ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγειονομική περίθαλψη: Το κόστος για σπάνιες ασθένειες υποτιμάται σημαντικά

Υγειονομική περίθαλψη: Το κόστος για σπάνιες ασθένειες υποτιμάται σημαντικά

Υγειονομική περίθαλψη: Σύμφωνα με μελέτη των στατιστικών στοιχείων, το κόστος για πολλές σπάνιες ασθένειες υποτιμάται σημαντικά, από 3 έως και 5 φορές

Μια νέα, αναδρομική μελέτη των ιατρικών και ασφαλιστικών αρχείων δείχνει ότι το κόστος υγειονομικής περίθαλψης για άτομα με σπάνια ασθένεια έχει υποτιμηθεί. Είναι τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερο από το κόστος για άτομα χωρίς σπάνια ασθένεια. Η μελέτη, με επικεφαλής το Εθνικό Κέντρο Προώθησης Μεταφραστικών Επιστημών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NCATS), παρέχει νέα στοιχεία για τον πιθανό αντίκτυπο των σπάνιων ασθενειών στη δημόσια υγεία. Υποδεικνύει έτσι ότι το εθνικό ιατρικό κόστος για τα άτομα με σπάνιες ασθένειες είναι στο ίδιο επίπεδο με το καρκίνο και καρδιακή ανεπάρκεια. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 21 Οκτωβρίου στο Orphanet Journal of Rare Diseases.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Περισσότερες από περίπου 7.000 έως 10.000 γνωστές σπάνιες ασθένειες επηρεάζουν δυσανάλογα παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικες. Μεμονωμένα, οι περισσότερες σπάνιες ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν μόνο μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι σπάνιες ασθένειες είναι συλλογικά κοινές, επηρεάζοντας περίπου 25 εκατομμύρια έως 30 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλές από αυτές τις ασθένειες έχουν γενετική αιτία, είναι σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή και είναι δύσκολο να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν.

Αναλύθηκαν οι πληροφορίες διάγνωσης των ασθενών σε ιατρικά αρχεία και κωδικούς χρέωσης. Χρησιμοποιήθηκαν κώδικες Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων (ICD), οι οποίοι προσδιορίζουν τη διάγνωση της νόσου και άλλες μεθόδους, για να προσδιορίσουν τα άτομα με σπάνιες ασθένειες και το άμεσο ιατρικό τους κόστος για 14 σπάνιες ασθένειες σε τέσσερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε σύγκριση με ασθενείς με μη σπάνιες νόσους ενός παρόμοια ηλικία. Η πιλοτική μελέτη είχε ως στόχο να δοκιμάσει τη σκοπιμότητα αυτής της προσέγγισης στην ανάλυση δεδομένων σχετικά με τον επιπολασμό και το κόστος των σπάνιων ασθενειών.

Η ανάλυση έδειξε μεγάλες διακυμάνσεις του επιπολασμού των σπάνιων ασθενειών στα διάφορα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις οποίες οι ερευνητές απέδωσαν εν μέρει σε γεωγραφικές διαφορές, καθώς και στη χρήση δημόσιας έναντι ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετική εκπροσώπηση ομάδων ασθενών. Επιπλέον, ορισμένες γενετικές ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν πιο συχνά σε ορισμένους πληθυσμούς, ανάλογα με τη δημογραφική σύνθεση μιας περιοχής. Η ομάδα προσδιόρισε κατά προσέγγιση το ιατρικό κόστος εξετάζοντας δεδομένα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης από το NCATS και το Eversana. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος ανά ασθενή ανά έτος (PPPY) για όσους πάσχουν από σπάνια νόσο υπερέβη το κόστος για ασθενείς με μη σπάνιες νόσους της ίδιας ηλικίας.

Τι αποκαλύφθηκε από την μελέτη

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ανάλυση των ιατρικών αρχείων αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με σπάνιες ασθένειες μοιράζονται συχνά μια σταθερή ομάδα συμπτωμάτων. Τέτοια κοινά σημεία μεταξύ ασθενών με σπάνιες ασθένειες θα μπορούσαν να υποδεικνύουν την πιθανή χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης σε βάσεις δεδομένων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης για τη βελτίωση των διαγνώσεων. Η ερευνητική ομάδα θα ήθελε επίσης να προσδιορίσει εάν οι μεθοδολογίες που χρησιμοποίησαν για τη διερεύνηση του επιπολασμού και του συναφούς κόστους για ένα μικρό σύνολο σπάνιων ασθενειών θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε χιλιάδες άλλες γνωστές σπάνιες ασθένειες.

Τελικά, για να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων με σπάνιες ασθένειες, πρέπει να εξευρεθούν καινοτόμοι τρόποι, με νέες τεχνολογίες, για να συντομεύσουμε τις μακροχρόνιες διαγνωστικές οδύσσειες που βιώνουν πολλοί ασθενείς και οικογένειες και να κάνουμε περισσότερες θεραπείες διαθέσιμες πιο γρήγορα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξισορρόπηση κόστους και αξίας στις προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού ;

Το νοσηλευτικό προσωπικό σκέφτεται την αυτοκτονία περισσότερο από άλλες ομάδες εργαζομένων

Πλαίσιο αντιμετώπισης 6 σταδίων για άτομα με ΔΕΠΥ

Πολλοί Αμερικανοί ελπίζουν να περάσουν τις υπόλοιπες μέρες τους στο σπίτι, αντί να μετακομίσουν σε μονάδα φροντίδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνδρες που μιλούν με μεγαλύτερη ένταση μεταδίδουν πιο εύκολα την covid-19, σύμφωνα με ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Αυτά τα αποτελέσματα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ υποστηρίζουν περαιτέρω διερεύνηση της έντασης της φωνής και του CO2 ως δείκτες κινδύνου μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους.

Ο αντίκτυπος της ημικρανίας με αύρα στην κίνηση

Ημικρανία με αύρα: Οι ασθενείς με ημικρανία με αύρα εμφάνισαν μεγαλύτερη καθυστέρηση απόκρισης και άλλες υποομάδες ημικρανίας κατά την αξιολόγηση της ισορροπίας μετά από απροσδόκητες διαταραχές του εδάφους.

Η παραλλαγή Omicron μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης με SARS-CoV-2 ισχυρίζεται νέα μελέτη

Παραλλαγή Όμικρον: Αυτή η ικανότητα της νεάς παραλλαγής να διαφεύγει της ανοσολογικής απόκρισης που αναπτύσσεται από προηγούμενη μόλυνση μπορεί να προκαλεί την ταχεία εξάπλωσή της. Μια βασική ερώτηση, φυσικά, είναι εάν ο αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης με την Omicron ισχύει και για τα εμβολιασμένα άτομα και ποιες θα είναι τότε οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία;

Οι οργασμοί κάνουν καλό στην ψυχική σας υγεία

Οργασμός οφέλη ψυχική υγεία: Καταρχάς, μέσω της διαδικασίας του αυνανισμού μπορείτε να μάθετε καλύτερα το σώμα σας και να επικοίνωνήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας στους ερωτικούς σας συντρόφους. Η σεξουαλική εκπαιδεύτρια Betty Dodson αναφέρεται στον αυνανισμό ως «αυτοπλοήγηση» με ζωτικής σημασίας οφέλη για την συναισθηματική και σωματική σας υγεία.

Μπορεί το κολύμπι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Κολύμβηση: Δεδομένου ότι η κολύμβηση είναι μια προπόνηση για όλο το σώμα, μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος στην κοιλιά. Αλλά ειδικοί συνιστούν να μην εστιάζετε τις προπονήσεις σας σε σημεία ή να προσπαθήσετε να δουλέψετε μόνο ένα μέρος του σώματος για να χάσετε βάρος από τη συγκεκριμένη περιοχή. Τούτο κυρίως διότι η σύσταση του σώματός σας και η γενετική σας μπορούν να παίξουν ρόλο στο πού αποθηκεύετε λίπος.

Πώς η γιόγκα ενισχύει την καρδιακή υγεία

Αθλητισμός: Η άσκηση που ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό δεν είναι το μόνο είδος σωματικής δραστηριότητας που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη διαχείριση καρδιακών παθήσεων. Η ηρεμιστική άσκηση της γιόγκα κάνει επίσης καλό και στην καρδιά.

Η επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην αυτοεικόνα των γυναικών

Εικόνα σώματος σεξ: Με τη σταδιακή μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, οι γυναίκες βιώνουν επίσης σωματικές, ψυχοκοινωνικές ή σεξουαλικές αλλαγές.

Συνταγή για γιορτινή Βασιλόπιτα κέικ

Βασιλόπιτα: Πρόκειται για μία συνταγή για βασιλόπιτα κέικ, η οποία είναι πολύ αφράτη και μυρωδάτη και πραγματικά θα την ευχαριστηθείτε με τους καλεσμένους σας.