Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Νεογέννητα

Πρόληψη εγκεφαλικής βλάβης σε πρόωρα μωρά

Πρόληψη εγκεφαλικής βλάβης σε πρόωρα μωρά

Σύμφωνα με τον καθηγητή Malhotra, τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά "επειδή δείξαμε ότι μπορούμε να συλλέξουμε αυτά τα κύτταρα σε εξαιρετικά μικρά μωρά και μπορούμε πλέον να τα χρησιμοποιήσουμε στη μελέτη CORD-SAFE που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νοσοκομείο παίδων Monash".

Eρευνητές του Ινστιτούτου Hudson πραγματοποίησαν τις πρώτες προσπάθειες συλλογής κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για την πρόληψη εγκεφαλικών βλαβών σε πρόωρα μωρά. Η δοκιμή με επικεφαλής τη δρα Lindsay Zhou, υπό την επίβλεψη του νεογνολόγου καθηγητή Atul Malhotra του Νοσοκομείου Παίδων Monash, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cytotherapy. Το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι το αίμα που παραμένει στον ομφάλιο λώρο και στον πλακούντα των νεογέννητων μωρών μετά τη γέννηση. Είναι πλούσιο σε βλαστικά κύτταρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην προστασία, την επιδιόρθωση και την ανάπτυξη κυττάρων στο σώμα και σύμφωνα με τον Δρ Zhou τα κύτταρα αυτά έχουν δείξει ισχυρές υποσχέσεις ως θεραπεία για τη νεογνική εγκεφαλική βλάβη σε προκλινικά μοντέλα και κλινικές δοκιμές σε πρώιμο στάδιο.

Κύτταρα που δίνουν ζωή: Νέα θεραπεία για πρόωρα νεογνά

“Ενώ έχουν δοκιμαστεί σε βρέφη που έχουν γεννηθεί τελειόμηνα, αυτά τα ζωογόνα κύτταρα δεν έχουν δοκιμαστεί σε πρόωρα μωρά, τα οποία έχουν αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη ανάγκη για νέες θεραπείες, επειδή ο κίνδυνος εγκεφαλικής βλάβης και αναπηρίας αργότερα στη ζωή τους είναι πολύ μεγαλύτερος”, δήλωσε. Οι ερευνητές πήραν αίμα ομφάλιου λώρου από 38 βρέφη που γεννήθηκαν πριν από την 28η εβδομάδα κύησης. Τα μωρά που γεννιούνται εξαιρετικά πρόωρα (<28 εβδομάδων) έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά προβλήματα, όπως εγκεφαλική παράλυση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία, προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς.

Συσχέτιση μεταξύ του όγκου UCB που συλλέχθηκε και του βάρους γέννησης.

Από τα μωρά που συμμετείχαν στη δοκιμή, 21 ήταν αρσενικά και 17 θηλυκά. Είκοσι τέσσερα (63,1%) γεννήθηκαν με καισαρική τομή και 11 (28,9%) ήταν πολλαπλοί τοκετοί. Η μέση ηλικία κύησης των μωρών σε αυτή τη μελέτη ήταν 26 εβδομάδες και το μέσο βάρος γέννησης ήταν 761,5 γραμμάρια. Η ομάδα από το Κέντρο Ritchie κατάφερε να συλλέξει κατά μέσον όρο 19 ml/kg ομφάλιου αίματος από αυτά τα πρόωρα μωρά, το οποίο είναι παρόμοιο με τα τελειόμηνα μωρά με βάση το σωματικό βάρος. Η διαδικασία ήταν επιτυχής στο 72% των περιπτώσεων.

Σημαντικά ευρήματα για τα πρόωρα βρέφη

Σύμφωνα με τον καθηγητή Malhotra, τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά “επειδή δείξαμε ότι μπορούμε να συλλέξουμε αυτά τα κύτταρα σε εξαιρετικά μικρά μωρά και μπορούμε πλέον να τα χρησιμοποιήσουμε στη μελέτη CORD-SAFE που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νοσοκομείο παίδων Monash”. Η μελέτη CORD-SAFE διερευνά τη σκοπιμότητα και την ασφάλεια της χορήγησης αυτόλογων (δικών τους) κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε αυτά τα ακραία πρόωρα βρέφη. Η μελέτη πλησιάζει στο στάδιο της ολοκλήρωσης, με τα αποτελέσματα να είναι πιθανά μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

«Διακόπτης ελέγχου» αποτρέπει τον εγκεφαλικό τραυματισμό σε πρόωρα μωρά

Η νεογνική υπογλυκαιμία σχετίζεται με εγκεφαλική δυσλειτουργία

Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παιδιατρικοί ειδικοί δίνουν νέες συστάσεις για την ασφάλεια των μωρών που κοιμούνται

Και όταν ένα βρέφος δείχνει σημάδια ότι προσπαθεί να φτάσει στο ορόσημο της κύλισης, το οποίο είναι συχνά γύρω στην ηλικία των τριών έως τεσσάρων μηνών, η δήλωση συμβουλεύει να μην το σπαργανώνετε επειδή το σπαργανωμένο βρέφος μπορεί να κυλήσει στην πρηνή θέση και να πνιγεί.

Η έλλειψη βρεφικού γάλακτος δεν αποτελεί πρόβλημα στο Μεξικό, λένε οι γονείς της Τιχουάνα

Η Άμποτ και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν λάβει μέτρα για να μετριάσουν το πρόβλημα, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες για να ξαναγεμιστούν τα ράφια, δήλωσε την Πέμπτη ο Επίτροπος της FDA Ρόμπερτ Κάλιφ.

Τα ποσοστά γεννήσεων αυξήθηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ, αλλά ακόμη δεν επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα

Τα ποσοστά γεννήσεων των εφήβων μειώθηκαν σημαντικά κατά 6%, ενώ οι εγκυμοσύνες στις μεγαλύτερες γυναίκες αυξήθηκαν. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι γεννήσεις μεταξύ των γυναικών στις αρχές της δεκαετίας των 30 αυξήθηκαν κατά 3%, 5% για τις γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας των 30 και 3% για τις γυναίκες στις αρχές των 40 ετών.

Παιδίατρος της Νέας Υόρκης μοιράζεται σοφούς τρόπους για να ξεπεράσετε τη σημερινή έλλειψη γάλακτος για μωρά

Είπε επίσης ότι εάν ένα μωρό είναι άνω των 9 μηνών, οι γονείς μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν σε πλήρες γάλα συν μια κατάλληλη βιταμίνη με σίδηρο — αλλά ότι θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους σχετικά με αυτό. Είπε επίσης, «μην αραιώνεις τη φόρμουλα».

Η πανδημία baby boom προκαλεί ελλείψεις πάνας και βρεφικών ειδών

Η Logan, η οποία εργάζεται στο κατάστημα από το 1979, έχει καταφύγει σε δανεικά μοντέλα δαπέδου, έπιπλα, καρέκλες και καθίσματα αυτοκινήτου για να γεφυρώσει την καθυστέρηση παρά το κόστος για την επιχείρησή της

Εγκυμοσύνη: Αντιεπιληπτικά΄με αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στο παιδί που θα γεννηθεί

Μία άλλη αμερικανική μελέτη βρήκε ότι οι έγκυες που παίρνουν βαλπροϊκό οξύ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό ή ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Πώς αντιμετωπίζεται ο λόξιγκας του μωρού

Ο λόξιγκας αν και ενοχλητικός, θεωρείται μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Ο πρώτος λόξιγκας σε ένα μωράκι παρατηρείται όταν ακόμα βρίσκεται μέσα στην κοιλιά. Αυτό συμβαίνει γιατί το έμβρυο καταπίνει αρκετά αμνιακά υγρά. Με το που έρχεται στον κόσμο, ο λόξιγκας είναι αρκετά συχνός, όμως δεν θα πρέπει να αγχώνει τους γονείς. Μπορεί να διαρκεί […]

Close Icon