ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγεία εντέρου: Πώς το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να σας προστατεύσει από ασθένειες

Υγεία εντέρου: Πώς το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να σας προστατεύσει από ασθένειες

Υγεία εντέρου: Η μελέτη είναι η πρώτη στον τομέα της που ελέγχει άμεσα εάν άτομα που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην αίσθηση της παθογένειας - δηλαδή, άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στο αίσθημα της αηδίας - θα εκτεθούν σε λιγότερα παθογόνα στο τοπικό τους περιβάλλον και έτσι υποφέρουν από λιγότερες λοιμώξεις, σύμφωνα με την Theresa E. Gildner, επίκουρη καθηγήτρια βιολογικής ανθρωπολογίας στις Τέχνες και τις Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν εάν ένα αυτοαναφερόμενο ατομικό επίπεδο αηδίας ως απάντηση σε πιθανές πηγές μόλυνσης συσχετίστηκε με σημάδια μόλυνσης σε τρεις αυτόχθονες κοινότητες του Εκουαδόρ Shuar. Όλες οι κοινότητες βρίσκονταν σε περιβάλλοντα υψηλής παθογένειας, αλλά με διαφορετικά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως το κυνήγι.

«Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες που εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα αηδίας είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών που σχετίζονται με ανοσοαποκρίσεις σε ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, υποδηλώνοντας ότι η αηδία μπορεί να είναι προστατευτική έναντι ασθενειών», δήλωσε ο Gildner.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ αηδίας και μόλυνσης φαίνεται επίσης να επηρεάζεται από τις τοπικές συνθήκες.

«Οι συμμετέχοντες που ζουν σε περιοχές όπου η έκθεση σε παθογόνα είναι συχνή σε καθημερινές δραστηριότητες – όπως η συλλογή τροφίμων ή νερού – δε θα μπορούσαν να έχουν υψηλά επίπεδα αηδίας. Συγκριτικά, τα άτομα που ζουν σε κοινότητες με υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη, όπου είναι ευκολότερο να αποφευχθούν πηγές πιθανής μόλυνσης, φαίνεται να εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία αηδίας», δήλωσε ο Gildner.

«Ένα παράδειγμα αυτού που μπορεί να αφορά πολλούς ανθρώπους είναι η εμπειρία του κάμπινγκ. Τα αισθήματα αηδίας μπορεί να μειωθούν κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ, επειδή μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο καθαριότητας με όταν βρίσκεστε στο σπίτι».

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η αηδία εξελίχθηκε ως συναίσθημα που βοηθά τους ανθρώπους να αποφύγουν την έκθεση σε ασθένειες. Είναι ενδιαφέρον ότι φαίνεται επίσης να υπάρχει πολιτιστικό στοιχείο καθώς ορισμένες πτυχές της αηδίας ποικίλλουν μεταξύ των συνθηκών.

«Για παράδειγμα, πολλές ομάδες – συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων στο Shuar σε αυτήν τη μελέτη – ενσωματώνουν έντομα στη διατροφή τους και δεν το βρίσκουν αυτό αηδιαστικό. Αλλά πολλοί Αμερικανοί μπορεί να αηδιάζουν από την σκέψη να τρώνε ένα έντομο. Έτσι, ενώ ορισμένα πράγματα, όπως τα κόπρανα, φαίνεται να προκαλούν αισθήματα αηδίας στους περισσότερους ανθρώπους, άλλα ερεθίσματα φαίνεται να ποικίλλουν ανάλογα με τους πολιτιστικούς κανόνες και τις συνθήκες διαβίωσης», δήλωσε ο Gildner.

Δυστυχώς, υπάρχουν όρια για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν τα αισθήματα αηδίας. Για παράδειγμα, το συναίσθημα είναι απίθανο να βοηθήσει κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος παγκόσμιου ζητήματος COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το E. Coli μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή λοίμωξη

Αιματολογική εξέταση ανιχνεύει βιοδείκτες με προκαρκινικές αλλοιώσεις

Ποια τρόφιμα προκαλούν αέρια και φούσκωμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Εμβόλιαn κορωνοϊός : Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν

Εμβόλια κορωνοϊός : Με βάση τα δεδομένα από κλινικές μελέτες των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson η προστασία των εμβολίων είναι τουλάχιστον τρεις μήνες.  Στην πραγματικότητα αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το πόσο θα είναι αυτό, καθώς ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.

Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών

Μια νέα εξήγηση πίσω από τη θετική επίδραση μια διατροφής μεσογειακού τύπου στη ρύθμιση της φλεγμονής ανέδειξε πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου

Σεξουαλική υγεία: Τα αντησυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών

Σεξουαλική υγεία: Στο παρόν άρθρο φαίνεται ότι η από του στόματος αντισυλληπτική χρήση προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Το προστατευτικό αποτέλεσμα παραμένει για αρκετές δεκαετίες μετά τη διακοπή της χρήσης.

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Tο αίμα, διατηρεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και επικίνδυνες φλεγμονές ,τουλάχιστον όταν όλα λειτουργούν κανονικά ,Η έρευνα επισημαίνει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο συμβ;allei σε ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.