ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ζευγάρια: Ποια η σχέση ανάμεσα σε έναν ευτυχισμένο γάμο και 2 συγχρονισμένους εγκεφάλους;

Ζευγάρια: Ποια η σχέση ανάμεσα σε έναν ευτυχισμένο γάμο και 2 συγχρονισμένους εγκεφάλους;

Ζευγάρια: Οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν παρόμοιους συντρόφους με αυτούς. Η συγχρονισμένη σκέψη μπορεί να είναι μια μαθημένη απάντηση που εμφανίζεται αφού ένα ζευγάρι είναι μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η συζυγική ικανοποίηση και η ρομαντική συμβατότητα αποτελούν αντικείμενο έρευνας εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν γιατί ορισμένα ζευγάρια αναφέρουν ευτυχία μέσα σε μια σχέση και άλλα δεν βιώνουν αυτό το είδος ικανοποίησης από τη σχέση. Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει εντοπίσει αρκετούς παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην ευτυχία ενός ατόμου στη σχέση του. Για παράδειγμα, μια συστηματική ανασκόπηση της έρευνας το 2016 διαπίστωσε ότι η θρησκεία, το σεξ και η επικοινωνία επηρέασαν τη συζυγική ικανοποίηση. Οι διαπροσωπικοί παράγοντες και η ψυχική υγεία έπαιξαν επίσης ρόλο, μαζί με το επάγγελμα, τη διάρκεια του γάμου, την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που είχε ένα ζευγάρι.

Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, τα αρμονικά ζευγάρια αρχίζουν συχνά να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται με παρόμοιους τρόπους. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2021 βρήκε στοιχεία συγχρονισμού προσωπικότητας με την πάροδο του χρόνου σε ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως εάν αυτός ο συγχρονισμός μεταξύ των ρομαντικών συντρόφων δείχνει μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ σε συνεργασία με επιστήμονες στην Κίνα αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες για τη συζυγική ικανοποίηση.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι ετεροφυλόφιλοι παντρεμένοι σύντροφοι που ανέφεραν υψηλότερη συζυγική ικανοποίηση είχαν επίσης συγχρονισμένη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν έβλεπαν εικόνες που σχετίζονται με τον γάμο. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες έρευνες, οι επιστήμονες δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της συζυγικής ικανοποίησης και της ηλικίας, του φύλου, των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας ή της διάρκειας του γάμου. Η έρευνα εμφανίζεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Σκέφτονται το ίδιο τα ευτυχισμένα παντρεμένα ζευγάρια;

Οι συγγραφείς της μελέτης υπέθεσαν ότι η μέτρηση της συζυγικής ικανοποίησης μπορεί να είναι δυνατή εξετάζοντας την ανταπόκριση του εγκεφάλου στα συζυγικά και κοινωνικά συναφή στοιχεία. Πρότειναν επίσης ότι, δεδομένου ότι τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η νευρωνική δραστηριότητα σε άτομα που συντρόφευαν γίνεται ολοένα και πιο συγχρονισμένη με την πάροδο του χρόνου και τις κοινές εμπειρίες ζωής, αυτοί οι συγχρονισμοί μπορεί να συμβάλουν σε μεγαλύτερη συζυγική ικανοποίηση. Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή τη θεωρία, οι επιστήμονες στρατολόγησαν 35 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια στην Κίνα που ήταν παντρεμένα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν επίσης τυχαία επιλεγμένα ζευγάρια αρσενικών-θηλυκών που δεν ήταν παντρεμένα.

Διερεύνηση της νευροβιολογίας της συζυγικής ικανοποίησης

Πρώτον, η ερευνητική ομάδα προσδιόρισε εάν παράγοντες συμπεριφοράς ή προσωπικότητας προέβλεπαν τη συζυγική ευτυχία, ζητώντας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να συμπληρώσουν διάφορα ερωτηματολόγια για τη συζυγική ικανοποίηση και την προσκόλληση των ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης το Big Five Personality Inventory. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σαρώσεις fMRI του εγκεφάλου ενώ έβλεπαν κλιπ ταινιών που σχετίζονται με σχέσεις και αντικείμενα. Οι επιστήμονες ήλπιζαν να προσδιορίσουν εάν τα παντρεμένα ζευγάρια εμφάνιζαν περισσότερο συγχρονισμό της εγκεφαλικής δραστηριότητας από τα τυχαία επιλεγμένα ζευγάρια ανδρών-γυναικών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα υπολογίζοντας τον διαθεματικό συγχρονισμό (ISS) μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών. Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης αναλύσεις διαστάσεων και κατηγοριών για να καθορίσει εάν το ISS μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών συσχετίστηκε με τη συζυγική ικανοποίηση. Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον ρόλο του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας (DMN) – ένα δίκτυο εγκεφάλου που συνδέεται με σκέψεις, συναισθήματα ή πεποιθήσεις για τον εαυτό και τους άλλους – στη συζυγική ευτυχία.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που ανέφεραν μεγαλύτερη συζυγική ικανοποίηση είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δραστηριότητα σε παρόμοια μέρη του εγκεφάλου όταν παρακολουθούσαν τα αποσπάσματα ταινιών που σχετίζονται με τη σχέση. Ωστόσο, αυτή η συγχρονισμένη νευρική δραστηριότητα δεν συνέβη όταν έβλεπαν εικόνες που σχετίζονται με αντικείμενα, ανεξάρτητα από την αναφερόμενη συζυγική ικανοποίηση. Επιπλέον, τα ευτυχώς παντρεμένα ζευγάρια εμφάνισαν μεγαλύτερη συγχρονισμένη εγκεφαλική δραστηριότητα από τα τυχαία ζευγάρια.

Η προέλευση των συγχρονισμένων μυαλών

Τα άτομα ενώνονται και δημιουργούν δεσμούς ζευγαριών λόγω πολλών πολύπλοκων παραγόντων. Αλλά το πότε και πώς ένα ζευγάρι αναπτύσσει συγχρονισμένη σκέψη δεν είναι πλήρως κατανοητό. «Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν [υπάρχουν] συμπεριφορές που βασίζονται στην επιλογή που προκύπτουν από παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια σχέση, ή εάν τα ζευγάρια εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου για να αναπτύξουν παρόμοιες αναπαραστάσεις εγκεφάλου πρόβλεψης και πρόβλεψης», εξήγησε ο Δρ. Menon. «Τα παντρεμένα ζευγάρια σκέφτονται συχνά το ίδιο, που ονομάζεται συγχρονισμένη σκέψη. Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να είναι κάτι που φέρνει τα ζευγάρια κοντά.

Οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν παρόμοιους συντρόφους με αυτούς. Η συγχρονισμένη σκέψη μπορεί [επίσης] να είναι μια μαθημένη απάντηση που εμφανίζεται αφού ένα ζευγάρι είναι μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα». Σε μια σχέση, και οι δύο σύντροφοι κινούνται προς μια παρόμοια γραμμή σκέψης σχετικά με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ελπίδες. Και οι δύο εταίροι επηρεάζουν ο ένας τον άλλον. Παρόλο που και οι δύο σύντροφοι είναι συγχρονισμένοι για τον γάμο, μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις και προοπτικές για διάφορα θέματα, εξηγώντας έτσι γιατί δεν είχαν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα όταν έβλεπαν εικόνες που δεν σχετίζονται με τη σχέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αυξάνεται στα ομόφυλα ζευγάρια

Έχετε πλήρη συνείδηση ή το μυαλό σας βρίσκεται στα σύννεφα;

Έχετε σχέση με τον σωσία  σας; Νέα μελέτη λέει ότι μπορεί να είσαι σωσίας

Γιατί χαλάνε οι σχέσεις των ζευγαριών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μην συνδυάζετε ποτέ αυτές τις τροφές με λεμόνι

Ανάμειξη λεμόνι: Το λεμόνι είναι ένα πολύ μοναδικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα νοικοκυριά. Χρησιμοποιείται σε γλυκιά σόδα λάιμ, κάρυ κοτόπουλου, γιουβαρλάκια και άλλα νόστιμα παρασκευάσματα.

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες από άλλες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε για τη μη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές ήταν ο φόβος των παρενεργειών (25,6%). Άλλοι λόγοι ήταν η ανησυχία ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, η έλλειψη ενημέρωσης για τις τοποθεσίες των δοκιμών, η δυσπιστία προς τους γιατρούς ή/και τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ανησυχία για τη χρονική δέσμευση.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.