ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Άννα Μαστοράκου
Πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πάτρας
video

Άννα Μαστοράκου: Τα νοσοκομεία στην Πάτρα βρίσκονται σε ασφυκτική κατάσταση

Άννα Μαστοράκου στο healthweb.gr: Η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πάτρας μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε  στην εκπομπή Opinion Health με την Νικολέτα Ντάμπου , μας μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί στην Πάτρα τόσο στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές δομές όσο και στην κοινωνία . Παράλληλα μας είπε την άποψη της για την μετάλλαξη του βρετανικού ιού αλλά και την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα καθώς και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του COVID 19 και πότε πιστεύει ότι θα γυρίσουμε στην κανονικότητα .

Κυρία Μαστοράκου καλώς ήρθατε, Η Πάτρα από την αρχή της Πανδημίας στην Ελλάδα και το πρώτο LOCKDOWN  πέρση τον Μάρτιο , ήταν   από τις πρώτες πόλης που σήμανε υγειονομικός συναγερμός και εντάχθηκε στις κόκκινες περιοχές στον  χάρτη του COVID 19 . Που πιστεύετε  ότι οφείλετε  αυτό ;

Είχαμε την ατυχία στην Πάτρα να δεχτούμε την πρώτη ομαδική συρροή κρουσμάτων από ταξιδιώτες  στα Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για την πρώτη πόλη στην Ελλάδα, η οποία υγειονομικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν άγνωστο ιό, χωρίς να υπάρχουν καθόλου δεδομένα, όσον αφορά στην επιδημιολογία της μετάδοσης αλλά και για τον ίδιο τον ιό .  Χωρίς να υπάρχουν μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες και με άγνωστα στοιχεία για τον  COVID 19 για το πως επιδρά στο σώμα, τι επιφέρει και εάν είναι θανατηφόρος.Παράλληλα, στην αρχή της Πανδημίας υπήρχε και το θέμα τη Ιταλίας και βλέπαμε την τραγική εικόνα μιας χώρας που είχε να αντιμετωπίσει μία πολύ μεγάλη απειλή . Ήταν δύσκολες μέρες και ο COVID 19 αντιμετωπιζόταν μέρα με την ημέρα αποκτώντας  γνώση. Στην Πάτρα εκείνη τη χρονική περίοδο καταφέραμε να ‘’ δαμάσουμε’’ τον ιό . Η Πάτρα ήταν η  πρώτη πόλη που μπήκε σε lockdown και βγήκε πολύ καλά  από αυτό το πρώτο κύμα , στην συνέχεια υπήρχε  μία ελεγχόμενη πορεία. Στις αρχές Ιανουαρίου 2021 , βρέθηκαν στην Πάτρα νέες εστίες με μεγάλη  διασπορά του κορονοϊού στην πόλη μας . Θέσαμε ευθέως το ερώτημα εάν υπήρχε παρουσία του βρετανικού μεταλλαγμένου ιού και όπως αποδείχτηκε υπήρχε. Βρεθήκαμε να έχουμε μεγάλη συρροή κρουσμάτων με πάρα πολλές εστίες.

Που εντοπίστηκαν  οι εστίες ;

Η πρώτη διαπιστωμένη εστία διασποράς εντοπίστηκε στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα.  Ένας σύνοδος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και είχε μεγάλη διασπορά εντός της δομής -εντός του νοσοκομείου. Το υγειονομικό πρωτόκολλο δεν άντεξε αυτήν την μεταδοτικότητα. Προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία αυτή η διαδικασία . Στην  συνέχεια αναλύθηκαν τα δείγματα και διαπιστώθηκαν ότι υπήρχαν 11 θετικά. Μάλιστα εξ’ αυτών των δειγμάτων έξι άτομα ήταν ήδη εμβολιασμένα , είχαν ήδη προλάβει να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του COVID 19 . Επρόκειτο για ανθρώπους από το υγειονομικό προσωπικό και μας έκανε μεγάλη εντύπωση , το γεγονός ότι ο ιός μπόρεσε και μεταδόθηκε με  μεγάλη ταχύτητα στους υγειονομικούς και στο  νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα κρούσματα είχα γρήγορη μετάδοση  και στην πόλη στις υπηρεσίες, σε επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά . Υπήρχε  μαζική εμφάνιση του κορωνοϊού,  αυτό μεταφράστηκε συνέχεια σε μεγάλη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας . Αυτήν  την στιγμή έχουμε περισσότερα από 100 νοσηλείες  στα νοσοκομεία της Πάτρας  και η πληρότητα των μονάδων εντατικής  θεραπείας  είναι οριακή .Υπάρχουν 15 νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο του Ρίου και η χωρητικότητα των ΜΕΘ στο συγκεκριμένο νοσοκομείο  είναι σε οριακή κατάσταση.Στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην  Πάτρα  υπάρχουν τέσσερις νοσηλευόμενοι  σε ΜΕΘ με έξι κλίνες ΜΕΘ .  Κάθε ένα  περιστατικό ασθενή που νοσηλεύεται έχει ένα ιστορικό μακράς νοσηλείας ,επομένως το σύστημα απασχολείται για πάρα πολλές μέρες οπότε δεν μπορεί να αποφορτιστεί εύκολα. Ως ιατρικός σύλλογος Πάτρας πήραμε την πρωτοβουλία να γίνει μία μεγάλη συνάντηση μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και των γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ώστε να συνεργαστούμε για να θωρακίσουμε το σύστημα. Παρακολουθώντας η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και 50 ιδιωτικα ιατρεία όλα  τα περιστατικά που είναι ασυμπτωματικά .

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ  ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ  1.150 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΜΟΝΟ ΟΙ 530 ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ -ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΣΗ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ . ΠΙΣΤΕΥΤΕ ΟΤΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΥΓΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ; ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΠΛΗΡΩΦΟΡΟΥΜΕ Η ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΑΛ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΥΡΙOΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ . 

Καταρχήν να πούμε ότι το υγειονομικό προσωπικό και νοσηλευτικό  προσωπικό έχει την ηθική και επαγγελματική υποχρέωση να εμβολιαστεί. Αυτό δεν είναι εύκολο να μεταφραστεί σε νομική υποχρέωση  διότι υπάρχει το συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να αποφασίζει εάν θέλει ή όχι να εμβολιαστεί , παρόλα αυτά υπάρχει μία ισχυρή σύσταση στους γιατρούς από τους  ιατρικούς συλλόγους ώστε να εμβολιαστούν. Να διευκρινίσουμε ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ήταν επιφυλακτικοί στην αρχή να εμβολιαστούν.

Κλήθηκαν τον Δεκέμβριο λίγες μέρες πριν δοθεί επίσημη έγκριση στις εταιρείες που έχουν τα εμβόλια να διατεθούν και στη χώρα μας , να απαντήσουν εντός λίγων ωρών αν επιθυμούν ή όχι να εμβολιαστούν . Τότε δεν υπήρχε η γνώση των εμβολίων και των αποτελεσμάτων αλλά και όλων των δεδομένων που βγήκαν μετά από μέρες στη δημοσιότητα , πάρα πολλοί γιατροί και νοσηλευτές κράτησαν κάποια επιφύλαξη γιατί έχουν το δικαίωμα της άποψης καθώς ήθελαν να εξετάσουν τα δεδομένα. Αυτό λοιπόν στην αρχή δημιούργησε  επιφυλακτικότητα η οποία στη συνέχεια αποχώρησε μετά την ημερίδα που πραγματοποίησε ο ιατρικός σύλλογος Πάτρας με θέμα τα εμβόλια όπου  παρουσιάστηκαν επιστημονικά δεδομένα. Και πράγματι ήταν πολύ επιτυχημένη γιατί υπήρχαν εύστοχες ερωτήσεις για ιατρικές ομάδες αλλά και για  χρόνους πάσχοντες αλλά και για όλα αυτά που ακούγονται και δεν τεκμηριώνεται και για τα οποία η επιστήμη έχει απαντήσει. Ήταν μία πολύ χρήσιμη επιστημονική ημερίδα η οποία υποκατέστησε τα δεδομένα.

Μετά την ημερίδα οι γιατροί εμβολιάστηκαν; Πόσοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή στην Πάτρα έχουν εμβολιαστεί;

Στη συνέχεια και μετά την ημερίδα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δήλωσαν ότι επιθυμούν εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, σήμερα  στο νοσοκομείο του Ρίου υπάρχουν 200 άτομα που θέλουν να εμβολιαστούν, άρα θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Και στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα Πάτρας επίσης , σύμφωνα με  την εικόνα που έχω ,  υπάρχουν πάνω από 100 άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν στο τρέχον εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο , επειδή προηγήθηκαν άλλες ομάδες του γενικού πληθυσμού ο εμβολιασμός των Υγειονομικών γίνεται με λίστα αναμονής του τρέχοντος εμβολιαστικού προγράμματος καθώς θα πρέπει να υπάρχει  κάποια ακύρωση εμβολιασμού από τους ηλικιωμένους για να εμβολιαστούν. Οπότε εμβολιάζονται μεν αλλά με αργούς ρυθμούς.

Κυρία Μαστοράκου σήμαινε πάλι υγειονομικός ” συναγερμός ” στην Πάτρα λόγω της επιδημιολογικής εξάρσεις και πριν 10 μέρες επισκέφτηκε την Πάτρα ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών υγείας ο κ.  Γιάννης Κωτσόπουλος. Τι πιστεύετε ότι συνεχίζει να πηγαίνει λάθος;

Αρχικά να πούμε ότι το lockdown που βιώνουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι το ίδιο με το αρχικό . Η συμμόρφωση της κοινωνίας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη όσον αφορά στον περιορισμό της κινητικότητας,  υπάρχει κοινωνική κόπωση οπότε οι πολίτες έχουν ανάγκη να βγαίνουν από τα σπίτια τους , με αποτέλεσμα να υπάρχει κοινωνική επαφή σε περιπάτους κ.λπ . Αυτό δημιουργεί πρόβλημα όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων,  είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Παράλληλα, υπάρχει έντονη υποψία ότι υπάρχει η έντονη παρουσία του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα το οποίο  έχει μεγάλη πολύ μεγαλύτερο βαθμό μεταδοτικότητας σε νεαρότερες ηλικίες αλλά και στα παιδιά . Όταν ήταν ανοιχτά τα σχόλια υπήρχαν αρκετά κρούσματα σε παιδιά και κάποια από αυτά χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Είχαμε και έχουμε νοσηλείες παιδιών γεγονός το οποίο μας έχει ανησυχήσει. Η βιβλιογραφία και σημαντικές μελέτες αναδεικνύουν ότι το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος έχει διασπορά και στην νεαρότερες  ηλικίες . Δεν είχαμε εντοπίσει τέτοια δείγματα γραφής στο κλασικό στέλεχος του COVID 19 και πραγματικά γιατροί είμαστε σε επαγρύπνηση.

Ποια είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι στην Πάτρα υπάρχουν πολλά κρούσματα του μεταλλαγμένου βρετανικού στέλεχος του κορωνοϊού;

Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ φαίνεται ότι στην Πάτρα έχουν εντοπιστεί 20 θετικά κρούσματα με το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος , σε ένα σύνολο περίπου 811 αναλύσεων του γονιδιώματος. Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει επιθετική αύξηση των κρουσμάτων όπως διαπιστώνεται από διάφορες μελέτες τόσο  σε άλλες χώρες του εξωτερικού αλλά και στη χώρα μας.

Αυτό που έχουμε από την πρώτη στιγμή επισημάνει στους πολίτες της Πάτρας είναι ότι πρέπει να ενισχύσουν την προστασία τους και να τηρούν τα υγειονομικά πρωτοκολλά , ειδικά στην χρήση της μάσκας και έχουμε προτείνει να φορούν διπλή μάσκα, όπου χρειάζεται μέσα σε εσωτερικούς χώρους αλλά και στην εργασία τους για να αυξήσουν το φίλτρο προστασίας του οργανισμού από τον  κορονοϊό .  Φυσικά τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και αποφυγή επαφών.

Στα νοσοκομεία αλλά και στα κέντρα υγείας και κάθε δομή , τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο;

Τα πρωτόκολλα έχουν ενισχυθεί σε όλες τις υγειονομικές δομές και έχουν αυστηροποιηθεί  , διότι η νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους διαπερνάει τα υπάρχοντα πρωτόκολλα. Πλέον υπάρχει και μία μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των πρωτοκόλλων.

Τα νοσοκομεία στην Πάτρα βρίσκονται σε ασφυκτική  κατάσταση . Σας ανησυχεί αυτό;

Ναι, πράγματι ανησυχούμε ιδιαιτέρως γιατί η Πάτρα καλύπτει υγειονομικά όλη την Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο την περιοχή , άρα καλύπτει τον άξονα σχεδόν τεσσάρων νομών , άρα η υγειονομική χωρητικότητα της είναι περιορισμένη.  Σαφώς αν υπερβούμε το όριο τότε ο επόμενος σταθμός θα είναι η Αθήνα .Υπάρχει αναδιάρθρωση της λειτουργίας των νοσοκομείων της Πάτρας αυτή τη στιγμή καθώς τα νοσοκομεία γίνονται μονοθεματικά όπως συνέβη και σε άλλες πόλεις και στην Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία.  Ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά COVID 19 και να μην έχουμε εξαγωγή το περιστατικών σε άλλες περιοχές.

Στην Πάτρα υπάρχει αστυνόμευση ; Υπάρχει η αίσθηση και πληροφόρηση ότι στην επαρχία είναι πιο ελαστικά τα πράγματα και πιο οι ελεύθεροι πολίτες;

Υπάρχει το φαινόμενο που λέτε, υπάρχει μία σχετική χαλάρωση. Οι αστυνομικοί να σημειώσουμε ότι δεν μπορούν να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης και την νόμου άρα το πρωταρχικό μέλημα είναι ατομική ευθύνη και στη συνέχεια το δεύτερο είναι ότι πράγματι πρέπει να υπάρχει πιο αυστηροί αστυνόμευση γιατί τελευταία βλέπουμε ότι η κινητικότητα των πολιτών στις πλατείες στις παραλίες έχει αυξηθεί και πρόκειται για μία ομαδικήσυμπεριφορά που δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί.

Οι ενδοοικογενειακή διασπορά  αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που βρίσκονται μεταξύ τους μέσα στα σπίτια συναντώνται μέσα στα σπίτια και  εκεί η μετάδοση είναι ιδιαίτερα εύκολη. Καλό θα είναι να τηρούμε τους κανόνες και να αποφεύγουμε αυτού του είδους τις συναντήσεις . Όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα γενικά μέτρα προκειμένου να προλάβουμε την κούρσα των εμβολιασμών Και για να μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη πορεία.

Πώς βλέπετε την πορεία των εμβολιασμών μέχρι σήμερα;

Η χώρα μας είναι περίπου στο μέσο όρο της Ευρώπης δεν έχει μείνει πίσω , είναι καλά σαν ταχύτητα εμβολιασμών παρόλο που θα έπρεπε να υπάρχει μία επιτάχυνση και μία μεγάλη προσπάθεια να έχουμε περισσότερες και μεγαλύτερες παράδοσης εμβολίων ώστε  να μπορέσουμε μέχρι το καλοκαίρι να εμβολιαστεί το 40 με 50 % του Πληθυσμού.Γιατί τότε θα έχουμε και μία σοβαρή ανάσα όσον αφορά στην ανοσία. Να σημειώσουμε, ότι από την διενέργεια των εξετάσεων μετά τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά καλά τα αποτελέσματα.Θα επιβεβαιώσουμε κι εμείς τα επιστημονικά δεδομένα που προέρχονται από  άλλες χώρες που προηγούνται στην διαδικασία των εμβολιασμών. Έχουν βρεθεί πολύ καλά επίπεδα ανοσίας μετά την δεύτερη δόση του εμβολιασμού.Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί από άλλες περιοχές είναι εάν περάσουν 15 ημέρες από  την πρώτη δόση του εμβολιασμού μπορεί να μην επιτευχθεί  ανοσία αλλά νοσεί κάποιος πιο ελαφριά και αυτό βοηθάει στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.

Οι γιατροί σε ποια ψυχολογική και  σωματική βρίσκονται;

Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, νοσηλευτές γιατροί δίνουν μάχη με την κούραση. Αλλά και μάχη με την στολή καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βάρος στην καθημερινότητα , μετά από μερικές ώρες υπάρχει δυσφορία από όσους φοράνε την στολή μέσα στις μονάδες COVID 19 . Δίνουν το καλύτερο τους εαυτό με μεγάλη αυτοθυσία και υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες παροχές υπηρεσιών στους πολίτες. Παράλληλα ,υπάρχει νευρικότητα και κούραση διότι είναι μεγάλο το φορτίο. Κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα ενός νοσοκομείου για εφημερία μπορεί να μπουν 50 άνθρωποι με πυρετό και πιθανά κρούσματα COVID 19 . Λόγω της μαζικής προσέλευσης, δυσχεραίνει πολύ η διαχείριση των περιστατικών στα νοσοκομεία και γι’ αυτό συμφωνήσαμε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να διακόπτει την συρροή στα νοσοκομεία . Την αποθεραπεία  των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο την αναλαμβάνουν οι γιατροί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας , για να μην απασχολείται το νοσοκομείο με την αποθεραπεία από την νόσο του κορονοϊού.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι τα νοσοκομεία είναι και εμβολιαστικά κέντρα;

Ο εμβολιασμός είναι μία πράξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δεν θα πρέπει να απασχολεί  τα νοσοκομεία. Στην Πάτρα δεν είχαμε σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο , στο σύνολο ήταν μόνο πέντε σε όλη την πόλη. Πιστεύουμε ότι με ασφάλεια μπορεί να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας . Όταν στην χώρα μας έρθουν περισσότερες ποσότητες  εμβολίων θα πρέπει να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός του εμβολιασμού . Να δημιουργηθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα και με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα  να επιτευχθεί πιο γρήγορη έξοδο από την πανδημία.

Πώς σχολιάζετε τα περιοριστικά μέτρα κατά του COVID 19 ;

Είναι σωστά τα μέτρα αντιμετώπισης του COVID 19. Έχουν γίνει σωστά βήματα οργάνωσης όπως για παράδειγμα υπάρχει το μητρώο του COVID 19. Που σημαίνει ότι όλα καταγράφονται σε ένα κοινό μητρώο για τον κορωνοϊό στην πλατφόρμα της ΙΔΗΚΑ , που συνταγογραφούν οι γιατροί.Αυτό δίνει μία μεγάλη ανάσα στην διαχείριση των περιστατικών. Κάθε εργαστήριο είτεδημόσιο είτε ιδιωτικό που βγάζει αποτέλεσμα υποχρεώνεται να γράψει τα στοιχεία του ασθενούς με όλα τα δεδομένα.  Στην συνέχεια ο ΕΟΔΥ και η πολιτική προστασία αναλαμβάνουν το έργο της διαχείρισης και της ιχνηλάτησης .Σημαντική είναι  και η διαχείριση των εμβολίων μέσα από την πλατφόρμα, η  οποία παρουσιάζει δυσκολίες , διότι δεν δίνει τους βαθμούς ελευθερίας που χρειάζονται για την διαχείριση των χαμένων δόσεων των εμβολίων. Υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα αλλά είναι μία διαδικασία η οποία είναι τυποποιημένη ,οι άνθρωποι που είχαν άυλή συνταγογράφηση έλαβαν μήνυμα ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν.Να σημειώσουμε,  το εξαιρετικό έργο που μου κάνει η επιστημονική επιτροπή διαχείρισης της πανδημίας του υπουργείου υγείας , η οποία δίνει την επιστημονική κατεύθυνση για όλα αυτά τα μέτρα.Η Ιατρική κοινότητα έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο που είναι ο COVID 19 ο οποίος μας εκπλήσσει καθημερινά δυσάρεστα.Υπάρχει μία οργανωμένη προσπάθεια καταπολέμησης του ιού με πολλά προβλήματα βεβαίως , με αποφάσεις που έρχονται και παρέρχονται δημιουργώντας κούραση στους πολίτες και την κοινωνία , ωστόσο οι επιτροπές λειτουργούμε με βάση τα  επιστημονικά δεδομένα και με ό,τι προκύπτει από την παγκόσμια οργάνωση υγείας και τους επιστημονικούς οργανισμούς της Αμερικής και της Ευρώπης. Σαφώς υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα .

Τι προτείνετε;

Η λογική των LOCKDOWN θα πρέπει να αναθεωρηθεί διότι υπάρχει κόπωση της κοινωνίας.Στοχευμένες διαδικασίες θα μπορούσαν να μπουν στο τραπέζι των αποφάσεων , όπως για παράδειγμα για το άνοιγμα των σχολείων  θα μπορούσε να γίνει ένας μαζικός εμβολιασμός της  εκπαιδευτικής κοινότητας με γρήγορες διαδικασίες  ώστε να θωρακιστεί το σχολικό περιβάλλον και να δώσουμε μία μεγαλύτερη ανάσα. Να υπάρχει επιτήρηση κατά την ώρα προσέλευσης και παραδόσεις των παιδιών – μαθητών στα σχολεία,  γιατί εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μία μαζική κοινωνική επαφή .

Πως θα είναι το φετινό Πάσχα;

Το Πάσχα φέτος θα είναι λίγο καλύτερο από το περσινό γιατί θα  έχουμε μία σημαντική εμβολιαστική κάλυψη.   Εάν η κοινωνία κινηθεί βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και με αίσθηση της ατομικής ευθύνης , θεωρώ ότι θα μπορούμε να κάνουμε ένα Πάσχα που να ανταποκρίνεται στα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας!