ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Μέμη Τσεκούρα
Πρόεδρος του Συλλόγου Πεταλούδα & μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
video

Μέμη Τσεκούρα: 8 νέα οστεοπορωτικά κατάγματα κάθε λεπτό συμβαίνουν στην Ευρώπη

Το θέμα της εκπομπής   Opinion Health σήμερα είναι η οστεοπόρωση, μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών. 1 στις 3 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση. Γι’ αυτό το θέμα η Νικολέτα Ντάμπου στο www.healthweb.gr συνομιλεί  με την κ. Μέμη Τσεκούρα, η οποία είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Πεταλούδα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, για να αναδείξουν  μια πολύ σημαντική μελέτη που διεξήγαγε ο σύλλογος για την οστεοπόρωση με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Η  κυρία Τσεκούρα μεταξύ άλλων ανέφερε σχετικά με την έρευνα ότι: «Η έρευνα διήρκεσε 6 χρόνια, ενώ ερωτήθηκαν και εξετάστηκαν 11.268 άτομα σε όλη τη χώρα. Ήταν πανελλαδική η μελέτη και πέρα από τις τιμές που πήραμε για την οστεοπόρωση μελετήσαμε τις διατροφικές συνήθειες, την άθληση, την κληρονομικότητα, αλλά και το ιστορικό των ατόμων. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τον Χάρτη Σκελετικής Υγείας της Ελλάδας για να δούμε αν συμβαδίζει με τα στοιχεία που μας δίνει το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης. Δυστυχώς, όπως το είπατε και εσείς, 1 στις 3 γυναίκες στην Ελλάδα και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών έχουν οστεοπόρωση. Είναι στα πρόθυρα της οστεοπενίας προς οστεοπόρωση.»

Στην έρευνα όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες καταγράφτηκε ότι 7 στις 10 γυναίκες δεν προσλαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται. Η παρουσιάστρια ρώτησε την  κυρία Τσεκούρα εάν οι γυναίκες προσλαμβάνουν την επαρκή ποσότητα ασβεστίου που χρειάζονται και εκείνη απάντησε ότι

: «Το δυστύχημα είναι πως 9 στις 10 γυναίκες άνω των 55 ετών δεν προσλαμβάνουν την επαρκή ποσότητα ασβεστίου που χρειάζονται. Δυστυχώς έχει υπάρξει μια φήμη που κυκλοφόρησε και στο διαδίκτυο ευρέως ότι μετά την ηλικία των 50 ετών οι άνθρωποι δεν απορροφούν το ασβέστιο που προσλαμβάνουν από τις τροφές και αυτό είναι λάθος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας πρέπει να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα ασβεστίου και μάλιστα στις ηλικίες άνω των 50 ετών είναι 3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.»

Η κ. Νικολέτα Ντάμπου  επισήμανε ότι ‘’Υπήρχε παλαιότερα μια οδηγία και από κάποιους διατροφολόγους ότι μετά από τα 50 έτη δεν χρειάζεται να τρώμε γαλακτοκομικά. ΄΄ για αυτό σχολίασε η κυρία Τσεκούρα ότι : «Γι’ αυτό υπήρξε μεγάλο ποσοστό ατόμων και ειδικά γυναικών, οι οποίες είχαν κόψει τελείως τα γαλακτοκομικά. Η φτωχή δίαιτα σε γαλακτοκομικά είναι ένας κακός παράγοντας για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Επειδή η χώρα μας έχει μεγάλες περιόδους νηστείας, πρέπει οπωσδήποτε να προσλαμβάνουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, ώστε να έχουν να μην υπάρχει απώλεια. Δυστυχώς οι περισσότερες σταματούν τα γαλακτοκομικά λόγω στομαχικών διαταραχών. Αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι πρόσληψης ασβεστίου και δεν είναι μόνο τα γαλακτοκομικά.»

Τι συμβαίνει όμως με την πρόσληψη της πρωτεΐνης;

«Η πρωτεΐνη είναι βασικό δομικό συστατικό, ειδικά μετά τα 50 έτη. Δυστυχώς επειδή υπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας (οδοντικά, δυσπεψίας), οι περισσότεροι κόβουν τις τροφές αυτές με πρωτεΐνη και η κυριότερη είναι το κρέας.», είπε η  Πρόεδρος του Συλλόγου Πεταλούδα.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα:

  • Μόλις το 0,02 προσλαμβάνει την επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης.
  • Το 82% δεν προσλαμβάνει ασβέστιο που χρειάζεται.
  • Το 67% των ατόμων δεν έχουν το φυσιολογικό βάρος.

‘’ Τα άτομα μετά την ηλικία των 50 ετών που δεν προσλαμβάνουν πρωτεΐνες και ασβέστιο παθαίνουν μια άλλη πάθηση που είναι η σαρκοπενία, δηλαδή χαλαρώνουν τελείως οι μυς και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Μπορεί να είναι κάποιος παχύσαρκος, αλλά να έχει σαρκοπενία.  Το νερουλό μπράτσο όταν μεγαλώνουμε είναι ένδειξη σαρκοπενίας. Δυστυχώς όταν δεν υπάρχουν μυς δεν μπορούν να στερεώσουν το οστό, οπότε υπάρχει αστάθεια στην βάδιση και υπάρχουν κατάγματα. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από κατάγματα ισχίου και σπονδυλικά κατάγματα μπορεί να γεμίσει 600 jumbo jets. 8 νέα οστεοπορωτικά κατάγματα στην Ευρώπη συμβαίνουν κάθε λεπτό.’’ , τόνισε η κυρία Τσεκούρα .

Άθληση 

Και σε σχέση με την άσκηση, τα στοιχεία της έρευνας είναι αποκαλυπτικά: «Το 66% των Ελλήνων δεν ασκείται ποτέ. Οι περισσότερες κυρίες που ερωτήθηκαν στην έρευνα είπαν ότι δεν ασκούνται γιατί όλη την μέρα κάνουν δουλειές του σπιτιού. Δυστυχώς μόνο η συντονισμένη άσκηση διάρκειας 2 ωρών τουλάχιστον εβδομαδιαίως, ωφελεί την οστική πυκνότητα. Όταν μιλάμε για άσκηση, το πιο απλό, το πιο ανώδυνο και το πιο φτηνό είναι το συντονισμένο περπάτημα με ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Μπορούμε να βγαίνουμε κάθε μέρα ξεκινώντας από μισή και φτάνοντας τη μία ώρα περπάτημα με παρέα για να μην πλήττουμε. Δυστυχώς δεν αθλούμαστε.»

Κάταγμα

Ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας είναι το κάταγμα. Η κυρία Τσεκούρα ανέφερε πως «19% καπνίζουν περισσότερο από 11 τσιγάρα καθημερινά. Δεν υπάρχει αποφυγή καπνίσματος, αν και το κάπνισμα είναι επιβλαβές και όχι μόνο για την οστεοπόρωση, αλλά για τον οργανισμό μας συνολικά. Η οστεοπόρωση θα πρέπει να θεωρηθεί ασθένεια ολόκληρης της ελληνικής οικογένειας, γιατί την οστική πυκνότητα την διαμορφώνουμε μέχρι την ηλικία των 22 ετών. Δυστυχώς τα παιδιά μας και ειδικά οι νέες κοπέλες εμπλέκουν ένα συγκεκριμένο μοντέλο ζωής με πολύ αδύνατο σώμα και πέφτουν στο άλλο άκρο. Ακολουθούν δίαιτες εξαντλητικές, που εκτός από το φαινόμενο της νευρικής ανορεξίας μπορεί να οδηγήσουν σε οδυνηρές καταστάσεις για τη ζωή τους.»

Η οστεοπόρωση είναι κληρονομική;

Σε ερώτηση εάν φάνηκε από την μελέτη πως η οστεοπόρωση είναι κληρονομική, η κυρία Τσεκούρα απάντησε ότι «Το ποσοστό των ανθρώπων με ιστορικό οστεοπόρωσης είναι 57%. Δυστυχώς όταν υπάρχει κάποιο άτομο στην οικογένειά μας, πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστούμε – άνδρες και γυναίκες. Κοντά στην εμμηνόπαυση ας κάνουμε προληπτικά μια μέτρηση οστικής πυκνότητας, είναι μια εξέταση που καλύπτεται από τα ταμεία. Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί αυτό έχει μεγάλη σημασία.»

  • Σε ερώτηση πόσοι όμως κάνουν πράγματι προληπτικά μέτρηση οστικής πυκνότητας;  απάντησε ότι «Το 21% των ανδρών μετριέται. Αλλά και τα ποσοστά των γυναικών που δεν κάνουν μέτρηση είναι στο 46% περίπου. Ειδικά στην Αττική συναντήσαμε αυτό το φαινόμενο, αν και πραγματικά υπάρχουν όλα τα μηχανήματα. Δεν μιλάμε για απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας όπου δεν υπάρχουν ειδικά ιατρεία οστεοπόρωσης. Ένας οστεοπορωτικός ασθενής είναι πια υποψιασμένος και θα ακολουθήσει την αγωγή του. Τα περισσότερα όμως κατάγματα συμβαίνουν στην κατάσταση της οστεοπενίας, δηλαδή ένα σκαλοπατάκι πριν από την οστεοπόρωση.»

 

Σε ποια ηλικία θα πρέπει κάποιος να σκεφτεί να πάει να κάνει μια μέτρηση οστικής πυκνότητας με ή χωρίς ιστορικό;

«Κανονικά γύρω στην εμμηνόπαυση οι γυναίκες πρέπει να κάνουν  μέτρηση οστικής πυκνότητας για να δουν από ποιο σημείο ξεκινούν και μετά τον πρώτο χρόνο της εμμηνόπαυσης θα πρέπει να κάνουν τη μέτρησή τους και το βιοχημικό έλεγχο. Οι άνδρες μετά την ηλικία των 68 ετών πρέπει να κάνουν και αυτοί μέτρηση οστικής πυκνότητας, καθώς η ανδρική οστεοπόρωση είναι αρκετά βαριά.»

  • Από την έρευνα φάνηκε, επίσης, πως η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας για ανάπτυξη οστεοπόρωσης. Όπως ανέφερε σχετικά η κυρία Τσεκούρα: «Δυστυχώς βρήκαμε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό -41% των γυναικών- είχε πρόωρη εμμηνόπαυση. Μιλάμε για γυναίκες που ίσως να μην είχαν προλάβει να κάνουν και παιδιά.»

Τέλος, αναζητώντας τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης, η κυρία Τσεκούρα επανέλαβε ότι πρόκειται για μια σιωπηλή ασθένεια: «Η οστεοπόρωση δεν πονά. Εκτός από την μείωση του ύψους, το κύριο σύμπτωμα είναι το αναίτιο κάταγμα κάταγμα χαμηλής βίας.»

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη της κυρίας Τσεκούρας εδώ: Μέμη Τσεκούρα: 8 νέα οστεοπορωτικά κατάγματα κάθε λεπτό συμβαίνουν στην Ευρώπη