ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγεία θυρεοειδούς: Πάρτε τον έλεγχο των αδένων & των ορμονών σας

Υγεία θυρεοειδούς: Πάρτε τον έλεγχο των αδένων & των ορμονών σας

Υγεία θυρεοειδούς: Μια δημοφιλής παρανόηση είναι ότι η συνεχιζόμενη κόπωση και η αύξηση βάρους υποδηλώνουν πως ο θυρεοειδής ενός ατόμου δεν λειτουργεί σωστά.

Μερικές φορές, είναι εύκολο να καταλάβουμε τι προκαλεί τα συμπτώματα ενός ατόμου. Μια κοιλότητα προκαλεί πόνο στα δόντια, ένα κόψιμο χαρτιού προκαλεί αιμορραγία ή η κατανάλωση ληγμένου φαγητού προκαλεί στομαχόπονο. Είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστούν συμπτώματα που έχουν πολλές αιτίες. Η αύξηση βάρους μπορεί να οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις, διατροφή, άσκηση, γενετική, στρες, κακό ύπνο, χρήση στεροειδών, κατάθλιψη, φάρμακα ή συνδυασμό. Η πρόκληση είναι να ανακαλύψουμε και να αντιμετωπίσουμε την κύρια αιτία.

Οι άνθρωποι συχνά κατηγορούν τους θυρεοειδείς αδένες τους για συμπτώματα που κυμαίνονται από εγκεφαλική ομίχλη και δυσκοιλιότητα μέχρι ξηρά μαλλιά και αίσθημα κρύου. Μια δημοφιλής παρανόηση είναι ότι η συνεχιζόμενη κόπωση και η αύξηση βάρους υποδηλώνουν ότι ο θυρεοειδής ενός ατόμου δεν λειτουργεί σωστά. Τις περισσότερες φορές, είναι πιο περίπλοκο από αυτό και ο θυρεοειδής αδένας δεν προκαλεί αυτά τα συμπτώματα.

Διάγνωση παθήσεων του θυρεοειδούς

Ένα άτομο μερικές φορές μπορεί να εμφανίσει πολλά συμπτώματα, αλλά τα αποτελέσματα των εξετάσεων θυρεοειδούς είναι φυσιολογικά. Εάν το ίδιο άτομο υποβληθεί ξανά αργότερα, τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορεί να υποδεικνύουν πάθηση του θυρεοειδούς. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η πάθηση είχε χαθεί στο παρελθόν ή ότι το άτομο είχε διαγνωστεί εσφαλμένα. Η κατάσταση πιθανότατα αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου και τα προηγούμενα συμπτώματα του ατόμου δεν οφείλονταν σε πρόβλημα με τον θυρεοειδή. Οι πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς είναι:

Υποθυρεοειδισμός

Αυτό συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Μερικές φορές, ονομάζεται υπολειτουργικός θυρεοειδής. Μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα, ειδικά στα αρχικά στάδια. Ο υποθυρεοειδισμός είναι η πιο κοινή πάθηση του θυρεοειδούς και επηρεάζει έως και το 5% των ανθρώπων στις Η.Π.Α. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κόπωση,
  • δυσκοιλιότητα,
  • αίσθημα κρύου,
  • αύξηση βάρους,
  • πρησμένο πρόσωπο,
  • βραχνή φωνή,
  • επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού,
  • προβλήματα μνήμης,
  • κατάθλιψη,
  • μυϊκούς πόνους.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε υποθυρεοειδισμό, αλλά προκαλούνται επίσης από άλλες παθήσεις υγείας, γήρανση ή ακόμα και εποχιακούς παράγοντες, όπως ο ξηρός αέρας του χειμώνα. Τις περισσότερες φορές, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η θεραπεία με ορμονική φαρμακευτική αγωγή είναι απλή, ασφαλής και αποτελεσματική.

Υπερθυρεοειδισμός

Το αντίθετο του υποθυρεοειδισμού είναι ο υπερθυρεοειδισμός, ο οποίος συμβαίνει όταν ο αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Αυτό ονομάζεται υπερδραστήριος θυρεοειδής και είναι λιγότερο συχνός από τον υποθυρεοειδισμό, επηρεάζοντας περίπου το 1% των ανθρώπων στις Η.Π.Α. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αλλαγές βάρους, τρόμο χεριών, πείνα, άγχος, εφίδρωση και γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Και πάλι, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες καταστάσεις υγείας, όπως η εμμηνόπαυση, η καφεΐνη, η χρήση αλκοόλ, ο διαβήτης ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Σπάνια, ο υπερθυρεοειδισμός εξελίσσεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται θυρεοειδική καταιγίδα. Αυτό είναι ασυνήθιστο, αλλά μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Εάν διαγνωστείτε με υπερθυρεοειδισμό, η κατάστασή σας θα αντιμετωπιστεί από έναν ενδοκρινολόγο.

Οζίδια θυρεοειδούς ή καρκίνος

Εάν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας, μπορεί να είναι οζίδιο του θυρεοειδούς. Τα περισσότερα οζίδια δεν είναι καρκίνοι, αλλά όλα θα πρέπει να αξιολογηθούν. Εάν ένας όζος είναι καρκινικός, συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν επίσης μια θεραπεία που ονομάζεται ραδιενεργό ιώδιο. Η χημειοθεραπεία δεν είναι απαραίτητη για τους περισσότερους καρκίνους του θυρεοειδούς.

Νόσος Χασιμότο

Αυτή η αυτοάνοση διαταραχή επηρεάζει το 1% έως 2% των ανθρώπων στις Η.Π.Α. Αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να επιτεθεί στα κύτταρα του θυρεοειδούς που παράγουν ορμόνες. Αυτό οδηγεί σε μείωση της παραγωγής ορμονών και υποθυρεοειδισμό. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν αργά με την πάροδο του χρόνου και είναι ίδια με τον υποθυρεοειδισμό. Η νόσος του Χασιμότο αντιμετωπίζεται με φάρμακα.

Νόσος του Graves

Αυτή η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και επηρεάζει περίπου το 1% των ανθρώπων στις ΗΠΑ. Περίπου το 30% των ατόμων με νόσο του Graves έχουν συμπτώματα, με πολλά παρόμοια με τον υπερθυρεοειδισμό. Κάποιοι βιώνουν την οφθαλμοπάθεια του Graves, η οποία επηρεάζει τους μύες και τους ιστούς γύρω από τα μάτια. Αυτό οδηγεί σε διόγκωση των ματιών, πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο ή αίσθηση τριχώματος στα μάτια. Φάρμακα και θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της νόσου του Graves.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπάρχουν οφέλη υγείας από το έλαιο καρυδιού;

Επηρεάζεστε από ορμονικές ανισορροπίες;

Λειτουργεί η ορμονοθεραπεία σε ανθρώπους με χαμηλή λίμπιντο;

Παίζει ρόλο η κληρονομικότητα στα αυτοάνοσα νοσήματα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαβήτης τύπου 2: Πώς μπορεί να προσφέρει οφέλη η απογευματινή άσκηση

Διαβήτης τύπου 2: Οι γιατροί έχουν από καιρό εξυμνήσει τα οφέλη της άσκησης για να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τη χρόνια νόσο και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία τους. 

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Πώς τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων πτηνών;

Ρύπανση μικροπλαστικά: Η μικροπλαστική ρύπανση προκαλεί αλλαγές στα μικροβιώματα του εντέρου των άγριων θαλάσσιων πτηνών, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι για τον άνθρωπο.