Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Άννα Μαστοράκου
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
video

Μαστοράκου στο Healthweb: Ασφυκτική η απαίτηση του υπ. Υγείας να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό τους τα ιδιωτικά ιατρεία

Η  κ. Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ μίλησε στην  εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικές της γειτονιάς λόγω του υψηλού clawback. Παράλληλα, τοποθετήθηκε για το εγχείρημα του προσωπικού γιατρού αλλά και το φαινόμενο του brain drain .

Κυρία Μαστοράκου ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία, οι κλινικές της γειτονιάς και δεν είναι άλλο από το υψηλό clawback, δηλαδή τις υποχρεωτικές επιστροφές προς τον ΕΟΠΥΥ. Φαίνεται ότι έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι κυρία Μαστοράκου , ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Πείτε μας ο σημερινός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις των πολιτών, στα διαγνωστικά κέντρα, στα ιατρεία, στις κλινικές της γειτονιάς, πόσος είναι;

Λοιπόν, το ανώτατο όριο που έχει θεσπίσει το κράτος για τους πολίτες είναι 450 εκατομμύρια ευρώ, εάν το ανάγουμε λοιπόν στον πληθυσμό, είναι περίπου λιγότερο από 45 ευρώ ανά πολίτη της χώρας. Είναι ένας προϋπολογισμός που κρίνεται ιδιαίτερα φτωχός για τις ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα αυτή την χρονική περίοδο.

Οι ανάγκες ποιες είναι;

Οι ανάγκες είναι ουσιαστικά όλος ο διαγνωστικός τομέας, είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος, πρόληψης, check up, ότι χρειάζεται ο κάθε πολίτης, είναι οι αξονικές, οι μαγνητικές τομογραφίες, όλη η απεικονιστική διαδικασία που χρειάζεται ο πολίτης στην καθημερινότητά του.

Οι ανάγκες σε χρήματα πόσο περίπου είναι; Έχουμε στοιχεία;

Ναι, υπάρχουν στοιχεία, απλά να πω ότι αφορά και τις ιατρικές πράξεις που εκτελούν οι καρδιολόγοι, οι πνευμονολόγοι, οι λεγόμενοι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, που έχουν ιατρεία ή πολυϊατρεία, που χρειάζονται πάρα πολύ για τον έλεγχο του πληθυσμού όσον αφορά στις καρδιοπάθειες, όσον αφορά στις πνευμονοπάθειες, είναι απαραίτητες ανάγκες του πληθυσμού. Αυτές οι ανάγκες λοιπόν ανάγονται περίπου σε 650 εκατομμύρια ήταν τουλάχιστον για το 2021 και φέτος περιμένουμε να είναι πάλι 600 εκατομμύρια. Αυτό τι σημαίνει; Ότι έχουμε ένα έλλειμμα χρηματοδότησης το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όλα αυτά τα χρόνια μας συνοδεύει ένα έλλειμμα χρηματοδότησης το οποίο είναι πάνω από 100 εκατομμύρια, περίπου 110-120. Το 2021 επειδή ο πληθυσμός ουσιαστικά απέφυγε να πάει στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές λόγω της πανδημίας, απευθύνθηκε στον ιδιωτικό τομέα, ουσιαστικά αυτές οι ανάγκες εκτοξεύθηκαν και φυσικά εκτόξευσαν και τον προϋπολογισμό, επιβαρύνοντας τον κλάδο με ένα ποσό της τάξεως των 178 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα 178 εκατομμύρια είναι το clawback.

Ακριβώς. Τι σημαίνει το clawback, για να το καταλάβουμε.

Ακριβώς, πείτε μας.

Το clawback είναι ουσιαστικά ο καταλογισμός του Κράτους, του ΕΟΠΥΥ που ουσιαστικά βαραίνει το εισόδημα των γιατρών της χώρας, έρχεται λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ και λέει ότι εγώ σας πλήρωσα περισσότερο από τον προϋπολογισμό, ο προϋπολογισμός μας είναι κλειστός άρα απαιτώ την επιστροφή χρημάτων από τα εργαστήρια. Αυτά τα χρέη, δηλαδή οι καταλογισμοί, έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια, έχουν δοσοποιηθεί κάποια ποσά γιατί δεν ήταν δυνατό ο κλάδος να ανταποκριθεί και να πληρώνει όλα αυτά τα ποσά, το clawback αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να υφαρπάζει συνολικά πάνω από το 50% των απαιτήσεων των γιατρών που εργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Καταλαβαίνετε πλέον ότι είναι ένα δυσβάσταχτο χρέος, είναι μη βιώσιμο.

Και να συμπληρώσουμε κυρία Μαστοράκου ότι αυτά τα 178 εκατομμύρια που είναι συνολικά η επιστροφή, το clawback, για μία χρονιά, θα πρέπει οι πάροχοι να το δίνουν προκαταβολικά;

Πράγματι, θεσπίστηκε μία Διάταξη Νόμου, η οποία μας εξέπληξε δυσάρεστα, προκάλεσε οργή και αγανάκτηση, όπου πλέον το Κράτος επειδή έχει δοσοποιήσει τα παλιά ποσά πλέον ζητάει προκαταβολικά το 70% του clawback του τρέχοντος έτους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό αποτελεί μία επίθεση στη ρευστότητα των ιατρείων, που πρέπει να αγοράζουν αναλώσιμα υλικά για να μπορέσουν να διενεργήσουν τις εξετάσεις, να συντηρήσουν τα μηχανήματά τους και να πληρώσουν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που θα είναι στη διάθεση του πολίτη για τη διενέργεια των εξετάσεων αυτών.

Και μιλάμε κυρία Μαστοράκου, για τα ιατρεία της γειτονιάς, άρα έχουν και πολύ συγκεκριμένες δυνατότητες, έτσι δεν είναι;

Ακριβώς, υπάρχουν διαγνωστικές αλυσίδες, διαγνωστικά κέντρα, όμιλοι, που έχουν πιθανόν τη δυνατότητα τη χρηματοοικονομική να αντέξουν αυτές τις περικοπές, γιατί προφανώς έχουν άλλα μεγέθη, αυτό συμβαίνει συνέχεια στην οικονομία, το γνωρίζουμε. Όμως ο γιατρός, ο επιστήμονας της χώρας που έχει ένα ιατρείο σε μία ακριτική περιοχή που εξυπηρετεί νησιά, δεν μπορεί να επιβιώσει σε αυτό το περιβάλλον, των περικοπών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εάν επιμείνουμε σε αυτή τη συνταγή πάρα πολλοί συνάδελφοι θα χρεοκοπήσουν και μάλιστα δεν μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν διότι οι καταλογισμοί τους συνοδεύουν και στη σύνταξη, παρακρατείται η σύνταξή τους για να αποπληρωθούν όλα αυτά τα ποσά και φυσικά αν πεθάνουν δυστυχώς καταλογίζουν τους κληρονόμους τους.

Βλέπουμε ότι όλοι οι γιατροί, τα πολυϊατρεία και οι κλινικές της γειτονιάς είναι στα ‘’κάγκελα’’,  έχουν, από ότι σημειώνουν οι ίδιοι, φτάσει σε ένα σημείο που  αντιμετωπίζουν πρόβλημα  βιωσιμότητας  . Μπορείτε να μας πείτε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα; Είναι λίγο πριν το κλείσιμο;

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι χρέος, γιατί χρέος είναι όταν ο ίδιος ο γιατρός παίρνει δάνεια, εδώ είναι καταλογισμός, δηλαδή έρχεται ο ΕΟΠΥΥ και σου λέει «Εγώ δεν τα έχω αυτά τα χρήματα, θέλουμε να μου επιστρέψεις αυτά» άρα δεν είναι χρέος. Πράγματι είναι ένα τεράστιο ποσό, 585 εκατομμύρια χρωστάει ο κλάδος με την έννοια των καταλογισμών στον ΕΟΠΥΥ και πραγματικά είναι πάνω από 50% των εισπράξεων που έχει από τους ασφαλισμένους στα ιατρεία τους. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, πραγματικά, υπάρχουν πλέον μικρά εργαστήρια που κλείνουν, υπάρχουν βέβαια πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, υπάρχει και μεγάλη φυγή στο εξωτερικό και να επισημάνω κάτι, δεν υπάρχουν πλέον γιατροί ειδικευόμενοι σε εργαστηριακές εξετάσεις στα νοσοκομεία, έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από ακτινολόγους, από εκκολαπτόμενους ακτινολόγους, μικροβιολόγους, πυρηνικούς γιατρούς, κυτταρολόγους, παθολογοανατόμους, καταλαβαίνετε ότι έρχεται μία λαίλαπα στην οποία ο πολίτης αύριο το πρωί δεν θα βρει γιατρό.

Ναι θα μιλήσουμε παρακάτω για το brain drain. Ας συνεχίσουμε με το κομμάτι του clawback . Οπότε στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πια οι κλινικές και τα πολυϊατρεία,  ποια είναι η λύση κυρία Μαστοράκου; Η ΕΝ.Ι-ΕΟΠΥΥ και εσείς ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τι προτείνετε;

Το clawback εφαρμόστηκε το 2013 και ήταν ένα μνημονιακό μέτρο για να γίνει ουσιαστικά μία περιστολή των δαπανών και φυσικά ήταν ένα προσωρινό μέτρο με την έννοια ότι ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να θεσπίσει ελέγχους για να γνωρίζει ποιο είναι το αναγκαίο και να αποβάλλει τι είναι το περιττό. Αυτό το περιμέναμε με πολύ ενθουσιασμό όλοι, ότι πράγματι θα πρέπει να μπει μία τάξη στις δαπάνες υγείας και εν πάση περιπτώσει, με διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα δηλαδή βάσει της επιστήμης να μπει μία τάξη ώστε να μην υπάρχουν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Αυτό το μέτρο δεν ήρθε ποτέ, είναι ένα μέτρο που το έχουμε επιμείνει από την αρχή, θα πρέπει να μπει real time έλεγχος, να ελεγχθούν όλα τα παραπεμπτικά που εκδίδονται κάθε μέρα, όπως επίσης και η ταυτοπροσωπία του ασθενούς. Γιατί έχει βρεθεί ότι υπάρχουν πολίτες που έχουν πάρει το δικαίωμα να έχουν ΑΜΚΑ στην Ελλάδα γιατί έχουν εργαστεί κατά καιρούς έχουν φύγει όμως στο εξωτερικό, έρχονται άλλοι άνθρωποι να κάνουν χρήση αυτού του ΑΜΚΑ, κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις, εκμεταλλεύονται τα κενά του ελληνικού συστήματος παρέχοντας όμως μεγάλη πίεση στα οικονομικά της χώρας. Αυτό λοιπόν έπρεπε να γίνει ένας εξορθολογισμός από την Πολιτεία, δεν είναι δουλειά των γιατρών να το κάνουν αυτό, έπρεπε να ταυτοποιήσει τα ΑΜΚΑ και φυσικά να βάλει μία διαδικασία ταυτοποίηση του ΑΜΚΑ του ασθενούς ώστε να υπάρχει πράγματι πιστοποίηση ότι ο ασθενής είναι μπροστά στον γιατρό και φυσικά η δαπάνη είναι αληθινή. Επίσης, έχουμε προτείνει, επειδή δεν είναι ανεκτό από τον κλάδο και είναι πραγματικά μεγάλη απειλή για τη βιωσιμότητα μία διαγραφή των καταλογισμών και θα πω και τη λογική. Το 2021 ουσιαστικά οι πολίτες δεν απευθύνονταν στα νοσοκομεία, υπάρχει λοιπόν μία μετακίνηση του πληθυσμού η οποία είναι υπαρκτή και αυτό είναι μία αύξηση του προϋπολογισμού, πρέπει να γίνει κατανοητό από την Πολιτεία ότι πρέπει να την καλύψει. Την πανδημία δεν μπορούν να την πληρώσουν οι γιατρού, πρέπει να δώσει κίνητρα ο γιατρός να σταθεί και πραγματικά, οι γιατροί ήταν κοντά στους πολίτες, θυμάστε τα lockdown. Το ιατρείο της γειτονιάς, όταν ο πολίτης δεν μπορούσε να μετακινηθεί ήταν βασικός άξονας της δημόσιας υγείας.

Βεβαίως και όλοι σας χειροκροτούσαμε, δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αυτά κυρία Μαστοράκου. Και φαντάζομαι ότι θα πρέπει να γίνει και μία αύξηση στον προϋπολογισμό γιατί από ότι φαίνεται η ανάγκη είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ακριβώς. Έχουμε κάνει προτάσεις σε σχέση και με την πανδημία όπου προβλέπουμε μεγάλη αύξηση των δαπανών υγείας γιατί θα υπάρχει και πανδημία άλλων νοσημάτων, επειδή ο κόσμος δεν έκανε εξετάσεις, προφανώς θα υπάρχουν επιπτώσεις σε χρόνια νοσήματα, σε καρκίνους κλπ. Έχουμε κάνει μία πρόταση να υπάρχει ένα πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε πάρει πάρα πολλά χρήματα και για το long covid, δηλαδή για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί τις συνέπειες της μακροχρόνης επίπτωσης του covid αλλά και για την πρόληψη, αυτό εν μέρει υλοποιείται αυτή τη στιγμή, υπάρχει το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο ουσιαστικά διενεργεί στον πληθυσμό μία σειρά από εξετάσεις διαγνωστικές για την πρόληψη του καρκίνου και καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πολύ σημαντικό.

Ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον πληθυσμό και ταυτόχρονα όμως να μην πνιγούμε στα χρέη έτσι όπως μας μεταχειρίζεται το Κράτος αυτή τη στιγμή. Και να πω κάτι και για τον ασφαλισμένο. Ο ασφαλισμένος πληρώνει τις ασφαλιστικές τους εισφορές και το Κράτος δυστυχώς δεν τις αποδίδει στους γιατρούς. Δηλαδή είναι και μία ας πούμε άδικη διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων που πληρώνουν ακριβά την ασφάλισή τους αλλά αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν στον τελικό αποδέκτη ώστε να έχει τις παροχές που πρέπει να έχει.

Ακριβώς και δημιουργείται και ένα τεράστιο πρόβλημα και στον ασθενή, ο οποίος, όπως λέτε πολύ σωστά ακριβοπληρώνει τον ΕΟΠΥΥ για να έχει ασφάλεια αλλά δεν λαμβάνει την ποιότητα που πρέπει. Πάντως κυρία Μαστοράκου, το Υπουργείο διατείνεται ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν ποιοτικά κριτήρια δεν θα έχουν clawback. Πως το σχολιάζετε εσείς αυτό; Είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει;

Εμείς το σχολιάζουμε ως εξής. Έχουμε πραγματικά, είμαστε υπέρ της ποιότητας υπηρεσιών υγείας και σαφώς και προσπαθούμε όλος ο κλάδος, στον ιδιωτικό τομέα να σταθεί στην ποιότητα, στην ταχύτητα και στην αξιοπιστία. Επομένως, οι γιατροί της χώρας είναι αρκετά εναρμονισμένοι με τα κριτήρια που υπάρχουν γενικά στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα. Τώρα, υπάρχει μία απαίτηση του Υπουργείου να γίνει μία ανανέωση του στόλου, δηλαδή του εξοπλισμού, του ιατροτεχνολογικού των ιατρείων το οποίο όμως είναι αρκετά ασφυκτικό για τα ιατρεία. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν γιατροί οι οποίοι έχουν τεχνολογία της τελευταίας δεκαετίας, που δουλεύει εξαιρετικά. Αν συντηρηθεί ένα μηχάνημα ακτινολογικό ή οποιοδήποτε μηχάνημα σωστά και έχει τη συντήρηση την ετήσια κλπ δουλεύει πάρα πολύ εντάξει. Το Υπουργείο λοιπόν ουσιαστικά με έναν τρόπο πιεστικό μας υποχρεώνει να ανανεώσουμε τον εξοπλισμό και να είναι καινούριος. Αυτό σε έναν κλάδο που έχει τόσο μεγάλη πίεση ρευστότητας είναι πραγματικά ασφυκτικό τουλάχιστον για τους γιατρούς της χώρας, τους επιστήμονες. Μπορεί μεγάλες διαγνωστικές μονάδες, οι όμιλοι να έχουν τη δυνατότητα, είτε από το Χρηματιστήριο είτε από άλλες πηγές να ανανεώσουν τον εξοπλισμό αλλά ο γιατρός της γειτονιάς δεν το έχει.

Άρα κυρία Μαστοράκου, να ρωτήσω, καταλαβαίνω ότι θέλουν να αλλάξουν τα κριτήρια; Τα ποιοτικά κριτήρια;

Ναι, ακριβώς. Δηλαδή ουσιαστικά θέλουν ένα μηχάνημα αναφοράς το οποίο αυτό μηχάνημα αναφοράς που θέλει το Υπουργείο είναι το πιο ακριβό της κατηγορίας του, ο γιατρός που έχει το ιατρείο του, εμείς θεωρούμε ότι ο γιατρός είναι ισότιμος με την ποιότητα, διότι ο γιατρός θα κρίνει, θα βάλει το πρωτόκολλο στο μηχάνημα και θα διενεργήσει την εξέταση. Όταν ένα μηχάνημα είναι σωστά συντηρημένο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα καινούριο μηχάνημα. Δεν είναι ουσιαστικά η ποιότητα δεν ανάγεται μόνο στο μηχάνημα, βεβαίως στο μηχάνημα αλλά και στον γιατρό. Εδώ λοιπόν φαίνεται το Υπουργείο ότι παραμερίζει τι σημαίνει γιατρός, τι σημαίνει επιστήμονας και θέλει ένα του κουτιού μηχάνημα.

Άρα είναι σα να λέμε κυρία Μαστοράκου ότι όποιος θέλει να αποφύγει το clawback θα πρέπει να εναρμονιστεί με τη γραμμή του Υπουργείου που λέει να έχουν τα καινούρια μηχανήματα, είναι λίγο πιεστικό όλο αυτό και δεν είναι και λογικό.

Η ιατρική δεν λειτουργεί με κερματοδέκτες, δηλαδή δεν βάζουμε σε ένα μηχάνημα ένα κέρμα και βγάζει αποτέλεσμα. Υπάρχει μία ιατρική ομάδα από πίσω η οποία φτιάχνει ένα πρωτόκολλο, ελέγχει τη διαδικασία, επομένως η ποιότητα είναι συνυφασμένη κυρίως με τον γιατρό και το εργαλείο που χρησιμοποιεί ο γιατρός.  Όλες οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν εχέγγυα στον γιατρό για τη συντήρηση του μηχανήματος, την αξιοπιστία, υπάρχουν έλεγχοι από την Ελληνική Επιτροπή της Ατομικής Ενέργειας όσον αφορά στις ιοντίζουσες και μη ακτινοβολίες, υπάρχει έλεγχος στο μηχάνημα, αν λειτουργεί σωστά, αν έχει διακριτική ικανότητα. Το Υπουργείο λοιπόν φαίνεται ότι προσεγγίζει το θέμα της ποιότητα λησμονώντας την επιστημονική κατάρτιση των γιατρών της χώρας, εμείς θεωρούμε ότι ο γιατρός ουσιαστικά είναι ο βασικός πυλώνας της ποιότητας, το μηχάνημα βεβαίως είναι το εργαλείο. Υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου των μηχανημάτων, της αρτιότητας των μηχανημάτων, είναι μία πρακτική που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Οι ίδιοι οι προμηθευτές των μηχανημάτων εγγυώνται για τη συντήρηση και την αξιοπιστία τους και μας εκπλήσσει δυσάρεστα το γεγονός ότι υπάρχει μία πίεση στο χρηματοοικονομικό σκέλος ώστε να υπάρχει μία ανανέωση του εξοπλισμού και όχι στο θέμα της κατάρτισης των γιατρών που αυτή τη στιγμή πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Άρα όλο αυτό κυρία Μαστοράκου, όπως ακούγονται από τις κλινικές ,  μπορεί να γίνεται με σκοπό να στηρίξουν μόνο τα μεγάλα διαγνωστικά εις βάρος των μικρών. Αυτό μπορεί να ισχύει;

Ναι είναι μία κοινή αίσθηση που έχουμε όλοι αυτοί που υπηρετούμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ότι ουσιαστικά ο μικρός επιστήμονας δεν έχει τις δυνατότητες τις χρηματοοικονομικές να επιβιώσει σε αυτό το περιβάλλον, σε αυτό το πλαίσιο και σαφώς ευνοείται ένα μεγάλο διαγνωστικό κέντρο, ένας όμιλος που εν πάση περιπτώσει έχει τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες να εξοπλίσει το κέντρο και φυσικά έχουμε να πούμε βεβαίως και επιμένουμε ότι η ποιότητα ειδικά στη διάγνωση είναι κατά κύριο λόγο έργο καθαρά επιστημονικό και φυσικά κατά ένα μικρότερο ποσοστό συνυφασμένο βεβαίως με το μηχάνημα και τον εξοπλισμό.

Οπότε πιστεύω ότι και εσείς θα κάνετε μία προσπάθεια να δείτε τον Υπουργό και να μιλήσετε για να βρεθεί μία λύση φαντάζομαι κυρία Μαστοράκου.

Ναι, ναι, σαφέστατα έχουμε υποβάλλει και τις δικές μας προτάσεις, επίσης έχουν να κάνουν με τη φύση της επιστήμης μας και φαντάζομαι ότι θα βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι προς όφελος των πολιτών γιατί αυτός είναι ο στόχος μας να παρέχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες.

Ας ευχηθούμε να βρεθεί άμεσα μία λύση. Κυρία Μαστοράκου ας δούμε και τον προσωπικό γιατρό. Πιστεύετε ότι οι εγγραφές που έχουν γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή των πολιτών στο σύστημα του προσωπικού γιατρού είναι ικανοποιητικές ώστε να σκεφτεί κάποιος ότι ναι είμαστε σε έναν καλό δρόμο και μπορεί όλο αυτό το εγχείρημα εν τέλει να πάει πολύ καλά;

Καταρχήν υπάρχουν περίπου 3.200 γιατροί που είναι μέσα στο σύστημα του προσωπικού γιατρού με τις αντίστοιχες συμβάσεις, είναι περίπου 2.100 γιατροί του δημοσίου και οι υπόλοιποι είναι του ιδιωτικού τομέα και υπάρχουν ήδη πάνω από 3 εκατομμύρια εγγραφές πολιτών στο σύστημα του προσωπικού γιατρού. Να πούμε ότι είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και έχει στόχο να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς του πολίτη ή πρώτης επαφής του πολίτη με το σύστημα, το οποίο έχει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος έχει να κάνει με τη σύνταξη του ατομικού φακέλου υγείας, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για το δημόσιο σύστημα.

  • Γιατί; Γιατί αυτός ο φάκελος υγείας ακολουθεί τον πολίτη όπου και να βρεθεί, σε ένα νοσοκομείο, σε ένα κέντρο υγείας, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και το δεύτερο θέμα που είναι η μέση ύλη του προσωπικού γιατρού είναι να προγραμματίζει την πρόληψη, το check up, ανάλογα με την ηλικία και τις παθήσεις ενός πολίτη για να μπορέσει να τον έχει σε στενή παρακολούθηση ώστε να προλάβει οποιαδήποτε πάθηση ή να ρυθμίσει τα χρόνια νοσήματα της κοινότητας. Είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό σημείο, το οποίο βοηθάει πάρα πολύ τη δημόσια υγεία. Όμως στη χώρα μας έχει εισαχθεί με έναν λανθασμένο τρόπο, με την έννοια πια; Ότι οι αμοιβές που δόθηκαν εξαρχής είναι μία μεταρρύθμιση η οποία ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση και επανέρχεται με τη νέα κυβέρνηση η οποία συνοδεύεται από μία πολύ κακή αμοιβή του γιατρού σε σχέση με τους αντίστοιχους συναδέλφους της Ευρώπης και δεν έτυχε της αποδοχής και μάλιστα με πάρα πολλές υποχρεώσεις.
  • Η μία μεγάλη υποχρέωση είναι ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να παρέχει υπηρεσίες σε 2.000 άτομα, το οποίο σημαίνει περίπου 35 ώρες την εβδομάδα απασχόλησης, δηλαδή 7 ώρες καθημερινή, σε σχέση με την Ευρώπη που ο μέσος όρος είναι 1.500 άτομα. Και φυσικά για το δημόσιο λειτουργό που δουλεύει στα κέντρα υγείας πάλι αποτελεί ένα μεγάλο βάρος γιατί αυτοί οι συνάδελφοι εφημερεύουν και στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία, δικαιούνται ένα ρεπό την επόμενη ημέρα, καταλαβαίνετε ότι το βάρος της διαχείρισης 2.000 ατόμων είναι ένα μεγάλο έργο. Άρα λοιπόν δεν έτυχε της ευρείας αποδοχής αυτή τη στιγμή που περιμέναμε και φυσικά στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει και υποχρέωση όταν υπάρχουν ανάγκες στο δημόσιο να εφημερεύει ο ελεύθερος επαγγελματίας γιατρός είτε στο κέντρο υγείας είτε στο νοσοκομείο που πάλι δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο θέμα, γιατί ένας γιατρός που θα έχει 2.000 άτομα και 35 ώρες την εβδομάδα πότε θα προλαβαίνει να πάει να εφημερεύσει και να γυρίσει στο ιατρείο και να παρέχει υπηρεσίες.

Επομένως, το έργο στη χώρα μας συνοδεύτηκε με πολύ μεγάλο εργασιακό φόρτο, χαμηλές αμοιβές το οποίο διορθώνεται σιγά σιγά και ουσιαστικά μία προσπάθεια υπαλληλοποίησης του γιατρού με εντέλλεσθε η οποία δεν άρεσε στους γιατρούς. Παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχει προσέλευση, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μπει στο σύστημα, προχωράει η διαδικασία, είναι προς όφελος της δημόσιας υγείας και ο τελικός στόχος είναι στο τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου, αν υπάρχουν ικανός αριθμός εγγραφών ο ασθενής ή ο πολίτης να μην πηγαίνει στο νοσοκομείο παρά μόνο όταν υπάρχει παραπομπή γιατρού και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δυστυχώς οι πολίτες πάνε για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νοσοκομείο και αυτό διαταράσσει τη λειτουργία των νοσοκομείων, τα οποία νοσοκομεία λειτουργούν για δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες υπηρεσίες άρα ο στόχος είναι η πρόσβαση πλέον στα νοσοκομεία θα γίνεται μόνο με το ΕΚΑΒ ή μέσα από παραπομπή από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να αποφορτίσουμε τα νοσοκομεία μας.

Ακριβώς, ακριβώς, αυτό βέβαια συμβαίνει κυρία Μαστοράκου να πούμε διότι δεν έχουμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε εκείνο το σημείο που θα μπορούν να απευθύνονται και να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών. Κλείνοντας, να σας ρωτήσω υπάρχουν 20.000 γιατροί που έφυγαν στο εξωτερικό για όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία είπατε κι εσείς πριν, τη στιγμή όμως που υπάρχουν τεράστια κενά στην πατρίδα μας. Εάν δεν δοθούν κίνητρα να γυρίσουν πίσω ποια πιστεύετε θα είναι η εικόνα στην Ελλάδα;

Καταρχήν, πραγματικά μας λυπεί το γεγονός ότι οι επιστήμονες πολύ καλοί στη δουλειά τους έχουν φύγει στο εξωτερικό και με τεράστια εμπειρία. Το τελευταίο διάστημα βλέπαμε ένα κύμα προς Κύπρο, δηλαδή παραιτήσεις ακόμα και από το δημόσιο σύστημα υγείας, από τα νοσοκομεία μας, διότι εκεί οι συνθήκες εργασίας είναι εξαιρετικές και οι αμοιβές είναι πενταπλάσιες των αντίστοιχων ελληνικών. Άνθρωποι δηλαδή που ήταν μπροστάρηδες στην πανδημία, που ήταν στις επάλξεις πραγματικά λόγω του μεγάλου φορτίου και της μεγάλης κούρασης έχουν αποχωρήσει. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι ο Έλληνας ενώ έχουμε πολύ μεγάλη αναλογία γιατρών ανά πληθυσμό, δυστυχώς έρχεται ουσιαστικά η Πολιτεία με όλες αυτές τις διαδικασίες που ανέφερα και δημιουργεί εμπόδια πρόσβασης στην επαφή του ασθενούς με τον γιατρό του και να επιμείνω ότι είναι πολύ σημαντικό ο πολίτης να έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του γιατρού που εμπιστεύεται. Η σχέση γιατρού-ασθενούς είναι γερή και δεν πρέπει να διαρρηγνύεται από την Πολιτεία, είναι πολύ σημαντικό λοιπόν αυτό, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μας έχει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με ανώτατο στάνταρ, δηλαδή με στάνταρ τα οποία έχουμε διαπιστώσει ότι πραγματικά στέκονται πάρα πολύ καλά στο στερέωμα της Ευρώπης, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πηγαίνουν σε άλλες χώρες και χτίζουν τα συστήματα υγείας. Και οι Έλληνες γιατροί στο εξωτερικό έχουν πάρα πολύ καλή φήμη, επομένως αυτό που πιστεύουμε εμείς σαν ιατρικοί σύλλογοι είναι ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς να παραμείνουν, να γίνει μία ουσιαστικά σωστότερη προσέγγιση στη μισθολογική, μισθολογική αναβάθμιση, θυμίζω ότι οι γιατροί του δημοσίου έχουν κερδίσει στα δικαστήρια όλο το θέμα που αφορά στις μνημονιακές περικοπές και πρέπει πραγματικά το Κράτος να τους επιβραβεύσει, όπως επίσης και πρέπει να φύγουν όλες αυτές οι κατάπτυστες περικοπές ή clawback διότι ο Έλληνας γιατρός αξίζει να παραμείνει στη χώρα του, να στηρίζει τη χώρα και τη δημόσια υγεία της χώρας και το έχουν ανάγκη και οι πολίτες.

Βεβαίως, το έχουμε ανάγκη γιατί όπως είπατε έχουμε και πολύ καλούς επιστήμονες και γι’ αυτό στο εξωτερικό αμέσως διαπρέπουν και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πολύ μεγάλη ανάγκη, ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα κυρία Μαστοράκου και να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα με αισιοδοξία.

Το ελπίζω κι εγώ. Να πω λίγο για την πανδημία ότι είμαστε σε καλή περίοδο γιατί έχουμε μία υποχώρηση γενικά του επιδημιολογικού φορτίου, έχουμε περάσει και ένα πρόσφατο κύμα με την υποπαραλλαγή όμικρον 5, μας έχει δημιουργήσει μία υβριδική ανοσία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουμε πλέον αντισώματα και από τα εμβόλια και κάποιοι νόσησαν το καλοκαίρι, οπότε υπάρχει αυτή η υβριδική, μικτή ανοσία που είναι ισχυρή ανοσία. Άρα μπαίνουμε στο φθινόπωρο με καλές προϋποθέσεις, έχουμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο μας προφυλάσσει από τα νέα στελέχη της όμικρον, έχουμε και τα αντιϊκά φάρμακα, που πλέον μας βοηθάν ώστε να μην υπάρχει βαριά νόσηση και να φορτίζουν τα νοσοκομεία μας, έχουμε καλές προδιαγραφές, λίγο προσοχή στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και πιστεύουμε ότι θα έχουμε μία καλή περίοδο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Close Icon