Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Θεοκλής Ζαούτης
Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ)
video

Ο Πρόεδρος του  ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης στο healthweb: Είναι μικρός ο απόλυτος  αριθμός  εισαγωγών στα νοσοκομεία

Ο Πρόεδρος του  ΕΟΔΥ κ.Θεοκλής Ζαούτης παραχώρησε συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου και στην εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr, ο οποίος  μεταξύ άλλων τόνισε ότι αυτήν την στιγμή είναι μικρός ο απόλυτος  αριθμός  εισαγωγών στα νοσοκομεία  αλλά και ότι ‘’ Δεν βρισκόμαστε  μπροστά σε ένα νέο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού διότι ‘’ Η εξέλιξη της πανδημίας θα είναι μικρά κυματάκια, δεν θα έχουμε τις εικόνες που είχαμε στο παρελθόν’’, είπε.

Ο κ. Ζαούτης , παράλληλα μας μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην ευλογιά των πιθήκων αλλά  και για την στην οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά αλλά και για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και φυσικά για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού, θερινό πλέον και τι προβλέπεται για το φθινόπωρο.

Κύριε Ζαούτη ας ξεκινήσουμε με την οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας στα παιδιά, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε στην Ελλάδα;

Ας το πάρουμε από την αρχή. Πριν κάποιους μήνες παγκοσμίως, αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε κάποιες ηπατίτιδες στα παιδιά αγνώστου προέλευσης. Δηλαδή δεν προέρχονταν από τους γνωστούς ιούς ηπατίτιδας A, B, C, D και E και σε κάποια παιδιά ήταν πάρα πολύ σοβαρή η εικόνα, που οδήγησε σε μεταμόσχευση, στην ανάγκη να γίνει μεταμόσχευση.

Ακόμα η επιστημονική κοινότητα  δεν έχει εστιάσει στην απόλυτη αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Έχουμε και στην Ελλάδα κρούσματα που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, το θετικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι  εμείς δεν έχουμε δει παιδιά με σοβαρή ηπατίτιδα που να τα οδήγησε είτε στην  ανάγκη για μεταμόσχευση είτε σε θάνατο. Να σημειώσουμε ότι  έχει εντοπιστεί ένας ιός, ένας κοινός ιός, ο αδενοϊός σε αρκετά από αυτά τα παιδιά παγκοσμίως, θα έλεγα κάπου μεταξύ 50% και 75% .

Υπάρχουν υποθέσεις που λένε ότι σε κάποια παιδιά που νοσούν πολύ σοβαρά, υπάρχει μία συσχέτιση με το ανοσοποιητικό σύστημα και τον κοινό αυτό ιό. Δηλαδή αυτός ο ιός στο παρελθόν δεν δημιουργούσε τόσο σοβαρή εικόνα ηπατίτιδας . Επίσης  υπάρχουν και κάποιες θεωρίες πως κάποιες αλλαγές που έχει κάνει ο SARS-CoV-2 -ο ιός του Covid σε συνδυασμό με τον  αδενοϊό της ηπατίτιδας, δημιουργεί σε κάποια παιδιά σοβαρή νόσο. Δεν το γνωρίζουμε αυτό. Το θετικό σε όλη την ιστορία, πέρα από το γεγονός ότι δεν είχαμε κρούσματα που χρειάστηκαν μεταμόσχευση και ευτυχώς δεν χάσαμε παιδιά, είναι πως δεν βλέπουμε ραγδαία αύξηση παγκοσμίως. Υπάρχουν ακόμα κρούσματα που και στην Ελλάδα δημοσιεύουμε αλλά και άλλα κράτη αλλά δεν υπάρχει μία ραγδαία αύξηση σε κάποιο λοιμώδη νόσημα που να ξεπέρασε  τον έλεγχο.

Κύριε Ζαούτη κατά τη γνώμη σας όλος αυτός ο θόρυβος και η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για την ευλογιά των πιθήκων είναι εύλογη ή έχει πάρει  τόσο μεγάλη διάσταση λόγω  ότι ασχολούμαστε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;

Νομίζω τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάνουν καταπληκτική δουλειά στην ενημέρωση.

  • Ευχαριστούμε πολύ.

Η ευλογιά των πιθήκων επειδή είναι σπάνιο νόσημα, είναι μία ιογενής νόσος σπάνια, νομίζω δικαιολογείται να δώσουμε μία προσοχή γιατί δεν την είχαμε εντοπίσει στη Δύση πέρα από κάποιες μικροεπιδημίες και όντως αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων και γι’ αυτό τον λόγο νομίζω έχει αποκτήσει τη δημοσιότητα που έχει στα ΜΜΕ, γιατί είναι σπάνιο, γιατί δεν το είχαμε εντοπίσει και έρχεται και σε μία περίοδο όπως αναφέρεται που τονίζονται τα λοιμώδη νοσήματα λόγω της πανδημίας. Αλλά πρέπει να πούμε πως δεν κινδυνεύει ο γενικός πληθυσμός, δεν υπάρχει  μεγάλος κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων για τον γενικό πληθυσμό. Μεταδίδεται επί το πλείστον από άνθρωπο σε άνθρωπο με στενή επαφή στις δερματικές βλάβες που έχουν  αυτά τα άτομα . Παρατηρούμε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει μία μεγάλη αυξητική τάση, δηλαδή να δούμε ότι το 1 κρούσμα έγινε 5 και τα  5 έγιναν 10 κ.λ.π .  Θα έλεγα υπάρχει μία ήπια αύξηση στα κρούσματα στα άτομα που έχουν πολύ στενή επαφή το ένα με το άλλο.

Πάντως μου έκανε εντύπωση ότι το εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων εμφανίστηκε πολύ γρήγορα, προϋπήρχε;

Πάρα πολύ καλή ερώτηση. Το εμβόλιο για την ευλογιά και να τονίσω εδώ πως η ευλογιά είναι το μόνο ιογενές νόσημα που έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη λόγω του εμβολιασμού. Δηλαδή αν θυμηθούμε τις εποχές των παππούδων μας ή των γονιών μας, τότε έκαναν το εμβόλιο για την ευλογιά και με αυτό τον τρόπο με τον μαζικό εμβολιασμό μειώσαμε τον κίνδυνο από την ευλογιά που ήταν πραγματικά σοβαρή νόσος. Το εμβόλιο της ευλογιάς, αυτό το παλιό εμβόλιο που έκαναν οι γονείς μας και πολλοί από εμάς, προστατεύει και από την ευλογιά των πιθήκων. Δηλαδή τα άτομα της μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν κάνει αυτό το εμβόλιο μάλλον έχουν και ένα ποσοστό προστασίας από την ευλογιά των πιθήκων. Στην περίοδο μεταξύ του πρώτου εμβολίου της ευλογιάς και τη σημερινή επιδημία που βλέπουμε, τη μικρή επιδημία αυτή.

  • Έχουν αναπτυχθεί και καινούρια εμβόλια για την ευλογιά, γιατί το παλιό εμβόλιο είχε πάρα πολλές παρενέργειες. Η νεότερη έκδοση του εμβολίου της ευλογιάς προστατεύει και από την ευλογιά των πιθήκων και είναι αυτό το εμβόλιο αυτή τη στιγμή που συζητιέται να προμηθευτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς να το έχουμε για τις πολύ στενές επαφές των κρουσμάτων.

Θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε συνολικά με το εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων;

Καθόλου! Δεν τίθεται αυτό το θέμα, επειδή δεν κινδυνεύει ο γενικός πληθυσμός δεν μεταδίδεται εύκολα δεν τίθεται θέμα καθόλου θα έλεγα και γενικά δεν είμαι απόλυτος αλλά δεν τίθεται θέμα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

 Τουλάχιστον προς το παρόν.

Όχι νομίζω και στο μέλλον.

Ευτυχώς. Κύριε Ζαούτη τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε, παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του COVID, ενώ όλοι θέλαμε και είχαμε πιστέψει ότι θα μειωθούν, τελικά διαψευστήκαμε, για ποιο λόγο συνέβη αυτό; Ποια είναι η γνώμη σας; Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα του κορωνοϊού τόσο απότομα σε 15 ημέρες;

  • Είναι δύο παράγοντες, δύο κύριοι παράγοντες σε αυτή την αύξηση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Ο πρώτος είναι πως  έχει έρθει και στην Ελλάδα το στέλεχος ΟΒΑ4 και ΒΑ5, που είναι το πιο τελευταίο στέλεχος της όμικρον που έχουμε εντοπίσει και είναι πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη της όμικρον που ήδη ήταν πιο μεταδοτικά από τα παλιότερα στελέχη του κορωνοϊού. Αυτό είναι το ένα, δηλαδή αυτό το στέλεχος που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
  • Το δεύτερο είναι πως η επιστροφή στην κανονικότητα από τη στιγμή που δεν έχει εξαφανιστεί ο ιός του SARS-CoV-2, θα γελιόμασταν να νομίζαμε πως δεν θα έχουμε κρούσματα, επιστρέψαμε στην κανονικότητα και είναι αναπόφευκτο πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε κρούσματα. Ακόμα όμως στην Ελλάδα κάνουμε πάρα πολλά τεστ, δηλαδή συγκριτικά με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη αυτή τη στιγμή είμαστε από τα υψηλότερα κράτη στο testing και έτσι βρίσκουμε τα κρούσματα.

Πλέον το στοίχημα δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά πρέπει να προχωρήσουμε, αυτό το λέει  και η επιστημονική κοινότητα, πως τα κρούσματα δεν είναι πλέον ο πιο σημαντικός δείκτης, γιατί; Γιατί ο πληθυσμός σε ένα μεγάλο βαθμό έχει ανοσία είτε από τον εμβολιασμό είτε γιατί έχει νοσήσει και έτσι οι σκληροί δείκτες που πρέπει να μας ανησυχούν είναι οι νοσηλείες, οι νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας και βέβαια οι θάνατοι.

  Κύριε Ζαούτη τότε γιατί συνεχίζουμε να μετράμε τα κρούσματα; Υπάρχουν άλλες χώρες που πια δεν τα μετράνε, εμείς γιατί δεν σταματάμε στην Ελλάδα;

Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο και επανεξετάζουμε  ποιους δείκτες θα παρακολουθούμε σε αυτή  την φάση της πανδημίας. Μέχρι  αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει κάτι στην δημοσίευση των κρουσμάτων . Μπορεί να τα δημοσιεύουμε σε πιο μεγαλύτερα διαστήματα στο μέλλον. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε όμως είναι ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι άτομα με ήπια συμπτώματα, φαντάζομαι έχετε μιλήσει με άτομα που έχουν κολλήσει, έχουν ένα μπούκωμα, πονάει ο λαιμός τους, μπορεί να αισθάνονται λίγο κόπωση για 1-2 ημέρες, δέκατα ή ένας χαμηλός πυρετός αλλά επί το πλείστον λόγω της ανοσίας του εμβολίου και της νόσησης στο παρελθόν οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας το περνάνε ήπια.

 Άρα πιστεύετε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού θερινό πλέον;

Θεωρώ πως η εξέλιξη της πανδημίας θα είναι μικρά κυματάκια, δεν θα έχουμε τις εικόνες που είχαμε στο παρελθόν αλλά επειδή ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και νομίζω ότι είναι λογικό σε όλους αν ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί και βλέπουμε άτομα με επαναλοιμώξεις, δηλαδή κολλάνε μία και δύο φορές, αυτοί όλοι μετρούνται σαν κρούσματα αλλά όντως δεν κινδυνεύουν τα περισσότερα από αυτά τα άτομα.
Πόσο πιθανό είναι να επανέλθει  η υποχρεωτικότητα της μάσκα για να βοηθήσει στη μείωση των κρουσμάτων;

Εκεί λίγο πρέπει να εστιάσουμε και να πούμε πως επειδή δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούμε. Άλλο η υποχρεωτικότητα και άλλο το γεγονός πως προστατεύει όντως η μάσκα. Δηλαδή θα έλεγα εκεί που βρισκόμαστε σε χώρους συνωστισμού με πάρα πολλά άτομα και προφανώς αν θεωρούμε πως είμαστε ομάδα που είναι ευάλωτη σε σοβαρή νόσο, πιο ηλικιωμένοι, έχουν υποκείμενο νόσημα, θα έλεγα η μάσκα είναι ένα εύκολο εργαλείο που προσφέρει προστασία.

Ναι, σωστά γιατί μπορεί να υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που το περνάνε στο σπίτι τους και δεν δηλώνουν τη νόσησή τους. Ωστόσο έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές των νέων ασθενών ,  ας πούμε προχθές αυξήθηκε 31%, αυτό είναι κάτι που σας ανησυχεί;

Εκεί πρέπει λιγάκι να κοιτάμε πως μιλάμε για τα νούμερα. Είναι πάρα πολύ μικρός ο αριθμός και ας είναι 31%, δηλαδή ο απόλυτος αριθμός στις νοσηλείες είναι ακόμα πάρα πολύ χαμηλός αυτό νομίζω είναι πολύ βασικό αλλά επιφυλακτικά το παρακολουθούμε και βλέπουμε την επιδημιολογική εικόνα.

Άρα το 31% είναι μικρός αριθμός, για να καταλάβουμε και εμείς ο μεγάλος ποιος είναι;

Το 31% δηλαδή αν πάμε από 1 στα 2, αυτό είναι 50% αύξηση αλλά αυτό δεν είναι σημαντική αύξηση αν πάμε από 1 κρούσμα στα 2 αυτό σας λέω πως το 31% πρέπει να τα βλέπουμε και μαζί με τον αριθμό των νοσηλειών, όντως όμως δεν είναι πως δεν το παρακολουθούμε, το παρακολουθούμε αλλά πιστεύω πως θα υπάρχει μία αύξηση και στις νοσηλείες μικρή, θα ακολουθήσει αυτή την αύξηση των κρουσμάτων αλλά δεν θα φτάσουμε στα επίπεδα που φτάσαμε στο παρελθόν.

Άρα προς το παρόν δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Τελικά εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκαν ,  πιστεύω, κάποιοι που έλεγαν ότι το εμβόλιο δεν θα μας προστατέψει από τη νοσηλεία στην μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς βλέπουμε ότι οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας ανέρχονται σε ποσοστό   54,46%. Τι πιστεύετε γι’ αυτό;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με την τοποθέτηση σας .  Αν φτάσουμε στο σημείο που το 100% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο οι μόνοι που θα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ θα είναι οι εμβολιασμένοι, δηλαδή το 54% πλέον δεν έχει καμία σημασία, γιατί έχει να κάνει με το ποσοστό του πληθυσμού, πρέπει να συγκρίνουμε τους εμβολιασμένους και τον κίνδυνο να μπουν σε ΜΕΘ και τους ανεμβολίαστους. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια νοσηλείας σε ΜΕΘ είναι 85%-90%. Αυτός είναι ο σωστός δείκτης, είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και όχι το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται στη ΜΕΘ που είναι εμβολιασμένοι.

Το φθινόπωρο πιστεύετε ότι θα έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό 4ης δόσης; Γνωρίζετε κάτι γι’ αυτό;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα για 4η δόση πουθενά, είναι μία ερώτηση που δεν έχει απάντηση αυτή τη στιγμή.

Άρα το φθινόπωρο πως βλέπετε να είναι η κατάσταση, τι προβλέπετε; Βλέπετε ένα νέο κύμα πανδημίας; Ποιες είναι οι προβλέψεις;

Οι προβλέψεις είναι πάρα πολύ δύσκολες όπως γνωρίζετε και εσείς. Έχουν να κάνουν με το αν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο νέο μεταλλαγμένο  στέλεχος, αν αυτό το στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό ή λιγότερο μεταδοτικό, αν αυξάνει τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα κλπ. Σίγουρα υπάρχει αυξημένη μετάδοση όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, συγκριτικά με τώρα που είναι καλοκαίρι και είμαστε σε ανοιχτούς χώρους. Οι προβλέψεις είναι πάρα πολύ δύσκολες αλλά ο ιός παραμένει μαζί μας, αυτό είναι δεδομένο.

 

 Κύριε Ζαούτη γιατί αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή έχουν εμφανιστεί τόσοι πολλοί και διαφορετικοί ιοί , έχει αλλάξει κάτι; Υπάρχει κάποια έρευνα γι’ αυτό;

Δε νομίζω ότι έχει αλλάξει κάτι, σίγουρα σε μία περίοδο που φοράμε μάσκες και είμαστε σε lockdown και δε συνωστιζόμαστε θα μειωθεί η μετάδοση όλων των αναπνευστικών ιών και το είδαμε και με τη γρίπη αυτό, δεν είχαμε την έξαρση της γρίπης τα τελευταία 2 χρόνια αλλά δε νομίζω ότι σχετίζεται απόλυτα με την πανδημία το ότι έχουμε μία μικρή έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων κλπ. Τώρα για την ηπατίτιδα είπαμε πως υπάρχει μία υπόθεση που αφορά μία λοίμωξη από τον SARS-CoV-τον ιό του Covid στο παρελθόν και κάποιον άλλον ιό που συνεργατικά δημιουργούν αυτό.

Ας δούμε και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που έχετε ασχοληθεί και με αυτό πάρα πολύ, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε στην Ελλάδα στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις; Έχουμε αύξηση; Μείωση; Σταθερότητα;

Πριν την πανδημία η Ελλάδα βρισκόταν σε ένα υψηλό επίπεδο σχετικά με τα περισσότερα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στην περίοδο της πανδημίας γνωρίζουμε πως επειδή όλα τα συστήματα υγείας και οι επιτροπές λοιμώξεων και οι νοσηλευτές λοιμώξεων παγκοσμίως έριξαν την προσοχή τους και πολύ σωστά στον Covid -19 έμεινε πίσω λίγο η μάχη κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Έχουμε δεδομένα από την Αμερική και από άλλα κράτη, τα δεδομένα από την Αμερική, από το CDC έδειξαν 50% αύξηση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις την περίοδο του Covid και είναι κάτι που έχουν βιώσει όλα τα συστήματα υγείας. Είμαστε αυτή τη στιγμή με τον ΕΟΔΥ σε μία διαδικασία και θα ολοκληρώσουμε τους επόμενους μήνες, θα έχουμε καταγραφή σε αρκετά νοσοκομεία  της εικόνας των λοιμώξεων επί της τελευταίας περιόδου του Covid-19, πολύ σύντομα θα έχουμε κάποια δεδομένα να συζητήσουμε αλλά πιστεύω δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως δεν αυξήθηκαν και εδώ όπως αυξήθηκαν και σε πολλά άλλα κράτη.

Ωραία, άρα θα αναμένουμε να μας ενημερώσετε σχετικά. Θα θέλατε να μας πείτε και κάποια πράγματα για τη τελευταία σας επίσκεψη στο CDC στην Αμερική;

Είχα την τιμή να με καλέσουν, να μας καλέσουν μαζί με κάποιους συναδέλφους, μαζί με μία ομάδα από τον ΕΟΔΥ, να βρεθούμε στο CDC για να αναπτύξουμε κάποιες συνεργασίες. Αυτά είναι στα πλαίσια όντως και κάποιων γνωριμιών που είχα εγώ με το CDC στο παρελθόν αλλά και από πλευράς του Υπουργείου εδώ και της Αμερικάνικης Πρεσβείας να βελτιωθούν οι συνεργασίες μας και να χτίσουμε καινούριες συνεργασίες. Ήταν θεωρώ πολύ αποτελεσματική επίσκεψη, μιλήσαμε για διάφορα θέματα, σίγουρα για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και μάλιστα σήμερα, αυτές τις ημέρες έχει έρθει ένα κλιμάκιο του CDC από την Αμερική στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τον ΕΟΔΥ και κάποια νοσοκομεία στην Ελλάδα για να μας ενισχύσουν στον πόλεμο κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Συζητήσαμε και θέματα για Covid, συζητήσαμε για την candida auris, το μικρόβιο που έχει ακουστεί στις νοσοκομειακές λοιμώξεις, για τα λήμματα, για τη χρησιμότητα των λημμάτων στον Covid, διάφορα θέματα και ήδη όπως σας περιγράφω έχουν αναπτυχθεί κάποιες συνεργασίες σε συγκεκριμένους χώρους και ευχόμαστε να συνεχίσουν αυτές οι συνεργασίες και να έχουμε και νέες συνεργασίες με το CDC, γιατί πραγματικά θεωρώ πως είναι πρωτοπόρος φορέας δημόσιας υγείας παγκοσμίως.

Πολύ σημαντικό και συγχαρητήρια και γι’ αυτό γιατί πάντα οι συνεργασίες φέρνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Στον ΕΟΔΥ κύριε Ζαούτη αυτή τη στιγμή ασχολείστε και με άλλες περιπτώσεις πρόληψης, όπως και πριν την πανδημία ή έχετε εστιάσει μόνο στον Covid;

Καθόλου, συνεχίζουμε την καταγραφή και την επιτήρηση των λοιμώδων νοσημάτων, αυτά στα οποία κάναμε επιτήρηση πριν τον Covid, αυτό δεν έχει σταματήσει, δεν σταμάτησε ποτέ, υπάρχουν λοιμώδη νοσήματα που από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιτηρούμε και δεν έχει σταματήσει αυτό. Σίγουρα όπως σας είπα για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, πιστεύω έχουμε κάποια κενά στην καταγραφή, επειδή εστιάσαμε στον Covid στην περίοδο της πανδημίας και σχεδιάζουμε κάτι που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι ο ΕΟΔΥ έχει και τμήμα μη μεταδοτικών νοσημάτων, τα χρόνια νοσήματα και νομίζω αυτά θα αποκτήσουν στο μέλλον μεγαλύτερη σημασία γιατί ποια άτομα δυστυχώς χάσανε τη ζωή τους στον Covid, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία κλπ και θέλουμε σαν ΕΟΔΥ να αναπτύξουμε περισσότερο τις δράσεις μας σε αυτό το χώρο.

Close Icon