Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
Kαθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
video

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο healthweb : Το φθινόπωρο οι εισαγωγές και η θνητότητα ανεμβολίαστων θα αυξηθούν ραγδαία

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος -Καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στην εκπομπή Opinion Health, με την Νικολέτα Ντάμπου  για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 -ΔΕΛΤΑ αλλά και για την πορεία των εμβολιασμών στην  Ελλάδα καθώς και για τα οφέλη των εμβολίων  κατά του κορωνοϊού  τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

Κύριε Βασιλακόπουλε βλέπουμε ότι η μετάλλαξη Covid-19 -ΔΕΛΤΑ, καλά κρατεί, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει πιο ήπια νόσηση. Θα θέλαμε να μάθουμε αυτή η ήπια νόσηση πως είναι; Δηλαδή σαν να περνάει κάποιος μία πνευμονία;

Δεν έχουμε ακριβώς επιστημονικά δεδομένα που να μας λένε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη ή μάλλον το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος προκαλεί πιο ήπια νόσηση. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερη διασπορά και περισσότερα κρούσματα αυτή την στιγμή σε νέους ανθρώπους και όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν νοσούν οι πιο νέοι άνθρωποι, η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία είναι μικρότερη. Παρά ταύτα έχετε δει ότι έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, έχουμε αύξηση των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε 6 ανθρώπους ανάμεσα στην ηλικία των 18 και των 39 ετών, δηλαδή τελείως νέους ανθρώπους που είναι διασωληνωμένοι στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Άρα, ναι όσο πιο νέος είσαι τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά αλλά κανείς δεν είναι άτρωτος και τη στιγμή που η μετάλλαξη δέλτα υπάρχει κυρίως ανάμεσα στους νέους είναι λογικό να υπάρχουν λιγότερες βαριές νοσηλείες. Όμως, όταν θα τελειώσει το καλοκαίρι και αυτή η μετάλλαξη θα μεταδοθεί εκ των υστέρων και στους μεγαλύτερους ηλικιακά ανεμβολίαστους θα δείτε ότι οι εισαγωγές θα αυξηθούν ραγδαία όπως και η θνητότητα που θα προκαλεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Αυτή την στιγμή γιατί δε νοσούν και οι μεγαλύτερες ηλικίες από την Covid 19 -ΔΕΛΤΑ;

Όχι δεν είναι ότι δεν νοσούν, νοσούν σε στατιστικά μικρότερο ποσοστό, διότι η μεγάλη διασπορά έγινε με τον τουρισμό και με τη διασκέδαση των νέων, άρα προς το παρόν νοσούν οι νέοι και ταυτόχρονα σημαντικό ποσοστό των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων είναι προστατευμένοι μέσω του εμβολιασμού. Άρα όταν έχουμε ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης γύρω στο 70%-75% σε μεγάλες ηλικίες είναι λογικό ότι μένει μόνο το 25% να είναι ευπαθές ως εκ τούτου θα δούμε λιγότερους και ευτυχώς ηλικιωμένους ανθρώπους να νοσούν.

Βέβαια αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία και στις εντατικές υπάρχουν και άνθρωποι άνω των 60 σε κάποιο ποσοστό.

Όχι είναι μικρό το ποσοστό, αν μου επιτρέπετε, υπάρχουν γύρω στους 70 ανθρώπους, συνάνθρωποι μας, μεγάλης ηλικίας, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν και γύρω στους 60 που δεν είναι πολύ μεγάλης ηλικίας γιατί είναι από 40 μέχρι 64 ετών και εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και ιδίως στην ηλικία των 50-59, που έχει βαρύτερη πρόγνωση από την ηλικία των 40-50 και εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, διότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έχουμε πετύχει σε αυτή την ηλικία μακράν απέχει από αυτό που θα θέλαμε.

 Πάντως υπάρχει ένα ερώτημα, τελικά θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε το πολυπόθητο τείχος ανοσίας από τη στιγμή που βλέπουμε ότι και σε άλλες χώρες, όπως είναι το Ισραήλ, όπου είναι εμβολιασμένοι πάνω από το 85%, αλλά ξανά λόγω της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ έχει φουντώσει η πανδημία; Τελικά κύριε Βασιλακόπουλε ο μεγάλος αριθμός του εμβολιασμού βοηθάει να «σκοτώσουμε» τον ιό ή του δίνουμε ‘’τροφή’’ αυτός να μεταλλάσσεται;

Μου επιτρέπετε να πω ότι δυστυχώς στο Ισραήλ δεν είναι εκεί τα αποτελέσματα, δεν είναι το 85% του πληθυσμού όπως λέτε, είναι πολύ μικρότερο ποσοστό και γι’ αυτό ακριβώς δεν έχουν πετύχει την ανοσία αγέλης. Αν ήταν 85% θα την είχαν πετύχει την ανοσία αγέλης και στο Ισραήλ με το που φτάσανε στο 60 κάτι τοις εκατό και εκεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα σταμάτησε να έχει την απήχηση που είχε στην αρχή και εκεί υπάρχουν άνθρωποι διστακτικοί, άνθρωποι θρησκευτικά φανατισμένοι οι οποίοι νομίζουν ότι με καθαρά θεϊκή παρέμβαση τελοσπάντων ο κορωνοϊός δεν θα χτυπήσει αυτούς. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα, στις περισσότερες χώρες του κόσμου δεν έχουν πετύχει τα ποσοστά που θα θέλανε. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα παρ’ ότι υπήρχε ο στόχος να έχουν λήξει την 4η Ιουλίου που είναι η εθνική τους εορτή, δεν το πέτυχαν αυτό, υπάρχουν Πολιτείες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Ως εκ τούτου το μεγάλο στοίχημα όλων των κοινωνιών είναι πως θα πετύχουμε αυτά τα ποσοστά που λέτε. Αν τα πετύχουμε με συνδυασμό εμβολίων και μεγάλου ποσοστού φυσικής νόσησης αυτό θα είναι μία τραγωδία γιατί τότε θα θρηνήσουμε πολλούς θανάτους, πάρα πολλές νοσηλείες, που είναι και μία τραυματική εμπειρία, γιατί η νοσηλεία με κορωνοϊό είναι μία πολύ μοναχική διαδικασία, δεν μπορεί να έχεις δίπλα σου τους συγγενείς σου, είσαι μόνος σου, βασανίζεσαι. Και είναι και ένα τεράστιο κόστος, και η νοσηλεία στο νοσοκομείο, στο θάλαμο αλλά και ιδίως η νοσηλεία στην εντατική θεραπεία. Πέρα από το τραυματικό της εμπειρίας είναι και ένα τεράστιο κόστος για το σύστημα υγείας. Πρέπει να σας πω ότι μία μέρα στην εντατική θεραπεία έχει 3.000€-5.000€ κόστος, όλα αυτά τα χρήματα θα μου πείτε δεν πρέπει να τα δίνουμε για την υγεία των ανθρώπων; Ναι. Μπορούμε να τα δώσουμε για δράσεις πρόληψης, μπορούμε να τα δώσουμε για δράσεις επέκτασης του πρασίνου που υπάρχει για να έχουμε ένα υγιέστερο περιβάλλον, δεν είναι ανάγκη να τα δίνουμε για κάτι το οποίο μπορούμε με ένα απλό τσίμπημα να το προλάβουμε.

Υπάρχει και η άποψη κάποιων ειδικών, γιατί ακούμε όλες τις απόψεις, οι οποίοι λένε ότι ίσως, εσείς θα μας το πείτε, αν το πιστεύετε, ότι ίσως και με τον υπερβολικό εμβολιασμό να δίνουμε ‘’τροφή’’ στο ιό να μεταλλάσσεται κάτι παρόμοιο με ότι συμβαίνει με την κατάχρηση των αντιβιοτικών. Αυτό ισχύει κατά τη γνώμη σας;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη να σας το πω έτσι ανοησία από αυτό. Δεν ξέρω ποιος ειδικός το λέει, είναι αδύνατο να συμβαίνει κάτι τέτοιο για ένα απλό λόγο. Ο ιός μεταλλάσσεται όχι όταν εμβολιαζόμαστε, όταν του δίνεται η ευκαιρία να πολλαπλασιάζεται να αντιγράφεται, δηλαδή όταν νοσώ εγώ και αντιγράφεται μέσα μου, όταν τον μεταδίδω σε εσάς και αντιγράφεται μέσα σας, φτιάχνει αντίγραφα του εαυτού του, πολλαπλασιάζεται τότε κάνει λάθη στην αντιγραφή και τότε είναι που κάποια από αυτά τα λάθη τον οδηγούν να έχει πλεονέκτημα στη μεταδοτικότητα και σιγά σιγά αυτά τα λάθη επικρατούν και βγαίνουν μεταλλαγμένα πιο μεταδοτικά στελέχη. Το εμβόλιο αντίθετα μειώνει πάρα πολύ την πιθανότητα πολλαπλασιασμού του ιού και όταν η πιθανότητα πολλαπλασιασμού μειώνεται, μειώνεται και η πιθανότητα όπως καταλαβαίνετε να γίνει μετάλλαξη. Ως εκ τούτου δεν είναι σωστό αυτό που λένε, όποιοι το λένε.

Καλό είναι όμως να τα απαντήσουμε κύριε Βασιλακόπουλε, γιατί όλα αυτά επηρεάζουν τους ανθρώπους. Άρα σε τι ποσοστό πιστεύετε θα πιάσουμε την ανοσία της αγέλης;

Μα την ανοσία της αγέλης θα την πιάσουμε σε συγκεκριμένο ποσοστό, το πρόβλημα είναι ότι αν την πιάσουμε με ένα ποσοστό εμβολιασμένων 60%-65% και το άλλο 20% για να φτάσουμε στο 85% που περίπου χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, να το πιάσουμε μέσω φυσικής νόσησης θα έχουμε ένα τεράστιο κόστος σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών, σε νοσηλείες, σε κόστος υπηρεσιών υγείας και δεν έχουμε κανένα λόγο να πάμε σε τέτοιες λύσεις. Ξέρετε ιστορικά όλες οι πανδημίες τελειώσανε όταν πιάσανε ανοσία αγέλης, μόνο που παλιά που δεν υπήρχαν τα εμβόλια την ανοσία αγέλης την πιάνανε οι άνθρωποι όταν πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είχε νοσήσει, άρα θρηνούσαν χιλιάδες, εκατομμύρια νεκρούς. Ήδη θρηνούμε εκατομμύρια νεκρούς από τη συγκεκριμένη νόσο, δεν είναι ανάγκη να τους αυξήσουμε, τώρα έχουμε ένα όπλο να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Λέγεται εμβόλιο.

Πόσο χρήσιμος είναι ο εμβολιασμός στα παιδιά από ηλικίες 12 ετών; Συμφωνείτε με αυτό;

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Είναι χρήσιμο για πολλούς λόγους. Πρώτον το παιδί έχει μικρότερη πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά αλλά μέχρι τώρα έχουμε θρηνήσει τρία Ελληνόπουλα που έχουν πεθάνει από κορωνοϊό και πολλά περισσότερα έχουν νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας και τελικά κέρδισαν τη μάχη. Αλλά για την οικογένεια του παιδιού και το ίδιο το παιδί δεν υπάρχει πιο δραματική, πιο τραγική εμπειρία από μία νοσηλεία σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς ένα ποσοστό των παιδιών τα οποία νοσούν, αναπτύσσουν αυτό το οποίο λέγεται long covid syndrome, δηλαδή έχουν συμπτώματα μετά τη νόσηση από κορωνοϊό για αρκετό καιρό αφού περάσει ο κορωνοϊός, τα παιδιά μεταδίδουν στους ενήλικες και ταυτόχρονα αποτελούν ένα ρεζερβουάρ όπου ο ιός πολλαπλασιάζεται αλλά φτιάχνει μεταλλαγμένα στελέχη. Ως εκ τούτου, για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας, πολύ μάλλον δε που τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλείς στα παιδιά. Υπάρχουν πλέον οι μελέτες που αυτό το έχουν δείξει. Υπάρχει και εμπειρία από εμβολιασμό πάνω από 7-8 εκατομμυρίων, εκατομμυρίων παιδιών στην Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε τι ποσοστό οι εμβολιασμένοι, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά, μεταδίδουν τον ιό και σε τι ποσοστό προστατεύονται;

Το ακριβές ποσοστό δεν είναι γνωστό, όμως ο εμβολιασμένος έχει πολύ πολύ μικρότερη πιθανότητα να έχει μέσα του τον ιό. Αν έχει τον ιό έχει πολύ μικρότερη πιθανότητα να τον έχει για πολύ χρονικό διάστημα και όταν τον έχει τον έχει σε πολύ μικρότερη συγκέντρωση. Ως εκ τούτου, ο τριπλός αυτός συνδυασμός κάνει πάρα πολύ μικρή την πιθανότητα ο εμβολιασμένος να μεταδώσει σε κάποιον άλλον τον ιό.

Υπάρχουν και κάποιες ανησυχίες κύριε Βασιλακόπουλε από ένα ποσοστό ανθρώπων και είναι αυτοί οι οποίοι όπως φαίνεται δεν πάνε να εμβολιαστούν. Είτε για τον εαυτό τους είτε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Οι ανησυχίες σύμφωνα και με τα e-mails που εμείς λαμβάνουμε στο www.healthweb.gr  , είναι η μετέπειτα πορεία του εμβολίου στον οργανισμό, δηλαδή σκέφτεται κάποιος μήπως μετά από ένα χρόνο ή δύο χρόνια, έχει κάποια επιβλαβή επιρροή στη συνολική υγεία των ανθρώπων; Αυτό είναι κάτι το οποίο ισχύει;

Όχι αυτό δεν ισχύει, ιστορικά κανένα εμβόλιο δεν έχει κάνει μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Παλιά είχαν πει ότι μπορεί να κάνει αυτισμό, ήταν ψέμα, είχε πει ένας γιατρός για να γίνει διάσημος, αναγκάστηκε απέσυρε το ψέμα και απέσυρε τη δημοσίευση, έχασε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Θέλω να πω όμως ένα απλό επιχείρημα για να το καταλάβει ο κόσμος. Όταν εμβολιάζομαι εκθέτω τον εαυτό μου σε μία πρωτεΐνη του ιού, την πρωτεΐνη ακίδα, και αναρωτιέμαι λοιπόν τι θα μου συμβεί 4 χρόνια μετά. Εγώ θα σας πως ότι δεν εμβολιάζομαι και κολλάω κορωνοϊό με φυσικό τρόπο και γίνομαι καλά. Τότε τι μου έχει συμβεί; Έχω εκτεθεί στην πρωτεΐνη ακίδα με τον ίδιο τρόπο που έχω εκτεθεί με το εμβόλιο και σε άλλες ακόμα 3 πρωτεΐνες, γιατί ο κορωνοϊός έχει κι άλλες πρωτεΐνες. Ένας λοιπόν που έχει νοσήσει από κορωνοϊό και έχει γίνει καλά, αναρωτιέται ποτέ τι θα του συμβεί μετά από 4 χρόνια επειδή εκτέθηκε στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού; Κάτι θα συμβεί. Κανείς δεν φοβάται. Πως αν εκτεθώ στην πρωτεΐνη ακίδα του εμβολίου θα μου συμβεί κάτι μετά από 4 χρόνια; Δεν είναι διαφορετικός μηχανισμός.

Ίσως το σκέφτονται, θα σας πω γιατί και αυτά σας το λέω μέσα από την επικοινωνία με το κοινό που έχουμε. Κάποιοι άνθρωποι  σκέφτονται ότι είναι ένα εμβόλιο για το οποίο  δεν γνωρίζουμε πολλά και  γι’ αυτό δεν λαμβάνει την ευθύνη ο γιατρός, ούτε και η φαρμακευτική εταιρεία καθώς γράφει επάνω στο εμβόλιο ότι γίνεται με την ευθύνη του ασθενούς και νομίζω ότι αυτό λίγο, ένα ποσοστό ανθρώπων, όχι όλων φυσικά, ευτυχώς, τους μπερδεύει και τους φοβίζει.

Ξεκινώντας από το 2ο που είπατε, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που δεν το παίρνει ο ασθενής με την ευθύνη του, ούτε κανένα φάρμακο που το δίνει ο γιατρός και υπογράφει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σου κάνει επιπλοκή. Κανένα φάρμακο. Ούτε η παρακεταμόλη, το απλό depon που ξέρει ο κόσμος ή Panadol. Δεν το δίνουμε ποτέ χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα να γίνει κάποια επιπλοκή. Και αν πάρετε και ανοίξετε το χαρτάκι που συνοδεύει την παρακεταμόλη και διαβάσετε τις πιθανές παρενέργειες που έχουν περιγραφεί δεν θα πάρετε ποτέ σας ξανά Depon . Θα νομίζετε ότι θα πεθάνω άμεσα αν πάρω Depon. Ως εκ τούτου, κανένας γιατρός δεν δίνει ποτέ κάποιο φάρμακο υπογράφοντας σε κάποιον ασθενή ότι δεν θα του συμβεί σε καμία των περιπτώσεων τίποτα. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Το άλλο που μου λέτε τι θα γίνει μετά από χρόνια, σας απαντώ. Αν εμβολιαστώ θα εκτεθώ σε μία πρωτεΐνη, αν νοσήσω με φυσικό τρόπο και γίνω καλά, θα εκτεθώ στην ίδια πρωτεΐνη και σε 3 ακόμα. Γιατί αν νοσήσω και το περάσω και θεραπευτώ, δεν κινδυνεύω μακροχρόνια και κινδυνεύω από τη μία από τις 4 πρωτεΐνες; Και όταν κολλήσω κορωνοϊό θα εκτεθώ στην ίδια πρωτεΐνη. Είναι σα λέμε δηλαδή, είμαι αλλεργικός να σας το πω έτσι στα μύδια. Αν φάω σκέτα μύδια κινδυνεύω αλλά αν φάω μύδια με μακαρονάδα δεν κινδυνεύω.

Το Σεπτέμβριο ακούγεται ότι θα έρθουν και τα πρώτα φάρμακα κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και θα είναι σε μορφή χαπιού. Θα βοηθήσουν πιστεύετε;

Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο το οποίο έχει πάρει έγκριση αυτή τη στιγμή. Το πιο ελπιδοφόρο φάρμακο είναι ένα φάρμακο το οποίο αναπτύσσει η εταιρεία Pfizer, έχει δείξει κάποια καλά αποτελέσματα σε μία μελέτη φάσης ΙΙ, τώρα γίνεται η μελέτη φάσης ΙΙΙ και είναι ένα φάρμακο που αν νοσήσεις και έχεις αναπνευστική ανεπάρκεια σου μειώνει την πιθανότητα να καταλήξεις στη μονάδα ή να πεθάνεις κατά ένα ποσοστό, το άλλο ποσοστό καταλήγει. Δεν υπάρχει φάρμακο, ούτε αναμένεται να βγει φάρμακο που να το παίρνουμε και να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε κάτι από τον κορωνοϊό. Άρα δεν μπορούμε να στηριχθούμε στο το ότι θα υπάρχει το μαγικό φάρμακο και να περιμένουμε να έρθει το μαγικό φάρμακο. Τα φάρμακα είναι πάρα πολύ χρήσιμα και θα χρησιμοποιούνται γι’ αυτούς που παρ’ ότι εμβολιάστηκαν είτε είχαν ανοσοκαταστολές είτε επειδή έπαιρναν φάρμακα τα οποία δεν τους επέτρεπαν να κάνουν καλή ανοσολογική απόκρουση στο εμβόλιο, δεν είχαν αυτό το οποίο θέλαμε να έχουν μετά τον εμβολιασμό και κολλήσαν και νοσούν. Έτσι, τότε θα μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους να τους προστατέψουμε.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα βοηθάνε ;

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν τι σημαίνει μονοκλωνικά αντισώματα. Στην Ελλάδα, έχουν χορηγηθεί χιλιάδες δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ανθρώπους που ήταν βαριά με την ελπίδα ότι αυτό θα τους μειώσει την υπερβολική φλεγμονή που σε ένα ποσοστό αρρώστων γίνεται. Υπάρχει μονικλωνικό αντίσωμα εναντίον της ιντερλευκίνης 6, υπάρχει μονοκλωνικό αντίσωμα εναντίον της ιντερλευκίνης 1, να μην μπλέκουμε σε λεπτομέρειες, τα οποία έχουν χορηγηθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Ναι κάποια μικρή βοήθεια προσφέρουν, δεν λύνεται το πρόβλημα, σε κάποιους ασθενείς είναι χρήσιμα. Αν εννοείται τα μονοκλωνικά αντισώματα που είχε φτιάξει ήδη η Regeneron έτσι ώστε όταν είσαι στην αρχή της νόσου να μην μπεις σε νοσοκομείο, τα μονοκλωνικά αυτά αντισώματα όσο περνάει ο καιρός χάνουν τελείως τη δραστικότητά τους λόγω των μεταλλάξεων. Πρέπει λοιπόν να επικαιροποιηθούν. Για να καταλάβετε η Lilly είχε βγάλει ένα μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο αχρηστεύθηκε τελείως με αποτέλεσμα στην Αμερική ανακοινώθηκε ότι και να το δίνετε δεν έχει κανένα νόημα, τώρα η Lilly το συνδύασε με ένα άλλο αντίσωμα για να γίνει πιο δραστικό, όμως θα πω κάτι. Αυτά θυμίζουν το αντιτετανικό εμβόλιο και τον αντιτετανικό ορό. Τι εννοώ με αυτό; Για τον τέτανο πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι, άμα χτυπήσουμε και είναι ρυπαρό το τραύμα, ο γιατρός θα μας δώσει και έναν αντιτετανικό ορό, έτοιμα αντισώματα δηλαδή, το οποίο για να χτιστεί η άμυνά μας θα μας κάνει μία νέα δόση αντιτετανικού εμβολίου. Τα αντισώματα ακόμα κι αν φτιαχτούν αντισώματα τα οποία είναι αποτελεσματικά και εναντίον των μεταλλάξεων, πρώτον υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες. Για να καταλάβετε η Regeneron έχει συνολικά 1 εκατομμύριο δόσεις για όλο τον κόσμο για το 2021. Για μία νόσο η οποία έχει αυτή τη διασπορά ποιος θα πρωτοπάρει αυτό το 1 εκατομμύριο δόσεις. Έχουν ένα τεράστιο κόστος και δεν λύνουν τελείως το πρόβλημα. Ως εκ τούτου, ναι θα ήταν χρήσιμα όταν εγκριθούν και στην Ευρώπη αυτά τα αντισώματα, γι’ αυτούς που παρ’ ότι εμβολιάστηκαν δεν κατάφεραν να κάνουν ανοσολογική απάντηση. Όλοι οι άλλοι δεν χρειάζονται αντισώματα, μπορούν με τον εμβολιασμό να έχουν δικά τους αντισώματα, πολύ περισσότερα.

Γιατί τι διαφορά έχει ο εμβολιασμός από τα αντισώματα; Όπως λέει και το όνομά του, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ένας κλώνος, αναγνωρίζουν μία περιοχή μόνο της πρωτεΐνης ακίδας, γι’ αυτό λέγονται μονοκλωνικά. Τα αντισώματα που φτιάχνουμε όταν εμείς εκτιθέμεθα στην πρωτεΐνη ακίδα μέσω του εμβολιασμού δεν είναι μόνοκλωνικά, δεν αναγνωρίζουν μόνο μία περιοχή, αναγνωρίζουν πολύ περισσότερες, είναι πολυκλωνική η απόκριση που έχουμε. Και εκτός από τα αντισώματα φτιάχνουμε και κύτταρα που σκοτώνουν τα μολυσμένα από κορωνοϊό κύτταρά μας. Άρα και να πάθει μία μετάλλαξη ο κορωνοϊός και να αλλάξει η πρωτεΐνη ακίδα του, για να αχρηστευθεί σχετικά ένα αντίσωμα από τα πολλά αντισώματα που έφτιαξε από το εμβόλιο, υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα για να εμποδίσουν τον κορωνοϊό να μας κάνει κακό. Και υπάρχουν και τα κύτταρα. Αντίθετα, όταν έχω μονοκλωνικό αντίσωμα μόνο και μόνο με μία μετάλλαξη μπορεί να αχρηστευθεί πλήρως.

Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα;

Κοιτάξτε να δείτε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ζούμε σε μία εικονική πραγματικότητα. Δηλαδή συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός. Πηγαίνουμε στα νησιά μας, γλεντάμε όπως γλεντάγαμε παλιά, γενικά ζούμε με μία ψευδαίσθηση απουσίας κορωνοϊού από τη ζωή μας. Έχω ταξιδέψει σε τρία διαφορετικά νησιά με πλοίο, από τις 6 φορές που χρειάστηκε να επιβιβαστώ και να αποβιβαστώ μου έγινε μία φορά έλεγχος. Τις άλλες μέρες δεν μου έγινε κανένας έλεγχος, ήταν θέμα δικιάς μου ευαισθησίας το αν είμαι εμβολιασμένος ή αν έχω αρνητικό τεστ, εγώ βεβαίως προφανώς και είμαι εμβολιασμένος αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα. Ταυτοχρόνως πάρα πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την διασκέδασή τους με τον ίδιο τρόπο που την αντιμετώπιζαν και παλαιότερα, θέλω να πω ότι το να ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να έχουμε τη διασκέδαση που είχαμε τα παλιά χρόνια, χωρίς να εμβολιαστούμε, δεν γίνεται, δεν γίνεται να πηγαίνουμε στα μπαρ, να ζούμε αγκαλιάζοντας τον άλλον, να φλερτάρουμε και να φιλιόμαστε, να συζητάμε 5 εκατοστά ο ένας από τον άλλον χωρίς να είμαστε εμβολιασμένοι. Αυτό είναι μία υγειονομική βόμβα, είδατε ότι σε όποιο νησί έχει υπάρξει αυτό έχει οδηγήσει σε έκρηξη κρουσμάτων και θα δείτε τι έχει να γίνει τώρα που είμαστε στο πικ του καλοκαιριού άρα και της εκδρομής, θα δείτε, είμαστε με το κατακαλόκαρο, στη φάση που έχουμε τη μικρότερη μεταδοτικότητα του ιού λόγω θερμοκρασίας. Το καλοκαίρι όλες οι αναπνευστικές ιώσεις μειώνονται και έχουμε 3.500 κρούσματα την ημέρα.

Βέβαια, τελικά και οι εμβολιασμένοι μεταξύ τους κολλάνε και όπως είδαμε και πρόσφατα τον κύριο Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν εμβολιασμένος αλλά νόσησε.

Ο εμβολιασμένος δεν προστατεύεται 100%, αυτό το έχουμε πει από την αρχή. Προστατεύουμε 95% από τα αρχικά στελέχη με το εμβόλιο της Pfizer από το να αναπτύξει οποιοδήποτε σύμπτωμα. 88% από το μεταλλαγμένο στέλεχος άρα έχει ένα 12% πιθανότητα να νοσήσει, μόνο που αν νοσήσει θα κάνει έναν απλό πυρετό, ένα συνάχι, λίγο βήχα. Δεν θα μπει στο νοσοκομείο, δεν θα μπει στην μονάδα εντατικής θεραπείας, δεν θα πεθάνει. Και ακόμα και αν μπει στο νοσοκομείο, δεν έχει κάνει καλή ανοσολογική απόκριση, έχει κάνει κάποια απόκριση και αυτό θα τον βοηθήσει. Υπάρχουν βεβαίως και συνάνθρωποι μας, και πρέπει να το πούμε, οι οποίοι παρ’ ότι εμβολιάζονται δεν μπορούν να κάνουν ανοσολογική απόκριση γιατί παίρνουν φάρμακα. Για παράδειγμα μερικοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις οργάνων, έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, για να μην απορρίψει ο οργανισμός το μόσχευμα, αναγκάζεται ο άνθρωπος και παίρνει βαριά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Αυτά εμποδίζουν τον άνθρωπο να κάνει καλή ανοσολογική απόκριση, άρα και αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού, και σε αυτούς φαίνεται ότι είναι απαραίτητο να κάνουν όσο πιο σύντομα γίνεται μία 3η δόση. Έχει αποδειχθεί πλέον από μελέτες και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι μία άμεση προτεραιότητα για το Κράτος μας.

Κύριε Βασιλακόπουλε κλείνοντας θα ήθελα να μιλήσουμε για τους καπνιστές. Οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στον ιό;

Οι καπνιστές είναι πολύ πιο επιρρεπείς στον ιό και αυτό γιατί το κάπνισμα αυξάνει τον υποδοχέα στο αναπνευστικό που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μπει μέσα στον οργανισμό μας. Ο καπνιστής λοιπόν έχει πολύ περισσότερους υποδοχείς, άρα αν εκτεθεί στο ίδιο ιικό φορτίο έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσει, να κολλήσει. Ταυτοχρόνως η συνήθεια που έχει είναι τέτοια που με τον καπνό εκπνέει ότι έχει στον φίλο του ή στην φίλη του που είναι δίπλα του. Άρα έχει διπλό κίνδυνο, πολλώ μάλλον δε που για να καπνίσεις αν φοράς μάσκα πρέπει να την κατεβάσεις, ως εκ τούτου είναι πολύ πιο δύσκολο να προστατευθείς με τα μέτρα αποστασιοποιήσης, δηλαδή μάσκες-απόσταση όταν καπνίζεις.

Υπάρχει κάποια έρευνα που να δείχνει ότι ο καπνιστής και μέσα από τη διαδικασία όπως είπατε λόγω του ότι φυσάει τον καπνό ή βήχει να μεταδίδει και τον ιό; Αν νοσεί φυσικά;

Κοιτάξτε να δείτε, δεν χρειάζεται να κάνω κάποια έρευνα για να αποδείξουμε ότι αν πέσω από τον 10ο όροφο μίας πολυκατοικίας θα πεθάνω, είναι αυταπόδεικτο. Όταν εκπνέω βγάζω σταγονίδια, όταν εκπνέω πιο πολύ βγάζω περισσότερα σταγονίδια, δεν έχει να κάνει με μία τέτοια έρευνα. Αυτό που έχει γίνει και έχει βρεθεί σε όλες τις μελέτες ότι το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για να νοσήσω από κορωνοϊό πιο συχνά και πιο βαριά. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλες τις μελέτες, δεν αμφισβητείται δηλαδή από κανέναν.

Κύριε Βασιλακόπουλε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την πολύ σημαντική συζήτηση. Αν έχετε κάτι να συμπληρώσετε με χαρά.

Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία, θα ήθελα να πω ότι σε όσους είναι σκεπτικιστές απέναντι στο εμβόλιο, το εμβόλιο είναι το δώρο που κάνει η Επιστήμη στην ανθρωπότητα για να λύσει το πρόβλημα της πανδημίας. Από τότε που ανακαλύφθηκε το γενετικό υλικό τη δεκαετία του ’50 και οι Γουότσον και Κρικ πήραν βραβείο νόμπελ για την αποκρυπτογράφησή του, δεν είχε καταφέρει η επιστημονική κοινότητα να κάνει ένα τόσο σοβαρό δώρο στην ανθρωπότητα που να λύσει ένα τέτοιο μεγάλο υγειονομικό πρόβλημα. Είναι η πρώτη φορά που κατάφερε η επιστημονική κοινότητα να προσφέρει μετά από πάρα πολλά χρόνια έρευνας, γύρω στα 70, μία λύση, σε ένα πρόβλημα που φαίνεται να είναι άλυτο. Δεν υπάρχει άλλη λύση, εκτός από το εμβόλιο, πρέπει να πάψουμε να εθελοτυφλούμε και να αποδεχτούμε την επιστημονική αλήθεια και την κοινή λογική. Να εμβολιαστούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να φύγει αυτός ο εφιάλτης που δυστυχώς μας απασχολεί όλους μας.

 Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Βασιλακόπουλε.

 

Close Icon