Αυτοφροντίδα

Άγχος Αυτοφροντίδα: 14 ιδέες να φροντίσετε καλύτερα εσάς

Άγχος Αυτοφροντίδα: 14 ιδέες να φροντίσετε καλύτερα εσάς

Άγχος Αυτοφροντίδα: Εξασκηθείτε στη γείωση, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες. Για παράδειγμα, μείνετε ακίνητοι, κοιτάξτε γύρω σας και παρατηρήστε: 5 πράγματα που βλέπετε, 4 πράγματα που νιώθετε, 3 πράγματα που ακούτε, 2 πράγματα που μυρίζετε και 1 πράγμα που γεύεστε. Αυτές οι ενέργειες σας βοηθούν να προσανατολιστείτε στην παρούσα στιγμή.

Ένα βασικό κλειδί στη διαχείριση του άγχους είναι η αυτοφροντίδα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε την ψυχική σας υγεία, να διατηρήσετε υγιή επικοινωνία και να αποτρέψετε την απομόνωση. Παρακάτω θα δούμε μερικά από αυτά.

 • Αποδεχτείτε συναισθήματα άγχους, ανησυχίας, φόβου, μοναξιάς, πλήξης και θλίψης καθώς έρχονται. Να ξέρετε ότι αυτές είναι απολύτως φυσιολογικές αποκρίσεις σε στρεσογόνες καταστάσεις.
 • Αλλάξτε τις προσδοκίες σας για εσάς, τα παιδιά και τα μέλη της οικογένειάς σας. Αναθεωρίστε τις προσδοκίες σας για το εαυτό σας και τους άλλους. Συχνά πρόκειται για εμπεδωμένες αντιλήψεις σε σχέση με το πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα που αφενός δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αφετέρου μας εμποδίζουν να αγκαλιάσουμε τους εαυτούς μας, τους άλλους και τη ζωή όπως είναι.
 • Ψάξτε για στιγμές που σας δίνουν γαλήνη. Παρατηρήστε τον ουρανό ή το ηλιοβασίλεμα, τα πουλιά που πετούν από πάνω σας, τα ζώα γύρω σας, την ομορφιά της φύσης.
 • Εξασκηθείτε στη συνειδητή αναπνοή. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ρηχή αναπνοή και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Η αργή, βαθιά αναπνοή βοηθά να ηρεμήσετε.
 • Εξασκηθείτε στη γείωση, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες. Για παράδειγμα, μείνετε ακίνητοι, κοιτάξτε γύρω σας και παρατηρήστε: 5 πράγματα που βλέπετε, 4 πράγματα που νιώθετε, 3 πράγματα που ακούτε, 2 πράγματα που μυρίζετε και 1 πράγμα που γεύεστε. Αυτές οι ενέργειες σας βοηθούν να προσανατολιστείτε στην παρούσα στιγμή.
 • Φροντίστε το σώμα σας. Κοιμηθείτε και ξεκουραστείτε, μείνετε ενυδατωμένοι, τρώτε καλά, κινηθείτε και μείνετε όσο πιο δραστήριοι μπορείτε.
 • Κρατήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα όπως σας ταιριάζει, με ορισμένο χρόνο για ύπνο, γεύματα, κίνηση, αυτοφροντίδα, εργασία κ.λπ. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την αίσθηση ασφάλειας και προβλεψιμότητας. Κάντε διαλείμματα και προσαρμόστε τα χρονοδιαγράμματα όπως χρειάζεται.

 • Κρατήστε μια λίστα ευγνωμοσύνης. Το να γράψετε αυτά για τα οποία είστε ευγνώμονες υποστηρίζει μια αισιόδοξη προοπτική και τη συνολική ψυχική ευεξία.
 • Θυμηθείτε τις δραστηριότητες που σας αρέσουν και κάντε περισσότερες από αυτές. Διαβάστε, γράψτε, ακούστε ή φτιάξτε μουσική, καλέστε αγαπημένα σας πρόσωπα, ζωγραφίστε, μαγειρέψτε.
 • Συνδεθείτε με άλλους. Απευθυνθείτε στην οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες. Οι κοινωνικές σχέσεις είναι ένα σημαντικό μέρος της ευεξίας.
 • Επικοινωνήστε προσεκτικά. Δώστε προσοχή στο πώς μιλάτε και ακούτε τους άλλους, ιδιαίτερα σε περιόδους άγχους. Γενικά, μιλάτε προσεκτικά, ακούτε προσεκτικά και απαντάτε με ακρίβεια. Αναγνωρίστε ότι ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά στο άγχος.
 • Γελάστε. Είναι πραγματικά καλό φάρμακο. Μοιραστείτε ιστορίες, φωτογραφίες και βίντεο με φίλους και μέλη της οικογένειας που σας ανεβάζουν τη διάθεση και σας προκαλούν χαρά.
 • Αναγνωρίστε τι είναι εκτός ελέγχου σας. Επικεντρωθείτε αντ ‘αυτού σε αυτά που μπορείτε να αλλάξετε.
 • Γίνετε πρότυπο για τους άλλους με τη δική σας φροντίδα του εαυτού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν η τέχνη είναι το μέσο έκφρασης και φροντίδας του εαυτού

Διασκεδαστικές και χαλαρωτικές δραστηριότητες για την ανακούφιση από το άγχος

Δημιουργήστε ασπίδα για την ψυχική σας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κάντε την οικονομική ευεξία μέρος του σχεδίου αυτοφροντίδας σας

Budgeting: Το οικονομικό άγχος μπορεί να μετατραπεί σε σωματικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις και κακή έκβαση για άλλες ασθένειες. Τα χρήματα είναι επίσης μια από τις κύριες αιτίες διαζυγίων.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Πρήξιμο κοιλιά: Οι ασκήσεις, τα συμπληρώματα και τα μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη μείωση του φουσκώματος και οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του.

7 Tips για τη φροντίδα του εαυτού σας

Ηρεμία και χαλάρωση: Προσθέστε στο πρόγραμμά σας τη φροντίδα του εαυτού σας και γίνετε εσείς η προτεραιότητά σας. Μάθετε εδώ πώς θα το καταφέρετε αυτό.