Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
video

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο healthweb.gr : Tο 3,5% των επιχειρήσεων θα λάβουν χρήματα από το Ταμείο ανάκαμψης

Από το  Ταμείο Ανάκαμψης μόλις το 3,5% των επιχειρήσεων της χώρας, θα πάρουν χρήματα.’’, είπε στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και  το  healthweb.gr ο κύριος  Γιάννης  Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρος  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

 

 

Στην  διαδικτυακή εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr συνομιλήσαμε με  τον κύριο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν τον κ. Χατζηθεοδοσίου από τη θεσμική του ιδιότητα, ωστόσο έχει και μια πολύ μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα.  Είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στη MEGA BROKERS SA, τη μεγαλύτερη ελληνική μεσιτική εταιρεία ασφαλειών.

Σε ερώτηση λοιπόν για το ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου απάντησε μεταξύ άλλων πως «Συνταγή δεν υπάρχει. Είμαι όντως αυτοδημιούργητος. Ξεκίνησα πριν από 34 χρόνια. Με την ιδιότητα του Επίτιμου Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά μπορώ να σας πως ότι μια δουλειά για να πετύχει το συστατικό επιτυχίας είναι να την αγαπάς και να την πιστεύεις, να νιώθεις ότι μέσα από αυτή εκφράζεσαι».

Συζητώντας για τις επιλογές των επιχειρήσεων, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ρωτήθηκε εάν η επιτυχία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας σχετίζεται και με το ότι ακόμη και στην εποχή της ευημερίας δεν ανοίχτηκε. Αντιθέτως, είχε μια λογική συγκρατημένη, δεν παρασύρθηκε από την ασυδοσία της εποχής. Ο Πρόεδρος συμφώνησε, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα πως «όταν κάνεις μια πολύ μεγάλη αύξηση του τζίρου της εταιρείας σου, δεν μπορείς να αποκριθείς, με αποτέλεσμα να έχεις πολύ κακές υπηρεσίες. Πρέπει να υπάρχει μία λελογισμένη αύξηση του τζίρου κάθε φορά μπορείς να την αφομοιώνεις».

Μιλώντας για τις καλές υπηρεσίες, τις επενδύσεις και την έμφαση στην τεχνολογία όπως την πλατφόρμα Ερμής, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε ότι «την τεχνολογία θα την υιοθετήσεις γιατί δεν θα σε ρωτήσει κανείς για να προχωρήσει. Άρα σαν επιχείρηση τολμήσαμε πάντα να είμαστε η πιο ψηφιοποιημένη επιχείρηση στο χώρο μας στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να επενδύουμε γιατί ξέρουμε καλά ότι δεν μπορούμε να πούμε όχι σε κάτι το οποίο έχει μπει στη ζωή μας. Μάλιστα η πανδημία επέτεινε περισσότερο το φαινόμενο. Πριν την πανδημία αυτοί που χρησιμοποιούσαν το Ίντερνετ δεν ξεπερνούσαν σε ποσοστό το 20%, ενώ τώρα ανέρχονται στο 80%. Οι άνθρωποι που έκαναν τη δουλειά τους με φυσική παρουσία κάποτε ήταν το 70% τώρα είναι κάτι λιγότερο από το 20%, που σημαίνει ότι όλοι θέλουν υπηρεσίες γρήγορες, άρα ταχύτητα στις συναλλαγές τους.».

Παραδέχτηκε φυσικά πως στην πορεία αντιμετώπισε προβλήματα, όπως άλλωστε κάθε επιχείρηση. «Προβλήματα στις επιχειρήσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Τα προβλήματα αλλάζουν, δεν είναι ίδια τα προβλήματα που έχουμε σήμερα με αυτά που είχαμε πριν 10, 20 ή 30 χρόνια. Όμως δεν θα πάψει μια ζωντανή επιχείρηση. Η εταιρεία μας έχει επενδύσει σε πολλά στελέχη. Όταν ξεκίνησα ήμουν μόνος μου με ένα ακόμα άτομο. Σήμερα η εταιρεία μας έχει πάρα πολλά στελέχη. Η εμπειρία και η συνεισφορά τους είναι μεγάλη και έτσι καταφέρνεις να βρεις λύσεις.»

Ως Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είναι γνωστό ότι ο κ. Χατζηθεοδοσίου μάχεται πολύ υπέρ των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, εκείνων δηλαδή που πραγματικά σηκώνουνε τα βάρη της οικονομικής κρίσης. Γιατί; «Ασχολούμαι με τα κοινά από 14 χρονών. 19 χρονών είχα εκλεγεί ο πρώτος σύμβουλος, ο νεότερος σε ηλικία. 26 χρονών ήμουν ο νεότερος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου σε δήμο που έγινε ποτέ στη χώρα. 30 χρονών ήμουν ο νεότερος Πρόεδρος νοσοκομείου που έγινε ποτέ στη χώρα. Στα φοιτητικά μου χρόνια επίσης συμμετείχα στα κοινά, άρα το πολιτικό μικρόβιο το είχα πάντα. Είμαι στο Επιμελητήριο ήδη 25 χρόνια, από τα οποία τα 12 είμαι Πρόεδρος. Ασφαλώς και ένας άνθρωπος ο οποίος είναι αυτοδημιούργητος θα πρέπει να σέβεται τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση.», ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ανάμεσα στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις σήμερα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σταχυολόγησε τα ακόλουθα:

  • Από το Ταμείο Ανάκαμψης μόλις το 3,5% των επιχειρήσεων της χώρας θα πάρουν χρήματα.
  • Στο ΕΣΠΑ μπορεί να ενταχθεί μόλις το 6% των επιχειρήσεων.
  • Από τη ρύθμιση των 36, 72 και 120 δόσεων από τις 250.000 που δυνητικά έπρεπε να μπουν, μπήκαν μόλις 26.000.

Παράλληλα , ο Πρόεδρος ανέφερε τους άδικους φόρους που υφίστανται οι επιχειρηματίες λέγοντας  συγκεκριμένα :

  • Προκαταβολή φόρου, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα
  • Φόρο επιτηδεύματος, ένας μνημονιακός φόρος που είχε ακουστεί 5 φορές ότι θα καταργηθεί
  • Έχουμε το μεγαλύτερο μη μισθολογικό κόστος στην Ευρώπη

Όσο για το φλέγον θέμα της φοροδιαφυγής, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε πως: «Το θέμα της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Όλες οι κυβερνήσεις σκέφτονται την ψήφο και το πολιτικό κόστος, γι’ αυτό δεν προχωρά κανένα από τα μέτρα τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι αστεία. Ασφαλώς πρέπει να περιοριστεί με πολιτική απόφαση, αλλά έχει πολιτικό κόστος.»

 

Close Icon