είναι αγχωτικό, συντριπτικό και εξαντλητικό ταυτόχρονα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας ως γονείς και φροντιστές. Η φροντίδα του εαυτού μας όχι μόνο βελτιώνει τη δική μας ευημερία, αλλά μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να είμαστε πιο παρόντες, υπομονετικοί και σκόπιμοι με τα παιδιά μας. Είτε δυσκολεύεστε να βρείτε χρόνο είτε δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε, ακολουθούν μερικές στρατηγικές και υπενθυμίσεις που θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Πώς μπορεί η ανατροφή των παιδιών να επηρεάσει την ευημερία μας;

Η γονική μέριμνα, όπως κάθε ρόλος φροντίδας, απαιτεί άφθονο χρόνο, ενέργεια, εργασία και συναισθηματική επένδυση. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία ενός ατόμου με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, όπως:

 • Οξύ ή χρόνιο στρες
 • Στέρηση ύπνου
 • Κακές διατροφικές συνήθειες
 • Περιορισμένη σωματική δραστηριότητα
 • Ευαισθησία σε ασθένειες ή σωματικές παθήσεις
 • Κατάθλιψη ή άγχος
 • Επιλόχεια κατάθλιψη
 • Κοινωνική απομόνωση
 • Αναβολή ιατρικής ή ψυχικής φροντίδας

 

Οι συνήθεις δείκτες υπερβολικού άγχους ή επιπτώσεων στην ευημερία σας μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

 • Ευερεθιστότητα, κλάματα ή ξεσπάσματα
 • Δυσκολία στον ύπνο, αίσθημα κόπωσης
 • Δυσκολία συγκέντρωσης ή αίσθημα ότι ξεχνάτε
 • Αίσθημα ανασφάλειας, δυστυχίας, ενοχής, άγχους ή μοναξιάς
 • Αίσθημα απόσυρσης ή απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες ή ανθρώπους
 • Πονοκέφαλοι, ζαλάδες, στομαχικές διαταραχές

 

Είναι επίσης σημαντικό να παρατηρήσετε πότε αρχίζετε να επηρεάζεστε από πράγματα που αισθάνεστε υπερβολικά, παρατεταμένα ή είναι δύσκολο να επιλυθούν. Εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αυτά τα σημάδια ή άλλες αλλαγές, είναι καιρός να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία σας. Ενημερώστε ένα έμπιστο αγαπημένο σας πρόσωπο ότι δυσκολεύεστε και ότι μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε πρόσθετη υποστήριξη. Μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από τον προγραμματισμό ενός τσεκάπ με έναν ιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Δείξτε στον εαυτό σας (και στους άλλους) συμπόνια

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι ορισμένοι γονείς τα έχουν καταλάβει όλα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τέλειοι γονείς δεν υπάρχουν. Όλοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις και βιώνουν δυσκολίες. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει πολλούς από εμάς να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους γονείς ή να κρίνουμε πώς τα πάμε ως γονείς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ασκείτε συμπόνια προς τον εαυτό σας και τους άλλους καθώς συνεχίζετε το γονεϊκό σας ταξίδι. Λάβετε υπόψη ότι η εξάσκηση της συμπόνιας μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή και μπορεί να χρειαστεί κάποια εξάσκηση, ειδικά αν τείνετε να κάνετε πιο αυτοκριτική.

Ζητήστε και αποδεχτείτε βοήθεια

Ίσως έχετε ακούσει το ρητό: χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί. Το να ζητάς και να αποδέχεσαι βοήθεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της ευημερίας των γονέων, ακόμα κι αν είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Χωρίς τη βοήθεια άλλων, μπορεί να καταλήξουμε να νιώθουμε υπερβολικοί ή υπερβολικοί, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας. Εάν δυσκολεύεστε να ζητήσετε ή να αποδεχτείτε βοήθεια, ακολουθούν μερικές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε τα συστήματα υποστήριξης.

 • Σκέψου το μικρό. Είναι σύνηθες οι γονείς να νιώθουν ότι «βαραίνουν» τους άλλους ζητώντας βοήθεια. Ένας τρόπος για να το ξεπεράσετε αυτό είναι να επινοήσετε μια ποικιλία μικρότερων εργασιών που δεν φαίνονται σαν μεγάλες δεσμεύσεις για τους άλλους. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από έναν γείτονα να πάρει μερικά διάφορα πράγματα στο παντοπωλείο ή να παραλάβει μια ηλεκτρονική παραγγελία για εσάς. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε από έναν φίλο να σας βοηθήσει να ξεφύγετε, ζητώντας του να πηγαίνει το παιδί σας για μια σύντομη βόλτα μερικές φορές την εβδομάδα ή να παρακολουθεί την οθόνη του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο καταιγισμός ιδεών εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε και να αποδεχτείτε βοήθεια όταν κάποιος τη προσφέρει.
 • Αλλαγή προοπτικής. Μερικές φορές, μπορεί να νιώθουμε ανήσυχοι μήπως αφήσουμε τους άλλους να φροντίζουν τα παιδιά μας επειδή μπορεί να μην τα μεγαλώνουν με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε εμείς. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά μας να δεχτούμε την τόσο αναγκαία βοήθεια εστιάζοντας στις μικρές διαφορές και όχι στα οφέλη της υποστήριξης. Όταν κάποιος προσφέρεται να σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε τα παιδιά σας, προσπαθήστε να προσαρμόσετε την προοπτική σας και εξασκηθείτε στην ευελιξία σας. Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ότι παρόλο που αυτό το άτομο μπορεί να φροντίζει το παιδί σας με διαφορετικό τρόπο από ό,τι θα κάνατε, μπορεί να είναι καλό και χρήσιμο. Εάν το στυλ φροντίδας ενός ατόμου επηρεάζει το παιδί σας, μπορείτε πάντα να αλλάξετε γνώμη.
 • Συλλογικές εργασίες. Το να ζητάς από ένα άτομο να αναλάβει μόνος του μια εργασία φροντίδας μπορεί να είναι υπερβολικό. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να προσκαλέσετε φίλους, οικογένεια ή γείτονες για να σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε εργασίες ως ομάδα. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσκαλέσετε ένα μέλος της οικογένειας να σας βοηθήσει να μαγειρέψετε το δείπνο ή να παρακολουθήσετε τα παιδιά σας ενώ ετοιμάζετε ένα γεύμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον να σας συνοδεύσει ενώ είστε έξω κάνοντας θελήματα, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για τη φροντίδα του παιδιού σας ενώ προσπαθείτε να ολοκληρώσετε άλλες εργασίες. Προσπαθήστε να σκεφτείτε μερικές καθημερινές εργασίες με τις οποίες δυσκολεύεστε μόνοι σας και δημιουργήστε μια λίστα με άτομα που μπορεί να είναι πρόθυμα να βοηθήσουν. Το να αντιμετωπίζετε τα πράγματα ως ομάδα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοινωνικοποιηθείτε και να λάβετε υποστήριξη από αγαπημένα σας πρόσωπα εκτός του στενού σας νοικοκυριού.

Κάντε την ευεξία προτεραιότητα για όλη την οικογένειά σας

Για πολλούς γονείς, οι δραστηριότητες αυτοφροντίδας και ευεξίας μπορεί να αισθάνονται απρόσιτες λόγω χρόνου ή πόρων. Εάν αυτό σας φαίνεται γνωστό, μπορεί να είναι χρήσιμο να δώσετε προτεραιότητα στην ευεξία ως οικογένεια. Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε να ενσωματώσετε την ευεξία στην καθημερινότητά σας, ακόμα και όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε χρόνο.

Νυχτερινή ρουτίνα ύπνου

Έχετε πιθανώς μια ρουτίνα πριν τον ύπνο για τα παιδιά σας, αλλά έχετε μια για τον εαυτό σας; Δοκιμάστε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που θα σας βοηθά να αποσυμπιεστείτε και να προετοιμαστείτε για ύπνο στο τέλος της ημέρας αφού τα παιδιά σας έχουν πέσει για ύπνο.

Προγράμματα ύπνου

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα ύπνου που διασφαλίζει ότι εσείς και τα παιδιά σας κοιμάστε επαρκώς τη νύχτα. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα βρέφος που χρειάζεται φροντίδα όλη τη νύχτα, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα με τον σύντροφό σας για να καθορίσετε ποιος αναμένεται να σηκωθεί σε διαφορετικές ώρες της νύχτας.

Υπνάκος

Εάν το παιδί σας κοιμάται, σκεφτείτε να πάρετε έναν υπνάκο μόνοι σας ενώ είναι πεσμένο. Εάν είστε νευρικοί που θα αποκοιμηθείτε, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια οθόνη για να σας ειδοποιήσει για τις ανάγκες του παιδιού σας.

Περπάτημα

Η δέσμευση σε γυμναστήριο ή άλλες δραστηριότητες μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά ως οικογένεια. Εάν συμβαίνει αυτό, ίσως είναι πιο λογικό να περπατήσετε στη γειτονιά σας ή σε ένα τοπικό πάρκο μαζί.

Baby yoga

Εάν είστε νέος γονέας, το να κάνετε γιόγκα με το μωρό σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δεσμευτείτε και να χαλαρώσετε ξανά στην άσκηση με ασφαλείς και απαλές κινήσεις.

Κοινωνική υποστήριξη

Επεκτείνοντας το δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης, αισθάνεστε πιο συνδεδεμένοι με άτομα εκτός του στενού σας νοικοκυριού.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη δείχνει ότι οι γονείς «έχουν» δύναμη στη χρήση της οθόνης από τα μικρά παιδιά

ΔΕΠΥ: Γιατί τα μικρότερα παιδιά διαγιγνώσκονται συχνότερα;

Βρέφη: Τι ρόλο παίζουν οι ενήλικες στο παιχνίδι και τη φαντασία τους;

Οδηγίες σε γονείς, παιδιά και εφήβους για την ασφαλή παραμονή τους στην παραλία το καλοκαίρι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι θερμοπληξία ή τροφική δηλητηρίαση; Μάθετε πώς η ζέστη επηρεάζει το στομάχι σας

Ζέστη στομάχι: Η διάκριση μεταξύ θερμοπληξίας και τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να είναι δύσκολη καθώς και οι δύο καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος και κοιλιακό άλγος.

Πώς να φροντίσετε την μητέρα σας μετά από επέμβαση ισχίου;

Φροντίδα ισχίο: Η φροντίδα της μητέρας σας μετά από χειρουργική επέμβαση ισχίου απαιτεί υπομονή, προσοχή στη λεπτομέρεια και μια υποστηρικτική προσέγγιση για να βοηθήσει την ανάκαμψη και την άνεσή της.

Πώς να φροντίσετε μια θαλάσσια χελώνα αν την βρείτε τραυματισμένη;

Θαλάσσια χελώνα: Εάν συναντήσετε μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα, είναι σημαντικό να χειριστείτε την κατάσταση με προσοχή και να ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα για να εξασφαλίσετε την ευημερία της χελώνας.

Close Icon