ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Χαρά Κυριακάκη
Ιατρός Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος
video

X. Κυριακάκη:Η καπνοβιομηχανία με τα νέα καπνικά προϊόντα στοχεύει στους νέους ανθρώπους

Η καπνοβιομηχανία δημιούργησε τα νέα καπνικά προϊόντα για να προσελκύσει τους νέους ανθρώπους με σκοπό  να μην πέσουν οι πωλήσεις από την μείωση των ποσοστώντου καπνίσματος , είπε η κ. Χαρά Κυριακάκη Ιατρός Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος στην διαδικτυακή εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr. Ενώ,τονίζει ότι ‘’Οι πνεύμονες του ανθρώπου είναι φτιαγμένοι για να εισπνέουν και να αναπνέουν καθαρό αέρα.’’

Σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα  φαίνεται ότι οι νέοι άνθρωποι δεν καπνίζουν όπως κάπνιζαν παλιότερα. Έχουμε πολύ καλύτερα ποσοστά, λιγότερα, μικρότερα ποσοστά καπνιστών και κυρίως στους νέους ανθρώπους, είπε μεταξύ άλλων η κ. Κυριακάκη στο site Υγείας www.healthweb.gr . ‘’ Άρα λοιπόν, οι εταιρίες τι σκέφτονται; Σκέφτονται ότι πρέπει να παράξουν ένα νέο προϊόν, το οποίο να μπει στην αγορά και μάλιστα να το πάρουν οι νέοι άνθρωποι κυρίως, αλλά και οι μεγαλύτεροι, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουν και να μην πέσουν τα κέρδη τους. Φαίνεται λοιπόν ότι εκεί στοχεύουν οι μεγάλες εταιρείες και οι καπνοβιομηχανίες. ‘’ εξήγησε .

Κυρία Κυριακάκη, να σας κάνω μια απλή ερώτηση αρχικά. Θα πει κάποιος, γιατί πρέπει να κόψω το κάπνισμα, αφού αποτελεί για εμένα μια απόλαυση; Τι απαντάτε;

Έχετε δίκιο ότι όλοι οι καπνιστές λένε ότι το απολαμβάνω, όμως αν ρωτήσετε την πλειοψηφία των καπνιστών, ένα μεγάλο ποσοστό, όλοι ξέρουν ότι βλάπτει την υγεία τους και όλοι μακροπρόθεσμα σκέφτονται να το κόψουν. Επίσης, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι είναι εξαρτημένοι, ότι είναι και εξάρτηση. Είναι απόλαυση αλλά είναι και εξάρτηση παράλληλα.

Ποιες είναι οι βασικές βλάβες που δημιουργεί το τσιγάρο- το κάπνισμα;

Είναι γνωστό ότι κυρίως βλάπτει τους πνεύμονες, την καρδιά, αλλά βλάπτει και όλα τα όργανα. Δεν βλάπτει μόνο καρδιά και πνεύμονες, ακόμα και το δέρμα για μας τις γυναίκες που είναι σημαντικό. Είναι πολύ διαφορετικό το δέρμα των καπνιστριών και των καπνιστών σε σχέση με αυτούς που δεν καπνίζουν. Η ουροδόχος κύστη. Οπωσδήποτε φάρυγγας, λάρυγγας, στοματοφάρυγγας όλα αυτά τα επηρεάζει και ξέρουμε ότι μπορεί να κάνει κακοήθειες, καρκίνος, έτσι δεν είναι; Μπορεί να δημιουργήσει τη ΧΑΠ, ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσο, τα αγγεία όλα τα βλάπτει. Μπορεί να κάνει εγκεφαλικά επεισόδια. Μη σας τρομάζω, αλλά τα ξέρουμε όλα αυτά, νομίζω είναι πολύ γνωστά σε όλους τους καπνιστές.

Κυρία Κυριακάκη, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στην αγορά νέα καπνικά προϊόντα, τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται από πολύ κόσμο για μόνιμη χρήση και όχι ως ένα μεταβατικό στάδιο για τη διακοπή του καπνίσματος ,και τα οποία παρουσιάζονται από τις εταιρίες της καπνοβιομηχανίας που τα παράγουν,  στους πολίτες  ως λιγότερο βλαβερά από το συμβατικό τσιγάρο που όλοι γνωρίζαμε. Και ας τα πάρουμε λίγο με τη σειρά και ας ξεκινήσουμε με την τελευταία τάση, όπου είναι τα τσιγάρα τα οποία θερμαίνονται μέσα σε κάποιες συσκευές θέρμανσης, που ο κόσμος τα ονομάζει από ό,τι ακούω θερμαινόμενα τσιγάρα. Αυτά που καίγονται στις συσκευές θέρμανσης καπνού τι περιέχουν;

Να αρχίσουμε λίγο από την αρχή, γιατί δεν είναι η αρχή το θερμαινόμενο. Να πούμε λοιπόν ότι αυτά τα νέα καπνικά προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται όπως είπατε ευρέως και μάλιστα πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι κυρίως εκεί απευθύνονται οι εταιρείες που τα παράγουν ξεκινάνε με αυτά και μετά περνάνε στο κανονικό τσιγάρο. Αυτά λοιπόν τα νέα καπνικά προϊόντα εναλλακτικά ήρθαν σε σχέση με το τσιγάρο το κανονικό. Τι έγινε; Πολλές χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, του δυτικού κόσμου. π.χ. η Ευρώπη, η Αμερική. Ξέρουμε ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να γίνει διακοπή του καπνίσματος, να διακόψουν οι άνθρωποι το τσιγάρο και πράγματι έχουμε και επιτυχία. Σε πολλές χώρες και μάλιστα και στη δικιά μας χώρα φαίνεται ότι οι νέοι άνθρωποι δεν καπνίζουν όπως κάπνιζαν παλιότερα. Φαίνεται ότι έχουμε πολύ καλύτερα ποσοστά, λιγότερα, μικρότερα ποσοστά καπνιστών και κυρίως στους νέους ανθρώπους. Άρα λοιπόν, οι εταιρίες τι σκέφτονται; Σκέφτονται ότι πρέπει να παράξουν ένα νέο προϊόν, το οποίο να μπει στην αγορά και μάλιστα να το πάρουν οι νέοι άνθρωποι κυρίως, αλλά και οι μεγαλύτεροι, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουν και να μην πέσουν τα κέρδη τους. Φαίνεται λοιπόν ότι εκεί στοχεύουν οι μεγάλες εταιρείες και οι καπνοβιομηχανίες. Τώρα επειδή βάλατε και πολλά ερωτήματα.

Αυτά τα τσιγαράκια που καίγονται μέσα σ’ αυτή την συσκευή θέρμανσης καπνού τι έχουν μέσα;

Κοιτάξτε, φαίνεται ότι όλα αυτά τα νέα καπνικά προϊόντα, γιατί δεν μιλάμε για μια ενιαία κατηγορία, όπως είναι το τσιγάρο, το κλασικό τσιγάρο που ξέρουμε. Είναι λοιπόν πολύ διαφορετικά. Ξέρουμε ότι υπάρχει το άτμισμα, υπάρχουν αυτά που είναι επαναφορτιζόμενα, που είναι με USB θύρες που επαναφορτίζονται. Επίσης υπάρχει και το θερμαινόμενο τώρα τελευταία έχει κυκλοφορήσει γύρω στα 4-5 χρόνια, το οποίο αυτό λένε ότι δεν γίνεται και πράγματι ισχύει αυτό, δεν γίνεται καύση, αλλά γίνεται θέρμανση. Άρα λοιπόν, όλα αυτά τα προϊόντα δεν είναι ενιαία, έχουν πολύ διαφορετικό τρόπο δράσης και φαίνεται πραγματικά, ισχύει αυτό, ότι δεν περιέχουν τις ίδιες ουσίες, τον ίδιο αριθμό ουσιών, σε ποσότητα και σε ποιότητα βέβαια με το κανονικό τσιγάρο. Αυτό έχει μια βάση.

  • Πραγματικά οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι ουσίες που περιέχουν είναι σαφώς λιγότερες. Δεν σημαίνει όμως ότι πρώτον δεν περιέχουν νικοτίνη. Νικοτίνη περιέχουν. Το θερμαινόμενο τσιγάρο περιέχει νικοτίνη και το ξέρουμε αυτό, άρα δεν απεξαρτάται κάποιος από το τσιγάρο από τη νικοτίνη. Η νικοτίνη είναι μια ουσία, η οποία είναι πολύ εθιστική. Το τσιγάρο μπορεί να περιέχει γύρω στις 7000 ουσίες, οι οποίες είναι άλλες είναι δηλητήριο όπως υδροκυάνιο, αρσενικό και τα λοιπά και άλλες είναι καρκινογόνες. Αλλά αυτή που κάνει τον εθισμό είναι η νικοτίνη και μάλιστα κάνει πολύ έντονο εθισμό και το σύνδρομο στέρησης που παρουσιάζει είναι πάρα πολύ έντονο. Άρα λοιπόν, τα τσιγάρα αυτά τα θερμαινόμενα, τα νέα καπνικά που τα λέμε, γιατί υπάρχει ένας γενικός όρος που χρησιμοποιούμε, διότι αυτά σας είπα δεν είναι μια ομοιογενής κατηγορία, είναι πολύ διαφορετικά.

Οπότε αυτά τα νέα θερμαινόμενα τσιγάρα, τα οποία ο κόσμος πιστεύει ότι κάποια έχουν νικοτίνη, κάποια δεν έχουν, δεν έχουν πίσσα, αλλά εμπεριέχουν άλλες τοξικές ουσίες. Περιέχουν άλλες τοξικές ουσίες. Πείτε μας κάποιες από αυτές.

Κοιτάξτε, ξέρουμε ότι τα νέα καπνικά προϊόντα που περιέχουν αλδεΰδες, όπως είναι η φορμαλδεΰδη. Θα ξέρετε ότι είναι μια ουσία που βάζουμε στα πτώματα για να διατηρούνται τα πτώματα έτσι; Επίσης υπάρχουνε άλλες ουσίες που είναι ακρολεΐνη που είναι ζιζανιοκτόνα, υπάρχουν βαρέα μέταλλα, μόλυβδος, κασσίτερος. Όλα αυτά είναι μέταλλα, τα οποία ξέρετε ότι βλάπτουν την υγεία μας. Και σας είπα πάλι βέβαια ότι περιέχουν και τη νικοτίνη.

 

Ασθένεια EVALI

Οι ουσίες που περιέχουν έχει φανεί στις μελέτες ότι είναι μεν λιγότερες, αλλά δεν είναι καθόλου ακίνδυνες. Μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και μάλιστα είχαμε μια ασθένεια που παρουσιάστηκε στην Αμερική που λέγεται EVALI, η οποία αυτή η ασθένεια έπληξε, πέθαναν γύρω στα 68 νέα άτομα, κυρίως νέους ανθρώπους, οι οποίοι βέβαια κάνανε πρόσμιξη με βιταμίνη Ε και πολλοί από αυτούς και μαριχουάνα, βέβαια στην Αμερική αυτό. Άρα λοιπόν, αυτές οι ουσίες που περιέχουν τα νέα καπνικά προϊόντα δεν είναι ακίνδυνες.

Θερμαινόμενο τσιγάρο

Οι μελέτες που έχουν γίνει για να δείξουν  τις  βλάβες που παρουσιάζουν τα νέα καπνικά προϊόντα, και αυτές πάλι είναι αμφισβητούμενες πολλές φορές γιατί δεν είναι ενιαία, όπως σας είπα, αυτή η κατηγορία. Επίσης είναι λίγος ο χρόνος που τα χρησιμοποιούμε, κυρίως για το θερμαινόμενο μιλάω.

  • Οπότε θέλουμε καινούργιες μελέτες, μεγάλες μελέτες, ώστε να μπορούμε να αποδείξουμε αν πράγματι είναι λιγότερος ο κίνδυνος ή είναι ισάξιος με το κλασικό τσιγάρο.

 Μια που είπατε μελέτες κυρία Κυριακάκη, οι μελέτες που υπάρχουν ας πούμε για το θερμαινόμενο τσιγάρο που μιλάμε, από πού έχουν γίνει, από πού διεξάγονται οι μελέτες αυτές; Γιατί παίζει ρόλο ποιος πραγματοποιεί τις μελέτες, έτσι δεν είναι;

Βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται από ανεξάρτητους φορείς, όχι από τις ίδιες. Οι ίδιες εταιρείες ξέρουμε τι κάνουν, κάνουν τις μελέτες και οι οποίες αυτές είναι και λίγο κατευθυνόμενες όχι λίγο, αρκετά κατευθυνόμενες. Οπότε δε θέλουμε τέτοια μελέτη. Έχετε δίκιο. Θέλουμε μελέτες μεγάλες και ανεξάρτητες, από Πανεπιστήμια και από φορείς που δεν εμπλέκονται οι καπνοβιομηχανίες.Ακριβώς, γιατί υπάρχουν μελέτες που έχουν χρηματοδοτηθεί  από τις καπνοβιομηχανίες με δική τους πρωτοβουλία, αλλά προφανώς αυτό δεν είναι το αντικειμενικό. Κυρία Κυριακάκη, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, γι’ αυτό το ρωτάω. Οπότε για να εξαντλήσουμε λίγο το κομμάτι αυτό, είναι λιγότερο εθιστικό το θερμαινόμενο τσιγάρο από το παλιό;

Όχι στον εθισμό δεν έχει κάποια διαφορά. Είναι το ίδιο εθιστικό και μάλιστα επειδή λένε ότι κάνει λιγότερο κακό είναι το harm reduction το λέμε στα αγγλικά, φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι το προτιμούν γιατί σε εισαγωγικά κάνει λιγότερο κακό. Όμως η νικοτίνη είναι ίδια σε ποσότητα, ο εθισμός είναι ίδιος.

Όταν λέτε κάνει λιγότερο κακό, σε τι, δηλαδή τι δεν περιέχει πίσσα; Αυτό φτάνει;

Ναι, συγγνώμη. Έτσι το προπαγανδίζουν οι καπνοβιομηχανίες.

 Ναι, το θέμα είναι τι ισχύει. Ισχύει αυτό;

Σας είπα ότι αυτές οι μελέτες φαίνεται ότι δεν είναι τόσο αξιόπιστες, γιατί δεν γίνονται από ανεξάρτητους φορείς. Γίνονται από τις ίδιες τις καπνοβιομηχανίες και δεν ξέρουμε τι και μάλιστα αυτό που έχει μεγάλη σημασία το τι θα γίνει μετά από κάποια χρόνια, μετά από 10, 15, 20, 30 χρόνια. Εκεί θα φανούν οι βλάβες. Οι βλάβες ας πούμε για καρκινογένεση δεν φαίνονται σε 2 και 3 και 5 χρόνια. Φαίνονται πολύ αργότερα, έτσι πάνω από 10 χρόνια και τουλάχιστον 10 χρόνια.

Πάντως κυρία Κυριακάκη γενικά περιγράφοντας τα θερμαινόμενα τσιγάρα οι εταιρείες χρησιμοποιούν έτσι κάποιους όρους όπως είναι ράβδοι καπνού που απελευθερώνουν πραγματική γεύση καπνού τα οποία είναι διαφορετικά και λιγότερο βλαβερά. Ξέρετε διαβάζοντας και εγώ στο Διαδίκτυο, να δω τι γίνεται, τα βρήκα αυτά και σε site της εταιρίας που πουλάει θερμαινόμενα τσιγάρα και διαβάζοντας ότι είναι ράβδοι καπνού που απελευθερώνουν πραγματική γεύση καπνού, σκέφτηκα ότι κάπως όλο αυτό ωραιοποιείται και τα παίρνουν και έφηβοι , συμφωνείτε με αυτούς τους όρους;

Κοιτάξτε, αυτοί όπως σας είπα και στην αρχή ο στόχος τους είναι η νέα γενιά, η οποία θα είναι και για μακροχρόνια καπνιστές, έτσι; Και μάλιστα κάνουν το εξής, βάζουν κάποιες γεύσεις όπως είναι φράουλα, πορτοκάλι, μπανάνα και όλα αυτά δημιουργούν μια ωραία σκέψη απέναντι σε αυτό το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή το άτμισμα και πολλοί νεολαίοι, νέοι άνθρωποι ξεκινάνε με αυτό. Ξεκινάνε δηλαδή να ατμίζουν γιατί είναι η μόδα, είναι και η μόδα, είναι και το ότι τους προπαγανδίζουν ότι έχει πολύ ωραία γεύση, δεν έχει γεύση τσιγάρου, έχει γεύση τσίχλας και τα λοιπά. Οπότε όλα αυτά που προπαγανδίζουν πράγματι είναι εμπόριο, έτσι είναι. Για να προσελκύσουν τους νέους ανθρώπους να καπνίσουν, να ξεκινήσουν να καπνίζουν αυτό το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Και μάλιστα πολλά λένε ότι δεν βάζουν και νικοτίνη, όμως έχει φανεί σε μελέτες ότι και αυτά ακόμα που λένε ότι δεν έχουν νικοτίνη περιέχουν ένα μικρό ποσοστό νικοτίνης. Άρα λοιπόν δεν είναι καθόλου ακίνδυνα, δεν πρέπει οι νέοι άνθρωποι να ξεκινάνε αυτά.

  • Πρέπει να κάνουμε δουλειά πάνω σε αυτό και εσείς οι δημοσιογράφοι και εμείς οι πνευμονολόγοι, ώστε να τους εξηγήσουμε ποια είναι η πορεία. Πολλοί επίσης άνθρωποι καπνίζουν και τα 2. Είναι double πώς το λένε η χρήση τους. Δηλαδή καπνίζουν και το ηλεκτρονικό ή θερμαινόμενο και το κανονικό τσιγάρο. Και φαίνεται λοιπόν ότι αυτοί που καπνίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή το άτμισμα ή όλα αυτά τα νέα καπνικά προϊόντα, φαίνεται λοιπόν ότι μπορεί να κόψουν για κάποιο διάστημα, γύρω στους 6 μήνες, το τσιγάρο, αλλά μετά, το ηλεκτρονικό εννοώ γενικά το τσιγάρο, και μετά όμως επανέρχονται πάλι με το κανονικό τσιγάρο.
  • Άρα λοιπόν όλα αυτά που μας λένε και με τις ράβδους και με το ότι δεν κάνουν κακό και ότι είναι γεύσεις πολύ ωραίες γεύσεις και πολύ όμορφες και τα λοιπά, όλα αυτά είναι γιατί είναι εμπόριο και θέλουν να πουλήσουν. Εμείς όμως πρέπει να κάνουμε τη δικιά μας δουλειά, να τους ενημερώσουμε.

Ακριβώς, ναι και μπορεί σε ένα σημείο να είναι και λίγο παραπλανητικό κυρία Κυριακάκη, γιατί όταν ωραιοποιούμε και βάζουμε όρους οι οποίοι δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι κάτι ακίνδυνο προβληματίζει . Γιατί αυτά τα επιλέγουν και έφηβοι και παιδάκια, 20, 22, 23 χρονών, ενήλικες μεν, αλλά παιδάκια δε. Αλλά και ο εθισμένος που είναι 30 και 40 και 50 ετών,  πάλι θα θέλει να το ωραιοποιήσει. Οπότε πρέπει κανείς να λέει τα πράγματα όπως είναι. Και εγώ αναρωτιέμαι να σας πω κυρία Κυριακάκη πώς ο FDA, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δίνει άδειες κυκλοφορίας για τα τσιγάρα, για όλα τα τσιγάρα;

Βεβαίως, αλλά όχι για διακοπή καπνίσματος. Το δίνει σαν εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος. Βέβαια, αν έχετε μπει και δείτε τι γράφει ο FDA για τα νέα καπνικά προϊόντα, για τα θερμαινόμενα , το ηλεκτρονικό και τα λοιπά θα δείτε ότι δεν τα συστήνει καθόλου για διακοπή καπνίσματος, και μάλιστα επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν, κυρίως για τους νέους ανθρώπους. Γιατί η νικοτίνη ξέρουμε τι βλάβες μπορεί να κάνει στον εγκέφαλο των νέων ανθρώπων, για βλάβες στις εγκύους, στις εγκύους με τίποτα δεν πρέπει να το παίρνουν γιατί δημιουργεί προβλήματα και στο έμβρυο, τα κάνει πολύ μικρά τα έμβρυα. Και ούτε στις εγκύους πρέπει να δίνεται και γενικότερα δεν το συστήνει σαν μέθοδο διακοπής, σαν εναλλακτικό τρόπο διακοπής, καπνίσματος μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος.

  • Βέβαια εμείς οι γιατροί λέμε το εξής, όταν έρχεται κάποιος στα ιατρεία μας, στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Τους λέμε ότι είσαι σε καλό δρόμο, προχωρά που θέλεις να κόψεις το τσιγάρο έχεις μπει σε μια διαδικασία να χρησιμοποιήσεις τα νέα καπνικά, είτε αυτά είναι ηλεκτρονικά είτε θερμαινόμενα ή οτιδήποτε άλλο. Προχώρα αλλά όμως βάλε μια ημερομηνία διακοπής να απεξαρτηθείς και από τη νικοτίνη. Γιατί δεν έχεις απεξαρτηθεί, απλώς έχεις αλλάξει τρόπο, το κάνεις με άλλο τρόπο. Και ξέρετε αυτός ο τρόπος που χρησιμοποιούν είναι πολύ εύκολος και πολύ εύστοχος, διότι έχει και τον ατμό έτσι που βγαίνει που προσομοιάζει προς το τσιγάρο. Είναι πολύ πιο εύκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό, γιατί απορροφάται από το στόμα. Οπότε έχουν βρει εύστοχους τρόπους να παρέμβουν μέσα στον κόσμο των καπνιστών και πράγματι οι καπνιστές τα επιλέγουν αρκετά, όπως είπατε στην αρχή. Είναι πολλοί καπνιστές που το επιλέγουν σαν εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος. Εμείς όμως πρέπει να τους βάλουμε στο μυαλό ότι αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Μπήκες σε αυτή τη διαδικασία, θέλεις να διακόψεις, αλλά όμως αυτό πρέπει να σταματήσει.

Ναι, πάντως υπάρχει μια τάση να χρησιμοποιείται ως μόνιμο κάπνισμα και το ηλεκτρονικό, το άτμισμα και τα θερμαινόμενα τσιγάρα . Αυτό βλέπουμε τουλάχιστον έξω στην κοινωνία ότι είναι μια επιλογή καπνίσματος, και όχι τόσο ένα μεταβατικό στάδιο. Τώρα που λέμε άτμισμα, για να δούμε τώρα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τα οποία ατμίζουν είναι λιγότερο βλαβερά από τα 2 προηγούμενα, δηλαδή τα θερμαινόμενα και το παλιό το τσιγάρο με το χαρτί που καίγεται; Είναι λιγότερο βλαβερά;

Ναι, έχει φανεί ότι έχουν ίσως λιγότερα, έχουν λίγο λιγότερες ουσίες που είναι βλαβερές, όχι όμως ότι είναι ακίνδυνα, ότι δεν έχουν ουσίες βλαβερές. Όπως είπαμε αυτές οι ουσίες που σας είπα και προηγουμένως και η φορμαλδεΰδη και η ακρολεΐνη και όλες αυτές οι ουσίες που είπαμε προηγουμένως και η νικοτίνη περιέχουν βέβαια και μάλιστα πολλοί κάνουν και μίξεις, δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να βάλουν και άλλες ουσίες όπως είναι, όπως σας είπα, αρωματικές ουσίες που δημιουργούν ωραία γεύση, το οποίο ναι μεν αυτό μπορεί να το φάει κανείς, μια τέτοια ουσία μπορεί να τη φάει, όμως δεν μπορεί να την εισπνεύσει. Αυτή δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον πνεύμονα.

  • Άρα λοιπόν όλα αυτά, το άτμισμα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, περιέχουν λοιπόν τέτοιες ουσίες, οι οποίες είναι επιβλαβείς. Δημιουργούν προβλήματα και στον πνεύμονα και στην καρδιά και σε πολλά άλλα όργανα. Για παράδειγμα στον πνεύμονα ξέρουμε ότι μπορεί να εκδηλώσει άσθμα κανείς αν κάνει ηλεκτρονικό τσιγάρο ή να επιδεινώσει το ήδη προϋπάρχον άσθμα. Μπορεί να δημιουργήσει αποφρακτική βρογχιολίτιδα. Μπορεί να δημιουργήσει αυτή την ασθένεια που σας είπα την EVALI, έτσι; Όλα αυτά. Και το βασικό ότι συνεχίζει να είναι εξαρτημένος κάποιος.

 Πάντως έχω δει ότι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, κυρία Κυριακάκη, βάζουν και κάποια ουσία κάνναβης και αυτό είναι επικίνδυνο;

Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα στην Αμερική που σας είπα που δημιουργήθηκε το EVALI. Αυτή η ασθένεια δεν ήταν μόνο η κάνναβη, αλλά και η κάνναβη συνέβαλε σε αυτό. Είχαμε 68 θανάτους σε νέους ανθρώπους και 2800 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ. Δεν ήταν κάτι απλό. Αυτά λοιπόν τα προσθετικά που βάζουν που δεν ξέρουμε και τι είναι όλα αυτά έτσι; Επίσης, αυτό που έχει μεγάλη σημασία ότι υπάρχουν διάφορες μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων, οι οποίες δεν είναι πιστοποιημένες, δεν υπάρχει πιστοποιημένη μάρκα. Ο καθένας παίρνει ό,τι θέλει, κάνει εισαγωγή ό,τι θέλει, καπνίζει ό,τι θέλει, ούτε ξέρουμε καν τι περιέχουν πολλά πράγματα. Αυτά τα λέμε τώρα με αυτές τις ουσίες που σας ανέφερα και πριν, τα βαρέα μέταλλα και όλα αυτά, εμείς τις βλέπουμε από μελέτες. Αλλά δεν ξέρουμε τι περιέχει καθένα από αυτά τα τσιγάρα που εισάγουν. Γι’ αυτό είναι και δύσκολο να κάνουμε σωστές ακριβείς μελέτες πάνω σε αυτά τα νέα καπνικά προϊόντα. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Αυτό που ήθελα επίσης να προσθέσω, πέρα από τις ουσίες που περιέχουν, ένα μεγάλο πάλι πρόβλημα είναι ότι είχαμε κάποιες εκρήξεις στις μπαταρίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ίσως λίγο παλιότερα, όπου δημιουργούνταν ξέρετε ανάφλεξη και υπήρχαν και εγκαύματα στους ανθρώπους. Και αυτό πάλι που πρέπει να προσέξουμε τα υγρά αυτά να μην τα πάρουν νέα μικρά παιδάκια, τα καταπιούν ή οτιδήποτε άλλο, τα οποία είναι πολύ τοξικά. Κι αυτό έχει μια μεγάλη σημασία, ναι.

 Ίσως χρειάζεται ένας καλύτερος έλεγχος από την Πολιτεία κυρία Κυριακάκη, γιατί τώρα θυμήθηκα ότι βλέπω στα περίπτερα να υπάρχουν κάποια vapor, κάπως έτσι λέγονται, τα οποία από περιέργεια ρώτησα, πήρα να δω, δεν υπάρχει ούτε κάποια έγκριση ούτε γνωστοποίηση από τον ΕΟΦ, ούτε τίποτα. Και όταν ρώτησα τον περιπτερά, μου λέει δεν ξέρω, από μια αποθήκη τα παίρνουμε. Οπότε τώρα τι θα περιέχουν και αυτά μέσα; Οπότε χρειάζεται γενικά ένας έλεγχος, καλύτερος έλεγχος από την Πολιτεία για τα καπνικά προϊόντα, τα οποία είναι κυρία Κυριακάκη από ό,τι καταλαβαίνω δεν υπάρχει καλό και κακό τσιγάρο, όλα κακά είναι τα τσιγάρα.

Έτσι είναι γιατί αν βάλουμε τέτοια λογική ότι είναι το άλλο είναι καλό, το άλλο είναι λιγότερο καλό, το άλλο είναι περισσότερο καλό, έτσι δεν προτρέπουμε τον κόσμο να σταματήσει το κάπνισμα. Έτσι του λέμε πήγαινε σε ένα άλλο δρόμο, έναν εναλλακτικό δρόμο. Αυτό ακριβώς, έχετε δίκιο απόλυτο, έτσι είναι.

Ν.Ν: Ναι και στον άνθρωπο, ο οποίος είναι εξαρτημένος είναι και λίγο δικαιολογία… Α εντάξει, αφού είναι λιγότερο κακό ας κάνω αυτό, αλλά δεν είναι έτσι. Όλες αυτές οι χημικές ουσίες που όλα τα τσιγάρα αυτά που συζητάμε εμπεριέχουν, δηλητηριάζουν τον οργανισμό έτσι κι αλλιώς. Γιατί βλέπω τώρα έχει γίνει και λίγο παιχνιδάκι, ειδικά τα θερμαινόμενα, επειδή είναι μικρούλικα, υπάρχουν συσκευές ροζ, πράσινες, βλέπω και σε μεγάλους και μικρούς να έχει δημιουργηθεί ένα lifestyle κυρία Κυριακάκη και όλοι μας ας πούμε τα βλέπουμε και εντυπωσιαζόμαστε και δεν καταλαβαίνουμε την επικινδυνότητα αυτών των ωραίων, μικρών τσιγαρακίων. 

Σωστά, έτσι είναι βέβαια. Είναι αυτό που σας είπα, είναι και το εμπόριο. Δηλαδή προσπαθούν να βρουν καθημερινά νέους τρόπους να προσελκύσουν κυρίως τους νέους ανθρώπους, αλλά και τους μεγαλύτερους. Όπως είπατε, είναι οι γεύσεις, είναι το χρώμα, είναι το οικονομικό επίσης ακούγεται ότι είναι σχετικά πιο οικονομικά που είναι σαν τσιγαράκια, τα οποία τα παίρνουν κυρίως οι νέοι άνθρωποι. Το σχήμα, όλα αυτά παίζουν κάποιο ρόλο ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν νέους ανθρώπους που θα αρχίσουν να καπνίζουν και μετά περνάνε και στα άλλα, το κανονικό τσιγάρο ή οτιδήποτε άλλο ή συνεχίζουν να καπνίζουν βέβαια, εννοείται έτσι, και τα νέα καπνικά προϊόντα.

Ωραία, οπότε κλείνοντας κυρία Κυριακάκη, τι να πούμε στους πολίτες. Ότι τα νέα καπνικά, ας μείνουμε σε αυτό, είτε είναι τα θερμαινόμενα τσιγάρα είτε είναι τα ηλεκτρονικά, δεν αποτελούν ασφαλή λύση;

Μπορούμε να πούμε αυτό που λέει η Πανευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία ότι οι πνεύμονες του ανθρώπου είναι φτιαγμένοι για να εισπνέουν και να αναπνέουν καθαρό αέρα. Δεν είναι φτιαγμένοι για οτιδήποτε άλλο μπορεί να μπει μέσα στον οργανισμό μας, στον πνεύμονά μας. Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να πούμε.

  • Και επειδή είναι πηγή ζωής ο πνεύμονας πρέπει να τον προστατεύουμε, τους πνεύμονές μας. Αν θέλετε να προσθέσετε κάτι κυρία Κυριακάκη με χαρά.

Χ.Κ : Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι πρέπει να ενισχυθούν τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος στην Ελλάδα. Δεν είναι πάρα πολλά και πράγματι έχει γίνει μια μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γενικότερα και στην Ευρώπη, αλλά κυρίως εδώ στη χώρα μας, ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό γύρω στο 5% προσεγγίζει τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Γιατί δεν είναι πολύ εύκολο να προσεγγίσουν. Είναι κυρίως σε μεγάλα νοσοκομεία. Εγώ θα πρότεινα να γίνουν, ας πούμε, για παράδειγμα πως είναι στο δικό μας το δήμο να γίνουν σε κάθε δήμο, να φτιαχτούν. Και αυτό πρέπει η Πολιτεία να το φροντίσει και μάλιστα νομίζω ότι είναι και ένας από τους μεγάλους στόχους που έχει βάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για φέτος και πρέπει εκεί να ενισχύσουμε ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να το κόψουν, να βρουν διεξόδους μέσα από οργανωμένα ιατρεία πλέον διακοπής καπνίσματος. Με τρόπους επιστημονικούς εντάξει, γιατί υπάρχουν διάφοροι χώροι που μπορεί κανείς να πάει να απευθυνθεί, αλλά όχι επιστημονικοί.  Εγώ αυτό θα πρότεινα και θέλω όσο μπορεί από την Πολιτεία να γίνει πράξη.

Ναι, ναι, πολύ σωστά, είναι πολύ βοηθητικό γιατί δυστυχώς βλέπουμε και νέα παιδιά, τα οποία και εκείνα καπνίζουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια. κυρία Κυριακάκη.

Βέβαια στα σχολεία πρέπει να δώσουμε πολλή βάση, γιατί είναι πολύ σημαντικό να μην ξεκινήσουν τα παιδιά να καπνίζουν, γιατί η αλήθεια είναι ότι όταν κανείς ξεκινήσει να καπνίζει, είναι δύσκολο να απεξαρτηθεί. Είναι όπως σας είπα στην αρχή πολύ μεγάλη εξάρτηση στο κάπνισμα και η νικοτίνη. Οπότε και εκεί πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη βάση στα σχολεία και στους χώρους, έτσι που συγκεντρώνεται η νεολαία, ώστε να τους πούμε αυτά που είπαμε τώρα. Έτσι δηλαδή, ποιες είναι οι βλαβερές συνέπειες του καπνού.

Ακριβώς ακριβώς, κυρία Κυριακάκη. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για όλη αυτή την σημαντική ενημέρωση και είμαστε εδώ να αναδείξουμε ξανά το θέμα του καπνίσματος και της προσπάθειας για τη διακοπή για να μπορούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο και να τον έχουμε έτσι και σε μια επαγρύπνηση.

Ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ, είμαι διαθέσιμη όποτε χρειάζεστε και όπου χρειαστεί να βοηθήσω. Ευχαριστώ πάρα πολύ.