ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ματίνα Παγώνη
Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών -Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ)
video

Ματίνα Παγώνη στο Opinion Health: Οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι δύσκολοι

Ματίνα Παγώνη στο healthweb.gr: Η πρόεδρος της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) μίλησε στην εκπομπή Opinion Health με την Νικολέτα Ντάμπου  για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από την απρόσκοπτη επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Παράλληλα μας είπε την άποψη της για την αποτελεσματικότητα του  lockdown και εάν θα ανοίξει τελικά η αγορά πριν το Πάσχα.

Κυρία Παγώνη καλώς ήρθατε , έχει εισέλθει η Ελλάδα στο τρίτο κύμα της πανδημίας αφού τα κρούσματα πλέον είναι πάνω από 2000 καθημερινά;

Έχουμε εισέλθει στο τρίτο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Η προηγούμενη βδομάδα και αυτή η βδομάδα είναι από τις δυσκολότερες που έχουμε περάσει εδώ και ένα χρόνο πανδημίας του COVID 19. Βρισκόμαστε σε lockdown σε εισαγωγικά αλλά στην πραγματικότητα είμαστε όλοι είναι έξω . Πραγματικό  lockdown είχαμε μόνο την πρώτη φορά στις αρχές της πανδημίας , τότε ο κόσμος είχε φοβηθεί και έμενε στο σπίτι του . Δεν ξέραμε για τον ιό πολλά πράγματα και ήμασταν φοβισμένοι όλοι και είχαμε ιδιαίτερη προσοχή στο πως θα συμπεριφερθούμε, πως θα βγούμε έξω, πως θα πάμε να ψωνίσουμε αλλά και πως  θα πάμε στις δουλειές μας. Τώρα  το lockdown υπάρχει αλλά δυστυχώς στην ουσία δεν υπάρχει .

Πιστεύετε  ότι πρέπει να μπούμε σε σκληρότερο lockdown ;

Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε πιο σκληρό lockdown .Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει αλλαγή σε κάποια πράγματα διότι είναι μεγάλη διάρκεια της πανδημίας και οι πολίτες έχουν κουραστεί ,δεν είναι δυνατόν να πάμε σε πιο σκληρό lockdown  όταν δεν έχουμε εφαρμόσει αυτό που τρέχει τώρα μπορούμε να κάνουμε αλλαγές . Έχουμε κλείσει ήδη ενός έτους πανδημία είναι κουρασμένος ο κόσμος δεν είναι δυνατόν να πάμε σε ένα πιο σκληρό lockdown  . Μία βασική αλλαγή είναι να περιοριστεί η μετακίνηση και να μην μπορεί κάποιος να βγαίνει 5-6 φορές την  ημέρα  έξω. Θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να μπορούμε να κάνουμε το περίπατο μας έξω απ’ το σπίτι αλλά χωρίς  να πηγαίνουμε όλοι μαζί στη θάλασσα , να καθόμαστε μισή χωρίς μάσκες και να βλέπουμε τις  σκηνές και το συνωστισμό από τις τηλεοράσεις.

Θα ήτανε καλύτερα να ανοίξουν τα εστιατόρια που διαθέτουν εξωτερικό χώρο, αφού ο κόσμος συνωστίζεται στις παράλιες και σπίτια;

Αυτό είναι αλήθεια και γι’ αυτό οι ενδοοικογενειακές μεταδόσεις έχουν αυξηθεί, διότι οι πολίτες θέλουν  να έχουν επαφή και συναντιούνται στα σπίτια . Θα μπορούσε μετά τις 15 Μαρτίου και εφόσον αυστηροποίηθουν  τα μέτρα και δοθεί περισσότερη προσοχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου υπάρχει συνωστισμός . Εύχομαι σε 15 ημέρες  να μειωθούν  τα κρούσματα και αμέσως μετά  θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και τα εστιατόρια και τα καφενεία με προσοχή και με τον πενταψήφιο αριθμό και αυτό για να ελεγχθεί η έξοδος του κόσμου και ο συνωστισμός.

Εντείνετε η πίεση στα νοσοκομεία καθώς σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 200 οι διασωληνωμένοι . Πόσο θα αντέξουν τα νοσοκομεία ;

 Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και αυτό οφείλεται στην αύξηση του ιικου φορτίου . Όταν υπάρχει αυξημένο ιικό  φορτίο εδώ και ένα μήνα στην Αττική αλλά και σε  άλλες πόλεις, είναι λογικό να ακολουθήσει  έξαρση των κρουσμάτων .Αυτό σημαίνει έξαρση του κορωνοϊού και έξαρση των μεταλλάξεων , όλα αυτά είναι διαδοχικά . Θα μπορούσαμε ,λοιπόν ,να βοηθήσουμε τα νοσοκομεία ενισχύοντας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και  προχωρήσει γρήγορα η προκήρυξη των θέσεων για προσλήψεις Υγειονομικού προσωπικού . Δεύτερον να μπουν   στη μάχη της πανδημίας και τα στρατιωτικά νοσοκομεία και αφού χρειαστεί και οι ιδιωτικές κλίνες , μόνο έτσι μπορεί να αποσυμφορηθεί το πρόβλημα που υπάρχει της πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα,  η ένταση και η πίεση που υπάρχει  στους γιατρούς πρέπει να μειωθεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γιατί έχουμε ακόμη δύο μήνες δύσκολους μπροστά μας . Να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί,  ώστε να καταφέρουμε να εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού μέχρι  το καλοκαίρι ώστε να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να έρθει τουρισμός

Δώστε μας την  εικόνα που  επικρατεί στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή. Τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός» και «Σισμανόγλειο» έχουν πληρότητα στο 100% στις  ΜΕΘ ;
Ακριβώς έτσι είναι και τα υπόλοιπα νοσοκομεία στην Αττική έχουν πληρότητα στις ΜΕΘ 93% και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι γύρω στο 82% , που σημαίνει ότι έχει πιεστεί πολύ το σύστημα και οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες διότι είχαμε και αυξημένο αριθμό νοσηλευόμενων σε γενικές κλίνες και ένα ποσοστό θα  διασωληνωθούν . Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ θα μειωθεί με αργούς ρυθμούς και σταδιακά .

Η πίεση στο ΕΚΑΒ είναι μεγάλη αφού διπλασιάστηκαν οι διακομιδές από περιστατικά κορωνοϊού και εάν συνεχιστεί η πίεση και στα νοσοκομεία της επαρχίας θα έρχονται στην Αθήνα. Που μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση μπορεί να δούμε εικόνες άλλων χωρών  που ασθενείς περιμένουν στα σκαλιά των νοσοκομείων;

Δεν θα το δούμε αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα δεν θα  επιτρέψουμε οι γιατροί να συμβεί,  θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να διεκπεραιώνουμε τα περιστατικά και να μην δούμε εικόνες Μπέργκαμο  στην Ιταλία .

Ναι αλλά δεν εξαρτάται από τους γιατρούς. Εάν δεν υπάρχει ο χώρος στα νοσοκομεία ,  τι μπορεί να κάνει ο γιατρός;

Θα γίνει επίταξη στα στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία,  δεν πρόκειται το αφήσουμε έτσι.

 Θα έπρεπε ήδη τα στρατιωτικά νοσοκομεία να είχαν  μπει στη μάχη της πανδημίας ή και να είχε γίνει επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ ;

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα πρέπει άμεσα να μπουν στη μάχη της πανδημίας.  Έχουν την  δυνατότητα . Διαθέτουν μονάδες , εξοπλισμό και άξιο ιατρικό και νοσηλευτικό  προσωπικό. Όσον αφορά στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών,  σε δεύτερη φάση θα βοηθήσει .

 Θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα από την πολιτεία για την διαχείριση της κατάστασης τι προτείνετε;

Προτείνω , το ωράριο του Σαββάτου που είναι μέχρι 21:00  γιατί  υπάρχει συνωστισμός στα σουπερμάρκετ αλλά και να υπάρξει  αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να αλλάξει ο τρόπος των SMS και φυσικά πλήρης έλεγχος για άσκοπες μετακινήσεις και να μην πηγαίνει ο κόσμος περιπάτους σε άλλες περιοχές γιατί δημιουργείτε στις παραλίες.

Πόσο αισιόδοξοι  μπορούμε να είμαστε ότι μέχρι 15 Μαρτίου θα έχουν μειωθεί τα κρούσματα;

Εάν αυστηροποιηθούν  τα μέτρα προστασίας από τον COVID 19 και εάν η συμπεριφορά όλων μας είναι προσαρμοσμένη και  μαζί με πολλά τεστ ,  μπορούμε να πετύχουμε το άνοιγμα  της αγοράς.

Άρα πιστεύετε μετά τις 15 Μάρτη  μπορούμε να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε το Πάσχα;
Πρώτα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα με τον πενταψήφιο αριθμό και σιγά-σιγά να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους . θα κάνουμε Πάσχα με μάσκες και αποστάσεις .
Υπάρχει καθυστέρηση του  εμβολιασμό στην Ελλάδα;

Όχι ,δεν υπάρχει καθυστέρηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα γιατί ανάλογα με την ποσότητα των εμβολίων που είναι διαθέσιμες και έχει Ελλάδα προχωράει. Πρέπει να πω , ότι συγκριτικά με άλλες χώρες ,  είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Όλοι οι γιατροί τρέχουμε τους εμβολιασμούς . Οι γιατροί που δουλεύουν σε νοσοκομεία για COVID 19, πραγματοποιούν  και εμβολιασμούς δουλεύοντας μέχρι αργά το βράδυ και το κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε να βγούμε από την φάση της πανδημίας δεν αντέχουμε άλλο αυτή την πίεση.

Οι γιατροί στα νοσοκομεία έχουν μπει σε λίστα αναμονής για να εμβολιαστούν;
Έχουν εμβολιαστεί πάνω από 90%  των γιατρών σε νοσοκομεία,  υπάρχουν και κάποιοι γιατροί που για λόγους υγείας μπορεί να είχαν νοσήσει  και δεν έπρεπε να κάνουν  το εμβόλιο αμέσως μετά,  και αυτοί  σιγά-σιγά θα μπουν στην διαδικασία του εμβολιασμού.  Ακολουθεί το νοσηλευτικό προσωπικό που έχει μπει στις λίστες εμβολιασμού .

Συμφωνείτε με την απόφαση και νοσοκομεία να είναι και εμβολιαστικά κέντρα;

Αρχικά δεν είμασταν  θετικοί, όχι γιατί  δεν θέλαμε να βοηθήσουμε αλλά δεν έχουμε την δυνατότητα αφού έχουμε τα περιστατικά των ασθενων με COVID 19 αλλά και με άλλες παθήσεις και δεν μπορούσαμε άλλο να πιεστούμε . Παρόλα αυτά το κάνουμε εργαζόμαστε ώρες που δεν έχουν σχέση με το ωράριο μας , όπως από το  μεσημέρι μέχρι το βράδυ και δεν πληρώνεται κανένας γι ΄αυτό μέχρι τώρα . Συμβάλουμε για να  προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία του εμβολιασμού και το προσπαθούμε,  πιστεύουμε να το  πετύχουμε .


Πόσοι Έλληνες θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι ;

Μέχρι τέλος Ιουνίου πρέπει να εμβολιαστεί το 60%  του πληθυσμού ώστε να ανοίξει ο τουρισμός το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές και προϋποθέσεις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αφού είχε θέσει σε έλεγχο το πρώτο κύμα της πανδημίας;

Μία χώρα σαν την Ελλάδα που ξεκινήσαμε με 556 κρεβάτια στις ΜΕΘ και προχωρήσαμε στα 775 και στην συνέχεια διατέθηκαν κάποια κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα , τα πήγαμε πολύ καλά . Η λειτουργία  των νοσοκομείων  γίνεται με επικουρικό προσωπικό και όχι μόνιμο,  νομίζω ότι είναι ευκαιρία αυτήν τη στιγμή να διορθωθούν οι ατέλειες  στο Εθνικό σύστημα υγείας .   Να δοθούν χρήματα από την πολιτεία για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Είναι μία ευκαιρία για την κάθε κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα τέλειο σύστημα υγείας , θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους και για την κοινωνία, για όλους μας.

Εάν το καλοκαίρι είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα θα είχαμε γλιτώσει το δεύτερο και τώρα το τρίτο κύμα της πανδημίας;

Γίνανε πράγματα κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει , όμως θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας περισσότερο γιατί δυστυχώς δεν ήταν το σύστημα που αρμοζει στην χώρα μας. Ξεκινήσαμε με έναν άγνωστο ιός σε δύσκολες συνθήκες , το παλέψαμε και δεν φτάσαμε βέβαια στο άσχημο σημείο που έφτασαν άλλες χώρες οι οποίες είχαν πολύ καλύτερο σύστημα υγείας από την Ελλάδα όπως η Ιταλία , έχει πολύ καλό σύστημα υγείας συγκριτικά με την Ελλάδα , παρόλα αυτά έφτασαν στο σημείο οι γιατροί να επιλέγουν ποιοι ασθενείς θα μπούν στις ΜΕΘ .

Κυρία Παγώνη , θα κάνουμε φέτος Πάσχα;

Για να κάνουμε Πάσχα παραδοσιακό δεν είναι δυνατόν . Θα γιορτάσουμε , όμως με μάσκες και  αποστάσεις , ο καθένας με την οικογένεια του  μπορεί να σουβλίσει το αρνί του .

Σας εύχομαι καλή Τσικνοπέμπτη είναι και αυτή  μία γιορτή αλλά πάλι θα είμαστε στα σπίτια μας και θα ψήσουμε τα παϊδάκια στα μπαλκόνια .Ο καθένας με την οικογένειά του  θα χαλαρώσει , μπορεί να ακούσει την μουσική του και να περάσει όμορφα.