ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Χρόνος οθόνης: Η άσκηση δεν αντισταθμίζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε προεφήβους

Χρόνος οθόνης: Η άσκηση δεν αντισταθμίζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε προεφήβους

Χρόνος οθόνης: Η υψηλή σωματική δραστηριότητα δεν αντισταθμίζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας μεταξύ των προεφήβων που ανέφεραν οκτώ ή περισσότερες ώρες οθόνης την ημέρα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ενημέρωσε τις οδηγίες της για την αξιολόγηση και τη θεραπεία της παχυσαρκίας τον περασμένο μήνα, προτείνοντας προληπτική θεραπεία για παιδιά και εφήβους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι συστάσεις συμπεριφοράς για την παχυσαρκία συχνά συνιστούν περισσότερη σωματική δραστηριότητα και λιγότερο χρόνο οθόνης, έχει γίνει λίγη έρευνα για το πώς οι συνδυασμοί σωματικής δραστηριότητας και χρόνου οθόνης μπορούν να επηρεάσουν το βάρος των παιδιών.

Μια νέα εθνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open διαπίστωσε τώρα ότι η υψηλή σωματική δραστηριότητα δεν αντισταθμίζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας μεταξύ των προεφήβων που ανέφεραν οκτώ ή περισσότερες ώρες οθόνης την ημέρα. «Το να περνάει κανείς τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του μπροστά σε οθόνες μπορεί να αντικαταστήσει το χρόνο για άλλες σημαντικές δραστηριότητες, όπως η σωματική δραστηριότητα, η κοινωνικοποίηση και ο ύπνος», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Jason Nagata, MD, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα χρόνου οθόνης δεν αντιστάθμισαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων που ανέφεραν χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Ο συν-συγγραφέας Kyle T. Ganson, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Factor-Inwentash Faculty of Social Work του Πανεπιστημίου του Τορόντο συνιστά στους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κινούνται περισσότερο μέσα από παιχνιδιάρικες δραστηριότητες, αθλήματα και χρόνο που περνούν σε εξωτερικούς χώρους. «Η συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες ως οικογένεια είναι σημαντικοί τρόποι σύνδεσης και ενίσχυσης των σχέσεων», λέει ο Ganson.

Οι ερευνητές ρώτησαν 5.797 προεφήβους 10-14 ετών πόσο χρόνο αφιέρωσαν στις οθόνες και μέτρησαν τα καθημερινά τους βήματα χρησιμοποιώντας ένα Fitbit. Στην αρχή της πανδημίας, οι προέφηβοι ανέφεραν κατά μέσο όρο οκτώ ώρες ψυχαγωγικού χρόνου οθόνης καθημερινά. Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of General Internal Medicine, ο Nagata διαπίστωσε ότι ο χρόνος οθόνης στην εφηβεία συσχετίστηκε με παχυσαρκία, διαβήτη και μεγαλύτερη περίμετρο μέσης 24 χρόνια αργότερα. Αυτή η μελέτη ακολούθησε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 7.105 εφήβων για 24 χρόνια.

«Οι γονείς θα πρέπει να έχουν τακτικές συζητήσεις με τα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση της οθόνης και να αποθαρρύνουν τον υπερβολικό χρόνο που αφιερώνουν στις οθόνες», είπε η Nagata. “Θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τον χρόνο χωρίς οθόνη πριν τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων. Οι γονείς μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τα παιδιά τους με το δικό τους χρόνο οθόνης και τη σωματική τους δραστηριότητα.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κάντε την άσκηση καθημερινή σας συνήθεια

Πώς η τηλεόραση επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Η άσκηση είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό για τους εφήβους

Μπορεί ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη να αυξήσει τις πιθανότητες OCD;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς επηρεάζονται οι συγκοινωνίες την ημέρα της απεργίας;

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Νέα ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα για το μελάνωμα

Το Siteman Cancer Center, που εδρεύει στο Barnes-Jewish Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, είναι ένα από τα πρώτα κέντρα σε εθνικό επίπεδο που προσφέρει μια πρόσφατα εγκεκριμένη ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα που στοχεύει το μελάνωμα. Οι γιατροί θα χορηγήσουν θεραπεία με διηθητικά λεμφοκύτταρα (TIL) για τη θεραπεία […]