Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Χρήστος Βαράκης
Διευθυντής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
video

Χρήστος Βαράκης στο healthweb : Το δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις πολιτικών υγείας είναι στόχος για τους ασθενείς

Οι ασθενείς θα πρέπει να βρίσκονται πραγματικά στο επίκεντρο των συστημάτων υγείας και οι αποφάσεις που λαμβάνονται γι’ αυτούς να είναι για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και τη διαχείριση της πάθησής τους, με το μικρότερο δυνατό κόστος, τόσο οικονομικό όσο και ψυχικό. Για τις σημαντικές εξελίξεις που υπάρχουν στα θέματα των ασθενών συνομιλούμε σήμερα με τον Διευθυντή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, τον κύριο Χρήστο Βαράκη, στην διαδικτυακή εκπομπή Υγείας Opinion Health του  www.healthweb.gr με την Νικολέτα Ντάμπου .

Κύριε Βαράκη πρόσφατα θεσμοθετήθηκε ο θεσμικός ρόλος των ασθενών στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας με το άρθρο 60 του Νόμου Γιατρός για Όλους του 49331/2022. Πείτε μας τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τους ασθενείς και για την Ένωση Ασθενών Ελλάδας;

Είναι πράγματι η κορύφωση μίας πολυετούς προσπάθειας την οποία κάνει η κοινότητα των ασθενών, προκειμένου να αναγνωριστεί ο θεσμικός ρόλος των Συλλόγων των Ασθενών στη διαμόρφωση των πολιτικών της υγείας, επειδή κάνοντας τη μετάβαση σε ένα περισσότερο συμμετοχικό μοντέλο αξιολόγησης και βελτίωσης του Συστήματος Υγείας που αντιμετωπίζει πλέον τον ασθενή ως ισότιμο μέλος. Έτσι, περνάμε πλέον όπως πολύ σωστά λέτε σε ένα πιο ασθενοκεντρικό σύστημα, φεύγουμε από το πατερναλιστικό και πηγαίνουμε λιγάκι στο συνεργατικό πρότυπο που είναι ο σύγχρονος τρόπος με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν τα συστήματα υγείας και είμαστε πάρα πολύ βέβαια ευτυχείς που αυτό γίνεται σε αυτή την περίοδο που και η Ένωση με τη συμβολή της αυτά τα 2,5-3 χρόνια λειτουργίας της έχει δώσει μία προστιθέμενη αξία σε αυτή την προσπάθεια.

Με ποιον τρόπο θα συμμετέχουν οι Σύλλογοι Ασθενών και η Ένωση Ασθενών Ελλάδος στη χάραξη και στην υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων που τους αφορούν; Ποιος θα είναι ο τρόπος;

Θα πρέπει να πούμε γενικά ότι καλό είναι οι ασθενείς να ενημερώνονται για τα σώματά τους, για τις θεραπείες που βρίσκονται σε εξέλιξη, να γνωρίζουν το Σύστημα Υγείας και να κινούνται σωστά μέσα σε αυτό αλλά έχουν ένα πολύ ενεργό ρόλο να παίξουν και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς ζώντας με την ασθένεια δίνουν μία άλλη οπτική σε μία Επιτροπή πιθανόν, η άποψή τους δηλαδή έχει πάρα πολλά να συνεισφέρει στη λήψη αποφάσεων. Έτσι, μπορούν να συμμετέχουν οι ασθενείς σε Επιτροπές που καθορίζουν τις προτεραιότητες της υγειονομικής φροντίδας και σε δεικτικά συμβούλια οργανισμών όπως είναι ο ΕΟΔΥ, ο ΕΟΠΥΥ, στον προσδιορισμό ερευνητικών προτεραιοτήτων, στο σχεδιασμό στρατηγικού προγραμματισμού του Υπουργείου Υγείας, καθώς και σε προγράμματα όπως είναι τα προληπτικά προγράμματα όπως είναι του Δοξιάδη τώρα που βγαίνει, στο σχεδιασμό υπηρεσιών υγείας κ.ο.κ. Έχει δηλαδή έναν πολύ μεγάλο ρόλο, πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν οι ασθενείς, σίγουρα και στα φάρμακα, στο σχεδιασμό, στις κλινικές μελέτες κ.ο.κ. Άρα υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο εύρος περιπτώσεων στις οποίες θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Κύριε Βαράκη δηλαδή οι ασθενείς θα έχουν και δικαίωμα ψήφου ή η συμμετοχή τους θα είναι να καταθέσουν την εμπειρία τους και να έχουν ας πούμε έναν συμβουλευτικό ρόλο σε σχέση με το νόσημά τους; Θα έχουν δικαίωμα ψήφου;

Με το νόμο το συγκεκριμένο καθορίζεται το πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται οι ασθενείς μέσα στο σύστημα και στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούμε. Ο σκοπός ο δικός μας είναι ναι να έχουμε και όσο γίνεται μεγαλύτερη συμβολή και στη λήψη αποφάσεων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι και συμβουλευτικός ο ρόλος τους και σε αντίστοιχες Επιτροπές, τουλάχιστον στην αρχή όπως είναι και τώρα σε κάποιες και με μεγάλη επιτυχία. Και σιγά σιγά να περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι βέβαια και η διαδικασία λήψης αποφάσεων πλέον με ψήφο σε διάφορες επιτροπές και σε διάφορες πιο καθοριστικές διαδικασίες.

Ναι το λέω γιατί εκπρόσωποι κάποιων  Συλλόγων Ασθενών μέχρι τώρα είχαν συμμετοχή σε κάποιες Επιτροπές , ωστόσο το ζήτημά τους ήταν να μπορούν να έχουν και ψήφο.

Νομίζω ότι στις περισσότερες Επιτροπές από αυτές που θα, γιατί πρέπει να βγουν τώρα και εφαρμοστικοί νόμοι θα έχουμε και δικαίωμα ψήφου και αυτό βέβαια θα το αποφασίσει η Πολιτεία με ποιον τρόπο θα γίνει ακριβώς αλλά πιστεύουμε ότι αυτή είναι η προσπάθεια όλη και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και εμείς και η Πολιτεία και νομίζω ότι το θετικό της υπόθεσης είναι ότι είναι έτσι και διακομματική και όλη αυτή η προσπάθεια, οπότε φανταζόμαστε ότι θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και θα έχει αυτό το αποτέλεσμα όπως το περιγράφεται, δηλαδή να μπορούμε να έχουμε και ψήφο και οτιδήποτε άλλο στις λεπτομέρειες αυτές.

Ναι, έτσι κι αλλιώς πιστεύω ότι τώρα μετά τη θεσμοθέτηση θα είσαστε και σε μία φάση όπου θα πρέπει με το Υπουργείο Υγείας να εργαστείτε για να γίνει πιο συγκεκριμένος ο ρόλος σας, οι υποχρεώσεις σας και όλα τα υπόλοιπα.

Ακριβώς, ακριβώς και γι΄αυτό ακριβώς προετοιμαζόμαστε, γιατί θέλει και μία προετοιμασία και από την πλευρά της κοινότητας των ασθενών, ακριβώς για να μπορούμε να έχουμε τεκμηριωμένες απόψεις, ξεκάθαρες και να μπορούμε να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η συνάντηση που είχατε ως Ένωση Ασθενών Ελλάδας με τον Πρωθυπουργό πως πήγε;

Ήταν μία πολύ εμβληματική προσπάθεια αυτή και πολύ εμβληματική συνάντηση, πρώτον γιατί αγκάλιασε ο Πρωθυπουργός αυτή την προσπάθεια που κάνουν οι ασθενείς για περισσότερα από 10 χρόνια και δεσμεύτηκε από την αρχή, για τον Δεκέμβριο δηλαδή που έγινε αυτή η συνάντηση, να θεσμοθετήσει την Ένωση Ασθενών Ελλάδας ως επίσημο πλέον κοινωνικό εταίρο της κοινωνίας. Οπότε από εκεί και πέρα ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια και με το νόμο πλέον έχει επισφραγιστεί. Το θετικό ήταν ότι ο Πρωθυπουργός στην συζήτηση που είχαμε ήταν ξεκάθαρο ότι είχε δει τις προτάσεις μας, τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει και μάλιστα είχε αναφερθεί ακριβώς ότι είναι εναρμονισμένες και με την κατεύθυνση στην οποία και οι ίδιοι θέλουν να κινηθούνε, οπότε αυτό κατά κάποιον τρόπο αναπτέρωσε και τις δικές μας ελπίδες ότι αυτό δεν θα παραμείνει απλά λόγια και θα γίνει πράξη η θεσμοθέτηση του ρόλου των ασθενών στον χώρο της υγείας πλέον με νόμο.

Βεβαίως, αξιολόγησε ως ποιοτικές τις προτάσεις αλλά και το έργο σας ο Πρωθυπουργός και το ίδιο συμφώνησε και ο Υπουργός Υγείας, ο κύριος Πλεύρης και γι’ αυτό προχώρησε και στη θεσμοθέτηση. Κύριε Βαράκη μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε ποιο είναι το αποτύπωμα στο έργο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος από την ίδρυσή της;

Να πούμε λιγάκι έτσι κάποια ιστορικά στοιχεία, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τους τηλεθεατές σας. Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ξεκίνησε σαν μία φιλόδοξη σκέψη πριν από 10 χρόνια με το Συνέδριο των Ασθενών το οποίο διενεργείται κάθε χρόνο, αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα, όπου οι ασθενείς είχαν τη δυνατότητα πέρα από το να βρίσκονται μεταξύ τους και συζητάνε τα προβλήματά τους, να ενημερώνουν γι’ αυτά τα προβλήματα και την πολιτική ηγεσία. Ίσως το πιο θετικό αυτών των 10 χρόνων είναι ακριβώς αυτό, το ότι φέραμε κοντά πολιτικές δυνάμεις οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είχαν τις διαφωνίες τους, τις διαφορές τους, καταφέραμε και τους φέραμε στον κοινό αγώνα για την προσπάθεια βελτίωσης του υγειονομικού συστήματος και νομίζω ότι αυτή τη δεκαετία κάναμε πάρα πολύ μεγάλα βήματα και έκανε και η Πολιτεία πολύ μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση που συζητάμε. Έτσι, αυτό ήταν ίσως το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό κομμάτι, γιατί σίγουρα υπάρχουν και άλλα πράγματα, όπως ας πούμε η συμμετοχή μας σε κάποιες Επιτροπές, είμαστε στην Επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, είμαστε στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τη δημόσια υγεία, τις Επιτροπές ελέγχου τύπων ιατρικής ενημέρωσης, είμαστε στην Επιτροπή ελέγχου προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας, στην Επιτροπή για τα σπάνια νοσήματα αλλά η προσπάθεια είναι αυτή ακριβώς, να καταφέρουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα, στο σύντομο χρονικό διάστημα που είναι και επίσημα πλέον και η Ένωση στα 3 τελευταία χρόνια να καταφέρουμε να φέρουμε πιο κοντά τους ασθενείς με την Πολιτεία, να φέρουμε τους ασθενείς μεταξύ τους, να εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς, είναι και αυτό ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο έχει αναλάβει η Ένωση, έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον ρόλο ο οποίος ξεκινάει από τώρα και είναι πραγματικά και δύσκολος και απαιτητικός αλλά σίγουρα μας χαροποιεί όλους και θα πρέπει να χαροποιεί και όλη την κοινότητα.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν Σύλλογοι ή και Ενώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να μπουν στην ομπρέλα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας αλλά ακόμη για κάποιους λόγους δεν έχουν ενταχθεί; Εννοώ θα προστεθούν κι άλλοι στο μέλλον;

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδος έχει φτιαχτεί, να το πούμε ξανά αυτό, ότι ήταν από το 2019 και αριθμεί 65 μέλη, είναι ανοιχτή βεβαίως σε οποιοδήποτε Σύλλογο Ασθενών είτε είναι πρωτοβάθμιο είτε είναι δευτεροβάθμιο όργανο και είναι η ομπρέλα η οποία συνεργάζεται και με τον EPF που είναι η Ευρωπαϊκή ομπρέλα αντίστοιχα, όπως και με την IAP που είναι το διεθνές φόρουμ για τους ασθενείς, πράγμα που σημαίνει, εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε όλες τις Ενώσεις είτε είναι μέλη μας είτε δεν είναι, τρέχουμε διάφορα προγράμματα τα οποία προσπαθούμε να τα τρέξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καλώντας όλες τις Ενώσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να τις ενισχύσουμε, ενδιαφέρον μας είναι να είναι όλες οι Ενώσεις και κάτω από την ομπρέλα μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να είναι για να μπορέσουμε να τις βοηθήσουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις Ενώσεις και όλους τους ασθενείς.

Αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο το οποίο λέτε, γιατί φαίνεται ότι πραγματικά κοιτάτε την ουσία των πραγμάτων και δε μένετε στο τυπικό. Το 2022 ποια ήταν τα πεπραγμένα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας;

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας πέρα από τον πολύ μεγάλο στόχο της τον οποίο πέτυχε και δεν είναι εύκολο βεβαίως να γίνει αυτό.

Είναι ιστορικό γεγονός πάντως κύριε Βαράκη, είναι ιστορικό, το περιμένανε όλοι χρόνια.

Έτσι είναι, είναι μεγάλη επιτυχία για την κοινότητα. Μία πολύ μεγάλη εκδήλωση την οποία κάναμε ήταν για τα δικαιώματα των ασθενών, η οποία έγινε στις 18 Απριλίου που είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών. Αυτό ήταν ένα από τα πολύ μεγάλα και στρατηγικά κιόλας, στρατηγικές εκδηλώσεις τις οποίες κάναμε, τις οποίες χαιρέτησε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος ήταν εκεί ο Υπουργός Υγείας, ο κύριος Πλεύρης, ήταν εκεί ο κύριος Ξανθόπουλος, ο Τομεάρχης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θέλω να πω ότι ήταν όλοι όσοι έπρεπε να ασχοληθούν πραγματικά με τα δικαιώματα των ασθενών, έγινε μία πάρα πολύ καλή εκδήλωση και μάλιστα ήταν και λίγο συμβολική γιατί βρισκότανε μέσα στην Παλιά Βουλή, στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής, όπου εκεί παρουσιάσαμε την Χάρτα των Δικαιωμάτων των Ασθενών και συζητήσαμε για το πώς θα μπορέσουν τα δικαιώματα αυτά να γίνουν πράξη στο επόμενο χρονικό διάστημα και να μην μείνουν μόνο σαν κάποια κείμενα τα οποία όλοι θέλουμε να επιτύχουμε. Κάποιους στόχους τους οποίους θέλουμε να τους επιτύχουμε χωρίς να τους πετυχαίνουμε.

Ναι, ήταν πολύ ωραία η εκδήλωση αυτή και σημαντική, ήμασταν όλοι εκεί.

Τώρα οι επόμενες κινήσεις τις οποίες κάνουμε, γιατί αυτό ήταν το 1ο event, το μεγάλο event, βεβαίως τρέχουν και διάφορα προγράμματα, για παράδειγμα τρέχει τώρα το πρόγραμμα Active Citizens, το οποίο είναι κάτω από το Μποδοσάκη και το οποίο έχει ως παρακολουθεί το Ίδρυμα Μποδοσάκη και έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τους ασθενείς, να τους δικτυώσει, δηλαδή να φέρει ομάδες ασθενώς, με κοινά προβλήματα, να μπορέσουν να συζητήσουν αυτά τα προβλήματα και ταυτόχρονα να τους εκπαιδεύσει και να είναι δηλαδή ένα πακέτο πραγμάτων στα οποία η Ένωση προσπαθεί να βοηθήσει του ασθενείς, προσπαθεί να βοηθήσει επίσης, επειδή μου είπατε πριν και για τις υπόλοιπες Ενώσεις, προσπαθεί να βοηθήσει και τις Ενώσεις οι οποίες τώρα θέλουν να δημιουργηθούν, άσχετα αν θέλουν να γίνουν μέλη μας ή όχι, να μπορέσουν να λειτουργήσουν, δίνοντάς τους συμβουλές νομικές, οικονομικές, προσπαθούμε δηλαδή να κάνουμε ένα πακέτο το οποίο τρέχει. Τώρα μέσα στο 22 βέβαια έχουμε προγραμματίσει τον Ιούνιο το Patient Summit, το οποίο είναι η μεγάλη συνέλευση όλων των ασθενών, όπου υπάρχουν και εκπαιδευτικά προγράμματα και εκεί, αυτό είναι στις 17-19 Ιουνίου.

Που θα πραγματοποιηθεί;

Θα είναι εδώ στην Αθήνα.

Θα είναι ασθενείς μόνο από την Ελλάδα ή θα έρθουν και από το εξωτερικό;

Θα υπάρχει εκπροσώπηση αλλά περισσότερο στόχος μας είναι οι Σύλλογοι οι ελληνικοί να μπορέσουν να έρθουν ώστε να γίνει αυτή η δικτύωση που πρέπει να γίνει. Ταυτόχρονα θα κάνουμε βέβαια και την Γενική μας Συνέλευση τη φετινή, οπότε θα είναι ένα μεγάλο event αυτό. Και βέβαια περιμένουμε με μεγάλη προσμονή που έχουμε κάθε Νοέμβρη και πιστεύουμε ότι θα έχουμε και πολύ ωραία θέματα και πάρα πολύ ενδιαφέροντα και σε αυτή τη χρονιά. Οπότε αυτά είναι τα μεγάλα μας event, βέβαια τρέχουμε και έρευνες όπως είναι για την γραμματοσύνη υγείας, πολύ σημαντικό θέμα ειδικά με όλα όσα έχουν συμβεί και στην πανδημία, χρειαζόμαστε όλοι έτσι να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το κομμάτι της υγείας, έχουμε προγράμματα για την αιμοδοσία, έχουμε τώρα μία συνεργασία με το ΕΚΕΑ για να κάνουμε κάποιες κινήσεις προς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για να κάνουμε κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, γενικά είναι ένα πραγματικά πολύ πλούσιο πρόγραμμα το φετινό και πιστεύουμε ότι θα βγει και πηγαίνει αρκετά καλά.

Και φαντάζομαι ότι ανάμεσα σε όλες τις δράσεις σας θα είναι και η πρόσβαση των ασθενών τόσο στο γιατρό, στα νοσοκομεία που είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, θα το συζητήσουμε σε μία άλλη εκπομπή κύριε Βαράκη γιατί είναι μεγάλο θέμα αυτό και στην θεραπεία τους, πιστεύω ότι είναι σημαντικό ζήτημα αυτό.

Βεβαίως, το θέμα της πρόσβασης είναι και ένα από τα δικαιώματα, το βασικό δικαίωμα το να έχεις πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και με μεγάλη μας χαρά θα συζητήσουμε οποιοδήποτε τέτοιου είδους θέμα και πιο αναλυτικά και ίσως και με πιο ειδικούς ακόμα και από εμένα, γιατί επίσης έχουμε και αυτό, υπάρχουν άνθρωποι μέσα από την κοινότητα των ασθενών οι οποίοι είναι και πιο εξειδικευμένοι σε συγκεκριμένα προγράμματα και σε συγκεκριμένα προβλήματα, οπότε μπορούν να σας κάνουν και πολύ μεγαλύτερη ανάλυση και σε κάθε θεματική.

Ναι, ναι, με πολύ μεγάλη χαρά γιατί είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς για πάρα πολλά χρόνια, ξέρουμε ότι δυσκολεύονται να μπουν στα νοσοκομεία και ειδικά και με τον Covid πάνε στα διαγνωστικά τα ιδιωτικά και εκεί υπάρχουν διάφορα προβλήματα τα οποία θα αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή. Το βασικό αίτημα, κλείνοντας να σας ρωτήσω κύριε Βαράκη, το βασικό αίτημα αυτή τη στιγμή της Ένωσης Ασθενών, το επόμενο βασικό αίτημα ποιο θα μπορούσε να είναι προς την Πολιτεία;

Το βασικό αίτημα τώρα είναι να υλοποιηθεί το άρθρο 60, εγώ να πω απλώς και για αυτό που είπατε για την ενημέρωση και για την πρόσβαση, να πω ότι υπάρχει και η γραμμή μας η 11132 την οποία ξεκινήσαμε για να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς στην περίοδο της πανδημίας, σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί η γραμμή κανονικά, ελπίζουμε να τελειώσει η πανδημία και να συνεχίσουμε να βοηθάμε και προς αυτό το κομμάτι.

Σε τι εξυπηρετεί, να καταλάβει λίγο και το κοινό μας, η γραμμή αυτή σε τι εξυπηρετεί;

Έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας, με αιτήματα τόσο για τον Covid, όσο και για άλλα θέματα, παράγει γενικά πρωτογενή πληροφόρηση η οποία μετουσιώνεται στην ουσία σε προτάσεις πολιτικής για την Ένωση και οδήγησε γενικά σε δημόσιες παρεμβάσεις δικές μας που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας τα οποία ενημερωνόμαστε από την γραμμή και βέβαια στηρίζουμε όσο μπορούμε, με όποιον τρόπο μπορούμε τους ασθενείς οι οποίοι έχουν πρόβλημα στην συνεργασία τους με το Σύστημα Υγείας, δηλαδή τους κατευθύνουμε όσο μπορούμε περισσότερο στη βελτίωση της διαδικασίας αυτής.

 

Πολύ σημαντικό αυτό κύριε Βαράκη, γιατί εννοείται ότι οι ασθενείς και πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε Ενώσεις είναι απαραίτητο να μπορούν να έχουν μία άμεση επικοινωνία με ειδικούς ανθρώπους, ακόμα και μία συμβουλή να τους δώσει κάποιος μία δεδομένη στιγμή, μπορεί να σώσει ακόμα και τη ζωή τους.

Έτσι ακριβώς είναι, έτσι ακριβώς και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στο βαθμό που μας αναλογεί.

Κύριε Βαράκη να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ γι’ αυτή την πολύ σημαντική συνέντευξη και για την παρουσία σας στο Opinion Health.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά, καλή συνέχεια και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Close Icon