Αυτοφροντίδα

Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας: Σημεία του σώματος που παραλείπουμε να προστατεύσουμε με αντηλιακό

Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας: Σημεία του σώματος που παραλείπουμε να προστατεύσουμε με αντηλιακό

Αν δεν φοράμε ένα παπούτσι με πλήρη κάλυψη, όπως ένα αθλητικό παπούτσι, τα πόδια μπορεί να απορροφούν πολλές ακτίνες. Οι κορυφές των ποδιών μας είναι συχνά εκτεθειμένες στον ήλιο και γι’ αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε το αντηλιακό.

Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας: Ορισμένα σημεία τείνουν να παραβλέπονται είτε επειδή η εφαρμογή αντηλιακού σε αυτά είναι δυσάρεστη είτε επειδή νομίζουμε ότι δεν δέχονται αρκετό ήλιο. Πριν βγούμε έξω το καλοκαίρι, έχουμε συνηθίσει να εφαρμόζουμε αντηλιακή προστασία στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Και αυτό είναι μια αρχή – αλλά δεν σταματάμε εδώ. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 2 κουταλιές της σούπας αντηλιακού για να καλύψουν το εκτεθειμένο δέρμα σε όλο το σώμα. Αλλά, προσθέτουν, οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόνο το 25 έως 50 τοις εκατό αυτής της ποσότητας. Μάλιστα, αν κολυμπάμε ή ιδρώνουμε, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε ξανά μετά.

Ορισμένα σημεία – όπως το τριχωτό της κεφαλής, τα χείλη, τα αυτιά, ο λαιμός και το στήθος – τείνουν να παραβλέπονται, είτε επειδή η εφαρμογή αντηλιακού σε αυτά είναι δυσάρεστη είτε επειδή η περιοχή δεν φαίνεται να δέχεται αρκετό ήλιο για να δικαιολογεί τη χρήση αντηλιακού εκεί. Όμως πολλά από αυτά τα σημεία του σώματος συγκαταλέγονται στις συνηθισμένες περιοχές όπου αναπτύσσεται καρκίνος του δέρματος.

Στην πραγματικότητα, πέντε ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελανώματος, μιας δυνητικά θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation.

Αλλά η καθημερινή χρήση ενός SPF 15 ή υψηλότερου μειώνει αυτόν τον κίνδυνο κατά 50%, οπότε είναι σημαντικό να απλώνουμε το αντηλιακό μας όπου μας χτυπά ο ήλιος.

Χρειάζεστε άλλον έναν λόγο για να πειστείτε; Σκεφτείτε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα σας. Το 90 τοις εκατό της γήρανσης του δέρματος μπορεί να αποδοθεί στον ήλιο, σημειώνει το Skin Cancer Foundation, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ανέφεραν καθημερινή χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15 ή υψηλότερο παρουσίασαν 24 τοις εκατό λιγότερη γήρανση του δέρματος σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν συστηματικά αντηλιακό. Έτσι, την επόμενη φορά που θα το εφαρμόσετε, να έχετε κατά νου τις παρακάτω περιοχές του σώματος που συνήθως παραλείπουμε.

6 σημεία του σώματος που παραλείπουμε να προστατεύσουμε με αντηλιακό

  1. Αυτιά

Χάρη στις πτυχώσεις τους, τα αυτιά δεν είναι το πιο εύκολο μέρος για εφαρμογή αντηλιακού. Όμως, δέχονται άφθονο ήλιο, οπότε μην τα παραλείπετε (ναι, ακόμη και αν έχετε μακριά μαλλιά). Χρειάζεται να εφαρμόζουμε μια αντηλιακή κρέμα ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε καλύψει όλες τις περιοχές των αυτιών, μπροστά και πίσω. Και δεν ξεχνάμε να φοράμε καπέλο με γείσο και να αναζητάμε τη σκιά.

  1. Τριχωτό της κεφαλής

Αν νομίζετε ότι τα μαλλιά προστατεύουν απόλυτα το τριχωτό της κεφαλής, κάνετε λάθος. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο του σώματος και επομένως είναι πιο πιθανό να καεί από άλλες περιοχές. Το αντηλιακό πρέπει πάντα να εφαρμόζεται και στο τριχωτό της κεφαλής και στη γραμμή των μαλλιών (στο στεφάνι). Αν και ο καρκίνος του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής δεν είναι συχνός – αντιπροσωπεύει το 2 έως 5 τοις εκατό όλων των μελανωμάτων του δέρματος. Η χρήση καπέλου μπορεί επίσης να βοηθήσει. Υπάρχουν σειρές αντηλιακών ειδικά σχεδιασμένες γι’ αυτό το σημείο του σώματος.

  1. Βλέφαρα

Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι λεπτό και αυτό το καθιστά ευάλωτο στον καρκίνο του δέρματος καθώς και στα σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να εφαρμόζουν αντηλιακό στα βλέφαρα λόγω της ευαισθησίας της περιοχής. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ή και φαρμακοποιό που θα σας συστήσει ένα προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για ευαίσθητο δέρμα και μάτια. Τέλος, δεν ξεχνάμε τα γυαλιά ηλίου μας.

  1. Χείλη

Μπορεί να μη θεωρείτε τα χείλη σας δέρμα, αλλά είναι – και ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αναπτυχθεί και εκεί. Ευτυχώς, η προστασία αυτής της περιοχής είναι απλή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα lip balm με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι να θυμόμαστε να το απλώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κι αν δεν έχουμε lip balm, απλώς εφαρμόζουμε προσεκτικά το κοινό μας αντηλιακό στην άκρη των χειλιών.

  1. Λαιμός και στήθος

Μπορεί να εφαρμόζουμε επιμελώς αντηλιακό στο πρόσωπο πριν βγούμε από το σπίτι, αλλά ξεχνάμε το λαιμό και αρκετά συχνά το στήθος που έρχεται έντονα σε επαφή με τον ήλιο. Ιδανικά, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με χρώμα σε αυτές τις περιοχές, διότι εξαπλώνεται στα ρούχα, τα οποία ακουμπούν σε αυτά τα σημεία.

  1. Πόδια

Αν δεν φοράμε ένα παπούτσι με πλήρη κάλυψη, όπως ένα αθλητικό παπούτσι, τα πόδια μπορεί να απορροφούν πολλές ακτίνες. Οι κορυφές των ποδιών μας είναι συχνά εκτεθειμένες στον ήλιο και γι’ αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε το αντηλιακό.

Τα πέλματα των ποδιών μας, από την άλλη πλευρά, είναι γενικά πιο προστατευμένα εξαιτίας ενός παχύ στρώματος νεκρών κυττάρων του δέρματος, εκτός κι αν ξαπλώσουμε για αρκετή ώρα μπρούμυτα στην παραλία. Εκεί και πάλι χρειάζεται είτε να καλύψουμε τα πέλματα είτε να εφαρμόσουμε μια λεπτή στρώση αντηλιακού για ασφάλεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενδυματολογικές επιλογές για προστασία από τον ήλιο

Ακολουθήστε τον κανόνα αντηλιακού εάν κάθεστε δίπλα σε ένα παράθυρο για μεγάλο χρονικό διάστημα

Ντομάτα : Τα οφέλη της στο δέρμα

'Eκθεση στον ήλιο : Χρήσιμες συμβουλές για να προστατευτείτε

Οι κίνδυνοι της θάλασσας – Τι πρέπει να προσέχεις το καλοκαίρι

Δέρμα : Τρόποι να το φροντίσετε

Κάθε πόσο πρέπει να ανανεώνω το αντηλιακό μου

Τα απίστευτα εκπληκτικά οφέλη του ήλιου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tips για να φροντίσετε τα κατοικίδιά σας όσο το δυνατόν καλύτερα

Κατοικίδια: Να θυμάστε ότι η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση. Βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να παρέχετε δια βίου φροντίδα και προσοχή προτού φέρετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι σας.