Παρασκήνιο

Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας: Ξεκινούν ιατρικές πράξεις με νοσοκομειακά φάρμακα 

Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας: Ξεκινούν ιατρικές πράξεις με νοσοκομειακά φάρμακα 

Έδωσε το ‘’ πράσινο φως’’ ο υπουργός Υγείας και το ΚΕΣΥ για την διενέργεια ιατρικών πράξεων που απαιτούν φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης 1Α , στις αυτοτελείς Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν) .

Το θέμα είχε αναδείξει αποκλειστικά το healthweb.gr διαβάστε ΕΔΩ.

Η παραπάνω απόφαση προέκυψε με την αντικατάσταση της παραγράφου  6 του άρθρου 33 του νόμου 4025/20111 ως εξής : Με απόφαση του υπουργού υγείας ύστερα από γνώμη του ΚΕΣΥ δύναται να καθορίζονται ιατρικές πράξεις με τοπική αναισθησία που εκτελούνται στις αυτοτελείς μονάδες ημερήσιας νοσηλείας  (Μ.Η.Ν) και απαιτούν θεραπεία με φάρμακα κατηγορίας 1Α αποκλειστικά  νοσοκομειακής χρήσης της παρ.2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Ά6).  Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται οι όροι και προϋποθέσεις , καθώς και ο αναγκαίος εξοπλισμός πάσης φύσεως για την διενέργεια τους κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο: «Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ” (ALEXANDER S. ONASSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION)», που εδρεύει στο VADUZ του LIECHTENSTEIN, και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19 και άλλες διατάξεις».

Οφθαλμολογική  ειδικότητα

Για τις ιατρικές πράξεις Οφθαλμολογικής ειδικότητας που εκτελούνται στις αυτοτελείς Μ.Η.Ν με τοπική αναισθησία και απαιτούν θεραπεία με φάρμακα κατηγορίες 1Α αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του νόμου 3816 / 2010 (Α΄6)  είναι οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις. Με απόφαση του υπουργού υγείας,  ύστερα από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων καθορίζεται ο τρόπος διακίνησης και διάθεσης των φαρμάκων που είναι αναγκαία για την διενέργεια των ιατρικών πράξεων  ενδουαλοριδικής έγχυσης .  Να σημειώσουμε ότι προβλέπεται στο νομοσχέδιο και οι ρυθμίσεις για κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων βάσει των οποίων αποζημιώνονται οι αυτοτελείς Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν)  και η Μ.Η.Ν νοσοκομείων ή κλινικών . Ενώ, προβλέπεται και σύναψη των συμβάσεων αλλά και η κοστολόγηση καθώς και η αποζημίωση .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

COVID-19 & Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας: Γιατί δεν γίνονται ιατρικές πράξεις με νοσοκομειακά φάρμακα ;

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ριζική αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Η Δέσποινα Μακριδάκη σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης ιατροτεχνολογικών του ΕΟΠΥΥ

Συστάθηκε η επιτροπή η διαπραγμάτευσης αμοιβών και τιμών ιατροτεχνολογικών προϊόντων του εθνικού οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). της οποίας πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Θεόδωρο Παπαϊωάννου καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Η Υπηρεσία ψηφιοποίησης του υπουργείου Υγείας και ο υπεύθυνος

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Υγείας ορίζεται ως Υπηρεσία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αποστολή τον συντονισμό όλων των δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων.

Πόσους νόμους χρειάζεται η Ελλάδα για να κάνει προμήθειες στα νοσοκομεία;

Προμήθειες νοσοκομείων: Νέο νομοσχέδιο για το σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος. Αναρωτιόμαστε τι ακριβώς εννοεί; Είναι γνωστό ότι ο νόμος 4412/2016 είναι η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις προμήθειες στις Εθνικές νομοθεσίες. Αυτός ο νόμος δεν μπορεί να αλλάξει.

ΕΟΠΥΥ: Η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της Eπιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων

Καθορίστηκε η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), με απόφαση του Υπουργού Υγειας Βασίλη  Κίκιλια .Αναμένεται και η σύσταση της επιτροπής με τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν .

Κορωνοϊός: Τα Rapid test εκτός φαρμακείου

Αποκλείστηκαν τα φαρμακεία από την διάθεση των rapid test που συνδέονται με τον κορωνοϊό COVID-19, παρότι ως χώρος  έχει οριστεί να  συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.