Παρασκήνιο

Όλο το παρασκήνιο για την επικίνδυνη ραδιενέργεια στον ΧΥΤΑ

Όλο το παρασκήνιο για την επικίνδυνη ραδιενέργεια στον ΧΥΤΑ

Της Νικολέτας Ντάμπου

Μολυσμένα ρούχα από σωματικά υγρά (ούρα) ασθενή που υπεβλήθη σε θεραπεία με το ισότοπο ιωδίου 131 για νεοπλασία στον θυρεοειδή αποτελούν την αιτία για την οποία η πύλη ανίχνευσης ραδιενεργών υλικών σήμανε κόκκινο το πρωί του Σαββάτου, στον ΧΥΤΑ Φυλής. Το ερώτημα είναι βγήκε ο ασθενής από το νοσοκομείο χωρίς να έχει αποβληθεί από τον οργανισμό του το 90% της ή πέταξαν τα ρούχα οι νοσηλευτές ή καθαρίστρια;Όλο το παρασκήνιο για την επικίνδυνη ραδιενέργεια στον ΧΥΤΑ σας παρουσιάζουμε . 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την δημόσια Υγεία από το περιστατικό; Για το θέμα μιλάνε στο LIFE2DAY. GR η κ. Αφροδίτη Μπιζά αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ-ΝΕΤ αλλά και η κα. Σοφία Ελευθεριάδου Προϊσταμένη Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και η Πυρηνική Γιατρός κ. Άσπα Παπαηλιού από το Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» αλλά και από το γραφείο τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η κα. Βασιλική Τιφίλη.

Τα μολυσμένα ρούχα ασθενή τα οποία ήταν ποτισμένα με ούρα, ο οποίος είχε κάνει θεραπεία με το ισότοπο ιωδίου 131 για νεοπλασία στον θυρεοειδή ήταν η αιτία που η πύλη ανίχνευσης ραδιενεργών υλικών σήμανε κόκκινο .

Η πηγή της ραδιενέργειας, πιθανότατα να προέρχεται από ασθενή ο οποίος πάσχει από υπερθυρεοειδισμό, τόνισε στο LIFE2DAY η Πυρηνική Γιατρός, Άσπα Παπαηλιού, από το Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών ‘’Άγιος Σάββας’’ , καθώς δεν υπάρχει ασθενείς που να έχει νοσηλευτεί για να κάνει θεραπεία με το ισότοπο ιωδίου 131 για νεοπλασία στον θυρεοειδή αδένα και να εξέλθει του νοσοκομείου χωρίς να έχει αποβληθεί από τον οργανισμό του το 90% της ραδιενέργειας που έχει δεχτεί. Η κα. Παπαηλιού μάλιστα δήλωσε στο LIFE2DAY ότι οι ασθενείς αυτοί ελέγχονται από ειδικό μετρητή πριν φύγουν από το νοσοκομείο.

Η Πυρηνική Γιατρός, μας εξήγησε ότι η μόνη πιθανότητα να έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι, τα ρούχα αυτά, να ήταν ποτισμένα με σωματικά υγρά του ασθενή (ούρα). Τα μολυσμένα από τα σωματικά υγρά ρούχα, ήταν η αιτία που η πύλη ανίχνευσης ραδιενεργών υλικών σήμανε κόκκινο.

Η κ. Άσπα Παπαηλιού  μας καθησύχασε πάντως, ότι ακόμα και μέσα στον κάδο σκουπιδιών, τα ρούχα αυτά δεν αποτέλεσαν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, καθώς για να επηρεαστεί κάποιος άνθρωπος, θα πρέπει να βρίσκεται χιλιοστά από το ραδιενεργό φορτίο και για παρατεταμένο διάστημα.

Άμεσα, οι υπεύθυνοι έβαλαν σε καραντίνα το όχημα και τον οδηγό και ενημέρωσαν την Περιφέρεια Αττικής για τον εντοπισμό του απορριμματοφόρου με το ραδιενεργό φορτίο-μυστήριο. Μάλιστα, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, οι εργαζόμενοι φόρεσαν ειδικές στολές και απομόνωσαν το όχημα σε χώρο εκτός του ΧΥΤΑ.

Η πηγή της ραδιενέργειας, πιθανότατα να προέρχεται από ασθενή ο οποίος πάσχει από υπερθυρεοειδισμό, τόνισε στο LIFE2DAY η Πυρηνική Γιατρός, Άσπα Παπαηλιού, από το Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών ‘’Άγιος Σάββας’’ , καθώς δεν υπάρχει ασθενείς που να έχει νοσηλευτεί για να κάνει θεραπεία με το ισότοπο ιωδίου 131 για νεοπλασία στον θυρεοειδή αδένα και να εξέλθει του νοσοκομείου χωρίς να έχει αποβληθεί από τον οργανισμό του το 90% της ραδιενέργειας που έχει δεχτεί.

Η κ. Άσπα Παπαηλιού Πυρηνική Γιατρός του ‘’Άγιου Σάββα’ δήλωσε στο LIFE2DAY ότι οι ασθενείς αυτοί ελέγχονται από ειδικό μετρητή πριν φύγουν από το νοσοκομείο.

Η  Γιατρός, υπογράμμισε  ότι η μόνη πιθανότητα να έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι, τα ρούχα αυτά, να ήταν ποτισμένα με σωματικά υγρά του ασθενή (ούρα). Τα μολυσμένα από τα σωματικά υγρά ρούχα, ήταν η αιτία που η πύλη ανίχνευσης ραδιενεργών υλικών σήμανε κόκκινο.

Να σημειώσουμε ότι το Σάββατο που παρουσιάστηκε το πρόβλημα η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ενημερώθηκε άμεσα από τον ΧΥΤΑ Φυλής και έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες, ώστε να εφαρμοστούν οι καθιερωμένες διαδικασίες ελέγχου και απομόνωσης του φορτίου.

Το προσωπικό της Ελληνικής Εταιρίας Ατομικής Ενέργειας διενήργησε επιτόπιο δευτερογενή έλεγχο από τον οποίο προέκυψε ότι η ενεργοποίηση των ανιχνευτικών συστημάτων ραδιενέργειας προκλήθηκε από την παρουσία του ισοτόπου ιωδίου 131 (Ι-131) σε απορρίμματα οικιακής χρήσης. Το ισότοπο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία νεοπλασιών στον θυρεοειδή αδένα. Το εν λόγω φορτίο διαπιστώθηκε ότι περιείχε απορρίμματα οικιακής χρήσης (είδη ρουχισμού) ατόμου που προφανώς είχε υποβληθεί θεραπεία με το ισότοπο ιωδίου 131 για νεοπλασία στον θυρεοειδή.

Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ-ΝΕΤ κ. Αφροδίτη Μπιζάνη  στο LIFE2DAY, ειδοποιήθηκε αμέσως η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας – ΓΑΔΑ για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό με τον καλύτερο και τον ασφαλέστερο τρόπο, όπως και έγινε.

Το απορριμματοφόρο μεταφέρθηκε εκτός του Χυτά, πίσω στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, ενώ το ραδιενεργό φορτίο κρατείται σε ασφαλή χώρο μέχρι να πέσουν τα ποσοστά της ραδιενέργειας.

Οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και πως το ραδιενεργό στοιχείο εντοπίστηκε συγκεκριμένα σε μία σακούλα που περιείχε ρούχα τα οποία είχαν φορεθεί από κάποιον ασθενή μετά από θεραπεία, είπε στο LIFE2DAY η Προϊσταμένη Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, κα. Σοφία Ελευθεριάδου τοy Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Από το γραφείο τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η κα. Βασιλική Τιφίλη, δήλωσε στο LIFE2DAY ότι το προσωπικό του Χυτά είναι άριστα εκπαιδευμένο από την ΕΕΑΕ για να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά, ενώ η παρουσία της Επιτροπής διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία ή την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος, μας επεσήμανε ότι τέτοια περιστατικά είναι συχνά, αλλά αντιμετωπίζονται πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή και επαγγελματισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκινούν οι ιατρικές πράξεις με νοσοκομειακά φάρμακα στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Ιδού η νέα επιτροπή προστασίας δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών

ΕΟΠΥΥ ΔΣ: Για παράβαση των αρχών του Υπαλληλικού Κώδικα κατηγορεί τον  Κικίλια

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στους εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ καθώς και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κάποιοι από τους οποίους εκπροσωπούν φορείς, για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και συμπεριλαμβάνει επιπλέον τροπολογίες που αφορούν στον οργανισμό . Η επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ στον Βασίλη Κικίλια.

ΕΟΠΥΥ: Το Διοικητικό Συμβούλιο  θα μείνει ξεκρέμαστο μετά τις αλλαγές με νέο νομοσχέδιο ;

Το αυτοτελές Τμήμα Νομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ θα υπάγεται απευθείας στον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, με τις αλλαγές που επρόκειτο να φέρει η τροπολογία του Βασίλη Κίκιλια . Προκύπτει όμως ένα σημαντικό ερώτημα .

ΟΔΙΠΥ : Ιδού ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο

ΟΔΙΠΥ διοικητικό συμβούλιο: Συγκροτήθηκε το  διοικητικό  συμβούλιο και ορίστηκαν τα  μέλη   του   οργανισμού διασφάλισης της ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ.) Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι  η κ. Καϊτελίδου Δάφνη αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ και υπεύθυνη τουΕργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας και διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε  ο  κ. Βασίλειος Μπαλάνης  -κάτοχος διεθνούς μεταπτυχιακού […]

Διαγωνισμός της περιφέρειας Αττικής ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού: Ολοκληρώθηκε μετά από 3 χρόνια

Της Νικολέτας Ντάμπου Διαγωνισμός της περιφέρειας Αττικής ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού: Ολοκληρώθηκε επιτέλους ο διαγωνισμός των 33.970.000,00 ευρώ  της περιφέρειας Αττικής για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων που είχε προκηρυχθεί πριν από τρία χρόνια και στον οποίο αρχικά είχαν παρατηρηθεί πολλά λάθη. Συγκεκριμένα , στις 15-9-2020 εκδόθηκε η απόφαση της οικονομικής επιτροπής για την ανάθεση μειοδοτών του εν λόγω διαγωνισμού . Από τις είκοσι εταιρίες […]

ΕΟΦ : Νέος ‘ φωτογραφικός ‘ διαγωνισμός

Της Νικολέτας Ντάμπου ΕΟΦ :Για ακόμη μία φορά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση υπηρεσιών παρόχων διαδικτύου (cpv: 72411000-4) για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους από την υπογραφή της σύμβασης προϋπολογισθείσας δαπάνης (49.910,00)€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά μόνο βάσει τιμής, με φωτογραφικές τεχνικές […]

ΕΚΑΠΥ: Πως δικαιολογεί τους μισθούς σε σχέση με την εξοικονόμηση που έχει κάνει μέχρι σήμερα;

Της Νικολέτας Ντάμπου Οι προμήθειες των νοσοκομείων αλλά και η εφοδιαστική αλυσίδα έχουν επηρεαστεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο από την πανδημία του COVID-19 δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα . Η λύση βρίσκεται στην συνεργασία με τους άμεσα εμπλεκόμενους, για την διερεύνηση των τρόπων διαχείρισης των αποθεμάτων, την επικοινωνία με τους κατασκευαστές και τους πελάτες και τις μελλοντικές […]