ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ελευθερία -Ρίτα Μωραϊτάκη
Yποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Αττική στον Κεντρικό Τομέα – Πρόεδρος ΕΚΑΠΤΥ
video

Ρίτα -Ελευθερία Μωραϊτάκη στο healthweb: Άνδρες και Γυναίκες μαζί για το καλύτερο αποτέλεσμα με επίκεντρο τον άνθρωπο

Η εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr με την Νικολέτα Ντάμπου φιλοξενεί  σήμερα την κυρία Ελευθερία Μωραϊτάκη, η οποία είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Αττική στον Κεντρικό  Τομέα δηλαδή στις περιοχές  Βύρωνα,  Γαλάτσι και  στο δήμο Ζωγράφου και  την Ηλιούπολη και στην Καισαριανή, τη Φιλαδέλφεια καθώς και την Χαλκηδόνα. Συζητούν με την  δημοσιογράφο για τον ρόλο της γυναίκας στις ηγετικές θέσεις και κυρίως στην πολιτική, καθώς και το πώς η ίδια βιώνει το ταξίδι αυτό.

Μιλώντας για τον ρόλο της γυναίκας σε ηγετικές θέσεις, και κυρίως στην  πολιτική, είναι εύλογο το ερώτημα γιατί οι γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας ελάχιστα εκπροσωπούνταν και συνέβαλλαν σε ηγετικούς ρόλους, η  κυρία Μωραϊτάκη ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Η γυναίκα γενικά από τη φύση της έχει κάποια  χαρακτηριστικά, τα οποία ξεχωρίζουν. Έχει  ενσυναίσθηση αλλά και  όραμα για να μπορέσει να δημιούργει  μέσα στην κοινωνία, καθώς και να είναι στήριγμα. Αυτά είναι μερικά χαρακτηριστικά που και στον επαγγελματικό τομέα την κάνουν να ξεχωρίζει ».

«Μην ξεχνάμε τους ιστορικούς  αγώνες που έχουν  δοθεί από  γυναίκες  για  μπορέσουμε να βρεθούμε εδώ που είμαστε, να μας αναγνωρίζει η πολιτεία και η κοινωνία και   να απολαβαίνουμε τα δικαιώματα μας σήμερα , σημείωσε η κυρία Μωραϊτάκη  για να τονίσει ότι ‘’  Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε και έχουμε  παρουσία  στα κοινά και στον επαγγελματικό στίβο, και θεωρώ ότι όλες οι γυναίκες  προσπαθούμε να δώσουμε στην επόμενη γενιά τον σεβασμό που πρέπει να λαμβάνουμε απ’ όλους. Στα περισσότερα πλέον διοικητικά συμβούλια ή ακόμα και στα ψηφοδέλτια ή στην ενεργή επιλογή των ανθρώπων για τις γυναίκες θεωρώ ότι είμαστε αποδέκτες.’’

Από την άλλη μεριά, είπε ότι ‘’ Έχω και έναν γιο και μία κόρη και όταν ήρθαν στην ζωή από την  πρώτη στιγμή ήξερα ότι η γυναίκα θα  βγει στην κοινωνία  και θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλους τους ρόλους της με ουσία. Ήθελα πραγματικά να έχω και τα 2 παιδιά, αλλά στο κορίτσι έδωσα πολύ περισσότερα εφόδια  για να μπορεί να πατήσει  στα πόδια της , ενώ ο άνδρας από μόνος του φεύγει μπροστά. Ήθελα να αποκτήσει  τη γνώση αυτή ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα.”

Η κυρία Ρίτα Μωραϊτάκη επεσήμανε ότι η γυναικεία ηγεσία συμπληρώνει την ανδρική, λέγοντας ότι «Πρέπει να είμαστε όλοι  μαζί , με  ενσυναίσθηση και με  εμψύχωση και να έχουμε  όραμα. Το τιμητικό  είναι ότι κατεβαίνω με τον κύριο Χαρδαλιά στην Περιφέρεια, που και εκείνος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος  αγαπάει τις γυναίκες. Άλλωστε παλιά  ήταν Πρόεδρος στην Ομάδα του Βύρωνα με τις γυναίκες, που είχαν φτάσει και πολύ ψιλά  με διάκριση στο  εξωτερικό. Είναι λοιπόν, από τους ανθρώπους που δίνει την εμψύχωση στις γυναίκες και τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα μαζί. Και εγώ έχω έναν σύζυγο που πραγματικά τον ευχαριστώ, τον Αλέξανδρο Μωραϊτάκη ο οποίος  είναι πάντοτε κοντά μου και θεωρώ ότι μπορούν να υπάρξουν ομάδες ανδρών και γυναικών για το καλύτερο αποτέλεσμα με επίκεντρο τον άνθρωπο.»

Η κυρία Μωραϊτάκη προσωπικά είναι μια γυναίκα η οποία βρίσκεται σε θέση ηγεσίας τόσο μέσα από τη θέση της ως Πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ αλλά και ως γυναίκα πολιτικός, είπε η κυρία Ντάμπου τονίζοντας ότι ‘’  Έχει μεγάλο  ενδιαφέρον να μάθουμε πώς βιώνει αυτή την εμπειρία – ψυχολογικά και συναισθηματικά. Τι λέει η ίδια επ’ αυτού; «Το όραμά μου είναι  όλοι οι άνθρωποι να μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να εξελισσόμαστε ώστε  να γινόμαστε  καλύτεροι άνθρωποι για την κοινωνία. Σκέφτομαι ότι οι άνθρωποι είμαστε  περαστικοί από τη ζωή, καλώς ή κακώς, και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον συνάνθρωπο, αλλά να έχουμε τα ηθικά χαρακτηριστικά τα οποία χρειάζονται για να μπορούμε να δημιουργήσουμε  μια κοινωνία αξιοπρεπή, μια κοινωνία που να εμπιστεύεται ο ένας άνθρωπος τον άλλον και να υπάρχουν κριτήρια. Όπως και στο ΕΚΑΠΤΥ που είμαι πρόεδρος έγινε μία ολοκληρωμένη δουλειά ώστε που να υπάρχουν αξιόπιστα  ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τους ασθενείς  και να διακινούνται στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό  να σεβόμαστε  τον συνάνθρωπο και  να  υπάρχουν οι αξίες, να είναι κάποιος  ηθικός αλλά και  αξιοκρατικός καθώς και  αξιοπρεπής άνθρωπος για την κοινωνία.»

Αναφορικά με την αντιμετώπιση μιας γυναίκας σε ηγετική θέση από τους άνδρες, η κυρία Μωραϊτάκη υπήρξε αποστομωτική: «Πολλές φορές οι άνδρες είναι καλύτεροι φύλακες για τις γυναίκες και μας δίνουν το χέρι για να προχωρήσουμε. Θέλω να πω ότι σ’ αυτές τις εκλογές αισθάνομαι  νικήτρια πάνω στη φιλία είναι  συγκινητικό  στο πώς με αντιμετωπίζει  ο κόσμος και τα συναισθήματα που  λαμβάνω από τους συμπολίτες μου . Μου αναγνωρίζουν  όλα τα χρόνια που έχω δουλέψει, όλα τα χρόνια που έχω προσφέρει, αλλά και το ότι ήμουν δίπλα στον συνάνθρωπο. Έχω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ και δεσμεύομαι όχι μόνο στις εκλογές, αλλά σε όποια θέση βρεθώ, ότι θα είμαι το ηθικό πρόσωπο και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη των συνανθρώπων μου.»

  • Θέλω να στηρίξω του νέους ώστε να  μπορούν να παντρευτούν, να μπορούν να βρίσκουν δουλειές. Μπορούμε όλοι μας να στηρίξουμε τους νέους, να υλοποιήσουν  τα οράματά τους.
  • Μπορούμε από την πρώτη ηλικία των παιδιών να τους προσφέρουμε την εκπαίδευση που χρειάζονται ώστε να δημιουργήσουμε  μια κοινωνία που σε μερικά χρόνια να σκέφτονται και να λένε ότι  κάτι κάναμε σ’ αυτή τη ζωή.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου  κατά πόσο είναι εφικτό να είμαστε όλοι μαζί και όλοι ενωμένοι,  η κυρία Μωραϊτάκη απάντησε : «Με την εμπειρία ξεχωρίζεις ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που τουλάχιστον μπορούν να αποτελούν  την ομάδα και να προχωρήσουν μπροστά σε κάθε φορέα, είτε επιχείρηση, είτε εταιρεία είτε οργανισμό, στα σχολεία, είτε σε φιλικές σχέσεις. Υπάρχει η ιδεολογία κάποιων ανθρώπων που θέλουμε να είμαστε όλοι  μαζί και να πορευτούμε και να κάνουμε κάτι διαφορετικό, για να μείνουμε στην εντιμότητα, στην τιμιότητα. Πιστεύω  ότι πολλές φορές όταν ενώνεσαι με την ομάδα θα  ακολουθήσουν και περισσότεροι . Υπάρχουν τόσοι άξιοι άνθρωποι,  απλά θα πρέπει να  βλέπεις το καλό, τότε ενώνεσαι  και  προχωράς και θεωρώ ότι έρχονται μαζί σου. Γιατί όλοι θέλουμε το καλό».

Κλείνοντας, η κυρία Μωραϊτάκη ερωτήθηκε απο την κ. Ντάμπου , τι την ώθησε να ασχοληθεί με την Πολιτική και να κατέβει ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Αττική στον Κεντρικό Τομέα στον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά: « Ασχολούμαι με τα κοινά από το 2006 όταν  ήμουν με το Δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη, παράλληλα με τη δουλειά μου στην Τράπεζα Κύπρου. Θεωρώ ότι τα κοινά είναι ένας τρόπος προσφοράς και όχι ο επαγγελματικός στίβος. Συμμετείχα από παλιά και συνεχίζω  σε πολλές φιλανθρωπικές δράσεις. Δεν ήθελα να είμαι υποψήφια,  όταν ο άνδρας μου κατέβαινε στις εκλογές, οπότε τώρα που δεν είναι υποψήφιος ο σύζυγός μου Αλέξανδρος Μωραϊτάκης  ο οποίος ήταν βουλευτής και ήταν ικανός για να στηρίξει τα οικονομικά άλλωστε  είναι ο καλύτερος οικονομολόγος, τώρα ήθελα να προσφέρω αυτό που μπορώ και να εκλεγώ στην Περιφέρεια με έναν ικανό άνθρωπο τον Νίκο Χαρδαλιά καθώς τον ξέρω, τον εμπιστεύομαι, πιστεύω στα μάτια του, σ’ αυτό που λέει και σ’ αυτό που έχει προσφέρει άλλωστε στην κοινωνία κατά την διάρκεια της πανδημίας.’’ Τόνισε ότι ‘’  Ο κύριος Χαρδαλιάς είναι ένας άνθρωπος με πρόγραμμα, με μετρήσιμο πρόγραμμα. Είναι δίπλα στον άνθρωπο, δεν θα κρυφτεί πουθενά. Έχει πει ότι εγώ είμαι αυτός που θα πάρει την ευθύνη. ‘’ .

Η κυρία Μωραϊτάκη είπε , επίσης , ότι ‘’ Βάσει της επαγγελματικής μου πορείας αλλά και των αξιών που έχω ως προσωπικότητα  καθώς και μέσα από το φιλανθρωπικό έργο μου το οποίο  είναι τεράστιο, θεωρώ ότι όλα αυτά μαζί συγκλίνουν ώστε να είμαι ένα πρόσωπο ,και  θα ήθελα να με ψάξουν οι πολίτες, που θα εμπιστευτούν .’’  ‘’ Δεσμεύομαι ότι θα κάνω το καλύτερο που μπορώ.’’ τόνισε .

Δείτε όλη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της κυρίας Μωραϊτάκη εδώ.